Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Statistika župnije sv. Petra

 

Statistika župnije sv. Petra v Gornji Radgoni za leto 2011 in plan dela na versko-pastoralnem in gospodarskem področju za leto 2012

Statistika župnije sv. Petra

 

Kakor vsako leto do sedaj, se ob koncu iztekajočega leta naredi letni pregled ali bilanca, ter planski načrt na versko pastoralnem in gospodarskem področju:

V minulem letu je bilo 42 krstov, 3 več kot lani! Krščenih je bilo 16 deklic in 26 dečkov.

 

Iz cerkvenega zakona je bilo 12 otrok in 10 nezakonskih in 20 izven zakonskih

Cerkveno pokopanih je bilo 64 faranov, (lani 50) Civilnih pogrebov je bilo 8. Med umrlimi je bilo 31 žensk in 33 moških. Predvidenih oziroma so redno prejemali zakramente pred smrtjo je bilo 31. Najstarejša ženska je bila ob smrti stara 102 let (Ana Jurkovič iz Stavešinec), najstarejši moški pa 94 let; najmlajša med umrlimi ženskami je bila stara 26 let, najmlajši moški pa 31 let. Povprečna starost umrlih je bila 72,2 let (lani 71,3 let); povprečna starost žensk je 73,4 let (lani 77,6 let) in povprečna starost moških je bila skoraj 71 let (lani 65 leta). Najpogostejši vzroki smrti so bili: rak 14, kap ali odpoved srca 21 ter starost 12 primerov.

V župniji se je v minulem letu poročilo 10 parov, enako tudi lani. Dva para sta bila iz druge župnije.

Razdeljeno je bilo nekaj manj kot 48.000 obhajil (lani skoraj 50.000 svetih obhajil).

Ob štetju nedeljnikov je bilo povprečno pri vseh mašah 1100 vernikov – podobno tudi lani: 376 moških, 515 žensk in 232 otrok. Samo na Spodnji Ščavnici je bilo pri maši povprečno okoli 76 vernikov.

Preko župnijskega urada je tako v minulem letu prejemalo Družino 55 naročnikov, Ognjišče 45, Mir iz Međugorja 15 (le v prosti prodaji), in Mohorjeve knjige pa le 5, Stopinj 45, škofijsko glasilo Poti k Bogu 100 izvodov.

Minulo leto je bilo v župniji sv. Petra v znamenju priprave in praznovanja 200 letnice ustanovitve župnije 22. maja. Slovesnost je vodil g. škof Peter Štunf. V soboto pred slovesnostjo je bila slavnostna akademija, pri kateri so nekateri zaslužni farani dobili škofijska priznanja. V okviru priprave je bila tridnevnica, ki so jo vodili nekdanji radgonski kaplani: g.Alojz Kačičnik, g. Ivan Kranjec in g. Izidor Veleberi. Trstenjakovi večeri so bili štiri večere v mesecu marcu (dr. Ivan Rihtarič in dr. Metod Benedik o zgodovini Radgone in župnije, g.Gregor Čušin z monokomedijo z naslovom, Evangelij po Čušinu. Srečanje s škofom in birma je bila 25. aprila – 46 birmancev, prvo sveto obhajilo pa 29. maja – 34 prvoobhajancev Zaključek verouka za devetošolce 16. maja, na Binkošti (23. maja) je potekalo srečanje starejših, invalidov in bolnih, Oratorij pa v zadnjem teden v juniju. Udeležilo se ga je približno 95 otrok in animatorjev.15. septembra sta se zamenjala kaplana v naši župniji. Gospoda kaplana Gorana Merico iz Murske Sobote je zamenjal gospod kaplan Gregor Šemrl. Dekanijsko romanje na Ptujsko Goro je bilo zadnjo nedeljo v avgustu, v začetku novembra romanje v Rim in romanje mladih v Stično tretjo soboto v septembru.Srečanje članov Bratovščine ŽRV je bilo tokrat na Rožnovensko nedeljo v Turnišču, srečanje zakoncev jubilantov pa je bilo 21. novembra; bilo je 27 parov,Karitasov dobrodelni koncert Klic dobrote je bil 27 novembra.

Minulo leto so potekala obsežnejša dela pri obnovi glavnega stopnišča pred župnijsko cerkvijo in fasade na zvoniku. Zahvaljujoč velikodušni denarni pomoči so dela bila dobro opravljena. Uredilo se je parkirišče pri Trstenjakovem domu, pred Božičem je bila montirana nova oprema in program za predvajane pesmi v župnijski cerkvi.

PROGRAM ZA LETO 2012 NA VERSKO PASTORELNEM IN GOSPODARSKEM PODROČJU

Vstopa se v leto vere, ki ga je oznanil papež Benedikt XVI.,poteka pa tudi leto socialnega nauka v Cerkvi »Ljubezen v pravičnosti.V okviru škofije se bo začela večletna priprava na škofijski misijon, ki bo v letu 2015 in 2016.Načrtuje se duhovna priprava birmancev na birmo v februarju; birma bo 21. aprila. Trstenjakovi večeri bodo drugi in tretji vikend v marcu, zaključek pa bo z materinskim dnevom. Zaključek verouka za 9. razred bo 13. maja, prvo sveto obhajilo pa bo 20. maja. Več pozornosti se želi posvetiti delu z mladimi in jih pritegniti v mladinske skupine.Velik blagoslov za župnijo so molitvene skupine Rože Bratovščine živega rožnega venca. Večina od 22. rož je nepopolna, zato se načrtuje da se pritegne nove in še mlajše molivce. Sledila bo reforma rož iz treh na štiri dele rožnega venca.

Celodnevno češčenje Sv. Rešnjega Telesa bo 8. junija, srečanje za starejše, invalidne in bolne bo na binkošti inOratorij pa se načrtuje od 25. do 30 junija ter v mesecuOktobru pa bo srečanje rož Bratovščine ŽRV. Kakor vsako leto, bo tudi letos novembra srečanje zakoncev jubilantov in dobrodelni Karitasov koncert Vsakdo mora imeti prijatelja.

Dokončanje obnove stopnic pred stranskim izhodom v cerkvi, morebitna druga vzdrževalna dela po potrebi, dolgoročno planirano: zbiranje sredstev za obnovo strehe na severnem delu župnijske cerkve in nadaljevanje obnove fasade na preostalem delu cerkve, boljša zasteklitev zaradi izgube toplote pri ogrevanju in za sam sistem ogrevanja. Sedanji je star več kot 40 let. V ta namen bomo še naprej ohranili nabirko na prve nedelje v mescu v župnijski cerkvi. Vse pa je seveda odvisno od gospodarske situacije doma in v svetu.

Tukaj si lahko ogledate slike.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Cerkev Statistika župnije sv. Petra