Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Projekt: Your name forever

 

Kako iz nič narediti novo svetovno turistično atrakcijo, ki bo v Slovenijo privabljala množice turistov?

Your name foreverV medijih beremo, da Slovenija za promocijo v tujini potrebuje 20 in več milijonov €. Tega denarja država nima. Kako lahko pomagamo državi (nam!) mi, posamezniki, državljani?
Tako, da v Sloveniji naredimo novo turistično atrakcijo, ki bo sama privabljala turiste. Drugačno od vsega videnega, z izredno pozitivnim sporočilom in hkrati povezano s slovensko naravno in kulturno dediščino – čebelo.

S pomočjo znanih in manj znanih posameznikov, ki verjamejo, da je možno premikate meje mogočega tudi v Sloveniji, je Marijan Ogorevc, podjetnik iz Brežic, ustvaril projekt »Your Name Forever« (tvoje ime za vedno). Projekt bo sam, brez centa davkoplačevalskega denarja, ponesel ime Slovenije na naslovnice vseh glavnih svetovnih medijev.
Rdeča nit projekta je dobrodelnost in vzpodbujanje ljudi k darovanju in pomoči ljudem v stiski. Daruj in se za vedno zapiši v zgodovino! Daruj in tvoje ime bo za vedno zapisano na monumentalni skulpturi, posvečeni dobrodelnosti, ki bo postavljena v idilični Sloveniji sredi Evrope. V ozadju gre torej za prikrito oglaševanje in promocijo Slovenije :-).
Glavni cilj tega projekta je, poleg zbiranja donacij, iz nič ustvariti novo turistično atrakcijo, ki bo poleg tega, da bo edina takšne vrste na svetu, da bo edina na svetu, kjer bo sodelovalo toliko ljudi, nosila tudi globlji pomen in sporočilo: da lahko mali ljudje naredimo velike stvari, če stopimo skupaj. Takšna turistična atrakcija bo generirala zanimanje v svetovni javnosti, kar pomeni brezplačno promocijo Slovenije in večje število turistov, ki bodo prav zaradi tega obiskali Slovenijo. Predstavljajte si, da ste iz ZDA in se odločate za potovanje v Evropo: odločate se med recimo Francijo in Slovenijo. Darovali ste 20 USD in vaše ime je zapisano na skulpturi o kateri se veliko govori. Ste prepričani, da se lahko uprete skušnjavi in NE obiščete skulpture, poiščete svoje ime, se slikate pred njim in to objavite na družabnih omrežjih. Se vam ta ideja še vedno zdi neumna?
Darujte vsaj 20 USD (cca 17 €) katerikoli dobrodelni organizaciji iz seznama na obrazcu za doniranje. Če boste darovali slovenski dobrodelni organizaciji, bo vaša donacija ostala v Sloveniji in pomagali boste slovenskim ljudem v stiski. Teh je veliko, preveč. Če dobrodelne organizacije, kateri želite donirati, ni na seznamu, zahtevajte, da se vpišejo. Vpis je brezplačen in brez kakršnekoli obveznosti.
Skoraj vsaka dobrodelna organizacija na tem svetu za svoje delovanje odvzame majhen del zbranih sredstev, katere uporabi za samo delovanje in za stroške nadaljnjega zbiranja sredstev. Pri Ammadu (to je podjetje, ki nudi obrazec za donacije in cel sistem za njim) od zbranega denarja okoli 92,3 odstotke prejme dobrodelna organizacija; okoli 2,7% so bančni stroški, 5% pa so stroški vodenja sistema (sicer so v drugih organizacijah ti 10 % ali še več).
Prav gotovo vsak, ki daruje, daruje iz srca. Največja nagrada je notranje zadovoljstvo in prav nihče ne pričakuje posebne zahvale za svojo pomoč. A pri tem projektu gre za nekaj več: za sodelovanje pri projektu, ki lahko pomaga Sloveniji. Z imenom ali posvetilom, pozitivno mislijo, ipd. na skulpturi boste samo potrdili, da vam ni vseeno za Slovenijo. Če ne vi, bodo vaši potomci prav gotovo obiskali skulpturo in se ob tem spomnili, da ste sodelovali pri tem projektu. Ne pozabite, vi ne financirate izgradnje skulpture, vaša donacija gre v celoti izbrani dobrodelni organizaciji!
Kdo bo financiral izgradnjo skulpture? Najprej slovenska podjetja in podjetniki, ki bodo zagotovo prepoznali, da se jim enostavno splača sodelovati in sicer zaradi večje prepoznavnosti, družbene odgovornosti in večje prodaje, ki bo sledila.
Ko bomo s projektom prodrli v tujino, bodo izgradnjo skulpture financirala tudi tuja podjetja. Zamislite si to: tuja podjetja nam bodo financirala izgradnjo spomenika, ki nam bo prinašal nove turiste in s tem denar. Zanimivo, mar ne?
Od vas je odvisno, koliko sredstev bomo zbrali za slovenske dobrodelne organizacije in kako velika bo posledično »slovenska« skulptura. Ko bomo imeli nekaj konkretnega (del zgrajene skulpture postavljene na lokacijo) za pokazati, bomo vsi skupaj »napadli« tujino. Skoraj vsak od vas pozna nekoga v tujini – če bomo takrat ponovno združili moči, bomo v enem tednu na naslovnicah vseh glavnih svetovnih medijev. Na tak ali drugačen način bomo našli povezave do svetovno znanih imen, ki bodo podprla ta projekt. In v roku nekaj mesecev bo en od ciljev dosežen: zbrati 10 milijonov USD in postaviti največjo stekleno skulpturo na svetu. Mediji vsepovsod po svetu so lačni novih zgodb. Če je ta pozitivna in združuje, jo bodo z veseljem objavili.
Zaradi inovativnega pristopa in celotne zgodbe se projekt ne bo končal po zaključeni šestmesečni kampanji. Projekt bo postal del zgodovine, kar pomeni stalno prisotnost v svetovni javnosti tudi po zaključeni kampanji. Že samo ta prisotnost bo prinašala večjo prepoznavnost Slovenije kot vse plačane promocije slovenskega gospodarstva in turizma skupaj.
Najlepši del tega projekta pa je, da lahko vsi pridobimo. Donatorji darujejo kot običajno, pa še nekaj dobijo za to – zapis v zgodovino. Dobrodelne organizacije prejmejo nujno potrebna sredstva. Podjetniki financirajo izgradnjo skulpture v zameno za oglaševanje, ker se jim bo to izplačalo v obliki večje prodaje. Mediji širijo zgodbo in ostanejo zapisani v spominu kot podporniki projekta – zanimive in pozitivne zgodbe pritegnejo, kar se pozna pri večjem številu bralcev in/ali gledalcev. Slovenija je deležna brezplačne in izredno pozitivne promocije v svetu, kar prinese večje število turistov, ti pa pomenijo svež in nujno potreben denar.
Vsi skupaj tako rekoč iz nič ustvarimo nekaj trajnega in pomembnega za Slovenijo in tudi za celo človeštvo. Čisto vsak med vami je lahko del te zgodbe. Tudi zaradi tega je moto tega projekta: »Skupaj lahko naredimo svet boljši!«
Če še dvomite v izvedljivost tega projekta, pokličite g. Ogorevca na 064 11 99 10 ali mu pošljite mail. Z veseljem vam bo odgovoril na kakršnokoli vprašanje. Prepričan je, da je ta projekt izvedljiv, če le stopimo skupaj in vsaj enkrat pozabimo na razprtije. Tako zelo je prepričan, da se je "na stara leta" osebno izpostavil, čeprav mu ni niti najmanj do tega.
In kaj ima od tega avtor projekta, Marijan Ogorevc? Sam pravi tako: »V ta projekt sem vložil leto dni dela in moja lastna sredstva, a služiti bom začel šele, ko bom imel najmanj milijon obiskovalcev spletne strani in nič prej – in to preko oglaševanja z Google Adsense in preko nekaj affiliate-ov, ki so že na strani (leti, rent a car, hosting). Zaradi stiske sem ta projekt res začel z mislijo na zaslužek, zdaj pa ugotavljam, da je tisto notranje zadovoljstvo, ko narediš nekaj dobrega, veliko bolj pomembno. Verjamem, da moraš najprej nekaj dati in nagrada bo že prišla, slej ko prej.«

Tu je še njegov poziv prav vsakemu od vas:
»Dokažimo svetu, da zmoremo!
Dokažimo svetu, da lahko Slovenci ne glede na razlike med nami (katere nekateri nenehno podpihujejo), stopimo skupaj in naredimo nekaj velikega. Tu dajem pobudo in orodje, s katerim lahko ponesemo naše sporočilo v svet: nič ni nemogoče, če čisto navadni ljudje stopijo skupaj in s sodelovanjem poskušajo spremeniti svet na bolje.
Kot sem že večkrat zapisal: daj in boš prejel! Ne moremo pričakovati, da bomo s to idejo osvojili svet, če najprej sami ne bomo naredili niti koraka. Ne moremo pričakovati, da bodo turisti drli k nam, če jim ne bomo dokazali, da smo za to pripravljeni nekaj storiti. Prav vsak med nami, ki mu ni vseeno za našo domovino!
Nehajmo se sami omejevati z "ni mogoče". Kako bomo vedeli, da ni mogoče, če nismo poskusili? Trdno sem prepričan, da je mogoče s tem projektom postaviti Slovenijo na zemljevid sveta in to v zelo pozitivni luči. Nihče, nikjer in nikoli še ni naredil kaj takega: spomenik dobrodelnosti, ki ga bodo zgradili ljudje in ne kakšna inštitucija.
Nisem Bono (iz skupine U2), ne poznam vplivnežev ne doma ne v tujini, ki bi pomagali pri preboju in širjenju te zgodbe. Sem navadni "Janez" in trdim, da lahko s pomočjo veliko navadnih "Janezov" naredimo odmevno zgodbo in uresničimo vse cilje tega projekta. Mi, navadni ljudje lahko spremenimo svet, če stopimo skupaj!
„Če nečesa ni še nihče naredil, to še ne pomeni, da se tega ne da narediti." – dokažimo svetu, da je možno premikati meje mogočega!
„Če delamo nekaj vedno na enak način, bo tudi rezultat vedno enak." – poskusimo z drugačno promocijo Slovenije. Zagotavljam vam, da se bo ta projekt zapisal v zgodovino. Posledica tega bo trajna brezplačna promocija Slovenije!
Pristopite k projektu in pomagajte po najboljših močeh. Ne boste pomagali meni, pomagali boste našim otrokom, katerim zapuščamo bremena naših napak.«

Projekt si oglejte na tej povezavi - http://www.yournameforever.org/sl/

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Projekt: Your name forever