Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Za Lano zbirali humanitarna sredstva

 

Na humanitarnem koncertu za Lano zbrali 3462 evrov

Humanitarni koncertŠtudentsko-mladinski klub Klinka iz Gornje Radgone je v letošnjem letu ponovno izpeljal projekt humanitarne pomoči, s katero želi spodbuditi ozaveščenost o tej problematiki v našem okolju, v prvi vrsti pa pomagati družini ali posamezniku, ki je tega resnično potreben. V sklopu tega projekta je v soboto, 11. aprila, v kongresni dvorani hotela Radin potekal humanitarni koncert za deklico Lano, ki trpi za celebralno paralizo.

Deklica se je rodila 5. decembra 2006 v mariborski porodnišnici, 13 tednov pred predvidenim rokom. Takoj po porodu so jo odpeljali v enoto za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov in jo dali v inkubator. Borila se je za življenje. Po 73. dneh na oddelku za intenzivno nego so jo starši lahko odpeljali domov. Zaradi zaostajanja v gibalnem razvoju so jo odpeljali k fizioterapevtki, ta pa je postavila že omenjeno diagnozo. Lana sedaj obiskuje 2. razred osnovne šole. Je pridna učenka, veliko sodeluje, je uspešna, vztrajna in potrpežljiva. Zmore več, kot sta starša pričakovala. Obožuje morje in živali, uživa v vožnji s triciklom.
Ker je Lana vsako leto starejša, večja in težja, jim največjo težavo povzroča mobilnost. Živijo namreč v drugem nadstropju hiše, zato bi dvigalo bilo več kot potrebno. S tem bodo deklici omogočili neovirano gibanje in samostojnost.
Dvorano so najprej napolnili zvoki prekmurske zasedbe Balladero, ki je pod taktirko Dominika Bagola ustvarila iskrene spevne melodije, podprte z vokalno in osebno-izpovedno liriko, močni klavirski zvoki pa so prepletali svojevrstno harmonijo.
Po unikatnih avtorskih zvokih pa je na oder stopil že težko pričakovani Uroš Perić, glasbenik, pianist, avtor in vokalist, ki se s tovrstnim delom profesionalno ukvarja že enajsto leto. Je svetovno znan interpret Raya Charlesa, ki s svojim karizmatičnim igranjem jazza, bluesa, gospela in countryja, navdušuje velike množice s številnimi nastopi po Evropi in Ameriki ter sodelovanjem z največjimi glasbeniki, tudi z nekdanjimi člani Rayevega orkestra. S pomočjo svoje spremljevalne skupine je tako v dvorani hotela Radin ustvaril energično vzdušje, hkrati pa poudaril pomen medčloveške pomoči. »Ko ljudje pridejo na dogodek, ki je humanitarne narave, se res čuti srce. Pravijo, da ko človek naredi eno dobro dejanja, da ta pozitivni učinek nosi še kar nekaj časa s seboj.«
V avli pred dvorano pa je prav tako potekala razstava znane in priznane umetnice Tamare Vogrin, ki je na ogled postavila serijo novejših del, in sicer zbirko portretov vseh igralcev filma o Jamesu Bondu. »Ko sem se odločala in zbirala ideje za naslednjo razstavo, sem nekako vedela, da bo naslednja razstava predstavila karizmatičnega agenta britanske tajne službe, saj sem bila vedno oboževalka teh filmov, sploh pa igralca Seana Conneryja,« je dodala Tamara. Vsaka slika izraža umetničino energijo, ki jo upodablja predvem v močnih in izrazitih barvah, vzorcih ali ozadjih.
Ne le, da je uspel sam program večera, ampak tudi sam namen. Na koncertu se je s prodanimi kartami in prostovoljnimi prispevki zbralo 2.484 evrov, k temu pa so prispevali tudi donatorji, in sicer Zdravilišče Radenci hotel Radin, Radgonske gorice d.d., Adriatic Slovenica d.d., Arcont d.d., Pomurski sejem d.d., Pro audio, Tokam d.o.o., Komunala Radgona d.o.o., Trend caffe, Plastron d.o.o., Propaganda, Casa del nonno ter Bar nabucco. Donacija tako skupaj znaša 878,89 evrov.
Za pogostitev na prireditvi so poskrbeli Radenska d.d., VinoŠkrobar ter VinoBorko.
V mesecu aprilu je prav tako potekala akcija Dobra kava za dober namen v kava baru Sen kafe v Gornji Radgoni, kjer so od vsake skuhane kave namenili 10 centov v ta dobrodelni namen. Skuhanih je bilo nekaj manj kot tisoč kav, kar pomeni, da bo k skupni pomoči prispevanih še dodatnih slabih sto evrov.
Anja Misja, predsednica Študenstko-mladinskega kluba Klinka je po uspešno zaključenem projektu dejala, da »si klub s svojim delovanjem prizadeva ustvarjati boljšo prihodnost za lokalno skupnost, pa naj bo to s pestro ponudbo dogajanja za mlade ali s humanitarno obarvanimi dogodki. Tovrstni dogodki nam dajejo novo delovno vnemo in željo po podobnih dogodkih v prihodnosti. Zares sem bila vesela, za tako številno udeležbo, da smo pomagali Lani in njeni družini. V njihovem imenu in imenu Študentsko-mladinskega kluba Klinka se želim iskreno zahvaliti vsem, saj smo vsi skupaj s humanitarnim koncertom in končnim izkupičkom olajšali življenje družine Šeruga ter pripomogli k srečnejšim trenutkom v njihovi prihodnosti.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Za Lano zbirali humanitarna sredstva