Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo

 

OOZ in občina Gornja Radgona vsaj začasno rešili prebivališče starejše občanke

Marija FekonjaVedno vesela in nasmejana Marija Fekonja z vinorodnih hribčkov v Zbigovcih 23 nad Gornjo Radgono, ki bo v začetku januarja napolnila častitljivih 80 let, je sedaj še bolj vesela in zadovoljna. Dobri ljudje so ji namreč pomagali popraviti streho na njeni več kot 150 let stari hiši, nekdanji vinogradniški zidanici, tako da ji več ne bo zatekalo ter dodatno uničevalo sten in pohištva. Sama sicer nikoli ni tarnala in po raznih ustanovah „fehtarila", čeprav živi le od kakšnih 300 evrov pokojnine po pokojnem možu Romanu. Nerazumno malo glede na to, da je tudi sama desetletja delala v vinogradih. Glede na to v kakšnih razmerah danes živi, bi ji gotovo pripadala kakšna socialna ali podobna podpora, a sama pravi drugače. „Koliko imam toliko zapravim, glavno je da poravnam vse obveznosti, ki jih vsak mesec ni malo. Malo mi pomagajo tudi hčerke, tako da gre iz meseca v mesec", nam pove še vedno čila, prijazna in vesela, a zelo skromna Marija, ali kot jo večinoma poznajo Micka, ki si večino hrane pridela sama, predvsem na vrtu, pa tudi veliko perutnine je na dvorišču. Zato ne preseneča, da iz njene iztrošene, a prijetne in tople kuhinje, vedno lepo diši po domačih dobrotah.

Micka, ki še tudi danes rada pomaga, saj je vse življenje pomagala vsem in povsod, tudi tokrat, ko je zob časa in poletno neurje uničilo kar nekaj strešnikov, ni nikogar prosila za pomoč, a je njene nevšečnosti odkril sosed Vlado Rojko, sicer predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona in njegova soproga Zlata. Zato je Vojko nemudoma sprožil akcijo, katero sta podprla župan in podžupan Stanislav Rojko in Robert Žinkovič. „Seveda tukaj ne gre za ne vem kakšen finančni zalogaj, a je zadeva vseeno zelo velika za našo sosedo Micko. Vesel sem, da smo se brez težav dogovorili na relaciji OOZ – občina, tako da smo hitro ukrepali, saj je bilo jasno, da moramo ukrepati. Seveda je največ obveznosti prevzel član naše zbornice, samostojni podjetnik – krovec in klepar, Marjan Kšela, ki je s svojim sodelavcem zamenjal uničene strešnike in popravil še kaj, kar je bilo potrebno, zlasti žlebe, ki ne le da so bili uničeni, temveč tudi zamašeni, kar je povzročalo dodatno zamakanje", nam je povedal predsednik OOZ Gornja Radgona, Vlado Rojko, ki mimogrede pred koncem leta ne namerava več kandidirati za omenjeno funkcijo.
„Možno je, da bo kdo imel pripombe, češ da smo občanki Mariji Fekonja samo zato ker se bližajo lokalne volitve. Toda to nima nobene zveze z volitvami, kajti tukaj gre zgolj za pomoč, saj se bliža jesensko deževje in gotovo ji ne bi bilo prijetno, če bi ji zatekalo v kuhinjo, spalnico ali kakršenkoli drugi prostor. In to je pravzaprav jasno vsakomur, zato hvala OOZ Gornja Radgona, njenemu predsedniku Vladu Rojku, ter mojstru Marjanu Kšela", je povedal radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki je dodal, da so tudi v drugih primerih, ko jim je v stanovanjskih objektih bilo ogroženo življenje, nemudoma pomagali. Nazadnje Miranu Hamlerju in Dragu Korenu.
Med obiskom v Zbigovcih smo sicer izvedeli, da je Micka rojena v zidanici, kjer živi tudi danes. Najprej sta tam do smrti živela stara starša, nato oče in mama, tako je ona že tretja generacija, ki tam živi in kot nam pove „tukaj sem rojena in tukaj bi rada oziroma bom tudi umrla". Stavba, ki je danes njena, je sicer bila last nekdanjih vinogradnikov - veleposestnikov, nato pa je po 2. svetovni vojni prešla v lastnino Kmetijskega kombinata Radgona. In po osamosvojitvi, ko se je pričela razprodaja tovrstnega premoženja, sta z možem Romanom zidanico s pripadajočim zemljiščem, odkupila. Nikoli ni bilo sredstev za popolno sanacijo, temveč so lahko samo po potrebi kaj „krpali". Leta pa so naredila svoje in nekateri si najbrž ne bi upali niti spati v tej stavbi, a Micke to ne moti. Vesela je, da po zaslugi „dobrih ljudi, ki so me rešili pred zatekanjem", več ne bo imela težav vsaj z vodo in bo mirno spala.
Naša sogovornica, ki po moževi smrti, leta 2007, živi sama, je še posebej vesela, da jo pogosto obiščejo njene štiri hčerke, ter naraščajniki, ki so jih na svet prinesle. In teh ni malo, saj njeno družino pravzaprav tvori tudi devet vnukov in deset pravnukov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo