Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Izteklo 320 m3 vode, ki je gasilcem uničila njihov dom

 

Gasilci PGD Grabonoš nenadoma prišli v situacijo, da morajo rušiti del gasilskega doma

PGD Grabonoš„Spoštovani prijatelji, znanci in vsi ljudje dobre volje, ki ste pripravljeni pomagati. V prostovoljnem gasilskem društvu Grabonoš smo ljudje, kateri smo vedno pripravljeni pomagati sočloveku v kakršnikoli situaciji. Sedaj pa smo v našem društvu prišli do točke ko smo prisiljeni sami prositi za pomoč. V drugi polovici lanskega leta je v našem domu prišlo do poškodovanja vodovodne cevi, kar je imelo za posledico, da je izteklo 320 m3 vode. Da je prišlo do poškodovanja cevi nismo opazili prej kot smo dobili položnico za porabljeno vodo, saj na samem domu v tistem trenutku nismo opazili nikakršnih znakov izlitja. Po veliko vloženega truda in sredstev smo poškodbo našli, ter uspeli sanirati", so besede predsednika PGD Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, Simona Šipka.

Ne on in ne njegovi kolegi pa si nikakor niso predstavljali, da je izlitje vode v garažnih prostorih njihovega gasilskega doma, kjer imajo parkiran gasilski avto in vso opremo za reševanje, pustilo tako katastrofalne posledice. „Zaradi količine izlite vode je prišlo do delne poškodbe dela temelja, kar pa je imelo za posledico, da se je v enem delu garaže posedel tako imenovani "čakatur" ali leseni strop, zaradi česar je nastala kritična razpoka po celotni steni vse do strehe. Zaradi vsega tega smo v PGD Grabonoš prisiljeni nujno obnoviti garažne prostore in streho na garaži, saj po ogledu in mnenju strokovnjakov gradbene stroke, obstaja velika verjetnost, da se v določenih neugodnih vremenskih razmerah, kot se je pred kratkim pokazalo že tudi v velikih količinah snega, vse skupaj poruši na gasilski avto in vso opremo za reševanje. Ker je obnova garaže nujna in je povezana z zelo velikimi finančnimi sredstvi, katerih pa nimamo, saj na to nismo bili pripravljeni oz. gre za intervencijo se ob tem obračamo na vse naše prijatelje, znance in gasilce, da nam pomagajo po svoji moči, saj nam bo vsak vaš prispevek neizmerno pomagal, da obnovimo našo poškodovano garažo do te mere da bo varna za uporabo", pravi Šipek in dodaja, da so vsa razpoložljiva sredstva, v zadnjih letih, poleg nakupa novega gasilskega vozila, vložili v obnovo notranjosti gasilskega doma, potem streho in fasado svojega objekta, kjer se praktično odvija vse društveno in družabno življenje kraja.
PGD Grabonoš, ki letos obeležuje 70-letnico obstoja, sicer šteje okoli 90 članic in članov, med katerimi je veliko mladih, kar pomeni, da gasilstvo v tej vasi ne bo zamrlo, še posebej ob dejstvu, da se mnogi mladi iz sosednjih in drugih vasi vključujejo v njihovo društvo. Tudi zaradi tega si omenjeno gasilsko društvo, katerega članice in člani vedno in vsakomur pomagajo, zasluži podporo in zlasti finančno pomoč širše skupnosti in vseh, ki imajo možnost pomagati. Predračun za nujno popravilo garaže doma PGD Grabonoš, znaša 50.000 evrov. „Žal mi trenutno nimamo nič, saj smo vse porabili za nakup avta in opreme, a vseeno smo prisiljeni iti v obnovo ker se lahko vse skupaj zruši. Občina Sv. Jurij ob Ščavnici je na zadnji seji občinskega sveta sprejela sklep, da nam pomaga s 3.500 €. Vsi smo zelo pozitivno naravnani in smo skoraj prepričani, da nam bo spet uspelo seveda z pomočjo donacij. V ta namen smo pričeli tudi z zbiranjem starega železa, ki je že steklo in bo trajalo leto. Seveda bomo veseli tudi prispevkov v tej obliki, torej če nam odstopite železo, ki ga ne potrebujete. Veseli in hvaležni bomo vsake vaše pomoči!", dodaja Simon Šipek.
In če ste tudi vi pripravljeni darovati kakršnekoli prostovoljni prispevek za nujno obnovo garaže PGD Grabonoš, lahko prispevek nakažete na njihov poslovni račun: PGD Grabonoš, Grabonoš 89, 9244 Sv. Jurij ob Ščavnici, NLB d.d., enota banke 341 številka TR: 0234 1001 6060 721, s pripisom za NUJNO obnovo garaže PGD Grabonoš.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Izteklo 320 m3 vode, ki je gasilcem uničila njihov dom