Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Statistika župnije sv. Petra

 

Statistika župnije sv. Petra v Gornji Radgoni za leto 2011 in plan dela na versko-pastoralnem in gospodarskem področju za leto 2012

Statistika župnije sv. Petra

 

Kakor vsako leto do sedaj, se ob koncu iztekajočega leta naredi letni pregled ali bilanca, ter planski načrt na versko pastoralnem in gospodarskem področju:

V minulem letu je bilo 42 krstov, 3 več kot lani! Krščenih je bilo 16 deklic in 26 dečkov.

 

Iz cerkvenega zakona je bilo 12 otrok in 10 nezakonskih in 20 izven zakonskih

Cerkveno pokopanih je bilo 64 faranov, (lani 50) Civilnih pogrebov je bilo 8. Med umrlimi je bilo 31 žensk in 33 moških. Predvidenih oziroma so redno prejemali zakramente pred smrtjo je bilo 31. Najstarejša ženska je bila ob smrti stara 102 let (Ana Jurkovič iz Stavešinec), najstarejši moški pa 94 let; najmlajša med umrlimi ženskami je bila stara 26 let, najmlajši moški pa 31 let. Povprečna starost umrlih je bila 72,2 let (lani 71,3 let); povprečna starost žensk je 73,4 let (lani 77,6 let) in povprečna starost moških je bila skoraj 71 let (lani 65 leta). Najpogostejši vzroki smrti so bili: rak 14, kap ali odpoved srca 21 ter starost 12 primerov.

V župniji se je v minulem letu poročilo 10 parov, enako tudi lani. Dva para sta bila iz druge župnije.

Razdeljeno je bilo nekaj manj kot 48.000 obhajil (lani skoraj 50.000 svetih obhajil).

Ob štetju nedeljnikov je bilo povprečno pri vseh mašah 1100 vernikov – podobno tudi lani: 376 moških, 515 žensk in 232 otrok. Samo na Spodnji Ščavnici je bilo pri maši povprečno okoli 76 vernikov.

Preko župnijskega urada je tako v minulem letu prejemalo Družino 55 naročnikov, Ognjišče 45, Mir iz Međugorja 15 (le v prosti prodaji), in Mohorjeve knjige pa le 5, Stopinj 45, škofijsko glasilo Poti k Bogu 100 izvodov.

Minulo leto je bilo v župniji sv. Petra v znamenju priprave in praznovanja 200 letnice ustanovitve župnije 22. maja. Slovesnost je vodil g. škof Peter Štunf. V soboto pred slovesnostjo je bila slavnostna akademija, pri kateri so nekateri zaslužni farani dobili škofijska priznanja. V okviru priprave je bila tridnevnica, ki so jo vodili nekdanji radgonski kaplani: g.Alojz Kačičnik, g. Ivan Kranjec in g. Izidor Veleberi. Trstenjakovi večeri so bili štiri večere v mesecu marcu (dr. Ivan Rihtarič in dr. Metod Benedik o zgodovini Radgone in župnije, g.Gregor Čušin z monokomedijo z naslovom, Evangelij po Čušinu. Srečanje s škofom in birma je bila 25. aprila – 46 birmancev, prvo sveto obhajilo pa 29. maja – 34 prvoobhajancev Zaključek verouka za devetošolce 16. maja, na Binkošti (23. maja) je potekalo srečanje starejših, invalidov in bolnih, Oratorij pa v zadnjem teden v juniju. Udeležilo se ga je približno 95 otrok in animatorjev.15. septembra sta se zamenjala kaplana v naši župniji. Gospoda kaplana Gorana Merico iz Murske Sobote je zamenjal gospod kaplan Gregor Šemrl. Dekanijsko romanje na Ptujsko Goro je bilo zadnjo nedeljo v avgustu, v začetku novembra romanje v Rim in romanje mladih v Stično tretjo soboto v septembru.Srečanje članov Bratovščine ŽRV je bilo tokrat na Rožnovensko nedeljo v Turnišču, srečanje zakoncev jubilantov pa je bilo 21. novembra; bilo je 27 parov,Karitasov dobrodelni koncert Klic dobrote je bil 27 novembra.

Minulo leto so potekala obsežnejša dela pri obnovi glavnega stopnišča pred župnijsko cerkvijo in fasade na zvoniku. Zahvaljujoč velikodušni denarni pomoči so dela bila dobro opravljena. Uredilo se je parkirišče pri Trstenjakovem domu, pred Božičem je bila montirana nova oprema in program za predvajane pesmi v župnijski cerkvi.

PROGRAM ZA LETO 2012 NA VERSKO PASTORELNEM IN GOSPODARSKEM PODROČJU

Vstopa se v leto vere, ki ga je oznanil papež Benedikt XVI.,poteka pa tudi leto socialnega nauka v Cerkvi »Ljubezen v pravičnosti.V okviru škofije se bo začela večletna priprava na škofijski misijon, ki bo v letu 2015 in 2016.Načrtuje se duhovna priprava birmancev na birmo v februarju; birma bo 21. aprila. Trstenjakovi večeri bodo drugi in tretji vikend v marcu, zaključek pa bo z materinskim dnevom. Zaključek verouka za 9. razred bo 13. maja, prvo sveto obhajilo pa bo 20. maja. Več pozornosti se želi posvetiti delu z mladimi in jih pritegniti v mladinske skupine.Velik blagoslov za župnijo so molitvene skupine Rože Bratovščine živega rožnega venca. Večina od 22. rož je nepopolna, zato se načrtuje da se pritegne nove in še mlajše molivce. Sledila bo reforma rož iz treh na štiri dele rožnega venca.

Celodnevno češčenje Sv. Rešnjega Telesa bo 8. junija, srečanje za starejše, invalidne in bolne bo na binkošti inOratorij pa se načrtuje od 25. do 30 junija ter v mesecuOktobru pa bo srečanje rož Bratovščine ŽRV. Kakor vsako leto, bo tudi letos novembra srečanje zakoncev jubilantov in dobrodelni Karitasov koncert Vsakdo mora imeti prijatelja.

Dokončanje obnove stopnic pred stranskim izhodom v cerkvi, morebitna druga vzdrževalna dela po potrebi, dolgoročno planirano: zbiranje sredstev za obnovo strehe na severnem delu župnijske cerkve in nadaljevanje obnove fasade na preostalem delu cerkve, boljša zasteklitev zaradi izgube toplote pri ogrevanju in za sam sistem ogrevanja. Sedanji je star več kot 40 let. V ta namen bomo še naprej ohranili nabirko na prve nedelje v mescu v župnijski cerkvi. Vse pa je seveda odvisno od gospodarske situacije doma in v svetu.

Tukaj si lahko ogledate slike.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Cerkev Statistika župnije sv. Petra