Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vsa država želi pomagati Denisu!

( 5 Ocen ) 

Poleg iz Slovenije, zlasti iz Pomurja in Štajerske, Denisu Krambergerju pomagajo tudi ljudje iz sosednje Avstrije

Denis - SuzanaPotem ko so najbližji svojci pred dobrim tednom sprožili akcijo zbiranja pomoči za nujno operacijo Denisa Krambergerja iz Gornje Radgone, je že sedaj jasno, da naši državljani, tudi ob lastni stiski, vedno stopimo skupaj, ko je to najbolj potrebno. In ko gre za zbiranje finančnih sredstev očitno ni nobenega ločevanja in delitev, kot je to v vsakdanjem življenju, zlasti v politiki. To pa so še posebej potrdili članice in člani občinskega sveta občine Gornja Radgona, ki so na svoji minuli seji bili enotni, ko je članica sveta, mag. Norma Bale, že ob začetku seje podala pobudo, da bi se vsi prisotni odpovedali sejnini in sredstva namenili za pomoč obolelem someščanu Denisu Krambergerju, ni bilo nobenega dvoma.

Predstavniki vseh političnih opcij so že javno, za govorniškim odrom podprli akcijo, enako je malo pozneje vseh 21 članov OS podpisalo posebno izjavo s katero se odpovedujejo svoji sejnini. Strokovne službe bodo uredile, da bo vse potekalo po zakonu in ko bodo pokrite vse zakonske obveznosti, bo razlika končala na posebnem računu, kjer se zbirajo sredstva za Denisa. Mimogrede radgonski svetniki imajo eno nižjih sejnin v naših občinah, saj znaša približno 118,00 evrov bruto. Kljub temu se je lepa vsota denarja zbrala na Denisovem računu. Svoj delež je vsekakor prispeval tudi radgonski župan Stanislav Rojko, ki sicer ni deležen sejnin.
Spomnimo; Nekdanji filmski igralec, glasbenik, D.J., moderator, koproducent, podjetnik, šele 33-letni Radgončan, ki je trenutno začasno prijavljen v Lenartu, nahaja pa se bolnišnici v sosednji Avstriji, Denis Kramberger, je zbolel za hudo boleznijo in čaka na nujno operacijo v Združenih državah Amerike. O tem se v zadnjih dnevih veliko govori in piše po vsej državi, je tudi ena najbolj izpostavljenih tem na družbenih in socialnih omrežjih. Poleg zbiranja pomoči preko „Krambergerjevega sklada" v Slovenskih novicah, kjer več tisoč sledilcev znanih slovenskih glasbenikov sporoča, kako je nakazalo pomoč preko SMS, pri pomoči pomagajo tudi nekateri drugi mediji, predvsem spletni in FB. Na Denisov humanitarni račun v sosednji Avstriji, poleg številnih Slovencev, posameznikov, organizacij, društev in gospodarskih subjektov, sredstva nakazujejo tudi sosedje iz Avstrije, ki prav tako poznajo nesrečnega fanta, akcijo pa sta sprožila njegova mama Dragica, s svojim sedanjim partnerjem Karlom.
Seveda se je v akcijo vključil tudi Rdeči križ Slovenije, saj so tudi pri Območnem združenju RK v Gornji Radgoni odprli posebni račun (0234 1001 5035 528, sklic 162 – za Denisa), na katerega lahko sredstva nakaže kdorkoli lahko oz. kdorkoli želi. Prav tam se obetajo tudi prispevki dobrodelnih glasbenih in podobnih prireditev, ki te dni potekajo (najmanj dve v Ljutomeru, potem v Murski Soboti, Gornji Radgoni...) ali se še obetajo. Enako so pomoč napovedali tudi nekateri znani glasbeniki, ki Denisa tako ali drugače poznajo, njegovi kolegi D.J. Prav tako so pomoč obljubile še nekatere lokalne skupnosti in še kdo. Seveda pa je vsak evro dobrodošel. Lahko se zbirajo tudi plastični zamaški, zbirališče pa je na sedežu OZ RKS Gornja Radgona (stara šola) Maistrov trg 2. Vsekakor je v veliko pomoč medijska pokritost, saj brez tega gotovo ne bi šlo: Poleg omenjenih Slovenskih novic so o Denisu podrobno poročali: Večer, Svet 24, TV Radgona, Moj kraj Radgona, Sobotainfo, Pomurec, Lendava.info, Prlekija.on-net, Radio maxi, Radio Murski val in še kdo.

Res je sicer, da se pojavljajo tudi dvomljivci, ki imajo zlasti za gostilniškimi pulti svoje teorije o sredstvih, ki se zbirajo za Denisa. Eno pa je gotovo, vse skupaj poteka in bo potekalo javno in transparentno z enim samim namenom, da se fantu pomaga priti do nujne pomoči. Če pa se, bog ne daj, zgodi najhuje, bodo vsa sredstva pripadla njegovi edinki, dve leti in pol stari hčerkici Nikki, ki bi tako ostala sama z mamo Suzano, obe pa nedvomno v zadnjih mesecih, skupaj z Denisom prav tako trpita.

POTREBNO JE VELIKO DENARJA!
Kot je znano je Radgončana Denisa Krambergerja, ki bo 19. maja letos dopolnil 34 let, in ki v zadnjih mesecih, skupaj z družino živi v Lenartu, huda bolezen priklenila za posteljo in ga počasi razjeda. Zato nesrečni Denis potrebuje pomoč. Kljub svoji mladosti je v preteklosti tudi sam, bodisi kot filmski igralec, glasbeni in filmski ustvarjalec ali D.J., sodeloval v različnih humanitarnih akcijah, ko je komu bila potrebna pomoč. Vedno, povsod in vsakomur je bil pripravljen priskočiti na pomoč tudi kot človek, sedaj pa sam potrebuje pomoč. Najhuje je, ko človek izgubi zdravje, saj s tem izgubi vse, in prav to se je pripetilo nesrečnemu Denisu, ki je pred kakšnima dvema letoma hudo zbolel. Najprej so to bili redki glavoboli, ki so se stopnjevali in postajali vse hujši. In že prvi resnejši pregled v bolnišnici je potrdil, da je njegove možgane napadel tumor, saj so diagnosticirali tumor možganskega debla.
Začele so se hude travme, predvsem pa boj za zdravje. Ker je kot podjetnik zavarovan v sosednji Avstriji, je zdravljenje potekalo predvsem pri sosedih. Žal v avstrijskih bolnišnicah Bad Radkersburg, Gradec, Dunaj, Innsbruck in Fürstenfeld, pomoči ni bilo. Enako tudi v švicarskih klinikah v Zürichu in Baslu. Tudi v Berlinu, kjer je bil na pregledu pri znanih zdravnikih, ne. V Nemčijo so sicer poslali izvide še na najmanj deset različnih klinik in vse so potrdile enako, torej hudo diagnozo. Kljub temu Denis ni obupal, s pomočjo in podporo soproge Suzane, šele dobri dve leti stare hčerke Nikki, mame Dragice ter ostalih svojcev, sorodnikov in prijateljev, se bojuje naprej. Vsi so prepričani, da bo s svojo mladostjo, vihravostjo in voljo do življenja premagal nevarno bolezen, saj je še veliko premlad za slovo. Mnogi ga potrebujejo, še posebej tista, ki jo ima najraje, a tega ji že nekaj časa ne more povedati, hčerkica Nikki.
V boju za zdravjem in lovu za vsako rešilno bilko, se je Denis pred nedavnim znašel tudi na znani kliniki v ZDA, natančneje v prestolnici Arizone, Phoenixu. Ugledni in svetovno priznani zdravnik z omenjene klinike, dr. Robert F. Spetzler, je že po prvem pregledu ugotovil, da so Denisove možnosti za ponovno ozdravitev zelo visoke, tam do 95-odstotne. Žal se iz dneva v dan znižujejo, saj naj bi pred nekaj meseci, lani poleti, bile še stoodstotne. Torej bo treba pohiteti in se čim prej znova odpraviti čez veliko lužo. In medtem, ko avstrijska zdravstvena zavarovalnica preučuje možnosti za plačilo operativnega posega in poznejšega zdravljenja, ki bo zneslo približno 300.000 dolarjev oz. nad 260.000 evrov, bo potrebno zbrati tudi veliko sredstev za spremstvo, ki ga zavarovalnica menda ne plačuje. Že dosedanji potek zdravljenja, zlasti potovanja in nabava različnih pripomočkov, je izčrpala družinski proračun, in sedaj ostane le še pomoč širše skupnosti, zlasti ljudi dobre volje.
Svojci so prepričani, da pomoč ne bo izostala. Kot znana osebnost, zlasti na področju filma in glasbe, ter tudi podjetništva (KD Filmproduktion Österreich), se je v preteklosti veliko družil z uglednimi ljudmi, ki bi mu sedaj lahko tako ali drugače pomagali, morebiti s kakšnim humanitarnim koncertom ali s kakšno drugo tovrstno prireditvijo. K dobrodelnosti so vabljeni tudi vsi ljudje dobre volje, ki lahko kakšen evro prispevajo za rešitev mladega življenja. „Čim prej je potrebno zbrati dobrodelne prispevke, da Denisu omogočimo nujno potrebno operacijo v Ameriki, saj ta operacija v Avstriji ni možna. Do pred slabima dvema letoma je Denis bil čisto zdrav, nato je zbolel za tumorjem možganskega debla, sedaj pa lahko komunicira samo z očmi. Pred nekaj dnevi je dobil traheostomo, kar mu omogoča lažje dihanje ter sondo za hranjenje, ker ne more ničesar več požirati. Že s številnimi drobnimi prispevki, lahko naredimo veliko, da mu omogočimo spet boljše življenje. Prosimo pomagajte in delite ta prispevek, da dobimo čim več dobrodelnih prispevkov in mu lahko pomagamo", poudarjajo svojci, ki verjamejo, da podobno kot v mnogih primerih doslej, tudi v primeru Denisa Krambergerja, ne bo odpovedala humanost ljudi dobre volje iz vse države.
In to se je potrdilo že v teh nekaj dnevih, odkar je stekla akcija za pomoč!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Vsa država želi pomagati Denisu!