Nekdanji miličniki obiskali svojega komandirja, ki se je upokojil leta 1986

Policisti upokojenci na obiskuKar nekaj solz radosti je spontano spustil Martin Španbauer, ki bo letos jeseni napolnil 85 let, ko ga je na njegovem lepem in prijetnem domu na Noričkem Vrhu, streljaj iz Gornje Radgone, obiskalo kakšnih 20 njegovih nekdanjih sodelavcev na Policijski postaji Gornja Radgona. Na pobudo upokojene policistke Marije Rantaša so namreč policisti in administratorka, ki so bili na PP Gornja Radgona, ko se je leta 1986 upokojil njihov takratni komandir Martin Španbauer, organizirali to srečanje, ki se je začelo pri nekdanji radgonski policijski postaji na Maistrovem trgu, kjer sicer spomeniško zaščitena stavba močno propada. Po obisku pri svojem nekdanjem komandirju Španbauerju, so si ogledali tudi novo policijsko postajo, katero jim je razkazal sedanji komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin.

Obisk upokojenih policistov PP GR

Pospravili so odpadke iz štirih vasi

Čistilna akcija TD MajolkaČlanice in člani enega najbolj dejavnih društev na radgonskem območju, Turistično društvo Majolka se tudi to pomlad niso izneverili tradiciji, ko v okolju kjer delujejo in večinoma živijo, skrbijo tudi za urejenost in čistočo naravnega okolja. Tako so minulo nedeljo v popoldanskem času izvedli tradicionalno čistilno akcijo na področju Krajevne skupnosti Črešnjevci – Zbigovci v občini Gornja Radgona, kjer so pospravili štiri vasi. Več deset aktivistov se je zbralo pri prodajalni Tuš v središču Črešnjevcev in se nato razdelilo v dve skupini. Ena skupina je čistila ob glavni cesti Gornja Radgona – Ptuj, skozi Črešnjevce in Orehovce, nato čez Orehovski Vrh, do gasilskega doma PGD Zbigovci. Druga skupina pa skozi Črešnjevce mimo Holtove vile in Zbogivce, prav tako do doma PGD Zbigovci.

Turistično društvo Majolka pripravilo še eno odmevno čistilno akcijo

Ob visokem življenjskem jubileju na obisku pri Ivanki Perša z Rožičkega Vrha

Ivanka Perša jubilejDandanes, ko se ljudje med seboj vse manj obiskujejo, ko vedno nekam hitimo in ne poznamo niti najbližjih sosedov, nekaterim obisk veliko pomeni. Ob obiskih je uživala tudi Ivanka Perša, ko so jo ob njenem okoglem življenjskem jubileju, 90. rojstnem dnevu obiskali župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ter poverjenici Krajevnega odbora RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Rozina Kraner in Jožica. Čeprav je ob obisku bila v bolniški postelji, je izkazala veselje in zadovoljstvo, da jo je obiskala omenjena delegacija. Ob njeni »ortopedski« postelji, so se zbali tudi njeni najbližji, družini sinov Marjana in Draga, po izrečenih čestitkah in izročitvi darila župana in Rdečega križa, so s slavljenko tudi nazdravili. Pozneje, pri obloženi mizi, ki so jo pripravile snahe Sonja, Silva in Majda, smo lahko izvedeli veliko zanimivega iz pestrega življenja slavljenke, ki se je rodila 3. aprila 1929 na Rožičkem Vrhu.

Tudi starejši in onemogli v postelji so veseli obiskov

Radgonski lovci spregovorili o narejenem v minulem obdobju

Lovci GR zborV svojem lovskem domu v Hercegovščaku so se na 70. zboru zbrali člani in članica LD Gornja Radgona, ki se ga je udeležilo 48 (od skupno 54) članov ter nekaj gostov, med katerimi tudi domači župan, sicer tudi lovec LD Negova, Stanislav Rojko. In potem, ko so prisluhnili poročilom starešine ter komisij in referentov je radgonska zelena bratovščina, ki se je za zbor odlično pripravila, saj je vse teklo kot po loju, v ospredje postavila letošnje aktivnosti, kjer bo proslava lepega jubileja – 70. letnice obstoja in uspešnega delovanja. Med spremljanjem dogajanja na zboru, so se prisotni gostje lahko prepričali, da v radgonski LD vlada pravo tovarištvo, kjer ne poznajo ne levo, ne desno, temveč so vsi v enotni isti smeri – naprej. Zato niti ne preseneča, da je starešina Milan Kolarič izrazil zadovoljstvo in ponos nad prehojeno potjo, hkrati pa optimizem za prihodnost. Njihovo društvo ne pozna politike, temveč je odprto vsakemu lovcu in ne preiskuje njihovih političnih ali kakšnih drugih nazorov. Kdor je vnet lovec, je vedno dobrodošel, saj lovci poznajo samo eno barvo – to je zelena – barvo svojih lovišč.

V ospredju praznovanje 70-letnice

Želeli bi nekoga zaposliti preko javnih del

TD Sveti JurijV prostorih Turističnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, v starem šolskem poslopju na Stari Gori, je potekal redni letni zbor na katerem so se zbrali članice in člani društva ter gostje, med katerimi tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ter predstavniki društev, ki sodelujejo s TD Sv. Jurij ob Ščavnici, med njimi tudi predsednik KD za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici Franci Čuš. Vsi prisotni so na zboru, ki ga je vodil Branko Gerlica, prisluhnili predsedniku društva Janezu Miru, ki je poročal o delovanju društva v minulem obdobju in nalogah za tekoče leto. Kot je dejal, je bilo delovanje društva nekoliko okrnjeno, saj niso uspeli pridobiti delavca preko javnih del, ki bi skrbel za vodenje turistične dejavnosti v društvu. Pri tem sta jim bila v veliko pomoč Edi Sedmak in Boris Kovačič, ki sta sprejemala najavljene goste.

Letni zbor TD Sv. Jurij ob Ščavnici potrdil dobro delo, toda...

Brez žensk bi vse bilo bolj siromašno

Kmečke ženske ApačeV občini Apače, kjer deluje veliko različnih društev, je med najbolj aktivnimi Društvo kmečkih žena Apače, v katerega je vključeno okoli 45 članic. Društvo, ki prihodnje leto praznuje 30 - letnico obstoja in uspešnega delovanja, vseskozi vodi prizadevna predsednica Ema Škrobar. Pod njenim dobrim vodenjem in prizadevnimi članicami, je delovanje društva zelo uspešno. Da je tako smo lahko slišali tudi na letnem zboru društva, ki je potekal v Gostilni Zver v Apačah. Zbor, na katerem se je zbralo 39 članic društva, je vodila Lojzka Frajham, ki je uvodoma sporočila, da se je domači župan, dr. Andrej Šteyer opravičil, ker je bil službeno zadržan, a jim je pisno zaželel uspešen potek zbora in se zahvalil za vse, kar dobrega storijo za občino Apače, kajti jasno je, da bi vse bilo bistveno bolj siromašno, če ne bi bilo tako pridnih žensk.

DKŽ Apače uspešno opravlja veliko poslanstvo

Samo Herceg četrti, Martin Žökš četrti, v Splitu

PicopekiOčitno je, da predvsem med mladimi priljubljene pice tudi na skrajnjem severovzhodu države „ogrožajo" še tradicionalne prekmurske domače kulinarične dobrote, ki se jih ne bi smel nihče sramovati. Temu vsekakor prispevajo tudi vedno boljši pomurski picopeki, ki čedalje pogosteje nizajo nove in nove uspehe, ne le po Sloveniji temveč tudi v tujini, kar sta z vrhunskimi uvrstitvami na močnem in odmevnem mednarodnem tekmovanju v peki pic v dalmatinski prestolnici Splitu, tokrat potrdila Prekmurca, Samo Herceg in Martin Žökš.

Prekmurca dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju v peki pic

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Letos bodo po Pomurju „tekli" tudi štirinožci

 

Bliža se 39. mednarodni maraton treh src, kjer bo športnike in rekreativce ogrela tudi Alya

Štirinožci MTSNa desnem bregu reke Mure, v avstrijskem Laafeldu je potekala posebna novinarska konferenca, na kateri so predstavniki organizatorjev in župan Bad Radkersburga, predstavili dogodek, ki bo v soboto, 18. maja spet povezal Pomurje in tudi sosednjo Avstrijo. Na sporedu bo namreč 39. mednarodni maraton Treh src, na katerem bo v Radencih tek na 21 km štel tudi za državno prvenstvo. Da bo vse v najboljšem redu bo skrbelo okoli 900 prostovoljcev, ki maraton pripravljajo praktično od njegove predhodne izdaje. Maratonci in polmaratonci bodo tretjo majsko soboto začeli ob deveti uri, ob 9.10 se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na deset kilometrov, pet minut pozneje še na pet kilometrov. Pripravili pa bodo tudi prvi tek s psi, seveda pa bo še naprej tudi nordijska hoja, ter otroško dogajanje.

Tekmovalci, ki bodo tekmovali v okviru DP, se morajo prijaviti tako pri organizatorju kot pri Atletski zvezi Slovenije (AZS) tako kot lani, ker so to uvedli zaradi predlanskega primera dopinga, prej to ni bilo potrebno. Starta na 5 in 10 km bosta tako kot lani, ko je bilo to prvič, ločena. Lani je bilo na 38. izvedbi maratona 3768 udeležencev, od tega 246 na najdaljši razdalji, v to niso zajeti pohodniki in popoldanski tek otrok. Kot vsako leto je bilo ob progi na voljo 1100 kg banan, 600 do 700 kg agrumov, 50 kg piškotov, 30 kg sladkorja v kockah in prek 40.000 kosov pijač Radenske. Posamične prijave sprejemajo do torka, 7. maja. Skupaj pričakujejo med 4000 in 4500 udeležencev različnih tekaških sobotnih dogodkov, skupaj z ostalimi rekrativci, otroci in pohodniki pa med 9000 in 10.000 ljudi.
„Dneve do 39. Maratona treh src hitro odštevamo in tudi letos bodo tekačice in tekači štirikrat prečkali mejo med Avstrijo in Slovenijo. S tem v sodelovanju z avstrijsko občino Bad Radkersburg nadaljujemo tradicijo in dokazujemo, da meje v nogah in srcih ne obstajajo. Prepričani smo, da bo najstarejši maraton v tem koncu sveta tudi letos izjemen športni in družabni dogodek, k čemur vsako leto odločilno prispevata dolgoletna podpora Radenske ter neverjetna predanost prostovoljcev", je dejal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec ki se je na novinarski konferenci zahvalil 900 do 1000 prostovoljcem, ki skrbijo za nemoteno izvedbo enega največjih tekaških dogodkov pri nas. Poleg Gerleca, so na tiskovni konferenci spregovorili še: Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 39. Maratona treh src; Gorazd Gider, direktor marketinga Zdravilišča Radenci; Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg in Marko Magajna, član društva Hrtji svet, zraven pa je bila tudi psička Maya. „Proge so enake, kot so bile lani, daljše proge potekajo tudi v Avstriji in na 42 km gre v sosednjo državo štirikrat, na polmaratonu pa dvakrat. Zaradi maratona bodo ceste v Radencih in okolici zaprte uro pred tekmovanjem, zato prosimo za pravočasen prihod in upoštevanje navodil policije in redarjev," je pojasnil Marko Pintarič.
Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Daniel Chebolei Rotich (2:19:02) in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa (2:44:22), državna prvaka v maratonu pa sta postala skupno tretji Aleš Žontar (2:36:29) in Jasmina Pitamic Vojska (2:58:27), skupno četrta. Letos bo DP na 42 km oktobra na maratonu v Ljubljani, s slovensko prestolnico pa si Radenci vsako leto izmenjujejo prvenstvi na 21 in 42 km. Oba lanska zmagovalca na 42 km se bosta tudi letos pojavila na startu, favoriti za zmago prihajajo, kot velja za podobne dogodke po svetu, iz Afrike. Polmaraton bo obenem tudi državno prvenstvo za tekače in tekačice, nordijska hoja, ki bo tokrat potekala na 10 kilometrski izmerjeni progi, pa bo štela tudi za tekmo evropskega pokala v nordijski hoji. Najdaljšo in najbolj vzdržljivostno progo bodo tudi letos najhitreje skušali premagati povabljeni profesionalni tekači. Največ jih bo iz Kenije, med njimi tudi Wycliffe Kipkorir Biwot, ki ima svoj najboljši rezultat 2:09,55. V kategoriji mednarodne atletske zveze je kar visoko rangiran in ima status srebrnega tekača. „Najverjetne lahko pričakujemo tudi kakšen rekord na maratonski progi, če bo le zdravje in vreme kolikor toliko služilo," je napovedal Pintarič. Od domačih maratoncev bo gotovo nastopil Rok Puhar, vendar se bo glede na formo odločil, na kateri razdalji bo nastopil. Pintarič je omenil, da bo verjetno tekel na 10 km. Glavni pa je rekreacijski pomen maratona, ki ima 220 m višinske razlike in ima gesli:"Tekmuj sam s seboj. Vsak je zmagovalec."Namenjen je tudi družinam. Zato bo organiziran brezplačen otroški vrtec od 8.00 do 14.00 ure, ob 16. uri pa bo še tek otrok.
Tedaj se bo začela tudi glavna novost letošnjega maratona, tek s štirinožnimi pasjimi prijatelji, ki bodo tekli na kilometer dolgi progi po parku v neposredni bližini zdravilišča. „Proga bo kratka, osnovni namen pa ne bo zmaga, ampak druženje in rekreacija," je pojasnil Pintarič. Organizatorji priporočajo, da lastniki psom pred tekom nadenejo nagobčnike, ustrezno vodeni psi pa so dobrodošli tudi na tradicionalnem pohodu, ki se bo začel ob osmi uri. Ob tej uri se bo začel sobotni program, ob 8.35 pa bo start nordijske hoje na devet km, zvečer pa bo na sporedu tradicionalen koncert, tokrat Alya s triurnim koncertom.
Že v petek zvečer bo uradno odprtje maratona, ob tem bodo v hotelu Radin podobno kot lani organizirali "testeninko", na kateri bodo udeleženci dvignili startne številke in brezplačno dobili testenine. Ta dogodek bo po besedah Boštjana Gerleca obogaten z glasbo, potekal pa bo tudi pogovor z domačinko Katjo Kegl Vencelj, ki je na 600 kilometrov dolgi trasi Slovenske planinske poti premagala 45 tisoč višinskih metrov in tako postavila rekord. Tudi sploh tekaškim preizkušnjam se bodo tudi letos pridružili zaposleni v Zdravilišču Radenci. „Letos jih bo teklo skorajda sto. Iz zdravilišča, kjer primarno skušamo skrbeti za preprečevanje in zdravljenje srčno-žilnih obolenj tudi po tej plati prispevamo kanček k tem ukrepom in preventivi," je na tiskovni konferenci povedal Gorazd Gider, ki je dodal, da so kapacitete hotela Radin za tretji vikend v maju tradicionalno zasedene že nekaj časa vnaprej. Ker pa si želijo, da tekači ne pridejo v Radence zgolj za en dan, so zanje in njihove spremljevalce pripravili maratonski vikend s številnimi ugodnostmi.
Kot rečeno je glavna letošnja novost maratona prvi tek s štirinožnimi prijatelji na kilometer dolgi progi. „To ni tekmovalni, ampak predstavitveni tek, čas ne bo merjen, ne nazadnje je to lahko tudi sprehod," je povedal Marko Magajna, član društva Hrtji svet, ki je dodal, da so v društvu izredno zadovoljni, da se bodo lahko predstavili v Radencih in opozarjali na problematiko in nesmisel vzreje psov v športne namene. Hrti so namreč v Španiji, Angliji in na Irskem uporabljeni za lov in tekmovanja. „Selektivni proces je tak, da psa, ki tam ne dosega rezultatov, zavržejo ali usmrtijo, ne glede na to, da je star dve, mogoče tri leta," je pojasnil Magajna, ki dodaja, da so psi, ki so posvojeni preko njihovega društva rešeni ravno iz omenjenih držav.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Atletika Letos bodo po Pomurju „tekli" tudi štirinožci