Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

S ceste je zapeljal že v petek, 26. aprila...

( 1 Ocena ) 

Tudi po enem tednu ni nihče odstranil karamboliranega vozila iz vodovarstvenega območja

Razbit avto v traviMinil je že teden dni odkar so operativci OKC PU Murska Sobota, na praznik upora poročali, da se je v petek, 26. aprila na glavni državni cesti Gornja Radgona – Maribor, zgodila prometna nesreča 2. kategorije. „V Podgradu je voznik osebnega avtomobila zapeljal z vozišča, kjer se je vozilo prevrnilo. Voznik in sopotnica sta utrpela lahki telesni poškodbi...", so poročali z OKC PU Murska Sobota, niso pa sporočili, da je močno poškodovano osebno vozilo ostalo v travi na parceli kjer se je nesreča pripetila.

Nič nenavadnega, saj kljub vsem aktivnostim za ohranitev narave, še vedno veliko dotrajanih ali poškodovanih vozil „leži" na travnikih, v gozdovih in sploh v naravnem okolju, toda območje Podgrada sodi med vodna zajetja in s tem vodovarstvena območja, odkoder se poleg več deset tisoč prebivalcev Prlekije, s pitno vodo oskrbuje tudi podjetje Radenska tri srca, ki poleg mineralnih voda, polni tudi nekatere brezalkoholne pijače.
Zato je upravičena jeza nekaterih domačinov iz Podgrada, ter tudi prebivalcev širšega območja Gornje Radgone, ki so med minulimi prazniki žalostno in nemo opazovali močno poškodovano vozilo, ki najverjetneje močno ogroža vodna zajetja. Še najhuje je, da je nekaj deset metrov stran gasilski dom Gornja Radgona, kjer imajo gasilci vso opremo za zaščito in tudi odstranjevanje vozil iz narave, a ker jim nihče ne naroči, vozila ne morejo odstraniti. Zato smo se obrnili na Medobčinski inšpektorat občin Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer so nam zagotovili, da so zadevo že pred prvomajskimi prazniki prijavili Okoljskem inšpektorju v Murski Soboti. Žal pa se vseeno ni zgodilo nič in če bo vozilo še nekaj dni na travniku, ga bo trava že prerasla, saj že fotografije kažejo, kakšna razlika je med 27.4. in 2.5.
Res je sicer, da smo v minulih dneh, odkar se je nesreča pripetila, imeli tri praznične dni in eno nedeljo, a kljub temu bi ustrezne službe, kamor tudi okoljski inšpektorji gotovo sodijo, morali drugače posredovati... Če ne naročiti lastniku vozila, potem pa vsaj ustreznim službam, ki bi to namesto njega opravili, seveda za plačilo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
#2 Radgončan 06:12 05-05-2019
Dejan Mauko majster ober majstrof de ga priša odstrana. Ker če pridejo gasilci do spet trošili denar občanov po njegovem mnenju. Ker ded neke bluzi pa tak neve kak zadeve delujejo.
Citat
 
 
#1 Dd 06:08 05-05-2019
1. Gasilci niso bili obvešceni niti ko se je nesreča zgodila....poli cisti so predvideli vse sami, da ni iztekanja tekočin in da ni nevarno za okolje.
2. Lastnik vozila je rom....tako, da nam to vse pove. Avto se bo odstrano ampak na naše stroške, ker so romi itak zaščiteni kot kočevski medvedi.
Citat
 
Nahajate se: MKR Črna kronika S ceste je zapeljal že v petek, 26. aprila...