Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mala navihanka Kaja nujno potrebuje dvigalo

 

Na OŠ Stročja vas najprej zbirajo zamaške za pomoč učenki Kaji, pozneje pa še druge aktivnosti zbiranja sredstev za prepotrebno dvigalo

KajaEna večjih prleških vasi, Stročja vas, dober streljaj iz Ljutomera, šteje okoli 500 duš, tamkajšnjo osnovno šolo pa obiskuje 183 otrok. In med njimi je tudi Kaja Novak Pongračič, ki obiskuje 4. razred, katerega razrednik je Boris Smodiš. Kaja je vedoželjna, simpatična, vedno nasmejana in navihana deklica, ki pa za prehod v višje nadstropje šole potrebuje dvigalo.

Boleha namreč s cerebralno paralizo in je zato priklenjena na invalidski voziček. Že v 5. razredu, posebej pa v šestem, ko bo prišla v zadnjo triado, tudi Kaji pripadajo enaki pogoji kot drugim sošolcem, in namesto pritličja bo večino časa prebila v učilnicah in kabinetih v višjem nadstropju. Na šoli zato ne sedijo prekrižanih rok in so že začeli iskati možnost za izgradnjo dvigala, ob tem pa že zbirajo tudi sredstva, saj se zavedajo, da ustanoviteljica šole, občina Ljutomer, ne bo prispevala celotnega zneska, ki gotovo ne bo majhen.
„V življenju premalo cenimo majhne stvari, majhne pozornosti. V poplavi vseh mogočih velikih reči pogosto spregledamo kaj majhnega. Majhne stvari lahko veliko pomagajo. Takšna gesta ima pogosto več učinkov. Na OŠ Stročja vas smo se zato odločili, da začnemo zbirati zamaške, ki bodo pomagali Kaji. Zamašek je res majhen, vendar lahko veliko pomaga. Poleg finančnega učinka ima tako zbiranje tudi ekološko noto. Do sedaj smo zamaške že zbirali in pomagali drugim, tokrat pa sami potrebujemo pomoč. Učenka Kaja Novak Pongračič, ki obiskuje 4. razred, je vedoželjna, simpatična in navihana deklica, ki pa za prehod v višje nadstropje šole potrebuje dvigalo. Kaja je namreč vezana na invalidski voziček. Z željo, da bo Kaja kar najbolj samostojna, ji želimo omogočiti nemoteno premikanje po šoli, zato se obračamo na vse, ki lahko in želijo pomagati", pravi ravnateljica šole Mateja Leskovar Polanič, ki v imenu šole vabi vse, da zbirajo zamaške od sokov, vode, mleka, tekočih jogurtov, čokoladnih namazov, šamponov, gelov za tuširanje, lakov za lase, deodorantov, tekočih pralnih praškov in čistil, mehčalcev, zdravil oz. vse tiste, ki imajo oznako PP ali PE – torej znak za reciklažo.
In zakaj? Preprosto: zbrane zamaške bo odkupilo podjetje MPI-Reciklaža s Črne na Koroškem, denar od zamaškov pa bo šola porabila za nabavo dvigala oz. pripomočka za Kajo za prehajanje med nadstropji. Tona zamaškov stane 300 EUR. Vsak zamašek bo pomagal Kaji priti do dvigala, v naravi pa bo en odpadek manj. Zamaške bodo na šoli zbirali celo šolsko leto 2015/16. Poskrbeli bodo tudi za prevoz zbranih zamaškov do šole oz. skladišča pri Kajinem razredniku Borisu Smodišu na Moti pri Ljutomeru. O zbrani količini zamaškov lahko tudi pokličete na tel. štev. 031 667 542 (Mateja), in v Gornji Radgoni, kjer prav tako poteka zbiranje za Kajo: 031 417 930 (Nada). Ravnateljica, ki zagotavlja, da Kaja nikakor ne sme biti diskriminirana zaradi arhitektnostih ovir, in da ji mora biti omogočeno gibanje po vsej šoli, kot za druge otroke, je tudi dodala, da trenutno razmišljajo o dveh različnih variantah za rešitev problema (dvigalo pri stopnicah, ali ploščad pri športni dvorani), brez večjih posegov v celotno stavbo. Poleg zbiranja zamaškov, pa bodo v prihodnje izvajali še druge aktivnosti s katerimi bodo skušali zbrati sredstva za pomoč Kaji. Za to bodo že po prvem odvozu zamaškov na Koroško in prvem plačilu, pri Območnem združenju RK Ljutomer, odprli posebni račun na katerem bodo transparentno zbirali sredstva.
Akcije se veseli tudi Kaja, ki je z gibalnimi ovirami, rojena 20. januarja 2005, sicer edinka partnerjev, 32 – letne Petre Pongračič in štiri leta starejšega Dušana Novaka iz Desnjaka z druge strani Ljutomera. Čeprav je močno hendikepirana je zadovoljna in vedno nasmejana, v pomoč pa ji je tudi spremljevalka Mojca Stajnko, ki ji vedno stoji ob strani. „Lepo je tukaj v šoli, kamor me pripeljeta starša ali stara starša. Dobro se počutim med 25 sošolci, vsi mi pomagajo tako, da lažje prenašam vse morebitne težave. Že sedaj se veselim, da bodo zgradili dvigalo in se bom lažje gibala tudi v višjem nadstropju, kamor me danes morajo odnesti po stopnicah, skupaj z vozičkom", nam pove, očitno že zelo zrela deklica, ki se sicer dobro uči in tukaj nima nobenih težav.
Njena mama Petra, ki je sicer zaposlena na Ozari v Murski Soboti, pove kako je Kaja rojena prehitro in s cerebralno paralizo. Skušajo je pozdraviti, a kljub terapijam, posebnega uspeha ni. Kljub temu domači ne obupajo in verjamejo, da bo nekoč boljše. Kajo so pred štirimi leti, namesto na OŠ Cezanjevci, vpisali na OŠ Stročja vas, ker bi v svojem šolskem okolišu bilo težje že od 1. razreda, saj otroci morajo takoj v višje nadstropje. „Tam ni bila primerna stavba in smo se morali takoj odločiti za OŠ Stročja vas", pravi Kajin oče Dušan Novak, ki je mimogrede zaposlen v podjetju Farmtech (prej Tehnostroj) v Ljutomeru.
„Kaja je pravi sonček in ji moramo pomagati. Odziv na našo akcijo je zelo velik, kajti že smo zbrali nad tono zamaškov, ki jih bodo že odpeljali in prišel bo prvi priliv na račun, ki ga bomo takrat odprli", je še povedala ravnateljica OŠ Stročja vas, Mateja Leskovar Polanič. Torej, vsi ki ste zmožni lahko tudi sami pomagate nasmejani Kaji, bodisi z zamaški, denarjem ali kako drugače...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Mala navihanka Kaja nujno potrebuje dvigalo