Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu

 

Tih (in dosegljiv) cilj: Olimpijske igre Tokio 2020! - trener: Če je 17-letni otrok peti na svetu, potem je to velik potencial za prihodnost

Tami ŠčančarObmočje Gornje Radgone je že v preteklosti državi Sloveniji dalo številne vrhunske športnike, ki so pozneje dosegali izvrstne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Tako je tudi sedaj, ko številni mladi športniki, katere (žal) mnogi niti v domačem okolju ne poznajo, posegajo po vrhunskih dosežkih. In med njimi je tudi Tami Ščančar, rojena 9. marca 2000 iz Orehovcev, nedaleč od regionalne ceste Gornja Radgona – Ptuj, ki je že vrsto let odlična tekačica AK Panvita iz Murske Sobote. Tami, ki živi skupaj z mamo Vesno, očetom Marjanom ter starejšo sestro Taro in starejšim bratom Timotejem, je osnovno šolo končala v Gornji Radgoni, sedaj pa je odlična dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Pravi tudi, da so na gimnaziji razumevajoči in ji brez zadržkov omogočajo udeležbo na vseh potrebnih tekmovanjih, bodisi v majici AK Panivta, bodisi v reprezentanci Slovenije.

Tami je že kot majhna deklica pokazala vrline, ki so pri športu izjemno pomembne: vztrajnost, borbenost, pogum in njen temperament so jo že v OŠ Gornja Radgona vodile do prvih mest na tekmovanjih. Vse pa se je zares začelo v petem razredu, ko je prvič stopila na tartan in spoznala svojega trenerja v AK Panvita Murska Sobota. Atletika, kraljica športa, jo je povsem prevzela. Preizkusila se je v različnih atletskih disciplinah, a največ potenciala je pokazala v šprintu na 60, 100 in 200 m. Z visoko motiviranostjo je ob načrtnem in pravilnem delu hitro pridobivala na moči, hitrosti, eksplozivnosti, predvsem pa na tehniki teka. Danes njeni vrhunski dosežki niso zgolj naključni, pač pa so plod dolgotrajnega dela, odrekanja in nadpovprečne nadarjenosti. Že v osnovni šoli je postala državna prvakinja na 300 m in podprvakinja na 60 m med osnovnošolci, državna prvakinja na 300 m z ovirami in kar nekajkrat dvoranska državna prvakinja na 60 m.
„Treningi, pet do šest krat tedensko, sedaj postajajo vse zahtevnejši in bolj intenzivni", pravi mlada tekačica, a je to niti malo ne moti, kajti vse bolj je predana teku, ki je, kot pravi, postal del njenega vsakdana in življenja, ki ga poleg šole, saj je odlična učenka ljutomerske gimnazije, v celoti podreja izbrani športni disciplini-teku. To dokazujejo številni uspehi tako v mladinski, kot tudi že v članski kategoriji. Njeni cilji so jasno začrtani: dosegati čim boljše rezultate na mednarodni ravni, ne samo v mladinski, ampak tudi članski kategoriji, kjer je že prepoznavna. V zadnjih letih je namreč močno napredovala in posega v sam vrh slovenske atletike, saj dosega nadpovprečne rezultate in v svoji kategoriji je že nekaj let nepremagljiva. Je mladinska državna prvakinja in pokalna prvakinja v teku na 100 in 200m za leto 2016 in 2017, srednješolska državna prvakinja na 100m, državna podprvakinja na 60m v dvorani med mlajšimi in starejšimi mladinkami ter članicami. Lahko se pohvali, da so v njeni lasti trije državni rekordi: dva posamično na 200m na prostem in v dvorani ter štafeta državne reprezentance. Na mednarodnih tekmovanjih na Dunaju je letos v svoji kategoriji dosegla vsa prva mesta na 60 in 200m ter 2. mesto med članicami na 200 m.
Kljub mladosti ima Tami status vrhunske športnice, saj je vrsto let uspešna članica mladinske državne reprezentance, s katero uspešno nastopa na mednarodnih tekmovanjih; tudi tistih najvišjih, na evropski in svetovni ravni. Da se uvrstiš na ta tekmovanja je potrebno doseči visoke norme, ki obetajo preboj v finale, določi pa jih Atletska zveza Slovenije. Letos ji je to v teku na 100 in 200m uspelo že na prvih tekmah v mesecu maju, kar je nakazovalo, da je izredno dobro pripravljena. Čeprav Tami danes šteje rosnih 17 let, se lahko pohvali z udeležbo na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2016 v Gruziji, kjer je v teku na 200m dosegla 10. mesto in 5. mesto v štafeti. Med izjemne dosežke, na katere je neizmerno ponosna, si šteje letošnji rezultat na svetovnem mladinskem tekmovanju v Keniji meseca julija letos, kjer se je v teku na 100 m uvrstila v finale in osvojila odlično 5. mesto. To je bila tudi najboljša slovenska uvrstitev naših udeležencev na svetovnem tekmovanju, v teku na 200m je v polfinalu dosegla 10. mesto. Njeni rezultati so opazni tudi v članski konkurenci, celo v mednarodnem merilu, kjer je letos v Velenju osvojila odlično drugo mesto na 200m, na državnih članskih tekmovanjih je bila dvakrat srebrna na 60 in 200m ter lani dvakrat bronasta v teku na 100 in 200m, na ekipnem evropskem prvenstvu v Tel Avivu je letos meseca junija prvič zastopala članske barve.
Glede na vse omenjene dosežke iz kratkotrajne kariere, ni dvoma, da je Tami izjemno perspektivna sprinterka. Njeni rezultati so že sedaj na izjemno visoki ravni, a kot pravi njen trener Radislav Jokanović, je potrebno uspehe graditi počasi in vztrajno. Cilje, ki so realno zastavljeni, dosegata z načrtnim, marljivim in motiviranim delom. Tami mu povsem zaupa, a se zaveda, da brez posluha učiteljev, trenerja in podpore predanih staršev, ne bi mogla tako uspešno razvijati svojih potencialov, saj samo dobra volja ni dovolj. „Moram priznati, da se takšni talenti ne rojevajo vsako leto. Pred Tami je vrhunska kariera, kajti jasno je, da šele sedaj prihajajo pravi treningi, ki jo bodo še povzdignili. Zamislite si za kakšen potencial gre, če je že kot 17-letni otrok peti na svetu. Če ne bi izgubila deset dni priprav za svetovne mladinske igre v Keniji, ko je morala nastopati za člansko reprezentanco, sem prepričan, da bi iz Afrike prinesla medaljo. Toda prepričan sem, da bodo medalje v prihodnje prihajale tudi z največjih tekmovanj, kajti čeprav imamo trenutno tudi v AK Pantiva nekaj odličnih atletinj, je Tami nekaj posebnega", nam je povedal njen trener Radislav Jokanović, ki dodaja, da ima dekle iz Orehovcev največ možnosti na 200 in 100 metrov.
Glede na izjemne dosedanje dosežke ima tudi sama mlada športnica pričakovano visoko zastavljene cilje. Njene misli so usmerjene v prihodnost. Tihi, precej visokopotezen, a povsem dosegljiv cilj je, da bi se leta 2020 udeležila Olimpijskih iger v Tokiu. Zaveda se, da bo pot do uresničitve dolga in naporna, a se izzivov ne boji.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu