Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Na ogled so tudi jaslice v kapniški jami

Advent pri MirjaniTudi ob letošnjem začetku adventnega časa je bilo zanimivo, veselo in prijetno v (in ob) Cvetličarni Mirjana, na gornjem grisu v Gornji Radgoni. Zadnji konec tedna v novembru so namreč, v sodelovanju z domačim vrtcem Manka Golarja, pripravili zanimive, že 17. tradicionalne adventne delavnice z izdelavo adventno-božičnih aranžmajev, spominkov in okraskov. Kot nam je povedala Mirjana Kavčič so adventne aktivnosti v cvetličarni, na dvorišču in kapniški jami potekale skozi cele dneve, le adventne delavnice so bile v popoldanskem oz. večernem času, ko so na svoje prišli otroci ter njihovi starši, dedki in babice.

Otroci so ustvarjali v adventnih delavnicah

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Vrtni center Kurbus v znamenju velike adventne razstave in prazničnih lučk

Vrtni center KurbusTik ob regionalni cesti so na izhodu iz Gornje Radgone, v smeri Radencev, v Vrtnem centru Kurbus odprli že šesto veliko adventno razstavo, na kateri je božično novoletna dekoracija na ogled v soju lučk. Vstop na razstavo je brezplačen, saj je vse razstavljene artikle moč tudi kupiti. S tem v Vrtnem centru Kurbus prodajnemu prostoru vdihnejo nove vsebine, obiskovalcem pa ponudijo številne ideje za krasitev doma ter poskrbijo, da pozabijo na skrbi in začutijo čarobnost adventnega časa.

Zaživela je „Zimska pravljica

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu

 

Tih (in dosegljiv) cilj: Olimpijske igre Tokio 2020! - trener: Če je 17-letni otrok peti na svetu, potem je to velik potencial za prihodnost

Tami ŠčančarObmočje Gornje Radgone je že v preteklosti državi Sloveniji dalo številne vrhunske športnike, ki so pozneje dosegali izvrstne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Tako je tudi sedaj, ko številni mladi športniki, katere (žal) mnogi niti v domačem okolju ne poznajo, posegajo po vrhunskih dosežkih. In med njimi je tudi Tami Ščančar, rojena 9. marca 2000 iz Orehovcev, nedaleč od regionalne ceste Gornja Radgona – Ptuj, ki je že vrsto let odlična tekačica AK Panvita iz Murske Sobote. Tami, ki živi skupaj z mamo Vesno, očetom Marjanom ter starejšo sestro Taro in starejšim bratom Timotejem, je osnovno šolo končala v Gornji Radgoni, sedaj pa je odlična dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Pravi tudi, da so na gimnaziji razumevajoči in ji brez zadržkov omogočajo udeležbo na vseh potrebnih tekmovanjih, bodisi v majici AK Panivta, bodisi v reprezentanci Slovenije.

Tami je že kot majhna deklica pokazala vrline, ki so pri športu izjemno pomembne: vztrajnost, borbenost, pogum in njen temperament so jo že v OŠ Gornja Radgona vodile do prvih mest na tekmovanjih. Vse pa se je zares začelo v petem razredu, ko je prvič stopila na tartan in spoznala svojega trenerja v AK Panvita Murska Sobota. Atletika, kraljica športa, jo je povsem prevzela. Preizkusila se je v različnih atletskih disciplinah, a največ potenciala je pokazala v šprintu na 60, 100 in 200 m. Z visoko motiviranostjo je ob načrtnem in pravilnem delu hitro pridobivala na moči, hitrosti, eksplozivnosti, predvsem pa na tehniki teka. Danes njeni vrhunski dosežki niso zgolj naključni, pač pa so plod dolgotrajnega dela, odrekanja in nadpovprečne nadarjenosti. Že v osnovni šoli je postala državna prvakinja na 300 m in podprvakinja na 60 m med osnovnošolci, državna prvakinja na 300 m z ovirami in kar nekajkrat dvoranska državna prvakinja na 60 m.
„Treningi, pet do šest krat tedensko, sedaj postajajo vse zahtevnejši in bolj intenzivni", pravi mlada tekačica, a je to niti malo ne moti, kajti vse bolj je predana teku, ki je, kot pravi, postal del njenega vsakdana in življenja, ki ga poleg šole, saj je odlična učenka ljutomerske gimnazije, v celoti podreja izbrani športni disciplini-teku. To dokazujejo številni uspehi tako v mladinski, kot tudi že v članski kategoriji. Njeni cilji so jasno začrtani: dosegati čim boljše rezultate na mednarodni ravni, ne samo v mladinski, ampak tudi članski kategoriji, kjer je že prepoznavna. V zadnjih letih je namreč močno napredovala in posega v sam vrh slovenske atletike, saj dosega nadpovprečne rezultate in v svoji kategoriji je že nekaj let nepremagljiva. Je mladinska državna prvakinja in pokalna prvakinja v teku na 100 in 200m za leto 2016 in 2017, srednješolska državna prvakinja na 100m, državna podprvakinja na 60m v dvorani med mlajšimi in starejšimi mladinkami ter članicami. Lahko se pohvali, da so v njeni lasti trije državni rekordi: dva posamično na 200m na prostem in v dvorani ter štafeta državne reprezentance. Na mednarodnih tekmovanjih na Dunaju je letos v svoji kategoriji dosegla vsa prva mesta na 60 in 200m ter 2. mesto med članicami na 200 m.
Kljub mladosti ima Tami status vrhunske športnice, saj je vrsto let uspešna članica mladinske državne reprezentance, s katero uspešno nastopa na mednarodnih tekmovanjih; tudi tistih najvišjih, na evropski in svetovni ravni. Da se uvrstiš na ta tekmovanja je potrebno doseči visoke norme, ki obetajo preboj v finale, določi pa jih Atletska zveza Slovenije. Letos ji je to v teku na 100 in 200m uspelo že na prvih tekmah v mesecu maju, kar je nakazovalo, da je izredno dobro pripravljena. Čeprav Tami danes šteje rosnih 17 let, se lahko pohvali z udeležbo na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2016 v Gruziji, kjer je v teku na 200m dosegla 10. mesto in 5. mesto v štafeti. Med izjemne dosežke, na katere je neizmerno ponosna, si šteje letošnji rezultat na svetovnem mladinskem tekmovanju v Keniji meseca julija letos, kjer se je v teku na 100 m uvrstila v finale in osvojila odlično 5. mesto. To je bila tudi najboljša slovenska uvrstitev naših udeležencev na svetovnem tekmovanju, v teku na 200m je v polfinalu dosegla 10. mesto. Njeni rezultati so opazni tudi v članski konkurenci, celo v mednarodnem merilu, kjer je letos v Velenju osvojila odlično drugo mesto na 200m, na državnih članskih tekmovanjih je bila dvakrat srebrna na 60 in 200m ter lani dvakrat bronasta v teku na 100 in 200m, na ekipnem evropskem prvenstvu v Tel Avivu je letos meseca junija prvič zastopala članske barve.
Glede na vse omenjene dosežke iz kratkotrajne kariere, ni dvoma, da je Tami izjemno perspektivna sprinterka. Njeni rezultati so že sedaj na izjemno visoki ravni, a kot pravi njen trener Radislav Jokanović, je potrebno uspehe graditi počasi in vztrajno. Cilje, ki so realno zastavljeni, dosegata z načrtnim, marljivim in motiviranim delom. Tami mu povsem zaupa, a se zaveda, da brez posluha učiteljev, trenerja in podpore predanih staršev, ne bi mogla tako uspešno razvijati svojih potencialov, saj samo dobra volja ni dovolj. „Moram priznati, da se takšni talenti ne rojevajo vsako leto. Pred Tami je vrhunska kariera, kajti jasno je, da šele sedaj prihajajo pravi treningi, ki jo bodo še povzdignili. Zamislite si za kakšen potencial gre, če je že kot 17-letni otrok peti na svetu. Če ne bi izgubila deset dni priprav za svetovne mladinske igre v Keniji, ko je morala nastopati za člansko reprezentanco, sem prepričan, da bi iz Afrike prinesla medaljo. Toda prepričan sem, da bodo medalje v prihodnje prihajale tudi z največjih tekmovanj, kajti čeprav imamo trenutno tudi v AK Pantiva nekaj odličnih atletinj, je Tami nekaj posebnega", nam je povedal njen trener Radislav Jokanović, ki dodaja, da ima dekle iz Orehovcev največ možnosti na 200 in 100 metrov.
Glede na izjemne dosedanje dosežke ima tudi sama mlada športnica pričakovano visoko zastavljene cilje. Njene misli so usmerjene v prihodnost. Tihi, precej visokopotezen, a povsem dosegljiv cilj je, da bi se leta 2020 udeležila Olimpijskih iger v Tokiu. Zaveda se, da bo pot do uresničitve dolga in naporna, a se izzivov ne boji.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu