Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos bodo po Pomurju „tekli" tudi štirinožci

 

Bliža se 39. mednarodni maraton treh src, kjer bo športnike in rekreativce ogrela tudi Alya

Štirinožci MTSNa desnem bregu reke Mure, v avstrijskem Laafeldu je potekala posebna novinarska konferenca, na kateri so predstavniki organizatorjev in župan Bad Radkersburga, predstavili dogodek, ki bo v soboto, 18. maja spet povezal Pomurje in tudi sosednjo Avstrijo. Na sporedu bo namreč 39. mednarodni maraton Treh src, na katerem bo v Radencih tek na 21 km štel tudi za državno prvenstvo. Da bo vse v najboljšem redu bo skrbelo okoli 900 prostovoljcev, ki maraton pripravljajo praktično od njegove predhodne izdaje. Maratonci in polmaratonci bodo tretjo majsko soboto začeli ob deveti uri, ob 9.10 se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na deset kilometrov, pet minut pozneje še na pet kilometrov. Pripravili pa bodo tudi prvi tek s psi, seveda pa bo še naprej tudi nordijska hoja, ter otroško dogajanje.

Tekmovalci, ki bodo tekmovali v okviru DP, se morajo prijaviti tako pri organizatorju kot pri Atletski zvezi Slovenije (AZS) tako kot lani, ker so to uvedli zaradi predlanskega primera dopinga, prej to ni bilo potrebno. Starta na 5 in 10 km bosta tako kot lani, ko je bilo to prvič, ločena. Lani je bilo na 38. izvedbi maratona 3768 udeležencev, od tega 246 na najdaljši razdalji, v to niso zajeti pohodniki in popoldanski tek otrok. Kot vsako leto je bilo ob progi na voljo 1100 kg banan, 600 do 700 kg agrumov, 50 kg piškotov, 30 kg sladkorja v kockah in prek 40.000 kosov pijač Radenske. Posamične prijave sprejemajo do torka, 7. maja. Skupaj pričakujejo med 4000 in 4500 udeležencev različnih tekaških sobotnih dogodkov, skupaj z ostalimi rekrativci, otroci in pohodniki pa med 9000 in 10.000 ljudi.
„Dneve do 39. Maratona treh src hitro odštevamo in tudi letos bodo tekačice in tekači štirikrat prečkali mejo med Avstrijo in Slovenijo. S tem v sodelovanju z avstrijsko občino Bad Radkersburg nadaljujemo tradicijo in dokazujemo, da meje v nogah in srcih ne obstajajo. Prepričani smo, da bo najstarejši maraton v tem koncu sveta tudi letos izjemen športni in družabni dogodek, k čemur vsako leto odločilno prispevata dolgoletna podpora Radenske ter neverjetna predanost prostovoljcev", je dejal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec ki se je na novinarski konferenci zahvalil 900 do 1000 prostovoljcem, ki skrbijo za nemoteno izvedbo enega največjih tekaških dogodkov pri nas. Poleg Gerleca, so na tiskovni konferenci spregovorili še: Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 39. Maratona treh src; Gorazd Gider, direktor marketinga Zdravilišča Radenci; Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg in Marko Magajna, član društva Hrtji svet, zraven pa je bila tudi psička Maya. „Proge so enake, kot so bile lani, daljše proge potekajo tudi v Avstriji in na 42 km gre v sosednjo državo štirikrat, na polmaratonu pa dvakrat. Zaradi maratona bodo ceste v Radencih in okolici zaprte uro pred tekmovanjem, zato prosimo za pravočasen prihod in upoštevanje navodil policije in redarjev," je pojasnil Marko Pintarič.
Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Daniel Chebolei Rotich (2:19:02) in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa (2:44:22), državna prvaka v maratonu pa sta postala skupno tretji Aleš Žontar (2:36:29) in Jasmina Pitamic Vojska (2:58:27), skupno četrta. Letos bo DP na 42 km oktobra na maratonu v Ljubljani, s slovensko prestolnico pa si Radenci vsako leto izmenjujejo prvenstvi na 21 in 42 km. Oba lanska zmagovalca na 42 km se bosta tudi letos pojavila na startu, favoriti za zmago prihajajo, kot velja za podobne dogodke po svetu, iz Afrike. Polmaraton bo obenem tudi državno prvenstvo za tekače in tekačice, nordijska hoja, ki bo tokrat potekala na 10 kilometrski izmerjeni progi, pa bo štela tudi za tekmo evropskega pokala v nordijski hoji. Najdaljšo in najbolj vzdržljivostno progo bodo tudi letos najhitreje skušali premagati povabljeni profesionalni tekači. Največ jih bo iz Kenije, med njimi tudi Wycliffe Kipkorir Biwot, ki ima svoj najboljši rezultat 2:09,55. V kategoriji mednarodne atletske zveze je kar visoko rangiran in ima status srebrnega tekača. „Najverjetne lahko pričakujemo tudi kakšen rekord na maratonski progi, če bo le zdravje in vreme kolikor toliko služilo," je napovedal Pintarič. Od domačih maratoncev bo gotovo nastopil Rok Puhar, vendar se bo glede na formo odločil, na kateri razdalji bo nastopil. Pintarič je omenil, da bo verjetno tekel na 10 km. Glavni pa je rekreacijski pomen maratona, ki ima 220 m višinske razlike in ima gesli:"Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec."Namenjen je tudi družinam. Zato bo organiziran brezplačen otroški vrtec od 8.00 do 14.00 ure, ob 16. uri pa bo še tek otrok.
Tedaj se bo začela tudi glavna novost letošnjega maratona, tek s štirinožnimi pasjimi prijatelji, ki bodo tekli na kilometer dolgi progi po parku v neposredni bližini zdravilišča. „Proga bo kratka, osnovni namen pa ne bo zmaga, ampak druženje in rekreacija," je pojasnil Pintarič. Organizatorji priporočajo, da lastniki psom pred tekom nadenejo nagobčnike, ustrezno vodeni psi pa so dobrodošli tudi na tradicionalnem pohodu, ki se bo začel ob osmi uri. Ob tej uri se bo začel sobotni program, ob 8.35 pa bo start nordijske hoje na devet km, zvečer pa bo na sporedu tradicionalen koncert, tokrat Alya s triurnim koncertom.
Že v petek zvečer bo uradno odprtje maratona, ob tem bodo v hotelu Radin podobno kot lani organizirali "testeninko", na kateri bodo udeleženci dvignili startne številke in brezplačno dobili testenine. Ta dogodek bo po besedah Boštjana Gerleca obogaten z glasbo, potekal pa bo tudi pogovor z domačinko Katjo Kegl Vencelj, ki je na 600 kilometrov dolgi trasi Slovenske planinske poti premagala 45 tisoč višinskih metrov in tako postavila rekord. Tudi sploh tekaškim preizkušnjam se bodo tudi letos pridružili zaposleni v Zdravilišču Radenci. „Letos jih bo teklo skorajda sto. Iz zdravilišča, kjer primarno skušamo skrbeti za preprečevanje in zdravljenje srčno-žilnih obolenj tudi po tej plati prispevamo kanček k tem ukrepom in preventivi," je na tiskovni konferenci povedal Gorazd Gider, ki je dodal, da so kapacitete hotela Radin za tretji vikend v maju tradicionalno zasedene že nekaj časa vnaprej. Ker pa si želijo, da tekači ne pridejo v Radence zgolj za en dan, so zanje in njihove spremljevalce pripravili maratonski vikend s številnimi ugodnostmi.
Kot rečeno je glavna letošnja novost maratona prvi tek s štirinožnimi prijatelji na kilometer dolgi progi. „To ni tekmovalni, ampak predstavitveni tek, čas ne bo merjen, ne nazadnje je to lahko tudi sprehod," je povedal Marko Magajna, član društva Hrtji svet, ki je dodal, da so v društvu izredno zadovoljni, da se bodo lahko predstavili v Radencih in opozarjali na problematiko in nesmisel vzreje psov v športne namene. Hrti so namreč v Španiji, Angliji in na Irskem uporabljeni za lov in tekmovanja. „Selektivni proces je tak, da psa, ki tam ne dosega rezultatov, zavržejo ali usmrtijo, ne glede na to, da je star dve, mogoče tri leta," je pojasnil Magajna, ki dodaja, da so psi, ki so posvojeni preko njihovega društva rešeni ravno iz omenjenih držav.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Letos bodo po Pomurju „tekli" tudi štirinožci