Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pomurci so pešačili za Dolenjca Tineta

 

V štirih dneh je 11 prijateljev prehodili 172,8 kilometra iz dolenjske Šmarjete do prekmurske Cankove

PohodV Domajincih, kjer so v nedeljo potekale tradicionalne vaške igre občin Cankova in njihovih gostov, se je zaključil drugi prekmursko-dolenjski dobrodelni "pohod prijateljstva 2015". Po štirih dnevih hoje in prehojenih 172,8 kilometra, od Šmarjete do Domajincev, je 11 udeležencev s ponosom dejalo, da jim je uspel veliki met, kajti ni mačji kašelj po takšni vročini, kot je vladala od četrtka do nedelje, prehoditi takšno pot. Toda prijateljem iz dveh slovenskih občin, s severovzhoda in jugovzhoda države, je to uspelo že drugič, saj so lani hodili iz Prekmurja do Dolenjske, tokrat pa v nasprotni smeri. Občini Cankova in Šmarješke Toplice sta sicer pobrateni, saj sta listino o pobratenju (14. junija 2008 v Šmarjeti), podpisala ravno aktualna župana Drago Vogrinčič in mag. Bernardka Krnc. Z listino sta se v imenu občank in občanov zavezala k sodelovanju na vseh področjih delovanja. In eno od teh je druženje, prijateljstvo, dobrodelnost ipd.

Prav županja Krnčeva je bila pobudnik omenjenega dobrodelnega pohoda, in lani zbrana sredstva so namenili otrokom socialno ogroženih družin, ki so ostale brez dohodkov zaradi propada Aha Mure, letos pa so sredstva zbirali za pomoč občanu Šmarjeških Toplic, Tinetu Gradišarju, ki je po hudi delovni nesreči leta 2013, ko mu je spodrsnilo z lestve in je padel z višine 4,5 metra, postal velik invalid – tetraplegik. Ker je skupina Prekmurcev prispela na Dolenjsko že v sredo proti večeru, so nesrečnega Tineta, za katerega lepo skrbijo domači, razveselili z obiskom, katerega se je udeležila tudi županja. Tine Gradišar jim je bil hvaležen, da so se spomnili nanj in mu bodo pomagali uresničiti veliko željo, da bi prišel do posebej zanj prilagojenega vozila, v katerega bi se lahko odpeljal z električnim invalidskim vozičkom. Zdaj tega ne more, ker je ta pretežak in se ga ne da zložiti, tako da ga morata starša prekladati v navaden voziček, ki je sposojen, in nato v avto. A 37-letnik, ki ga je usoda za vse življenje prikovala na posteljo in voziček, si želi več družbe, s posebnim vozilom bi ga lahko kar na električnem vozičku odpeljali kam na obisk, na terapije, zdravniške preglede itd. A z majhno invalidsko pokojnino in skromnimi družinskimi dohodki do takega avta, ki bo stal okrog 30 tisoč evrov, sam ne bo mogel priti.
Enajst udeležencev pohoda, se je na čelu z domačinom Ivanom Petančičem in Cankovčanom Jankom Duričem, izpred občinske stavbe v Šmarjeti, odpravilo peš na dolgo pot, do Cankove, v četrtek, 6. avgusta. Pohodnikom je srečno pot zaželela županja Bernardka Krnc, ki je skupaj s kolegom iz Cankove, Dragom Vogrinčičem, v nedeljo pozno popoldan, slednje pričakala tudi v Domajincih pri Cankovi. Bilo je težko in naporno, bolj kot kilometre pa je bilo težko premagovati vročino, a kot pravijo na koncu so prav vsi uspeli, in še nihče ni imel kakšnih hujših posledic, celo žuljev ne. Nekaterim je bilo najtežje, ko so morali prehoditi tudi Boč, in ko so drugi dan pohoda, po dobrih 53 kilometrih prispeli na cilj v Makole, so bili vsi še posebej zadovoljni in veseli. Naslednji dan je bilo že lažje, saj so se po ravninskem delu Haloz "sprehodili" do Zagorcev pri Juršincih, zadnji dan pa še zadnjih 30 kilometrov, v veliki vročini do Domajincev...
Sicer pa, ker Tine Gradišar potrebuje še veliko sredstev, bo 28. avgusta v kulturnem domu v Šmarjeti potekal dobrodelni koncert, občina mu nudi brezplačno uporabo dvorane, konec meseca, 30. avgusta, pa bo organizirala še kolesarski izlet iz Šmarjete do Cankove, tudi z dobrodelno noto in zbiranjem denarja za invalidnega Tineta.

Kdo je Tine Gradišar?
Rodil se je 21.10.1977 v Novem mestu, stanuje pa v Šmarjeti 47, 8220 Šmarješke Toplice. OŠ je obiskoval v Šmarjeti, nato pa se je vpisal na Šolski center Novo mesto za zidarja. Po končanem šolanju je prakso in pripravništvo opravljal pri podjetju Pionir. Svojo prvo zaposlitev je dobil pri podjetju Koračin s.p. Kmalu zatem je zbolel na želodcu in črevesju, tako da je nekaj časa bil na bolniškem dopustu, nato pa ostal brez zaposlitve. Zaradi zdravstvenih težav je postal invalid tretje stopnje. Ko so se te težave umirile, se je ponovno zaposlil pri podjetju Vrščaj, kjer je bil zaposlen 11 let. Ves ta čas, ko je počasi nabiral znanje in prakso, si je želel opravljati samostojno delo, kar je tudi storil, poleg tega pa je, kolikor je bilo v njrgovi moči pomagal tudi samostojnemu podjetniku Janezu Knezu, ki ga je od vsega začetka naprošal, da bi se zaposlil pri njem.
"Aprila 2013 sem njegovo ponudbo tudi sprejel in sem pri njemu delal vse do nesreče, novembra istega leta, ko sem padel s strešne plošče in si zlomil hrbtenico ter poškodoval hrbtenjačo. Nesreča me je prikovala na električni voziček in posteljo, kar pomeni , da sem popolnoma odvisen od pomoči staršev. Vedno sem bil marljiv in zanesljiv človek, zato je toliko težje sprejeti dejstvo, da tega dela ne bom mogel več opravljati, sem pa po dolgi hospitalizaciji in rehabilitaciji v Soči vseeno z veliko vztrajnostjo in trmo že pridobil vsaj toliko mišic v rokah, da se lahko popraskam po glavi, nosu, da nisem obupal, in da bi od sedaj naprej rad zajemal življenje z veliko žlico. Moj vsakdan je odvisen od staršev, ki poskrbita zame, in sem jima zelo hvaležen za to, vseeno pa nastane velik problem, ker sem dejansko nemobilen. Zato sem se odločil, da bi skupaj z dobrimi ljudmi, poznanstvi... delno zbral sredstva za nakup prilagojenega vozila z rampo, ki pa je zelo drago. Ker uporabljam akumulatorski voziček, katerega teža je preko 120 kg, sem primoran kupiti ustrezno vozilo, da se lahko vkrcam z vozičkom, in ga vozi druga oseba. Zaradi prizadetih rok in nog, vozila namreč ne morem voziti sam. Zelo rad imam moje nečake, ki so mi nekako tudi v vzpodbudo in mi dajejo vsakodnevno voljo in pozitivo, da dan lažje steče", pravi nesrečni Tine.
Sam si želi, da bi kljub svoji tetraplegiji bil bolj samostojen in mobilen, da bi lahko obiskal sorodnike, znance in prijatelje, nenazadnje se vozil tudi na preglede, terapije, in tako čim bolj olajšal delo staršema, ki ga težko dvigneta in položita v avto, pa tudi zanj je vožnja na avtomobilskem sedežu dokaj neudobna. Včlanjen je tudi v Zvezo paraplegikov Dolenjske, Bele Krajine in Posavja, ki mu preko transakcijskega računa pomagajo pri zbiranju sredstev za nakup avtomobila... "Poleg osnovne in glavne srčne želje, da se moje zdravstveno stanje izboljša, je moja druga želja, torej nakup avtomobila, odvisna od pomoči drugih", dodaja Tine Gradišar.
V kolikor ste mi pripravljeni pomagati , lahko sredstva nakažete na : TRR št. SI56 02970-001 9608 618 , namen nakazila »za Tineta- avto«.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Pomurci so pešačili za Dolenjca Tineta