Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Orhideje iz Prekmurja bodo krasile baziliko sv. Petra v Vatikanu

 

V ponedeljek, 15.4. bodo iz Dobrovnika proti svetemu sedežu odpeljali 300 orhidej za okrasitev oltarja in štirih stebrov vatikanske bazilike

Orhideje za VatikanKonec minulega tedna sta slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, ki bosta letos že petnajstič okrasila vatikansko baziliko svetega Petra, v podjetju Ocean Orchids v Dobrovniku predstavila, kako bo potekalo letošnjo velikonočno krašenje ter kakšen material bosta uporabila. Cvetje, s katerim bodo olepšali oltar in štiri stebre vatikanske bazilike, bo doniralo dobrovniško podjetje Ocean Orchids, in sicer gre za 160 kaskadnih ter 140 dvostebelnih orhidej v skupni vrednosti najmanj 7.000,00 evrov.

Orhideje bodo v beli, rumeni in rdeči barvi, torej v barvah Vatikana. V podjetju, ki letos obeležuje 15 let profesionalnega gojenja orhidej, so na to, da bodo njihove orhideje krasile baziliko zelo ponosni. Na predstavitvi sta Tomaž Jevšnik in Andrej Vršič iz Ocean Orchids spregovorila o vzgoji orhidej. Postavitev dekoracije za letošnje leto je zasnovala Sabina Šegula, podjetje Smithers Oasis-Adria pa je za ta namen izdelalo posebno podlago.
Za okrasitev oltarnega dela bazilike svetega Petra v Vatikanu bosta, poleg 300 orhidej porabila še kar nekaj materialov. Med drugim je podjetje Smithers-Oasis Adria za ta namen izdelalo posebno podlago. Sploh pa Šegulova in Ribič poudarjata, da je okraševanje bazilike sv. Petra v njunem poklicu velika čast, obenem pa tudi čast za Slovenijo. Poleg Nizozemcev sta namreč slovenska florista iz Biotehniškega centra Naklo edina tujca, ki sodelujeta pri projektu svetovnih razsežnosti, ki ga vsako leto spremlja milijarda in pol vernikov. Balkon, s katerega papež podeli blagoslov urbi et orbi, ob veliki noči okrasijo Nizozemci, za božič pa ta čast pripada njima.
Krasitve v Vatikanu so sicer delo tamkajšnjih vrtnarjev, Slovenca sta začela sodelovati z njimi naključno leta 2011, tako prvi ogled kot vse nadaljnje pa jima je omogočilo slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu.
Medtem ko so Nizozemci tam iz marketinških vzgibov, saj predstavljajo svoje cvetje, sta sama prostovoljno. Očitno pa sta se odlično odrezala že ob prvem obisku, ko sta kar dobila orodje in se je začelo sodelovanje. „V teh letih smo stkali prijateljske vezi s temi vrtnarji in so naju res vzeli za svoja, tako da sva del ekipe, vse pa poteka na prijateljski osnovi," je dejal Ribič, ki o orhidejah kot največji skupini okrasnih rastlin na svetu meni, da so zagotovo kraljice, ki pomenijo in predstavljajo nekaj več, nekaj višjega. „Lepe so, čudovite so, kot da bi bile umetne, in vsako leto jih v Vatikanu tudi uporabljamo, vendar samo iz drugih skupin. Letos pa bomo slovenski phalaenopsis, kar bo zagotovo nekaj posebnega, saj Slovenija ni tradicionalno država, ki bi v velikih količinah pridelovala cvetje in ga tako predstavljala v tujini, je dejal Peter, ki je skupaj s Sabino ponosen, da sta pri svojih prizadevanjih letos premagali Nizozemce, saj oranžna barva pomeni svetovno „cvetno" velesilo.
Postavitev dekoracije za okrasitev bazilike za največji krščanski praznik, ki bo v letošnjem letu poseben, tudi zaradi tega, ker ga bodo krasile slovenske orhideje, je zasnovala Sabina Šegula. Orhideje so baziliko resda krasile že v preteklosti, a tokrat bodo prvič slovenskega porekla. Logistika bo sicer predstavljala precejšen izziv, kajti temperatura med transportom ne sme pasti pod 16 stopinj Celzija.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Cerkev Orhideje iz Prekmurja bodo krasile baziliko sv. Petra v Vatikanu