Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos bodo po Pomurju „tekli" tudi štirinožci

 

Bliža se 39. mednarodni maraton treh src, kjer bo športnike in rekreativce ogrela tudi Alya

Štirinožci MTSNa desnem bregu reke Mure, v avstrijskem Laafeldu je potekala posebna novinarska konferenca, na kateri so predstavniki organizatorjev in župan Bad Radkersburga, predstavili dogodek, ki bo v soboto, 18. maja spet povezal Pomurje in tudi sosednjo Avstrijo. Na sporedu bo namreč 39. mednarodni maraton Treh src, na katerem bo v Radencih tek na 21 km štel tudi za državno prvenstvo. Da bo vse v najboljšem redu bo skrbelo okoli 900 prostovoljcev, ki maraton pripravljajo praktično od njegove predhodne izdaje. Maratonci in polmaratonci bodo tretjo majsko soboto začeli ob deveti uri, ob 9.10 se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na deset kilometrov, pet minut pozneje še na pet kilometrov. Pripravili pa bodo tudi prvi tek s psi, seveda pa bo še naprej tudi nordijska hoja, ter otroško dogajanje.

Tekmovalci, ki bodo tekmovali v okviru DP, se morajo prijaviti tako pri organizatorju kot pri Atletski zvezi Slovenije (AZS) tako kot lani, ker so to uvedli zaradi predlanskega primera dopinga, prej to ni bilo potrebno. Starta na 5 in 10 km bosta tako kot lani, ko je bilo to prvič, ločena. Lani je bilo na 38. izvedbi maratona 3768 udeležencev, od tega 246 na najdaljši razdalji, v to niso zajeti pohodniki in popoldanski tek otrok. Kot vsako leto je bilo ob progi na voljo 1100 kg banan, 600 do 700 kg agrumov, 50 kg piškotov, 30 kg sladkorja v kockah in prek 40.000 kosov pijač Radenske. Posamične prijave sprejemajo do torka, 7. maja. Skupaj pričakujejo med 4000 in 4500 udeležencev različnih tekaških sobotnih dogodkov, skupaj z ostalimi rekrativci, otroci in pohodniki pa med 9000 in 10.000 ljudi.
„Dneve do 39. Maratona treh src hitro odštevamo in tudi letos bodo tekačice in tekači štirikrat prečkali mejo med Avstrijo in Slovenijo. S tem v sodelovanju z avstrijsko občino Bad Radkersburg nadaljujemo tradicijo in dokazujemo, da meje v nogah in srcih ne obstajajo. Prepričani smo, da bo najstarejši maraton v tem koncu sveta tudi letos izjemen športni in družabni dogodek, k čemur vsako leto odločilno prispevata dolgoletna podpora Radenske ter neverjetna predanost prostovoljcev", je dejal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec ki se je na novinarski konferenci zahvalil 900 do 1000 prostovoljcem, ki skrbijo za nemoteno izvedbo enega največjih tekaških dogodkov pri nas. Poleg Gerleca, so na tiskovni konferenci spregovorili še: Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 39. Maratona treh src; Gorazd Gider, direktor marketinga Zdravilišča Radenci; Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg in Marko Magajna, član društva Hrtji svet, zraven pa je bila tudi psička Maya. „Proge so enake, kot so bile lani, daljše proge potekajo tudi v Avstriji in na 42 km gre v sosednjo državo štirikrat, na polmaratonu pa dvakrat. Zaradi maratona bodo ceste v Radencih in okolici zaprte uro pred tekmovanjem, zato prosimo za pravočasen prihod in upoštevanje navodil policije in redarjev," je pojasnil Marko Pintarič.
Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Daniel Chebolei Rotich (2:19:02) in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa (2:44:22), državna prvaka v maratonu pa sta postala skupno tretji Aleš Žontar (2:36:29) in Jasmina Pitamic Vojska (2:58:27), skupno četrta. Letos bo DP na 42 km oktobra na maratonu v Ljubljani, s slovensko prestolnico pa si Radenci vsako leto izmenjujejo prvenstvi na 21 in 42 km. Oba lanska zmagovalca na 42 km se bosta tudi letos pojavila na startu, favoriti za zmago prihajajo, kot velja za podobne dogodke po svetu, iz Afrike. Polmaraton bo obenem tudi državno prvenstvo za tekače in tekačice, nordijska hoja, ki bo tokrat potekala na 10 kilometrski izmerjeni progi, pa bo štela tudi za tekmo evropskega pokala v nordijski hoji. Najdaljšo in najbolj vzdržljivostno progo bodo tudi letos najhitreje skušali premagati povabljeni profesionalni tekači. Največ jih bo iz Kenije, med njimi tudi Wycliffe Kipkorir Biwot, ki ima svoj najboljši rezultat 2:09,55. V kategoriji mednarodne atletske zveze je kar visoko rangiran in ima status srebrnega tekača. „Najverjetne lahko pričakujemo tudi kakšen rekord na maratonski progi, če bo le zdravje in vreme kolikor toliko služilo," je napovedal Pintarič. Od domačih maratoncev bo gotovo nastopil Rok Puhar, vendar se bo glede na formo odločil, na kateri razdalji bo nastopil. Pintarič je omenil, da bo verjetno tekel na 10 km. Glavni pa je rekreacijski pomen maratona, ki ima 220 m višinske razlike in ima gesli:"Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec."Namenjen je tudi družinam. Zato bo organiziran brezplačen otroški vrtec od 8.00 do 14.00 ure, ob 16. uri pa bo še tek otrok.
Tedaj se bo začela tudi glavna novost letošnjega maratona, tek s štirinožnimi pasjimi prijatelji, ki bodo tekli na kilometer dolgi progi po parku v neposredni bližini zdravilišča. „Proga bo kratka, osnovni namen pa ne bo zmaga, ampak druženje in rekreacija," je pojasnil Pintarič. Organizatorji priporočajo, da lastniki psom pred tekom nadenejo nagobčnike, ustrezno vodeni psi pa so dobrodošli tudi na tradicionalnem pohodu, ki se bo začel ob osmi uri. Ob tej uri se bo začel sobotni program, ob 8.35 pa bo start nordijske hoje na devet km, zvečer pa bo na sporedu tradicionalen koncert, tokrat Alya s triurnim koncertom.
Že v petek zvečer bo uradno odprtje maratona, ob tem bodo v hotelu Radin podobno kot lani organizirali "testeninko", na kateri bodo udeleženci dvignili startne številke in brezplačno dobili testenine. Ta dogodek bo po besedah Boštjana Gerleca obogaten z glasbo, potekal pa bo tudi pogovor z domačinko Katjo Kegl Vencelj, ki je na 600 kilometrov dolgi trasi Slovenske planinske poti premagala 45 tisoč višinskih metrov in tako postavila rekord. Tudi sploh tekaškim preizkušnjam se bodo tudi letos pridružili zaposleni v Zdravilišču Radenci. „Letos jih bo teklo skorajda sto. Iz zdravilišča, kjer primarno skušamo skrbeti za preprečevanje in zdravljenje srčno-žilnih obolenj tudi po tej plati prispevamo kanček k tem ukrepom in preventivi," je na tiskovni konferenci povedal Gorazd Gider, ki je dodal, da so kapacitete hotela Radin za tretji vikend v maju tradicionalno zasedene že nekaj časa vnaprej. Ker pa si želijo, da tekači ne pridejo v Radence zgolj za en dan, so zanje in njihove spremljevalce pripravili maratonski vikend s številnimi ugodnostmi.
Kot rečeno je glavna letošnja novost maratona prvi tek s štirinožnimi prijatelji na kilometer dolgi progi. „To ni tekmovalni, ampak predstavitveni tek, čas ne bo merjen, ne nazadnje je to lahko tudi sprehod," je povedal Marko Magajna, član društva Hrtji svet, ki je dodal, da so v društvu izredno zadovoljni, da se bodo lahko predstavili v Radencih in opozarjali na problematiko in nesmisel vzreje psov v športne namene. Hrti so namreč v Španiji, Angliji in na Irskem uporabljeni za lov in tekmovanja. „Selektivni proces je tak, da psa, ki tam ne dosega rezultatov, zavržejo ali usmrtijo, ne glede na to, da je star dve, mogoče tri leta," je pojasnil Magajna, ki dodaja, da so psi, ki so posvojeni preko njihovega društva rešeni ravno iz omenjenih držav.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Letos bodo po Pomurju „tekli" tudi štirinožci