Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Statistika župnije sv. Petra

 

Statistika župnije sv. Petra v Gornji Radgoni za leto 2011 in plan dela na versko-pastoralnem in gospodarskem področju za leto 2012

Statistika župnije sv. Petra

 

Kakor vsako leto do sedaj, se ob koncu iztekajočega leta naredi letni pregled ali bilanca, ter planski načrt na versko pastoralnem in gospodarskem področju:

V minulem letu je bilo 42 krstov, 3 več kot lani! Krščenih je bilo 16 deklic in 26 dečkov.

 

Iz cerkvenega zakona je bilo 12 otrok in 10 nezakonskih in 20 izven zakonskih

Cerkveno pokopanih je bilo 64 faranov, (lani 50) Civilnih pogrebov je bilo 8. Med umrlimi je bilo 31 žensk in 33 moških. Predvidenih oziroma so redno prejemali zakramente pred smrtjo je bilo 31. Najstarejša ženska je bila ob smrti stara 102 let (Ana Jurkovič iz Stavešinec), najstarejši moški pa 94 let; najmlajša med umrlimi ženskami je bila stara 26 let, najmlajši moški pa 31 let. Povprečna starost umrlih je bila 72,2 let (lani 71,3 let); povprečna starost žensk je 73,4 let (lani 77,6 let) in povprečna starost moških je bila skoraj 71 let (lani 65 leta). Najpogostejši vzroki smrti so bili: rak 14, kap ali odpoved srca 21 ter starost 12 primerov.

V župniji se je v minulem letu poročilo 10 parov, enako tudi lani. Dva para sta bila iz druge župnije.

Razdeljeno je bilo nekaj manj kot 48.000 obhajil (lani skoraj 50.000 svetih obhajil).

Ob štetju nedeljnikov je bilo povprečno pri vseh mašah 1100 vernikov – podobno tudi lani: 376 moških, 515 žensk in 232 otrok. Samo na Spodnji Ščavnici je bilo pri maši povprečno okoli 76 vernikov.

Preko župnijskega urada je tako v minulem letu prejemalo Družino 55 naročnikov, Ognjišče 45, Mir iz Međugorja 15 (le v prosti prodaji), in Mohorjeve knjige pa le 5, Stopinj 45, škofijsko glasilo Poti k Bogu 100 izvodov.

Minulo leto je bilo v župniji sv. Petra v znamenju priprave in praznovanja 200 letnice ustanovitve župnije 22. maja. Slovesnost je vodil g. škof Peter Štunf. V soboto pred slovesnostjo je bila slavnostna akademija, pri kateri so nekateri zaslužni farani dobili škofijska priznanja. V okviru priprave je bila tridnevnica, ki so jo vodili nekdanji radgonski kaplani: g.Alojz Kačičnik, g. Ivan Kranjec in g. Izidor Veleberi. Trstenjakovi večeri so bili štiri večere v mesecu marcu (dr. Ivan Rihtarič in dr. Metod Benedik o zgodovini Radgone in župnije, g.Gregor Čušin z monokomedijo z naslovom, Evangelij po Čušinu. Srečanje s škofom in birma je bila 25. aprila – 46 birmancev, prvo sveto obhajilo pa 29. maja – 34 prvoobhajancev Zaključek verouka za devetošolce 16. maja, na Binkošti (23. maja) je potekalo srečanje starejših, invalidov in bolnih, Oratorij pa v zadnjem teden v juniju. Udeležilo se ga je približno 95 otrok in animatorjev.15. septembra sta se zamenjala kaplana v naši župniji. Gospoda kaplana Gorana Merico iz Murske Sobote je zamenjal gospod kaplan Gregor Šemrl. Dekanijsko romanje na Ptujsko Goro je bilo zadnjo nedeljo v avgustu, v začetku novembra romanje v Rim in romanje mladih v Stično tretjo soboto v septembru.Srečanje članov Bratovščine ŽRV je bilo tokrat na Rožnovensko nedeljo v Turnišču, srečanje zakoncev jubilantov pa je bilo 21. novembra; bilo je 27 parov,Karitasov dobrodelni koncert Klic dobrote je bil 27 novembra.

Minulo leto so potekala obsežnejša dela pri obnovi glavnega stopnišča pred župnijsko cerkvijo in fasade na zvoniku. Zahvaljujoč velikodušni denarni pomoči so dela bila dobro opravljena. Uredilo se je parkirišče pri Trstenjakovem domu, pred Božičem je bila montirana nova oprema in program za predvajane pesmi v župnijski cerkvi.

PROGRAM ZA LETO 2012 NA VERSKO PASTORELNEM IN GOSPODARSKEM PODROČJU

Vstopa se v leto vere, ki ga je oznanil papež Benedikt XVI.,poteka pa tudi leto socialnega nauka v Cerkvi »Ljubezen v pravičnosti.V okviru škofije se bo začela večletna priprava na škofijski misijon, ki bo v letu 2015 in 2016.Načrtuje se duhovna priprava birmancev na birmo v februarju; birma bo 21. aprila. Trstenjakovi večeri bodo drugi in tretji vikend v marcu, zaključek pa bo z materinskim dnevom. Zaključek verouka za 9. razred bo 13. maja, prvo sveto obhajilo pa bo 20. maja. Več pozornosti se želi posvetiti delu z mladimi in jih pritegniti v mladinske skupine.Velik blagoslov za župnijo so molitvene skupine Rože Bratovščine živega rožnega venca. Večina od 22. rož je nepopolna, zato se načrtuje da se pritegne nove in še mlajše molivce. Sledila bo reforma rož iz treh na štiri dele rožnega venca.

Celodnevno češčenje Sv. Rešnjega Telesa bo 8. junija, srečanje za starejše, invalidne in bolne bo na binkošti inOratorij pa se načrtuje od 25. do 30 junija ter v mesecuOktobru pa bo srečanje rož Bratovščine ŽRV. Kakor vsako leto, bo tudi letos novembra srečanje zakoncev jubilantov in dobrodelni Karitasov koncert Vsakdo mora imeti prijatelja.

Dokončanje obnove stopnic pred stranskim izhodom v cerkvi, morebitna druga vzdrževalna dela po potrebi, dolgoročno planirano: zbiranje sredstev za obnovo strehe na severnem delu župnijske cerkve in nadaljevanje obnove fasade na preostalem delu cerkve, boljša zasteklitev zaradi izgube toplote pri ogrevanju in za sam sistem ogrevanja. Sedanji je star več kot 40 let. V ta namen bomo še naprej ohranili nabirko na prve nedelje v mescu v župnijski cerkvi. Vse pa je seveda odvisno od gospodarske situacije doma in v svetu.

Tukaj si lahko ogledate slike.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Cerkev Statistika župnije sv. Petra