Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Vabilo na 7. prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

KolesarjenjeTudi letos je prva sobota v mesecu juliju že 7. leto zapovrstjo v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni namenjena kolesarjenju. V sklopu dogodkov in aktivnosti, ki so načrtovani ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra v Gornji Radgoni prireja župnija Gornja Radgona tradicionalno prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje, ki bo letos v soboto 6. julija s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni ob 6.00 uri. Ljubitelje rekreacijskega kolesarjenja vabimo da se nam tudi letos pridružijo na tradicionalnem » Prijateljskem rekreacijskem kolesarjenju«, ko bomo dan namenili druženju ob poganjanju pedal kolesa, hkrati pa obiskali in spoznali veliko zanimivega. Letošnja trasa je načrtovana s startom izpred Trstenjakovega doma, kjer nas bo odpremil z blagoslovom za srečno in varno pot župnik Franc Hozjan.

Rekreacijsko kolesarjenje

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mala navihanka Kaja nujno potrebuje dvigalo

 

Na OŠ Stročja vas najprej zbirajo zamaške za pomoč učenki Kaji, pozneje pa še druge aktivnosti zbiranja sredstev za prepotrebno dvigalo

KajaEna večjih prleških vasi, Stročja vas, dober streljaj iz Ljutomera, šteje okoli 500 duš, tamkajšnjo osnovno šolo pa obiskuje 183 otrok. In med njimi je tudi Kaja Novak Pongračič, ki obiskuje 4. razred, katerega razrednik je Boris Smodiš. Kaja je vedoželjna, simpatična, vedno nasmejana in navihana deklica, ki pa za prehod v višje nadstropje šole potrebuje dvigalo.

Boleha namreč s cerebralno paralizo in je zato priklenjena na invalidski voziček. Že v 5. razredu, posebej pa v šestem, ko bo prišla v zadnjo triado, tudi Kaji pripadajo enaki pogoji kot drugim sošolcem, in namesto pritličja bo večino časa prebila v učilnicah in kabinetih v višjem nadstropju. Na šoli zato ne sedijo prekrižanih rok in so že začeli iskati možnost za izgradnjo dvigala, ob tem pa že zbirajo tudi sredstva, saj se zavedajo, da ustanoviteljica šole, občina Ljutomer, ne bo prispevala celotnega zneska, ki gotovo ne bo majhen.
„V življenju premalo cenimo majhne stvari, majhne pozornosti. V poplavi vseh mogočih velikih reči pogosto spregledamo kaj majhnega. Majhne stvari lahko veliko pomagajo. Takšna gesta ima pogosto več učinkov. Na OŠ Stročja vas smo se zato odločili, da začnemo zbirati zamaške, ki bodo pomagali Kaji. Zamašek je res majhen, vendar lahko veliko pomaga. Poleg finančnega učinka ima tako zbiranje tudi ekološko noto. Do sedaj smo zamaške že zbirali in pomagali drugim, tokrat pa sami potrebujemo pomoč. Učenka Kaja Novak Pongračič, ki obiskuje 4. razred, je vedoželjna, simpatična in navihana deklica, ki pa za prehod v višje nadstropje šole potrebuje dvigalo. Kaja je namreč vezana na invalidski voziček. Z željo, da bo Kaja kar najbolj samostojna, ji želimo omogočiti nemoteno premikanje po šoli, zato se obračamo na vse, ki lahko in želijo pomagati", pravi ravnateljica šole Mateja Leskovar Polanič, ki v imenu šole vabi vse, da zbirajo zamaške od sokov, vode, mleka, tekočih jogurtov, čokoladnih namazov, šamponov, gelov za tuširanje, lakov za lase, deodorantov, tekočih pralnih praškov in čistil, mehčalcev, zdravil oz. vse tiste, ki imajo oznako PP ali PE – torej znak za reciklažo.
In zakaj? Preprosto: zbrane zamaške bo odkupilo podjetje MPI-Reciklaža s Črne na Koroškem, denar od zamaškov pa bo šola porabila za nabavo dvigala oz. pripomočka za Kajo za prehajanje med nadstropji. Tona zamaškov stane 300 EUR. Vsak zamašek bo pomagal Kaji priti do dvigala, v naravi pa bo en odpadek manj. Zamaške bodo na šoli zbirali celo šolsko leto 2015/16. Poskrbeli bodo tudi za prevoz zbranih zamaškov do šole oz. skladišča pri Kajinem razredniku Borisu Smodišu na Moti pri Ljutomeru. O zbrani količini zamaškov lahko tudi pokličete na tel. štev. 031 667 542 (Mateja), in v Gornji Radgoni, kjer prav tako poteka zbiranje za Kajo: 031 417 930 (Nada). Ravnateljica, ki zagotavlja, da Kaja nikakor ne sme biti diskriminirana zaradi arhitektnostih ovir, in da ji mora biti omogočeno gibanje po vsej šoli, kot za druge otroke, je tudi dodala, da trenutno razmišljajo o dveh različnih variantah za rešitev problema (dvigalo pri stopnicah, ali ploščad pri športni dvorani), brez večjih posegov v celotno stavbo. Poleg zbiranja zamaškov, pa bodo v prihodnje izvajali še druge aktivnosti s katerimi bodo skušali zbrati sredstva za pomoč Kaji. Za to bodo že po prvem odvozu zamaškov na Koroško in prvem plačilu, pri Območnem združenju RK Ljutomer, odprli posebni račun na katerem bodo transparentno zbirali sredstva.
Akcije se veseli tudi Kaja, ki je z gibalnimi ovirami, rojena 20. januarja 2005, sicer edinka partnerjev, 32 – letne Petre Pongračič in štiri leta starejšega Dušana Novaka iz Desnjaka z druge strani Ljutomera. Čeprav je močno hendikepirana je zadovoljna in vedno nasmejana, v pomoč pa ji je tudi spremljevalka Mojca Stajnko, ki ji vedno stoji ob strani. „Lepo je tukaj v šoli, kamor me pripeljeta starša ali stara starša. Dobro se počutim med 25 sošolci, vsi mi pomagajo tako, da lažje prenašam vse morebitne težave. Že sedaj se veselim, da bodo zgradili dvigalo in se bom lažje gibala tudi v višjem nadstropju, kamor me danes morajo odnesti po stopnicah, skupaj z vozičkom", nam pove, očitno že zelo zrela deklica, ki se sicer dobro uči in tukaj nima nobenih težav.
Njena mama Petra, ki je sicer zaposlena na Ozari v Murski Soboti, pove kako je Kaja rojena prehitro in s cerebralno paralizo. Skušajo je pozdraviti, a kljub terapijam, posebnega uspeha ni. Kljub temu domači ne obupajo in verjamejo, da bo nekoč boljše. Kajo so pred štirimi leti, namesto na OŠ Cezanjevci, vpisali na OŠ Stročja vas, ker bi v svojem šolskem okolišu bilo težje že od 1. razreda, saj otroci morajo takoj v višje nadstropje. „Tam ni bila primerna stavba in smo se morali takoj odločiti za OŠ Stročja vas", pravi Kajin oče Dušan Novak, ki je mimogrede zaposlen v podjetju Farmtech (prej Tehnostroj) v Ljutomeru.
„Kaja je pravi sonček in ji moramo pomagati. Odziv na našo akcijo je zelo velik, kajti že smo zbrali nad tono zamaškov, ki jih bodo že odpeljali in prišel bo prvi priliv na račun, ki ga bomo takrat odprli", je še povedala ravnateljica OŠ Stročja vas, Mateja Leskovar Polanič. Torej, vsi ki ste zmožni lahko tudi sami pomagate nasmejani Kaji, bodisi z zamaški, denarjem ali kako drugače...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Mala navihanka Kaja nujno potrebuje dvigalo