Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu

 

Tih (in dosegljiv) cilj: Olimpijske igre Tokio 2020! - trener: Če je 17-letni otrok peti na svetu, potem je to velik potencial za prihodnost

Tami ŠčančarObmočje Gornje Radgone je že v preteklosti državi Sloveniji dalo številne vrhunske športnike, ki so pozneje dosegali izvrstne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Tako je tudi sedaj, ko številni mladi športniki, katere (žal) mnogi niti v domačem okolju ne poznajo, posegajo po vrhunskih dosežkih. In med njimi je tudi Tami Ščančar, rojena 9. marca 2000 iz Orehovcev, nedaleč od regionalne ceste Gornja Radgona – Ptuj, ki je že vrsto let odlična tekačica AK Panvita iz Murske Sobote. Tami, ki živi skupaj z mamo Vesno, očetom Marjanom ter starejšo sestro Taro in starejšim bratom Timotejem, je osnovno šolo končala v Gornji Radgoni, sedaj pa je odlična dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Pravi tudi, da so na gimnaziji razumevajoči in ji brez zadržkov omogočajo udeležbo na vseh potrebnih tekmovanjih, bodisi v majici AK Panivta, bodisi v reprezentanci Slovenije.

Tami je že kot majhna deklica pokazala vrline, ki so pri športu izjemno pomembne: vztrajnost, borbenost, pogum in njen temperament so jo že v OŠ Gornja Radgona vodile do prvih mest na tekmovanjih. Vse pa se je zares začelo v petem razredu, ko je prvič stopila na tartan in spoznala svojega trenerja v AK Panvita Murska Sobota. Atletika, kraljica športa, jo je povsem prevzela. Preizkusila se je v različnih atletskih disciplinah, a največ potenciala je pokazala v šprintu na 60, 100 in 200 m. Z visoko motiviranostjo je ob načrtnem in pravilnem delu hitro pridobivala na moči, hitrosti, eksplozivnosti, predvsem pa na tehniki teka. Danes njeni vrhunski dosežki niso zgolj naključni, pač pa so plod dolgotrajnega dela, odrekanja in nadpovprečne nadarjenosti. Že v osnovni šoli je postala državna prvakinja na 300 m in podprvakinja na 60 m med osnovnošolci, državna prvakinja na 300 m z ovirami in kar nekajkrat dvoranska državna prvakinja na 60 m.
„Treningi, pet do šest krat tedensko, sedaj postajajo vse zahtevnejši in bolj intenzivni", pravi mlada tekačica, a je to niti malo ne moti, kajti vse bolj je predana teku, ki je, kot pravi, postal del njenega vsakdana in življenja, ki ga poleg šole, saj je odlična učenka ljutomerske gimnazije, v celoti podreja izbrani športni disciplini-teku. To dokazujejo številni uspehi tako v mladinski, kot tudi že v članski kategoriji. Njeni cilji so jasno začrtani: dosegati čim boljše rezultate na mednarodni ravni, ne samo v mladinski, ampak tudi članski kategoriji, kjer je že prepoznavna. V zadnjih letih je namreč močno napredovala in posega v sam vrh slovenske atletike, saj dosega nadpovprečne rezultate in v svoji kategoriji je že nekaj let nepremagljiva. Je mladinska državna prvakinja in pokalna prvakinja v teku na 100 in 200m za leto 2016 in 2017, srednješolska državna prvakinja na 100m, državna podprvakinja na 60m v dvorani med mlajšimi in starejšimi mladinkami ter članicami. Lahko se pohvali, da so v njeni lasti trije državni rekordi: dva posamično na 200m na prostem in v dvorani ter štafeta državne reprezentance. Na mednarodnih tekmovanjih na Dunaju je letos v svoji kategoriji dosegla vsa prva mesta na 60 in 200m ter 2. mesto med članicami na 200 m.
Kljub mladosti ima Tami status vrhunske športnice, saj je vrsto let uspešna članica mladinske državne reprezentance, s katero uspešno nastopa na mednarodnih tekmovanjih; tudi tistih najvišjih, na evropski in svetovni ravni. Da se uvrstiš na ta tekmovanja je potrebno doseči visoke norme, ki obetajo preboj v finale, določi pa jih Atletska zveza Slovenije. Letos ji je to v teku na 100 in 200m uspelo že na prvih tekmah v mesecu maju, kar je nakazovalo, da je izredno dobro pripravljena. Čeprav Tami danes šteje rosnih 17 let, se lahko pohvali z udeležbo na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2016 v Gruziji, kjer je v teku na 200m dosegla 10. mesto in 5. mesto v štafeti. Med izjemne dosežke, na katere je neizmerno ponosna, si šteje letošnji rezultat na svetovnem mladinskem tekmovanju v Keniji meseca julija letos, kjer se je v teku na 100 m uvrstila v finale in osvojila odlično 5. mesto. To je bila tudi najboljša slovenska uvrstitev naših udeležencev na svetovnem tekmovanju, v teku na 200m je v polfinalu dosegla 10. mesto. Njeni rezultati so opazni tudi v članski konkurenci, celo v mednarodnem merilu, kjer je letos v Velenju osvojila odlično drugo mesto na 200m, na državnih članskih tekmovanjih je bila dvakrat srebrna na 60 in 200m ter lani dvakrat bronasta v teku na 100 in 200m, na ekipnem evropskem prvenstvu v Tel Avivu je letos meseca junija prvič zastopala članske barve.
Glede na vse omenjene dosežke iz kratkotrajne kariere, ni dvoma, da je Tami izjemno perspektivna sprinterka. Njeni rezultati so že sedaj na izjemno visoki ravni, a kot pravi njen trener Radislav Jokanović, je potrebno uspehe graditi počasi in vztrajno. Cilje, ki so realno zastavljeni, dosegata z načrtnim, marljivim in motiviranim delom. Tami mu povsem zaupa, a se zaveda, da brez posluha učiteljev, trenerja in podpore predanih staršev, ne bi mogla tako uspešno razvijati svojih potencialov, saj samo dobra volja ni dovolj. „Moram priznati, da se takšni talenti ne rojevajo vsako leto. Pred Tami je vrhunska kariera, kajti jasno je, da šele sedaj prihajajo pravi treningi, ki jo bodo še povzdignili. Zamislite si za kakšen potencial gre, če je že kot 17-letni otrok peti na svetu. Če ne bi izgubila deset dni priprav za svetovne mladinske igre v Keniji, ko je morala nastopati za člansko reprezentanco, sem prepričan, da bi iz Afrike prinesla medaljo. Toda prepričan sem, da bodo medalje v prihodnje prihajale tudi z največjih tekmovanj, kajti čeprav imamo trenutno tudi v AK Pantiva nekaj odličnih atletinj, je Tami nekaj posebnega", nam je povedal njen trener Radislav Jokanović, ki dodaja, da ima dekle iz Orehovcev največ možnosti na 200 in 100 metrov.
Glede na izjemne dosedanje dosežke ima tudi sama mlada športnica pričakovano visoko zastavljene cilje. Njene misli so usmerjene v prihodnost. Tihi, precej visokopotezen, a povsem dosegljiv cilj je, da bi se leta 2020 udeležila Olimpijskih iger v Tokiu. Zaveda se, da bo pot do uresničitve dolga in naporna, a se izzivov ne boji.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate šprintu