Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Statistika župnije sv. Petra

 

Statistika župnije sv. Petra v Gornji Radgoni za leto 2011 in plan dela na versko-pastoralnem in gospodarskem področju za leto 2012

Statistika župnije sv. Petra

 

Kakor vsako leto do sedaj, se ob koncu iztekajočega leta naredi letni pregled ali bilanca, ter planski načrt na versko pastoralnem in gospodarskem področju:

V minulem letu je bilo 42 krstov, 3 več kot lani! Krščenih je bilo 16 deklic in 26 dečkov.

 

Iz cerkvenega zakona je bilo 12 otrok in 10 nezakonskih in 20 izven zakonskih

Cerkveno pokopanih je bilo 64 faranov, (lani 50) Civilnih pogrebov je bilo 8. Med umrlimi je bilo 31 žensk in 33 moških. Predvidenih oziroma so redno prejemali zakramente pred smrtjo je bilo 31. Najstarejša ženska je bila ob smrti stara 102 let (Ana Jurkovič iz Stavešinec), najstarejši moški pa 94 let; najmlajša med umrlimi ženskami je bila stara 26 let, najmlajši moški pa 31 let. Povprečna starost umrlih je bila 72,2 let (lani 71,3 let); povprečna starost žensk je 73,4 let (lani 77,6 let) in povprečna starost moških je bila skoraj 71 let (lani 65 leta). Najpogostejši vzroki smrti so bili: rak 14, kap ali odpoved srca 21 ter starost 12 primerov.

V župniji se je v minulem letu poročilo 10 parov, enako tudi lani. Dva para sta bila iz druge župnije.

Razdeljeno je bilo nekaj manj kot 48.000 obhajil (lani skoraj 50.000 svetih obhajil).

Ob štetju nedeljnikov je bilo povprečno pri vseh mašah 1100 vernikov – podobno tudi lani: 376 moških, 515 žensk in 232 otrok. Samo na Spodnji Ščavnici je bilo pri maši povprečno okoli 76 vernikov.

Preko župnijskega urada je tako v minulem letu prejemalo Družino 55 naročnikov, Ognjišče 45, Mir iz Međugorja 15 (le v prosti prodaji), in Mohorjeve knjige pa le 5, Stopinj 45, škofijsko glasilo Poti k Bogu 100 izvodov.

Minulo leto je bilo v župniji sv. Petra v znamenju priprave in praznovanja 200 letnice ustanovitve župnije 22. maja. Slovesnost je vodil g. škof Peter Štunf. V soboto pred slovesnostjo je bila slavnostna akademija, pri kateri so nekateri zaslužni farani dobili škofijska priznanja. V okviru priprave je bila tridnevnica, ki so jo vodili nekdanji radgonski kaplani: g.Alojz Kačičnik, g. Ivan Kranjec in g. Izidor Veleberi. Trstenjakovi večeri so bili štiri večere v mesecu marcu (dr. Ivan Rihtarič in dr. Metod Benedik o zgodovini Radgone in župnije, g.Gregor Čušin z monokomedijo z naslovom, Evangelij po Čušinu. Srečanje s škofom in birma je bila 25. aprila – 46 birmancev, prvo sveto obhajilo pa 29. maja – 34 prvoobhajancev Zaključek verouka za devetošolce 16. maja, na Binkošti (23. maja) je potekalo srečanje starejših, invalidov in bolnih, Oratorij pa v zadnjem teden v juniju. Udeležilo se ga je približno 95 otrok in animatorjev.15. septembra sta se zamenjala kaplana v naši župniji. Gospoda kaplana Gorana Merico iz Murske Sobote je zamenjal gospod kaplan Gregor Šemrl. Dekanijsko romanje na Ptujsko Goro je bilo zadnjo nedeljo v avgustu, v začetku novembra romanje v Rim in romanje mladih v Stično tretjo soboto v septembru.Srečanje članov Bratovščine ŽRV je bilo tokrat na Rožnovensko nedeljo v Turnišču, srečanje zakoncev jubilantov pa je bilo 21. novembra; bilo je 27 parov,Karitasov dobrodelni koncert Klic dobrote je bil 27 novembra.

Minulo leto so potekala obsežnejša dela pri obnovi glavnega stopnišča pred župnijsko cerkvijo in fasade na zvoniku. Zahvaljujoč velikodušni denarni pomoči so dela bila dobro opravljena. Uredilo se je parkirišče pri Trstenjakovem domu, pred Božičem je bila montirana nova oprema in program za predvajane pesmi v župnijski cerkvi.

PROGRAM ZA LETO 2012 NA VERSKO PASTORELNEM IN GOSPODARSKEM PODROČJU

Vstopa se v leto vere, ki ga je oznanil papež Benedikt XVI.,poteka pa tudi leto socialnega nauka v Cerkvi »Ljubezen v pravičnosti.V okviru škofije se bo začela večletna priprava na škofijski misijon, ki bo v letu 2015 in 2016.Načrtuje se duhovna priprava birmancev na birmo v februarju; birma bo 21. aprila. Trstenjakovi večeri bodo drugi in tretji vikend v marcu, zaključek pa bo z materinskim dnevom. Zaključek verouka za 9. razred bo 13. maja, prvo sveto obhajilo pa bo 20. maja. Več pozornosti se želi posvetiti delu z mladimi in jih pritegniti v mladinske skupine.Velik blagoslov za župnijo so molitvene skupine Rože Bratovščine živega rožnega venca. Večina od 22. rož je nepopolna, zato se načrtuje da se pritegne nove in še mlajše molivce. Sledila bo reforma rož iz treh na štiri dele rožnega venca.

Celodnevno češčenje Sv. Rešnjega Telesa bo 8. junija, srečanje za starejše, invalidne in bolne bo na binkošti inOratorij pa se načrtuje od 25. do 30 junija ter v mesecuOktobru pa bo srečanje rož Bratovščine ŽRV. Kakor vsako leto, bo tudi letos novembra srečanje zakoncev jubilantov in dobrodelni Karitasov koncert Vsakdo mora imeti prijatelja.

Dokončanje obnove stopnic pred stranskim izhodom v cerkvi, morebitna druga vzdrževalna dela po potrebi, dolgoročno planirano: zbiranje sredstev za obnovo strehe na severnem delu župnijske cerkve in nadaljevanje obnove fasade na preostalem delu cerkve, boljša zasteklitev zaradi izgube toplote pri ogrevanju in za sam sistem ogrevanja. Sedanji je star več kot 40 let. V ta namen bomo še naprej ohranili nabirko na prve nedelje v mescu v župnijski cerkvi. Vse pa je seveda odvisno od gospodarske situacije doma in v svetu.

Tukaj si lahko ogledate slike.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Cerkev Statistika župnije sv. Petra