Biserno poroko sta obhajala zakonca Neuvirt iz Pesnice pri Mariboru

Biserna poroka NeuvirtČeprav je bil Anton, ki so ga mnogi klicali Tone, Neuvirt, Pesničan, ga pozna veliko širši ljudi na severovzhodu držve. Poznajo ga predvsem po njegovi glasbeni skupini Neuvirtova pihalna godba, s katero je nastopal na številnih prireditvah v bližnji in daljni okolici. Najbolj ga poznajo po igranju na novih mašah ali primicijah in igranju v cerkvah ob slovesnih dogodkih, žegnanjih ali večjih cerkvenih praznikih. Ko so zaigrali Neuvitrovi muzikanti, tako so ljudje rekli, so bile cerkve nabito polne. Njihova glasba pa je globoko odmevala v akustičnih prostorih cerkva.

Slavni glasbenik Tone in njegova Ana obeležila 60 let poroke

Viktor Zemljič s svojo salamo najbolj prepričal komisijo

23. Pomurska salamiadaV deželi treh src, v Radencih in okolici, je vse bilo v znamenju tradicionalne, sedaj že 23. Pomurske salamiade „Radenci 2019". Prireditev, ki se je v soboto, z razglasitvijo rezultatov in posebno slovesnostjo zaključila v restavraciji hotela Radin v Radencih, je ob podpori prijateljev in poslovnih partnerjev, pripravilo Turistično društvo Radenci, pod vodstvom Karmen Žibret Kavčič, Viktorja Zamuda, Emila Šmida, Franca Šadla, Dejana Beriča... Vse skupaj se je začelo že sredi tedna, ko so v gostišču Erinox v Radencih, zbirali vzorce, naslednji dan je v hotelu Izvir potekalo ocenjevanje, nato pa še v soboto, posebna prireditev z razglasitvijo rezultatov, na kateri se je poleg tekmovalcev in njihovih svojcev udeležilo veliko drugih obiskovalcev. Vsi so lahko brezplačno poskusili ocenjene salame, ter se malo pozabavali. Za prijeten večer so poskrbeli pevci Moškega pevskega zbora Grajana, ter ansambel Štrk...

Na 23. pomurski salamiadi sodelovalo 45 izdelovalcev salam z 59 vzorci

Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu

 

Tih (in dosegljiv) cilj: Olimpijske igre Tokio 2020! - trener: Če je 17-letni otrok peti na svetu, potem je to velik potencial za prihodnost

Tami ŠčančarObmočje Gornje Radgone je že v preteklosti državi Sloveniji dalo številne vrhunske športnike, ki so pozneje dosegali izvrstne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Tako je tudi sedaj, ko številni mladi športniki, katere (žal) mnogi niti v domačem okolju ne poznajo, posegajo po vrhunskih dosežkih. In med njimi je tudi Tami Ščančar, rojena 9. marca 2000 iz Orehovcev, nedaleč od regionalne ceste Gornja Radgona – Ptuj, ki je že vrsto let odlična tekačica AK Panvita iz Murske Sobote. Tami, ki živi skupaj z mamo Vesno, očetom Marjanom ter starejšo sestro Taro in starejšim bratom Timotejem, je osnovno šolo končala v Gornji Radgoni, sedaj pa je odlična dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Pravi tudi, da so na gimnaziji razumevajoči in ji brez zadržkov omogočajo udeležbo na vseh potrebnih tekmovanjih, bodisi v majici AK Panivta, bodisi v reprezentanci Slovenije.

Tami je že kot majhna deklica pokazala vrline, ki so pri športu izjemno pomembne: vztrajnost, borbenost, pogum in njen temperament so jo že v OŠ Gornja Radgona vodile do prvih mest na tekmovanjih. Vse pa se je zares začelo v petem razredu, ko je prvič stopila na tartan in spoznala svojega trenerja v AK Panvita Murska Sobota. Atletika, kraljica športa, jo je povsem prevzela. Preizkusila se je v različnih atletskih disciplinah, a največ potenciala je pokazala v šprintu na 60, 100 in 200 m. Z visoko motiviranostjo je ob načrtnem in pravilnem delu hitro pridobivala na moči, hitrosti, eksplozivnosti, predvsem pa na tehniki teka. Danes njeni vrhunski dosežki niso zgolj naključni, pač pa so plod dolgotrajnega dela, odrekanja in nadpovprečne nadarjenosti. Že v osnovni šoli je postala državna prvakinja na 300 m in podprvakinja na 60 m med osnovnošolci, državna prvakinja na 300 m z ovirami in kar nekajkrat dvoranska državna prvakinja na 60 m.
„Treningi, pet do šest krat tedensko, sedaj postajajo vse zahtevnejši in bolj intenzivni", pravi mlada tekačica, a je to niti malo ne moti, kajti vse bolj je predana teku, ki je, kot pravi, postal del njenega vsakdana in življenja, ki ga poleg šole, saj je odlična učenka ljutomerske gimnazije, v celoti podreja izbrani športni disciplini-teku. To dokazujejo številni uspehi tako v mladinski, kot tudi že v članski kategoriji. Njeni cilji so jasno začrtani: dosegati čim boljše rezultate na mednarodni ravni, ne samo v mladinski, ampak tudi članski kategoriji, kjer je že prepoznavna. V zadnjih letih je namreč močno napredovala in posega v sam vrh slovenske atletike, saj dosega nadpovprečne rezultate in v svoji kategoriji je že nekaj let nepremagljiva. Je mladinska državna prvakinja in pokalna prvakinja v teku na 100 in 200m za leto 2016 in 2017, srednješolska državna prvakinja na 100m, državna podprvakinja na 60m v dvorani med mlajšimi in starejšimi mladinkami ter članicami. Lahko se pohvali, da so v njeni lasti trije državni rekordi: dva posamično na 200m na prostem in v dvorani ter štafeta državne reprezentance. Na mednarodnih tekmovanjih na Dunaju je letos v svoji kategoriji dosegla vsa prva mesta na 60 in 200m ter 2. mesto med članicami na 200 m.
Kljub mladosti ima Tami status vrhunske športnice, saj je vrsto let uspešna članica mladinske državne reprezentance, s katero uspešno nastopa na mednarodnih tekmovanjih; tudi tistih najvišjih, na evropski in svetovni ravni. Da se uvrstiš na ta tekmovanja je potrebno doseči visoke norme, ki obetajo preboj v finale, določi pa jih Atletska zveza Slovenije. Letos ji je to v teku na 100 in 200m uspelo že na prvih tekmah v mesecu maju, kar je nakazovalo, da je izredno dobro pripravljena. Čeprav Tami danes šteje rosnih 17 let, se lahko pohvali z udeležbo na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2016 v Gruziji, kjer je v teku na 200m dosegla 10. mesto in 5. mesto v štafeti. Med izjemne dosežke, na katere je neizmerno ponosna, si šteje letošnji rezultat na svetovnem mladinskem tekmovanju v Keniji meseca julija letos, kjer se je v teku na 100 m uvrstila v finale in osvojila odlično 5. mesto. To je bila tudi najboljša slovenska uvrstitev naših udeležencev na svetovnem tekmovanju, v teku na 200m je v polfinalu dosegla 10. mesto. Njeni rezultati so opazni tudi v članski konkurenci, celo v mednarodnem merilu, kjer je letos v Velenju osvojila odlično drugo mesto na 200m, na državnih članskih tekmovanjih je bila dvakrat srebrna na 60 in 200m ter lani dvakrat bronasta v teku na 100 in 200m, na ekipnem evropskem prvenstvu v Tel Avivu je letos meseca junija prvič zastopala članske barve.
Glede na vse omenjene dosežke iz kratkotrajne kariere, ni dvoma, da je Tami izjemno perspektivna sprinterka. Njeni rezultati so že sedaj na izjemno visoki ravni, a kot pravi njen trener Radislav Jokanović, je potrebno uspehe graditi počasi in vztrajno. Cilje, ki so realno zastavljeni, dosegata z načrtnim, marljivim in motiviranim delom. Tami mu povsem zaupa, a se zaveda, da brez posluha učiteljev, trenerja in podpore predanih staršev, ne bi mogla tako uspešno razvijati svojih potencialov, saj samo dobra volja ni dovolj. „Moram priznati, da se takšni talenti ne rojevajo vsako leto. Pred Tami je vrhunska kariera, kajti jasno je, da šele sedaj prihajajo pravi treningi, ki jo bodo še povzdignili. Zamislite si za kakšen potencial gre, če je že kot 17-letni otrok peti na svetu. Če ne bi izgubila deset dni priprav za svetovne mladinske igre v Keniji, ko je morala nastopati za člansko reprezentanco, sem prepričan, da bi iz Afrike prinesla medaljo. Toda prepričan sem, da bodo medalje v prihodnje prihajale tudi z največjih tekmovanj, kajti čeprav imamo trenutno tudi v AK Pantiva nekaj odličnih atletinj, je Tami nekaj posebnega", nam je povedal njen trener Radislav Jokanović, ki dodaja, da ima dekle iz Orehovcev največ možnosti na 200 in 100 metrov.
Glede na izjemne dosedanje dosežke ima tudi sama mlada športnica pričakovano visoko zastavljene cilje. Njene misli so usmerjene v prihodnost. Tihi, precej visokopotezen, a povsem dosegljiv cilj je, da bi se leta 2020 udeležila Olimpijskih iger v Tokiu. Zaveda se, da bo pot do uresničitve dolga in naporna, a se izzivov ne boji.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu