Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Izteklo 320 m3 vode, ki je gasilcem uničila njihov dom

 

Gasilci PGD Grabonoš nenadoma prišli v situacijo, da morajo rušiti del gasilskega doma

PGD Grabonoš„Spoštovani prijatelji, znanci in vsi ljudje dobre volje, ki ste pripravljeni pomagati. V prostovoljnem gasilskem društvu Grabonoš smo ljudje, kateri smo vedno pripravljeni pomagati sočloveku v kakršnikoli situaciji. Sedaj pa smo v našem društvu prišli do točke ko smo prisiljeni sami prositi za pomoč. V drugi polovici lanskega leta je v našem domu prišlo do poškodovanja vodovodne cevi, kar je imelo za posledico, da je izteklo 320 m3 vode. Da je prišlo do poškodovanja cevi nismo opazili prej kot smo dobili položnico za porabljeno vodo, saj na samem domu v tistem trenutku nismo opazili nikakršnih znakov izlitja. Po veliko vloženega truda in sredstev smo poškodbo našli, ter uspeli sanirati", so besede predsednika PGD Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, Simona Šipka.

Ne on in ne njegovi kolegi pa si nikakor niso predstavljali, da je izlitje vode v garažnih prostorih njihovega gasilskega doma, kjer imajo parkiran gasilski avto in vso opremo za reševanje, pustilo tako katastrofalne posledice. „Zaradi količine izlite vode je prišlo do delne poškodbe dela temelja, kar pa je imelo za posledico, da se je v enem delu garaže posedel tako imenovani "čakatur" ali leseni strop, zaradi česar je nastala kritična razpoka po celotni steni vse do strehe. Zaradi vsega tega smo v PGD Grabonoš prisiljeni nujno obnoviti garažne prostore in streho na garaži, saj po ogledu in mnenju strokovnjakov gradbene stroke, obstaja velika verjetnost, da se v določenih neugodnih vremenskih razmerah, kot se je pred kratkim pokazalo že tudi v velikih količinah snega, vse skupaj poruši na gasilski avto in vso opremo za reševanje. Ker je obnova garaže nujna in je povezana z zelo velikimi finančnimi sredstvi, katerih pa nimamo, saj na to nismo bili pripravljeni oz. gre za intervencijo se ob tem obračamo na vse naše prijatelje, znance in gasilce, da nam pomagajo po svoji moči, saj nam bo vsak vaš prispevek neizmerno pomagal, da obnovimo našo poškodovano garažo do te mere da bo varna za uporabo", pravi Šipek in dodaja, da so vsa razpoložljiva sredstva, v zadnjih letih, poleg nakupa novega gasilskega vozila, vložili v obnovo notranjosti gasilskega doma, potem streho in fasado svojega objekta, kjer se praktično odvija vse društveno in družabno življenje kraja.
PGD Grabonoš, ki letos obeležuje 70-letnico obstoja, sicer šteje okoli 90 članic in članov, med katerimi je veliko mladih, kar pomeni, da gasilstvo v tej vasi ne bo zamrlo, še posebej ob dejstvu, da se mnogi mladi iz sosednjih in drugih vasi vključujejo v njihovo društvo. Tudi zaradi tega si omenjeno gasilsko društvo, katerega članice in člani vedno in vsakomur pomagajo, zasluži podporo in zlasti finančno pomoč širše skupnosti in vseh, ki imajo možnost pomagati. Predračun za nujno popravilo garaže doma PGD Grabonoš, znaša 50.000 evrov. „Žal mi trenutno nimamo nič, saj smo vse porabili za nakup avta in opreme, a vseeno smo prisiljeni iti v obnovo ker se lahko vse skupaj zruši. Občina Sv. Jurij ob Ščavnici je na zadnji seji občinskega sveta sprejela sklep, da nam pomaga s 3.500 €. Vsi smo zelo pozitivno naravnani in smo skoraj prepričani, da nam bo spet uspelo seveda z pomočjo donacij. V ta namen smo pričeli tudi z zbiranjem starega železa, ki je že steklo in bo trajalo leto. Seveda bomo veseli tudi prispevkov v tej obliki, torej če nam odstopite železo, ki ga ne potrebujete. Veseli in hvaležni bomo vsake vaše pomoči!", dodaja Simon Šipek.
In če ste tudi vi pripravljeni darovati kakršnekoli prostovoljni prispevek za nujno obnovo garaže PGD Grabonoš, lahko prispevek nakažete na njihov poslovni račun: PGD Grabonoš, Grabonoš 89, 9244 Sv. Jurij ob Ščavnici, NLB d.d., enota banke 341 številka TR: 0234 1001 6060 721, s pripisom za NUJNO obnovo garaže PGD Grabonoš.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Izteklo 320 m3 vode, ki je gasilcem uničila njihov dom