Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Najboljše so pleskali in slikali gostitelji iz Bakovcev

 

Mednarodna zasedba 130 slikopleskarjev, na 17. humanitarnem tekmovanju, polepšalo Splošno bolnišnico Murska Sobota

Slikopleskarji SLONa letošnjem dobrodelno obarvanem 17. tekmovanju slikopleskarjev, ki je v organizaciji Sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, konec minulega tedna potekalo v Splošni bolnišnici Murska Sobota, je 130 slikopleskarjev iz vse Slovenije in petih drugih držav prepleskalo 2.800 kvadratnih metrov prostorov tamkajšnje kirurgije. V samem tekmovanju, kjer se je pomerilo 18 ekip iz različnih slovenskih območnih obrtno podjetniških zbornic, pa je zmagala domača ekipa Slikopleskarstvo Avgust Sreš iz Bakovcev (OOZ Murske Sobote). S samim dogodkom je veliko dobila cela skrajna severovzhodna Slovenija, kajti vse se je odvijalo v SB Murska Sobota, ki v 27 občinah kot osrednji javni zdravstveni zavod nudi zdravstveno oskrbo kar 125.000 prebivalcem.

Zato je predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS Ernest Bransberger bil navdušen nad najštevilčnejšo udeležbo na akciji do sedaj. Na akciji je namreč sodelovalo skupaj 130 udeležencev od tega 29 iz tujine. Branko Goričan, idejni oče tekmovanja, pa poudarja: „Tokrat je v bolnišnici bilo na delu 88 humanitarnih slikopleskarjev, med njimi tudi 10 udeležencev iz Češke, Madžarske, Avstrije, Velike Britanije in Slovaške, kar daje našemu tekmovanju tudi mednarodni pridih. Imeli smo 18 tekmovalnih ekip med njimi šest tujih, torej 36 mojstrov in 6 vajencev slikopleskarjev, ki so prenovili 18 enako velikih bolniških sob, v humanitarnem delu pa je med 62 domačimi in 10 tujimi mojstri in pomočniki sodelovalo še 16 dijakov, bodočih slikopleskarjev, ki so poskrbeli za barvanje hodnikov in drugih pomožnih prostorov. Pri nas so se lahko veliko naučili, saj s praktičnimi nasveti nismo skoparili. Delo je ves čas spremljala ocenjevalna komisija, ki je ugotovila, katere tri tekmovalne ekipe so bile najboljše. Vesel sem, da se nam je letos med prostovoljci pridružilo tudi 11 županov iz pomurske regije, ki so svojo podporo projektu izkazali tudi z zavihanimi rokavi in z valjčki v rokah".
Dogajanje v Murski Soboti je spremljal tudi Branko Meh, predsednik OZS, ki je ocenil, da je državno tekmovanje slikopleskarjev z leti preraslo v enega največjih in najbolj odmevnih humanitarnih projektov v državi". „To tekmovanje je pomembno za stanovsko druženje in je hkrati tudi odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem humanitarnem projektu". OZS jih namreč vsako leto izvaja v eni od večjih javnih ustanov, ki je nujno potrebna prenove in ima hkrati na voljo dovolj enako velikih prostorov, da omogoča praktično izvedbo tekmovanja. Tako se slikopleskarji iz vse Slovenije vsako leto selijo v drugo regijo in v enem dnevu prenovijo prostore bolnišnic, vrtcev ali šol, pridružijo pa se jim tudi tisti mojstri slikopleskarji, ki humanitarno pomagajo prenoviti še vse druge vezne in pomožne prostore, da lahko ustanova v enem dnevu res dobi novo, povsem svežo podobo.
Humanitarno akcijo že vseh 17 let podpira podjetje JUB, ki je tudi letos zagotovila vse potrebne barve in premaze ter tako spet nastopila v vlogi generalnega sponzorja akcije. Direktor Željko Kovačevič, ki skupaj s predsednikom OZS, Brankom Mehom, ki je že od ranega jutra aktivno sodeloval pri humanitarni prenovi hodnikov, je ob tej priložnosti povedal: „Za celotno tretje nadstropje kirurškega bloka smo za barvito prenovo 2.800 kvadratnih metrov stenskih površin v JUB-u letos zagotovili kar 1.500 litrov barv in premazov iz družine JUPOL. Naši arhitekti so pred tem pripravili vse barvne študije, ki so podlaga delu slikopleskarjem, saj morajo zmešati prave odtenke, da bodo prostori res zasijali v pravih barvah. Ob tem, ko v JUB-u že vse letošnje leto humanitarno obeležujemo jubilejno 140-letnico svojega obstoja, smo izjemno ponosni, da smo skupaj s slikopleskarji tudi pomurski bolnišnici in tukajšnjim uporabnikom letos dali topel in barvit pečat".
Slikopleskarjem sta se za delo zahvalila tudi direktor bolnišnice, Bojan Korošec in murskosoboški župan, dr. Aleksander Jevšek. Poudarila sta, da je ta humanitarna akcija za bolnišnico, ki s sekundarno zdravstveno oskrbo pokriva celotno regijo, izjemnega pomena in se vsem udeležencem zahvalila za njihov trud in nesebično delo. Dobrodelnost te stanovske organizacije s tako z izjemno množično udeležbo slikopleskarjev je v slovenskem prostoru vedno lepo sprejeta in odmevna, izračun je pa pokazal, da tudi ta letošnji projekt, pri katerem slikopleskarji s svojim delom prispevajo dobro polovico vrednosti projekta, krepko presega 60.000 evrov. Med dolgoletnimi partnerji na teh tekmovanjih so še kranjska Žima, ki prispeva pleskarska orodja, družba Tesa tape svoje lepilne trakove ter Rigips pokrivne folije in gladilne mase za finalne obdelave zidov. V letošnji akciji so poleg sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev v OZS ter dijakov, ki se na kranjski in mariborski srednji strokovni šoli poklicno usposabljajo za slikopleskarje, sodelovali tudi območne obrtne zbornice iz Murske Sobote, Gornje Radgone (v humanitarnem delu dogodka sta pleskala: Mirko Horvat in Janez Celcar op.p.), Lendave in Ljutomera, ljubljanska agencija ABCTourpa pa je tudi letos poskrbela za prevoze dijakov in udeležencev iz tujine. Vsi sodelujoči so se zavezali, da bodo humanitarno tekmovalno akcijo podpirali tudi v prihodnje.
Po celodnevnem delu, je bilo še posebej prijetno zvečer, na svečani razglasitvi rezultatov državnega tekmovanja. Branko Goričan, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja ter Ernest Bransberger, predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS, sta v družbi direktorja bolnice Bojana Korošca in sekretarja sekcije Igorja Pipana, razglasila rezultate tekmovanja, družba JUB pa je zmagovalnim ekipam podelila vrednostne nagrade v višini 200, 300 in 500 evrov. OZS je denarni nagradi podelil še Srednji gradbeni šoli iz Maribora in kranjski Srednji gradbeno storitveni šoli, katerih dijaki so v praksi spoznali pomen profesionalnosti v svoji stroki in prispevali svoj delež k dokončni ureditvi bolnišnice. Vse prisotne slikopleskarje so prijazno povabili k udeležbi tudi v naslednjem letu, o lokaciji naslednje akcije pa se bodo odločali v naslednjih mesecih. Vsem, ki so sodelovali v akciji, so na slovesnosti tudi podelili priznanja za njihovo humanitarno delo. V samem tekmovanju pa je 1. mesto zasedlo Slikopleskarstvo Avgust Sreš s.p., Bakovci (slikopleskarja Avgust Sreš in Uroš Sreš). Na drugo mesto se je uvrstil Roškarič Miran, s.p. »Slikopleskarstvo Andrej« iz Celja (slikopleskarja Tomaž Roškarič in Franci Noner), na 3. mesto pa Slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p., Bukovci s Ptujskega polja (slikopleskarja Mihael Bezjak in Stanko Bezjak).

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Najboljše so pleskali in slikali gostitelji iz Bakovcev