Začela se je sezona kresovanj in prijetnih druženj

Kres Lisjakova strugaPodobno kot že 17 minulih let, so radgonski ribiči ter njihovi družinski člani in simpatizerji ter tudi drugi gostje, veliki petek preživeli ob „tabornem ognju" in slastnih pečenih ribah. Že leta 2000 so namreč radgonski ribiči združili spomladansko čistilno akcijo ob svojem ribniku in ribiški hiši, v Lisjakovi strugi, kjer je spomladi veliko suhega vejevja in neuporabnega lesa, s prižigom kresa. Od začetka so prireditev imenovali „Srečanje ob tabornem ognju", ker pa je prireditev vsako leto za velikonočne praznike, natančneje na „postni" Veliki petek, sedaj temu rečejo „Velikonočno kresovanje".

Ribiči so zakurili v Lisjakovi strugi

Pomurci in Štajerci med 571 igralci, dobili novega kralja družabne kartaške igre

Kartanje šnopsaDolgi in mrzli zimski večeri, zlasti ob vikendih, so za mnoge Prekmurce, Prleke in Štajerce, poleg pikada, fliperja, namiznega nogometa in biljarda, namenjeni predvsem kartaškim (šnops) turnirjem in še nekaterim družabnim igram, ki so dobrodošle za druženje in krajšanje časa. Prav s takšnimi dogodki, predvsem družabnimi igrami in sploh druženji, se ukvarjajo mladi in manj mladi na skrajnjem severovzhodu države, s čimer potrjujejo, da televizija, internet, FB in sploh računalniki le niso povsem zastrupili večine ljudi, ki so se bolj kot ne prenehali družiti s prijatelji, sosedi, znanci in celo s svojimi domačimi.

Milan Niderl iz Gederovcev „Kralj šnopsa 2018

Ob druženju še izobraževanje kmečkih žensk

Društvo kmečkih žena ApačeDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga že dolgo vodi predsednica Ema Škrobar, med drugim skrbi tudi za dobro počutje svojih članic, ki jih je v društvu okoli 80. Tako vsako leto v začetku marca, nekako pred dnevom žena, pripravijo srečanje, ki predstavlja prijetno druženje in tudi izobraževanje članic društva. Tokrat so srečanje, ki je potekalo na Turistični kmetiji Marko v Nasovi, začeli z enim takšnim izobraževanje, in sicer s predavanjem vrtnarske strokovnjakinje Brigita Bukovec iz Vrtnarstva Kurbus. Predavala je o presajanju balkonskih rož in vzdrževanje orhidej, katere so v „Tropskem raju" pri Kurbusu na Meleh na ogled vse do 18. marca.

V Nasovi je potekalo prijetno srečanje članic DKŽ Apače

Na tradicionalno pustno rajanje prišli skorajda vsi krajani

Pust MahovciŠportno turistično društvo (ŠTD) Mahovci, vasice z nekaj več kot sto prebivalcev, je v sodelovanju z Vaškim odborom Mahovci tudi letos pripravilo tradicionalno pustno prireditev »Kurentovanje v Mahovcih«. Prireditev, ki se je pričela zgodaj popoldan, so letos s svojim obiskom počastili kurenti KUD Polanec iz Starš na Dravskem polju, ki imajo v svojih vrstah tudi člana ŠTD Mahovci Davida Habjaniča. V lepem zimskem vremenu se je na športnem centru v Mahovcih zbralo zelo veliko obiskovalcev, praktično več kot je v vasi prebivalcev, kateri so nestrpno pričakovali kurente. Slednji so se najprej ustavili na kmetiji Jančar, kjer so se okrepčali in pripravili za pohod po vasi.

»Kurentovanje v Mahovcih« spet navdušilo

Moj kraj Radgona

Za prikaz vremena omogočite piškotke na zavihku "Zasebnost"!

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Statistika župnije sv. Petra

 

Statistika župnije sv. Petra v Gornji Radgoni za leto 2011 in plan dela na versko-pastoralnem in gospodarskem področju za leto 2012

Statistika župnije sv. Petra

 

Kakor vsako leto do sedaj, se ob koncu iztekajočega leta naredi letni pregled ali bilanca, ter planski načrt na versko pastoralnem in gospodarskem področju:

V minulem letu je bilo 42 krstov, 3 več kot lani! Krščenih je bilo 16 deklic in 26 dečkov.

 

Iz cerkvenega zakona je bilo 12 otrok in 10 nezakonskih in 20 izven zakonskih

Cerkveno pokopanih je bilo 64 faranov, (lani 50) Civilnih pogrebov je bilo 8. Med umrlimi je bilo 31 žensk in 33 moških. Predvidenih oziroma so redno prejemali zakramente pred smrtjo je bilo 31. Najstarejša ženska je bila ob smrti stara 102 let (Ana Jurkovič iz Stavešinec), najstarejši moški pa 94 let; najmlajša med umrlimi ženskami je bila stara 26 let, najmlajši moški pa 31 let. Povprečna starost umrlih je bila 72,2 let (lani 71,3 let); povprečna starost žensk je 73,4 let (lani 77,6 let) in povprečna starost moških je bila skoraj 71 let (lani 65 leta). Najpogostejši vzroki smrti so bili: rak 14, kap ali odpoved srca 21 ter starost 12 primerov.

V župniji se je v minulem letu poročilo 10 parov, enako tudi lani. Dva para sta bila iz druge župnije.

Razdeljeno je bilo nekaj manj kot 48.000 obhajil (lani skoraj 50.000 svetih obhajil).

Ob štetju nedeljnikov je bilo povprečno pri vseh mašah 1100 vernikov – podobno tudi lani: 376 moških, 515 žensk in 232 otrok. Samo na Spodnji Ščavnici je bilo pri maši povprečno okoli 76 vernikov.

Preko župnijskega urada je tako v minulem letu prejemalo Družino 55 naročnikov, Ognjišče 45, Mir iz Međugorja 15 (le v prosti prodaji), in Mohorjeve knjige pa le 5, Stopinj 45, škofijsko glasilo Poti k Bogu 100 izvodov.

Minulo leto je bilo v župniji sv. Petra v znamenju priprave in praznovanja 200 letnice ustanovitve župnije 22. maja. Slovesnost je vodil g. škof Peter Štunf. V soboto pred slovesnostjo je bila slavnostna akademija, pri kateri so nekateri zaslužni farani dobili škofijska priznanja. V okviru priprave je bila tridnevnica, ki so jo vodili nekdanji radgonski kaplani: g.Alojz Kačičnik, g. Ivan Kranjec in g. Izidor Veleberi. Trstenjakovi večeri so bili štiri večere v mesecu marcu (dr. Ivan Rihtarič in dr. Metod Benedik o zgodovini Radgone in župnije, g.Gregor Čušin z monokomedijo z naslovom, Evangelij po Čušinu. Srečanje s škofom in birma je bila 25. aprila – 46 birmancev, prvo sveto obhajilo pa 29. maja – 34 prvoobhajancev Zaključek verouka za devetošolce 16. maja, na Binkošti (23. maja) je potekalo srečanje starejših, invalidov in bolnih, Oratorij pa v zadnjem teden v juniju. Udeležilo se ga je približno 95 otrok in animatorjev.15. septembra sta se zamenjala kaplana v naši župniji. Gospoda kaplana Gorana Merico iz Murske Sobote je zamenjal gospod kaplan Gregor Šemrl. Dekanijsko romanje na Ptujsko Goro je bilo zadnjo nedeljo v avgustu, v začetku novembra romanje v Rim in romanje mladih v Stično tretjo soboto v septembru.Srečanje članov Bratovščine ŽRV je bilo tokrat na Rožnovensko nedeljo v Turnišču, srečanje zakoncev jubilantov pa je bilo 21. novembra; bilo je 27 parov,Karitasov dobrodelni koncert Klic dobrote je bil 27 novembra.

Minulo leto so potekala obsežnejša dela pri obnovi glavnega stopnišča pred župnijsko cerkvijo in fasade na zvoniku. Zahvaljujoč velikodušni denarni pomoči so dela bila dobro opravljena. Uredilo se je parkirišče pri Trstenjakovem domu, pred Božičem je bila montirana nova oprema in program za predvajane pesmi v župnijski cerkvi.

PROGRAM ZA LETO 2012 NA VERSKO PASTORELNEM IN GOSPODARSKEM PODROČJU

Vstopa se v leto vere, ki ga je oznanil papež Benedikt XVI.,poteka pa tudi leto socialnega nauka v Cerkvi »Ljubezen v pravičnosti.V okviru škofije se bo začela večletna priprava na škofijski misijon, ki bo v letu 2015 in 2016.Načrtuje se duhovna priprava birmancev na birmo v februarju; birma bo 21. aprila. Trstenjakovi večeri bodo drugi in tretji vikend v marcu, zaključek pa bo z materinskim dnevom. Zaključek verouka za 9. razred bo 13. maja, prvo sveto obhajilo pa bo 20. maja. Več pozornosti se želi posvetiti delu z mladimi in jih pritegniti v mladinske skupine.Velik blagoslov za župnijo so molitvene skupine Rože Bratovščine živega rožnega venca. Večina od 22. rož je nepopolna, zato se načrtuje da se pritegne nove in še mlajše molivce. Sledila bo reforma rož iz treh na štiri dele rožnega venca.

Celodnevno češčenje Sv. Rešnjega Telesa bo 8. junija, srečanje za starejše, invalidne in bolne bo na binkošti inOratorij pa se načrtuje od 25. do 30 junija ter v mesecuOktobru pa bo srečanje rož Bratovščine ŽRV. Kakor vsako leto, bo tudi letos novembra srečanje zakoncev jubilantov in dobrodelni Karitasov koncert Vsakdo mora imeti prijatelja.

Dokončanje obnove stopnic pred stranskim izhodom v cerkvi, morebitna druga vzdrževalna dela po potrebi, dolgoročno planirano: zbiranje sredstev za obnovo strehe na severnem delu župnijske cerkve in nadaljevanje obnove fasade na preostalem delu cerkve, boljša zasteklitev zaradi izgube toplote pri ogrevanju in za sam sistem ogrevanja. Sedanji je star več kot 40 let. V ta namen bomo še naprej ohranili nabirko na prve nedelje v mescu v župnijski cerkvi. Vse pa je seveda odvisno od gospodarske situacije doma in v svetu.

Tukaj si lahko ogledate slike.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Cerkev Statistika župnije sv. Petra