Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Projekt: Your name forever

 

Kako iz nič narediti novo svetovno turistično atrakcijo, ki bo v Slovenijo privabljala množice turistov?

Your name foreverV medijih beremo, da Slovenija za promocijo v tujini potrebuje 20 in več milijonov €. Tega denarja država nima. Kako lahko pomagamo državi (nam!) mi, posamezniki, državljani?
Tako, da v Sloveniji naredimo novo turistično atrakcijo, ki bo sama privabljala turiste. Drugačno od vsega videnega, z izredno pozitivnim sporočilom in hkrati povezano s slovensko naravno in kulturno dediščino – čebelo.

S pomočjo znanih in manj znanih posameznikov, ki verjamejo, da je možno premikate meje mogočega tudi v Sloveniji, je Marijan Ogorevc, podjetnik iz Brežic, ustvaril projekt »Your Name Forever« (tvoje ime za vedno). Projekt bo sam, brez centa davkoplačevalskega denarja, ponesel ime Slovenije na naslovnice vseh glavnih svetovnih medijev.
Rdeča nit projekta je dobrodelnost in vzpodbujanje ljudi k darovanju in pomoči ljudem v stiski. Daruj in se za vedno zapiši v zgodovino! Daruj in tvoje ime bo za vedno zapisano na monumentalni skulpturi, posvečeni dobrodelnosti, ki bo postavljena v idilični Sloveniji sredi Evrope. V ozadju gre torej za prikrito oglaševanje in promocijo Slovenije :-).
Glavni cilj tega projekta je, poleg zbiranja donacij, iz nič ustvariti novo turistično atrakcijo, ki bo poleg tega, da bo edina takšne vrste na svetu, da bo edina na svetu, kjer bo sodelovalo toliko ljudi, nosila tudi globlji pomen in sporočilo: da lahko mali ljudje naredimo velike stvari, če stopimo skupaj. Takšna turistična atrakcija bo generirala zanimanje v svetovni javnosti, kar pomeni brezplačno promocijo Slovenije in večje število turistov, ki bodo prav zaradi tega obiskali Slovenijo. Predstavljajte si, da ste iz ZDA in se odločate za potovanje v Evropo: odločate se med recimo Francijo in Slovenijo. Darovali ste 20 USD in vaše ime je zapisano na skulpturi o kateri se veliko govori. Ste prepričani, da se lahko uprete skušnjavi in NE obiščete skulpture, poiščete svoje ime, se slikate pred njim in to objavite na družabnih omrežjih. Se vam ta ideja še vedno zdi neumna?
Darujte vsaj 20 USD (cca 17 €) katerikoli dobrodelni organizaciji iz seznama na obrazcu za doniranje. Če boste darovali slovenski dobrodelni organizaciji, bo vaša donacija ostala v Sloveniji in pomagali boste slovenskim ljudem v stiski. Teh je veliko, preveč. Če dobrodelne organizacije, kateri želite donirati, ni na seznamu, zahtevajte, da se vpišejo. Vpis je brezplačen in brez kakršnekoli obveznosti.
Skoraj vsaka dobrodelna organizacija na tem svetu za svoje delovanje odvzame majhen del zbranih sredstev, katere uporabi za samo delovanje in za stroške nadaljnjega zbiranja sredstev. Pri Ammadu (to je podjetje, ki nudi obrazec za donacije in cel sistem za njim) od zbranega denarja okoli 92,3 odstotke prejme dobrodelna organizacija; okoli 2,7% so bančni stroški, 5% pa so stroški vodenja sistema (sicer so v drugih organizacijah ti 10 % ali še več).
Prav gotovo vsak, ki daruje, daruje iz srca. Največja nagrada je notranje zadovoljstvo in prav nihče ne pričakuje posebne zahvale za svojo pomoč. A pri tem projektu gre za nekaj več: za sodelovanje pri projektu, ki lahko pomaga Sloveniji. Z imenom ali posvetilom, pozitivno mislijo, ipd. na skulpturi boste samo potrdili, da vam ni vseeno za Slovenijo. Če ne vi, bodo vaši potomci prav gotovo obiskali skulpturo in se ob tem spomnili, da ste sodelovali pri tem projektu. Ne pozabite, vi ne financirate izgradnje skulpture, vaša donacija gre v celoti izbrani dobrodelni organizaciji!
Kdo bo financiral izgradnjo skulpture? Najprej slovenska podjetja in podjetniki, ki bodo zagotovo prepoznali, da se jim enostavno splača sodelovati in sicer zaradi večje prepoznavnosti, družbene odgovornosti in večje prodaje, ki bo sledila.
Ko bomo s projektom prodrli v tujino, bodo izgradnjo skulpture financirala tudi tuja podjetja. Zamislite si to: tuja podjetja nam bodo financirala izgradnjo spomenika, ki nam bo prinašal nove turiste in s tem denar. Zanimivo, mar ne?
Od vas je odvisno, koliko sredstev bomo zbrali za slovenske dobrodelne organizacije in kako velika bo posledično »slovenska« skulptura. Ko bomo imeli nekaj konkretnega (del zgrajene skulpture postavljene na lokacijo) za pokazati, bomo vsi skupaj »napadli« tujino. Skoraj vsak od vas pozna nekoga v tujini – če bomo takrat ponovno združili moči, bomo v enem tednu na naslovnicah vseh glavnih svetovnih medijev. Na tak ali drugačen način bomo našli povezave do svetovno znanih imen, ki bodo podprla ta projekt. In v roku nekaj mesecev bo en od ciljev dosežen: zbrati 10 milijonov USD in postaviti največjo stekleno skulpturo na svetu. Mediji vsepovsod po svetu so lačni novih zgodb. Če je ta pozitivna in združuje, jo bodo z veseljem objavili.
Zaradi inovativnega pristopa in celotne zgodbe se projekt ne bo končal po zaključeni šestmesečni kampanji. Projekt bo postal del zgodovine, kar pomeni stalno prisotnost v svetovni javnosti tudi po zaključeni kampanji. Že samo ta prisotnost bo prinašala večjo prepoznavnost Slovenije kot vse plačane promocije slovenskega gospodarstva in turizma skupaj.
Najlepši del tega projekta pa je, da lahko vsi pridobimo. Donatorji darujejo kot običajno, pa še nekaj dobijo za to – zapis v zgodovino. Dobrodelne organizacije prejmejo nujno potrebna sredstva. Podjetniki financirajo izgradnjo skulpture v zameno za oglaševanje, ker se jim bo to izplačalo v obliki večje prodaje. Mediji širijo zgodbo in ostanejo zapisani v spominu kot podporniki projekta – zanimive in pozitivne zgodbe pritegnejo, kar se pozna pri večjem številu bralcev in/ali gledalcev. Slovenija je deležna brezplačne in izredno pozitivne promocije v svetu, kar prinese večje število turistov, ti pa pomenijo svež in nujno potreben denar.
Vsi skupaj tako rekoč iz nič ustvarimo nekaj trajnega in pomembnega za Slovenijo in tudi za celo človeštvo. Čisto vsak med vami je lahko del te zgodbe. Tudi zaradi tega je moto tega projekta: »Skupaj lahko naredimo svet boljši!«
Če še dvomite v izvedljivost tega projekta, pokličite g. Ogorevca na 064 11 99 10 ali mu pošljite mail. Z veseljem vam bo odgovoril na kakršnokoli vprašanje. Prepričan je, da je ta projekt izvedljiv, če le stopimo skupaj in vsaj enkrat pozabimo na razprtije. Tako zelo je prepričan, da se je "na stara leta" osebno izpostavil, čeprav mu ni niti najmanj do tega.
In kaj ima od tega avtor projekta, Marijan Ogorevc? Sam pravi tako: »V ta projekt sem vložil leto dni dela in moja lastna sredstva, a služiti bom začel šele, ko bom imel najmanj milijon obiskovalcev spletne strani in nič prej – in to preko oglaševanja z Google Adsense in preko nekaj affiliate-ov, ki so že na strani (leti, rent a car, hosting). Zaradi stiske sem ta projekt res začel z mislijo na zaslužek, zdaj pa ugotavljam, da je tisto notranje zadovoljstvo, ko narediš nekaj dobrega, veliko bolj pomembno. Verjamem, da moraš najprej nekaj dati in nagrada bo že prišla, slej ko prej.«

Tu je še njegov poziv prav vsakemu od vas:
»Dokažimo svetu, da zmoremo!
Dokažimo svetu, da lahko Slovenci ne glede na razlike med nami (katere nekateri nenehno podpihujejo), stopimo skupaj in naredimo nekaj velikega. Tu dajem pobudo in orodje, s katerim lahko ponesemo naše sporočilo v svet: nič ni nemogoče, če čisto navadni ljudje stopijo skupaj in s sodelovanjem poskušajo spremeniti svet na bolje.
Kot sem že večkrat zapisal: daj in boš prejel! Ne moremo pričakovati, da bomo s to idejo osvojili svet, če najprej sami ne bomo naredili niti koraka. Ne moremo pričakovati, da bodo turisti drli k nam, če jim ne bomo dokazali, da smo za to pripravljeni nekaj storiti. Prav vsak med nami, ki mu ni vseeno za našo domovino!
Nehajmo se sami omejevati z "ni mogoče". Kako bomo vedeli, da ni mogoče, če nismo poskusili? Trdno sem prepričan, da je mogoče s tem projektom postaviti Slovenijo na zemljevid sveta in to v zelo pozitivni luči. Nihče, nikjer in nikoli še ni naredil kaj takega: spomenik dobrodelnosti, ki ga bodo zgradili ljudje in ne kakšna inštitucija.
Nisem Bono (iz skupine U2), ne poznam vplivnežev ne doma ne v tujini, ki bi pomagali pri preboju in širjenju te zgodbe. Sem navadni "Janez" in trdim, da lahko s pomočjo veliko navadnih "Janezov" naredimo odmevno zgodbo in uresničimo vse cilje tega projekta. Mi, navadni ljudje lahko spremenimo svet, če stopimo skupaj!
„Če nečesa ni še nihče naredil, to še ne pomeni, da se tega ne da narediti." – dokažimo svetu, da je možno premikati meje mogočega!
„Če delamo nekaj vedno na enak način, bo tudi rezultat vedno enak." – poskusimo z drugačno promocijo Slovenije. Zagotavljam vam, da se bo ta projekt zapisal v zgodovino. Posledica tega bo trajna brezplačna promocija Slovenije!
Pristopite k projektu in pomagajte po najboljših močeh. Ne boste pomagali meni, pomagali boste našim otrokom, katerim zapuščamo bremena naših napak.«

Projekt si oglejte na tej povezavi - http://www.yournameforever.org/sl/

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Projekt: Your name forever