Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Za Lano zbirali humanitarna sredstva

 

Na humanitarnem koncertu za Lano zbrali 3462 evrov

Humanitarni koncertŠtudentsko-mladinski klub Klinka iz Gornje Radgone je v letošnjem letu ponovno izpeljal projekt humanitarne pomoči, s katero želi spodbuditi ozaveščenost o tej problematiki v našem okolju, v prvi vrsti pa pomagati družini ali posamezniku, ki je tega resnično potreben. V sklopu tega projekta je v soboto, 11. aprila, v kongresni dvorani hotela Radin potekal humanitarni koncert za deklico Lano, ki trpi za celebralno paralizo.

Deklica se je rodila 5. decembra 2006 v mariborski porodnišnici, 13 tednov pred predvidenim rokom. Takoj po porodu so jo odpeljali v enoto za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov in jo dali v inkubator. Borila se je za življenje. Po 73. dneh na oddelku za intenzivno nego so jo starši lahko odpeljali domov. Zaradi zaostajanja v gibalnem razvoju so jo odpeljali k fizioterapevtki, ta pa je postavila že omenjeno diagnozo. Lana sedaj obiskuje 2. razred osnovne šole. Je pridna učenka, veliko sodeluje, je uspešna, vztrajna in potrpežljiva. Zmore več, kot sta starša pričakovala. Obožuje morje in živali, uživa v vožnji s triciklom.
Ker je Lana vsako leto starejša, večja in težja, jim največjo težavo povzroča mobilnost. Živijo namreč v drugem nadstropju hiše, zato bi dvigalo bilo več kot potrebno. S tem bodo deklici omogočili neovirano gibanje in samostojnost.
Dvorano so najprej napolnili zvoki prekmurske zasedbe Balladero, ki je pod taktirko Dominika Bagola ustvarila iskrene spevne melodije, podprte z vokalno in osebno-izpovedno liriko, močni klavirski zvoki pa so prepletali svojevrstno harmonijo.
Po unikatnih avtorskih zvokih pa je na oder stopil že težko pričakovani Uroš Perić, glasbenik, pianist, avtor in vokalist, ki se s tovrstnim delom profesionalno ukvarja že enajsto leto. Je svetovno znan interpret Raya Charlesa, ki s svojim karizmatičnim igranjem jazza, bluesa, gospela in countryja, navdušuje velike množice s številnimi nastopi po Evropi in Ameriki ter sodelovanjem z največjimi glasbeniki, tudi z nekdanjimi člani Rayevega orkestra. S pomočjo svoje spremljevalne skupine je tako v dvorani hotela Radin ustvaril energično vzdušje, hkrati pa poudaril pomen medčloveške pomoči. »Ko ljudje pridejo na dogodek, ki je humanitarne narave, se res čuti srce. Pravijo, da ko človek naredi eno dobro dejanja, da ta pozitivni učinek nosi še kar nekaj časa s seboj.«
V avli pred dvorano pa je prav tako potekala razstava znane in priznane umetnice Tamare Vogrin, ki je na ogled postavila serijo novejših del, in sicer zbirko portretov vseh igralcev filma o Jamesu Bondu. »Ko sem se odločala in zbirala ideje za naslednjo razstavo, sem nekako vedela, da bo naslednja razstava predstavila karizmatičnega agenta britanske tajne službe, saj sem bila vedno oboževalka teh filmov, sploh pa igralca Seana Conneryja,« je dodala Tamara. Vsaka slika izraža umetničino energijo, ki jo upodablja predvem v močnih in izrazitih barvah, vzorcih ali ozadjih.
Ne le, da je uspel sam program večera, ampak tudi sam namen. Na koncertu se je s prodanimi kartami in prostovoljnimi prispevki zbralo 2.484 evrov, k temu pa so prispevali tudi donatorji, in sicer Zdravilišče Radenci hotel Radin, Radgonske gorice d.d., Adriatic Slovenica d.d., Arcont d.d., Pomurski sejem d.d., Pro audio, Tokam d.o.o., Komunala Radgona d.o.o., Trend caffe, Plastron d.o.o., Propaganda, Casa del nonno ter Bar nabucco. Donacija tako skupaj znaša 878,89 evrov.
Za pogostitev na prireditvi so poskrbeli Radenska d.d., VinoŠkrobar ter VinoBorko.
V mesecu aprilu je prav tako potekala akcija Dobra kava za dober namen v kava baru Sen kafe v Gornji Radgoni, kjer so od vsake skuhane kave namenili 10 centov v ta dobrodelni namen. Skuhanih je bilo nekaj manj kot tisoč kav, kar pomeni, da bo k skupni pomoči prispevanih še dodatnih slabih sto evrov.
Anja Misja, predsednica Študenstko-mladinskega kluba Klinka je po uspešno zaključenem projektu dejala, da »si klub s svojim delovanjem prizadeva ustvarjati boljšo prihodnost za lokalno skupnost, pa naj bo to s pestro ponudbo dogajanja za mlade ali s humanitarno obarvanimi dogodki. Tovrstni dogodki nam dajejo novo delovno vnemo in željo po podobnih dogodkih v prihodnosti. Zares sem bila vesela, za tako številno udeležbo, da smo pomagali Lani in njeni družini. V njihovem imenu in imenu Študentsko-mladinskega kluba Klinka se želim iskreno zahvaliti vsem, saj smo vsi skupaj s humanitarnim koncertom in končnim izkupičkom olajšali življenje družine Šeruga ter pripomogli k srečnejšim trenutkom v njihovi prihodnosti.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Za Lano zbirali humanitarna sredstva