Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Srečanje župnijskih pastoralnih svetov

 

V Gornji Radgoni so se srečali člani in članice župnijskih pastoralnih svetov dekanije Ljutomer

Srečanje Pastoralna služba škofije Murska Sobota vsako leto prav v postnem času organizira postne duhovne obnove za vse člane in članice Župnijskih pastoralnih svetov, katerega članstvo šteje nekje dvesto članov.  Duhovne obnove so in bodo potekale po vseh 3 dekanijah soboške škofije na drugo postno nedeljo v dekaniji Ljutomer, tretjo postno nedeljo v dekaniji Murska Sobota, ter na četrto postno nedeljo v dekaniji Lendava...

Tako se je na drugo postno nedeljo, 16. marca pri sv. Petru v Gornji Radgoni  zbralo okrog 70 članov in članic Župnijskih pastoralnih svetov ljutomerske dekanije na postni duhovni obnovi. Pod dekanijo Ljutomer spada 11 župnij: Gornja Radgona, Apače, Cezanjevci, Kapela, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Mala Nedelja, Sv Jurij ter Veržej. Sama postna obnova je potekala v dveh delih. V prvem delu, ki je bil v dvorani Trstenjakovega doma, sta svoje misli podala murskosoboški škof dr. Peter Štumpf in pater mag. Branko Cestnik, drugi del srečanja pa je potekal v cerkvi sv. Petra s pobožnostjo križevega pota, ki so ga pripravili člani Dekanijskih pastoralnih svetov.

Škof Peter Štumpf je v svojem nagovoru predstavil škofijo Murska Sobota in izpostavil ter kritično ocenil pomanjkljivosti in problematiko, ki je pereča na splošno v vse škofijah po Sloveniji in tudi murskosoboški škofiji. Vse majn je krstov in  birm, kar ima za posledico majn kristjanov. V sami škofiji je opaziti izgubo verne mladine. V porasti pa je veliko sprav in opravljanja med ljudmi, kakor tudi hudih socialnih stisk. Prav ti, ki so najbolj revni, postajajo najbolj nevoščljivi do revnih, to pa je vsekakor veliko breme škofije, ki se trudi in pomaga najbolj pomoči potrebnim. Med drugim bodo v škofijskih prostorih odprli prostor za revne in brezdomce, ter razdeljevalnico hrane.

Pater Branko Cestnik, predavatelj z mednarodnimi izkušnjami in vizionar cerkve na slovenskem, je v svojem predavanju spregovoril na temo sekularizacija. Škofija Murska Sobota je močna prav v tradicionalni veri, pojavlja se pa sekularizacija. V najširšem pomenu izraz sekularizacija označuje spremembe v moderni družbi z ozirom na religijo. Gre za proces zmanjševanja družbenega pomena religije (religioznega mišljenja, prakse in institucij) kot posledica modernizacije. Kristjani se oddaljujejo od vere ter krščanskega življenja, hočejo živeti, kot da ni bilo boga. Analiza, ki je bila opravljena pa je pokazala, da se je 65% Slovencev opredelilo da so kristjani od tega veruje 55% v boga, 40% veruje v Jezusa Kristusa odrešenika, le 29% pa veruje v večno življenje. Mag. Cestnik je na koncu predavanja podal smernice po potrebi po vrnitvi k izviru vere, ter kako jo ohranjati in krepiti z molitvijo, pastoralnem spreobrnjenju in novem misijonarskem valu oznanjevanja vere.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Cerkev Srečanje župnijskih pastoralnih svetov