Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Najpogosteje je bilo slišati, da mora biti delavec pred dobičkom, in da pravice delavcem niso podeljene, ampak izborjene

Kres GRČeprav jim je tudi letos močno nagajalo vreme, saj je občasno „lilo kot iz škafa", je tudi letošnje kresovanje na ŠTC Trate potrdilo, da je radgonsko kresovanje nekaj posebnega, in da ga nihče ne sme odpovedovati tudi če je napovedan dež. Spet se je namreč, kljub deževnemu in tudi mrzlemu vremenu, na tradicionalni prvomajski prireditvi, ki se vsako leto odvija na predvečer praznika dela, zbralo veliko ljudi iz cele regije in tudi iz sosednje Avstrije. V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, ter še nekaterih soorganizatorjev, kot so: radgonska občina, PGD Gornja Radgona, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Komunala Radgona, Casa del Nonno...; se je tokrat vse skupaj začelo že ob 19. uri, ko so legendarni Čuki, na prizorišču kresovanja razvajali otroke in njihove starše.

Čukom je na radgonskem kresovanju uspelo pregnali dež

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

S ceste je zapeljal že v petek, 26. aprila...

( 1 Ocena ) 

Tudi po enem tednu ni nihče odstranil karamboliranega vozila iz vodovarstvenega območja

Razbit avto v traviMinil je že teden dni odkar so operativci OKC PU Murska Sobota, na praznik upora poročali, da se je v petek, 26. aprila na glavni državni cesti Gornja Radgona – Maribor, zgodila prometna nesreča 2. kategorije. „V Podgradu je voznik osebnega avtomobila zapeljal z vozišča, kjer se je vozilo prevrnilo. Voznik in sopotnica sta utrpela lahki telesni poškodbi...", so poročali z OKC PU Murska Sobota, niso pa sporočili, da je močno poškodovano osebno vozilo ostalo v travi na parceli kjer se je nesreča pripetila.

Nič nenavadnega, saj kljub vsem aktivnostim za ohranitev narave, še vedno veliko dotrajanih ali poškodovanih vozil „leži" na travnikih, v gozdovih in sploh v naravnem okolju, toda območje Podgrada sodi med vodna zajetja in s tem vodovarstvena območja, odkoder se poleg več deset tisoč prebivalcev Prlekije, s pitno vodo oskrbuje tudi podjetje Radenska tri srca, ki poleg mineralnih voda, polni tudi nekatere brezalkoholne pijače.
Zato je upravičena jeza nekaterih domačinov iz Podgrada, ter tudi prebivalcev širšega območja Gornje Radgone, ki so med minulimi prazniki žalostno in nemo opazovali močno poškodovano vozilo, ki najverjetneje močno ogroža vodna zajetja. Še najhuje je, da je nekaj deset metrov stran gasilski dom Gornja Radgona, kjer imajo gasilci vso opremo za zaščito in tudi odstranjevanje vozil iz narave, a ker jim nihče ne naroči, vozila ne morejo odstraniti. Zato smo se obrnili na Medobčinski inšpektorat občin Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer so nam zagotovili, da so zadevo že pred prvomajskimi prazniki prijavili Okoljskem inšpektorju v Murski Soboti. Žal pa se vseeno ni zgodilo nič in če bo vozilo še nekaj dni na travniku, ga bo trava že prerasla, saj že fotografije kažejo, kakšna razlika je med 27.4. in 2.5.
Res je sicer, da smo v minulih dneh, odkar se je nesreča pripetila, imeli tri praznične dni in eno nedeljo, a kljub temu bi ustrezne službe, kamor tudi okoljski inšpektorji gotovo sodijo, morali drugače posredovati... Če ne naročiti lastniku vozila, potem pa vsaj ustreznim službam, ki bi to namesto njega opravili, seveda za plačilo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
#2 Radgončan 06:12 05-05-2019
Dejan Mauko majster ober majstrof de ga priša odstrana. Ker če pridejo gasilci do spet trošili denar občanov po njegovem mnenju. Ker ded neke bluzi pa tak neve kak zadeve delujejo.
Citat
 
 
#1 Dd 06:08 05-05-2019
1. Gasilci niso bili obvešceni niti ko se je nesreča zgodila....poli cisti so predvideli vse sami, da ni iztekanja tekočin in da ni nevarno za okolje.
2. Lastnik vozila je rom....tako, da nam to vse pove. Avto se bo odstrano ampak na naše stroške, ker so romi itak zaščiteni kot kočevski medvedi.
Citat
 
Nahajate se: MKR Črna kronika S ceste je zapeljal že v petek, 26. aprila...