Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Umetniki Prlekije za mlade talente

 

Lions klub Ljutomer, na dobrodelni glasbeno likovni prireditvi, zbral 3.875 € za sklad mladih talentov.

Lions za talenteV Domu kulture Ljutomer, je v organizaciji Lions kluba Ljutomer in sodelovanju akademskih glasbenikov in likovnih umetnikov Prlekije ter donatorjev potekala dobrodelna glasbeno likovna prireditev z naslovom »Umetniki Prlekije za mlade talente«. V odličnem programu je bilo čutiti moč glasbe, slike in ponos umetniškega ustvarjanja ter povezanost glasbenih in slikarskih ustvarjalcev z rodno Prlekijo. V uvodu je zbrane nagovoril predsednik Lions kluba Ljutomer, mag. Tomislav Nemec, ki je poudaril, da je izkupiček od prireditve namenjen za sklad mladih prleških talentov, katerim bodo tako omogočili, da bodo lažje uresničili svoje življenjske cilje in sanje.

Zahvalil se je tako akademskim glasbenikom in likovnim umetnikom, kakor tudi donatorjem, ki so se odzvali na povabilo. Dejal je, da so prleški tako glasbeniki, kot slikarji vedno znali stopiti iz povprečja. Da jih je veselje spremljati, kako dosegajo vrhunske rezultate in hkrati ohranjajo identiteto pokrajine, ter jo promovirajo na svojih glasbenih poteh. V sklad za mlade talente so člani LK Ljutomer zbrali 3.875 evrov. V ospredje je stopila moč srčnosti, dajanja, pripravljenost narediti nekaj dobrega za plemenit namen. Zase, za svoj domači kraj, za mlade talente, pred katerimi je lahko svetla prihodnost.
V glasbenem delu večera so z izjemno skrbno izbranim programom sodelovali nekdanji učenci GŠ Slavka Osterca Ljutomer, danes priznani akademski glasbeniki, ki svoje znanje že prenašajo na nove generacije, sami pa se uspešno uveljavljajo na glasbenih odrih tako doma kot v tujini, ter dosegajo zavidljive uspehe. Občinstvo v dvorani so navdušili: Ana Gnezda, klavir in vokal, Boštjan Lašič, s trobento, Andrej Karba s pozavno, Samir Azzeh na violončelu, Fada Azzeh na klavirju, Andrej Rebernik in Boštjan Lašič kot duo trobent, Marko Slavič z bas pozavno ter Tadeja Mesarič na klavirju. Glasbeni del večera je strnil trobilni kvintet v sestavi: Andrej Rebernik trobenta, Boštjan Lašič trobenta, Stanislav Lašič trobenta, Andrej Karba pozavna, Marko Slavič pozavna. Zaigrali so prleške ljudske, prir. L. Krajnčan: Venček prleških.
Zanimiv in zelo spoštljiv je odnos glasbenikov do Prlekije. Izredno jo cenijo, saj jih polna spominov, doživetij, lepot in tradicije spremlja na njihovi glasbeni poti. Velikokrat jim je navdih, zadovoljstvo in ponos. Boštjan Lašič: »Iz svoje stroke lahko povem, da opažam v Prlekiji mnogo visoko izobraženih trobilcev, zelo talentiranih mladih učencev za trobila ter amaterjev, ki predstavljajo naš kraj. To je redkost, ki jo je potrebno negovati in spodbujati. Vsi smo bivši učenci Glasbene šole Ljutomer.« Andrej Karba: »Kot Prleki, mislim da smo večinoma dobro sprejeti ljudje kjerkoli se nahajamo. Kot slišim drugod po Sloveniji, nas Slovenci po drugih regijah med drugim vidijo kot dobre, prijazne, inteligentne in ustvarjalne ljudi. Predvsem pa smo prepoznavni po vinorodnem okolišu in dobrem vinu, posledično pa kot pozitivni ljudje z veliko dobre volje. S tem se lahko popolnoma strinjam in povem, da sem vesel in ponosen, da sem Prlek!« Andrej Rebernik: »Prlekijo vidim kot pokrajino, v kateri živimo dobri in marljivi ljudje in v katero se vedno rad vračam. Iz glasbene perspektive vidim Prlekijo kot leglo odličnih mladih glasbenikov, ki svoja prva znanja pridobijo v zelo uspešni GŠ v Ljutomeru. Mlade perspektivne glasbenike je potrebno vzpodbujati in podpirati na njihovi glasbeni poti, da bodo tudi oni uspešno in s ponosom predstavljali srčnost in žlahtnost prleške pokrajine doma in v tujini.« Marko Slavič: »Tako kot ni dobro sezidane hiše brez trdnih temeljev, ni dobrega glasbenika brez odlične osnove. Vesel sem in vedno bom ponosen, da sem jaz dobil svojo v Ljutomeru, v Prlekiji in brez katere nikoli ne bi bil to kar sem!« Tadeja Mesarič: »Prlekija je pokrajina marljivih, odprtih in veselih ljudi, kjer čas ne teče ne prepočasi, ne prehitro, ampak ravno prav. Ljudje znamo stopiti skupaj, ko je to potrebno, znamo se pristno pogovoriti, poveseliti in tudi trdo delati, garati za dosego ciljev. Živimo v tistem delu Slovenije, kjer smo se morali in se moramo mnogokrat še bolj dokazovati kot drugi. Želim si, da bi sami večkrat znali bolj ceniti, spoštovati in pohvaliti to našo marljivost, kreativnost in uspešnost. Mladi si zaslužimo še več spodbud, pohval in možnosti vključevanja v aktivno delovanje tako na kulturnih kot tudi na vseh drugih področjih v Prlekiji in širše.«
Svoja likovna dela so predstavili še akademski slikarji: Mitja Ficko, Vitomir Kavčič, Vlado Potočnik, Vlado Potočnik ml., Ignac Premoša in Katja Sudec, ki so prav tako predstavili nekaj pogledov na rodno Prlekijo. Vladimir Potočnik: »Prlekija je tako lepa dežela, da jo slikarji le težko ignorirajo. Prlekija si zasluži več pozornosti širše skupnosti, toda največ pozitivnega lahko storimo tu delujoči tako, da najdemo pozitivno v posamezniku in si zaupamo.« Ignac Premoša: »Prlekija je čudovit prostor za življenje in delo. Ustvarjalno delo prav posebej. Toda, ker je velik del ustvarjanja povezan tudi z materialnimi stroški, smo mi, ki delamo na tem področju, zaradi stanja v družbi prvi prizadeti. Želim si rojstvo novega človeka, ki bi deloval kot močan areligiozen in apolitičen humanist.« Katja Sudec: »Prlekija ostaja zame tiha oaza ustvarjalnosti in jo tudi tako vidim v prihodnosti. Posodobljeno, a hkrati mirno in tiho. Svežo z vsako novo generacijo ter s prenovljeno svojo tradicijo. Vedno znova prisegam na razvoj znanja, ter spoštovanja lastne kulture v globalnem pomenu.« Mitja Ficko :"Lepo od LION's kluba Ljutomer, da poskuša pomagati mladim bodočim „umetnikom" in jim dati upanje, da nekdo misli na njih in jih spodbuja. Fizične kot psihične podpore ni nikoli dovolj. Največ pa je seveda na samem mladem človeku, ki čuti željo, da se mora izraziti. "

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Umetniki Prlekije za mlade talente