Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Projekt: Your name forever

 

Kako iz nič narediti novo svetovno turistično atrakcijo, ki bo v Slovenijo privabljala množice turistov?

Your name foreverV medijih beremo, da Slovenija za promocijo v tujini potrebuje 20 in več milijonov €. Tega denarja država nima. Kako lahko pomagamo državi (nam!) mi, posamezniki, državljani?
Tako, da v Sloveniji naredimo novo turistično atrakcijo, ki bo sama privabljala turiste. Drugačno od vsega videnega, z izredno pozitivnim sporočilom in hkrati povezano s slovensko naravno in kulturno dediščino – čebelo.

S pomočjo znanih in manj znanih posameznikov, ki verjamejo, da je možno premikate meje mogočega tudi v Sloveniji, je Marijan Ogorevc, podjetnik iz Brežic, ustvaril projekt »Your Name Forever« (tvoje ime za vedno). Projekt bo sam, brez centa davkoplačevalskega denarja, ponesel ime Slovenije na naslovnice vseh glavnih svetovnih medijev.
Rdeča nit projekta je dobrodelnost in vzpodbujanje ljudi k darovanju in pomoči ljudem v stiski. Daruj in se za vedno zapiši v zgodovino! Daruj in tvoje ime bo za vedno zapisano na monumentalni skulpturi, posvečeni dobrodelnosti, ki bo postavljena v idilični Sloveniji sredi Evrope. V ozadju gre torej za prikrito oglaševanje in promocijo Slovenije :-).
Glavni cilj tega projekta je, poleg zbiranja donacij, iz nič ustvariti novo turistično atrakcijo, ki bo poleg tega, da bo edina takšne vrste na svetu, da bo edina na svetu, kjer bo sodelovalo toliko ljudi, nosila tudi globlji pomen in sporočilo: da lahko mali ljudje naredimo velike stvari, če stopimo skupaj. Takšna turistična atrakcija bo generirala zanimanje v svetovni javnosti, kar pomeni brezplačno promocijo Slovenije in večje število turistov, ki bodo prav zaradi tega obiskali Slovenijo. Predstavljajte si, da ste iz ZDA in se odločate za potovanje v Evropo: odločate se med recimo Francijo in Slovenijo. Darovali ste 20 USD in vaše ime je zapisano na skulpturi o kateri se veliko govori. Ste prepričani, da se lahko uprete skušnjavi in NE obiščete skulpture, poiščete svoje ime, se slikate pred njim in to objavite na družabnih omrežjih. Se vam ta ideja še vedno zdi neumna?
Darujte vsaj 20 USD (cca 17 €) katerikoli dobrodelni organizaciji iz seznama na obrazcu za doniranje. Če boste darovali slovenski dobrodelni organizaciji, bo vaša donacija ostala v Sloveniji in pomagali boste slovenskim ljudem v stiski. Teh je veliko, preveč. Če dobrodelne organizacije, kateri želite donirati, ni na seznamu, zahtevajte, da se vpišejo. Vpis je brezplačen in brez kakršnekoli obveznosti.
Skoraj vsaka dobrodelna organizacija na tem svetu za svoje delovanje odvzame majhen del zbranih sredstev, katere uporabi za samo delovanje in za stroške nadaljnjega zbiranja sredstev. Pri Ammadu (to je podjetje, ki nudi obrazec za donacije in cel sistem za njim) od zbranega denarja okoli 92,3 odstotke prejme dobrodelna organizacija; okoli 2,7% so bančni stroški, 5% pa so stroški vodenja sistema (sicer so v drugih organizacijah ti 10 % ali še več).
Prav gotovo vsak, ki daruje, daruje iz srca. Največja nagrada je notranje zadovoljstvo in prav nihče ne pričakuje posebne zahvale za svojo pomoč. A pri tem projektu gre za nekaj več: za sodelovanje pri projektu, ki lahko pomaga Sloveniji. Z imenom ali posvetilom, pozitivno mislijo, ipd. na skulpturi boste samo potrdili, da vam ni vseeno za Slovenijo. Če ne vi, bodo vaši potomci prav gotovo obiskali skulpturo in se ob tem spomnili, da ste sodelovali pri tem projektu. Ne pozabite, vi ne financirate izgradnje skulpture, vaša donacija gre v celoti izbrani dobrodelni organizaciji!
Kdo bo financiral izgradnjo skulpture? Najprej slovenska podjetja in podjetniki, ki bodo zagotovo prepoznali, da se jim enostavno splača sodelovati in sicer zaradi večje prepoznavnosti, družbene odgovornosti in večje prodaje, ki bo sledila.
Ko bomo s projektom prodrli v tujino, bodo izgradnjo skulpture financirala tudi tuja podjetja. Zamislite si to: tuja podjetja nam bodo financirala izgradnjo spomenika, ki nam bo prinašal nove turiste in s tem denar. Zanimivo, mar ne?
Od vas je odvisno, koliko sredstev bomo zbrali za slovenske dobrodelne organizacije in kako velika bo posledično »slovenska« skulptura. Ko bomo imeli nekaj konkretnega (del zgrajene skulpture postavljene na lokacijo) za pokazati, bomo vsi skupaj »napadli« tujino. Skoraj vsak od vas pozna nekoga v tujini – če bomo takrat ponovno združili moči, bomo v enem tednu na naslovnicah vseh glavnih svetovnih medijev. Na tak ali drugačen način bomo našli povezave do svetovno znanih imen, ki bodo podprla ta projekt. In v roku nekaj mesecev bo en od ciljev dosežen: zbrati 10 milijonov USD in postaviti največjo stekleno skulpturo na svetu. Mediji vsepovsod po svetu so lačni novih zgodb. Če je ta pozitivna in združuje, jo bodo z veseljem objavili.
Zaradi inovativnega pristopa in celotne zgodbe se projekt ne bo končal po zaključeni šestmesečni kampanji. Projekt bo postal del zgodovine, kar pomeni stalno prisotnost v svetovni javnosti tudi po zaključeni kampanji. Že samo ta prisotnost bo prinašala večjo prepoznavnost Slovenije kot vse plačane promocije slovenskega gospodarstva in turizma skupaj.
Najlepši del tega projekta pa je, da lahko vsi pridobimo. Donatorji darujejo kot običajno, pa še nekaj dobijo za to – zapis v zgodovino. Dobrodelne organizacije prejmejo nujno potrebna sredstva. Podjetniki financirajo izgradnjo skulpture v zameno za oglaševanje, ker se jim bo to izplačalo v obliki večje prodaje. Mediji širijo zgodbo in ostanejo zapisani v spominu kot podporniki projekta – zanimive in pozitivne zgodbe pritegnejo, kar se pozna pri večjem številu bralcev in/ali gledalcev. Slovenija je deležna brezplačne in izredno pozitivne promocije v svetu, kar prinese večje število turistov, ti pa pomenijo svež in nujno potreben denar.
Vsi skupaj tako rekoč iz nič ustvarimo nekaj trajnega in pomembnega za Slovenijo in tudi za celo človeštvo. Čisto vsak med vami je lahko del te zgodbe. Tudi zaradi tega je moto tega projekta: »Skupaj lahko naredimo svet boljši!«
Če še dvomite v izvedljivost tega projekta, pokličite g. Ogorevca na 064 11 99 10 ali mu pošljite mail. Z veseljem vam bo odgovoril na kakršnokoli vprašanje. Prepričan je, da je ta projekt izvedljiv, če le stopimo skupaj in vsaj enkrat pozabimo na razprtije. Tako zelo je prepričan, da se je "na stara leta" osebno izpostavil, čeprav mu ni niti najmanj do tega.
In kaj ima od tega avtor projekta, Marijan Ogorevc? Sam pravi tako: »V ta projekt sem vložil leto dni dela in moja lastna sredstva, a služiti bom začel šele, ko bom imel najmanj milijon obiskovalcev spletne strani in nič prej – in to preko oglaševanja z Google Adsense in preko nekaj affiliate-ov, ki so že na strani (leti, rent a car, hosting). Zaradi stiske sem ta projekt res začel z mislijo na zaslužek, zdaj pa ugotavljam, da je tisto notranje zadovoljstvo, ko narediš nekaj dobrega, veliko bolj pomembno. Verjamem, da moraš najprej nekaj dati in nagrada bo že prišla, slej ko prej.«

Tu je še njegov poziv prav vsakemu od vas:
»Dokažimo svetu, da zmoremo!
Dokažimo svetu, da lahko Slovenci ne glede na razlike med nami (katere nekateri nenehno podpihujejo), stopimo skupaj in naredimo nekaj velikega. Tu dajem pobudo in orodje, s katerim lahko ponesemo naše sporočilo v svet: nič ni nemogoče, če čisto navadni ljudje stopijo skupaj in s sodelovanjem poskušajo spremeniti svet na bolje.
Kot sem že večkrat zapisal: daj in boš prejel! Ne moremo pričakovati, da bomo s to idejo osvojili svet, če najprej sami ne bomo naredili niti koraka. Ne moremo pričakovati, da bodo turisti drli k nam, če jim ne bomo dokazali, da smo za to pripravljeni nekaj storiti. Prav vsak med nami, ki mu ni vseeno za našo domovino!
Nehajmo se sami omejevati z "ni mogoče". Kako bomo vedeli, da ni mogoče, če nismo poskusili? Trdno sem prepričan, da je mogoče s tem projektom postaviti Slovenijo na zemljevid sveta in to v zelo pozitivni luči. Nihče, nikjer in nikoli še ni naredil kaj takega: spomenik dobrodelnosti, ki ga bodo zgradili ljudje in ne kakšna inštitucija.
Nisem Bono (iz skupine U2), ne poznam vplivnežev ne doma ne v tujini, ki bi pomagali pri preboju in širjenju te zgodbe. Sem navadni "Janez" in trdim, da lahko s pomočjo veliko navadnih "Janezov" naredimo odmevno zgodbo in uresničimo vse cilje tega projekta. Mi, navadni ljudje lahko spremenimo svet, če stopimo skupaj!
„Če nečesa ni še nihče naredil, to še ne pomeni, da se tega ne da narediti." – dokažimo svetu, da je možno premikati meje mogočega!
„Če delamo nekaj vedno na enak način, bo tudi rezultat vedno enak." – poskusimo z drugačno promocijo Slovenije. Zagotavljam vam, da se bo ta projekt zapisal v zgodovino. Posledica tega bo trajna brezplačna promocija Slovenije!
Pristopite k projektu in pomagajte po najboljših močeh. Ne boste pomagali meni, pomagali boste našim otrokom, katerim zapuščamo bremena naših napak.«

Projekt si oglejte na tej povezavi - http://www.yournameforever.org/sl/

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Projekt: Your name forever