Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Izteklo 320 m3 vode, ki je gasilcem uničila njihov dom

 

Gasilci PGD Grabonoš nenadoma prišli v situacijo, da morajo rušiti del gasilskega doma

PGD Grabonoš„Spoštovani prijatelji, znanci in vsi ljudje dobre volje, ki ste pripravljeni pomagati. V prostovoljnem gasilskem društvu Grabonoš smo ljudje, kateri smo vedno pripravljeni pomagati sočloveku v kakršnikoli situaciji. Sedaj pa smo v našem društvu prišli do točke ko smo prisiljeni sami prositi za pomoč. V drugi polovici lanskega leta je v našem domu prišlo do poškodovanja vodovodne cevi, kar je imelo za posledico, da je izteklo 320 m3 vode. Da je prišlo do poškodovanja cevi nismo opazili prej kot smo dobili položnico za porabljeno vodo, saj na samem domu v tistem trenutku nismo opazili nikakršnih znakov izlitja. Po veliko vloženega truda in sredstev smo poškodbo našli, ter uspeli sanirati", so besede predsednika PGD Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, Simona Šipka.

Ne on in ne njegovi kolegi pa si nikakor niso predstavljali, da je izlitje vode v garažnih prostorih njihovega gasilskega doma, kjer imajo parkiran gasilski avto in vso opremo za reševanje, pustilo tako katastrofalne posledice. „Zaradi količine izlite vode je prišlo do delne poškodbe dela temelja, kar pa je imelo za posledico, da se je v enem delu garaže posedel tako imenovani "čakatur" ali leseni strop, zaradi česar je nastala kritična razpoka po celotni steni vse do strehe. Zaradi vsega tega smo v PGD Grabonoš prisiljeni nujno obnoviti garažne prostore in streho na garaži, saj po ogledu in mnenju strokovnjakov gradbene stroke, obstaja velika verjetnost, da se v določenih neugodnih vremenskih razmerah, kot se je pred kratkim pokazalo že tudi v velikih količinah snega, vse skupaj poruši na gasilski avto in vso opremo za reševanje. Ker je obnova garaže nujna in je povezana z zelo velikimi finančnimi sredstvi, katerih pa nimamo, saj na to nismo bili pripravljeni oz. gre za intervencijo se ob tem obračamo na vse naše prijatelje, znance in gasilce, da nam pomagajo po svoji moči, saj nam bo vsak vaš prispevek neizmerno pomagal, da obnovimo našo poškodovano garažo do te mere da bo varna za uporabo", pravi Šipek in dodaja, da so vsa razpoložljiva sredstva, v zadnjih letih, poleg nakupa novega gasilskega vozila, vložili v obnovo notranjosti gasilskega doma, potem streho in fasado svojega objekta, kjer se praktično odvija vse društveno in družabno življenje kraja.
PGD Grabonoš, ki letos obeležuje 70-letnico obstoja, sicer šteje okoli 90 članic in članov, med katerimi je veliko mladih, kar pomeni, da gasilstvo v tej vasi ne bo zamrlo, še posebej ob dejstvu, da se mnogi mladi iz sosednjih in drugih vasi vključujejo v njihovo društvo. Tudi zaradi tega si omenjeno gasilsko društvo, katerega članice in člani vedno in vsakomur pomagajo, zasluži podporo in zlasti finančno pomoč širše skupnosti in vseh, ki imajo možnost pomagati. Predračun za nujno popravilo garaže doma PGD Grabonoš, znaša 50.000 evrov. „Žal mi trenutno nimamo nič, saj smo vse porabili za nakup avta in opreme, a vseeno smo prisiljeni iti v obnovo ker se lahko vse skupaj zruši. Občina Sv. Jurij ob Ščavnici je na zadnji seji občinskega sveta sprejela sklep, da nam pomaga s 3.500 €. Vsi smo zelo pozitivno naravnani in smo skoraj prepričani, da nam bo spet uspelo seveda z pomočjo donacij. V ta namen smo pričeli tudi z zbiranjem starega železa, ki je že steklo in bo trajalo leto. Seveda bomo veseli tudi prispevkov v tej obliki, torej če nam odstopite železo, ki ga ne potrebujete. Veseli in hvaležni bomo vsake vaše pomoči!", dodaja Simon Šipek.
In če ste tudi vi pripravljeni darovati kakršnekoli prostovoljni prispevek za nujno obnovo garaže PGD Grabonoš, lahko prispevek nakažete na njihov poslovni račun: PGD Grabonoš, Grabonoš 89, 9244 Sv. Jurij ob Ščavnici, NLB d.d., enota banke 341 številka TR: 0234 1001 6060 721, s pripisom za NUJNO obnovo garaže PGD Grabonoš.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Izteklo 320 m3 vode, ki je gasilcem uničila njihov dom