Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo

 

OOZ in občina Gornja Radgona vsaj začasno rešili prebivališče starejše občanke

Marija FekonjaVedno vesela in nasmejana Marija Fekonja z vinorodnih hribčkov v Zbigovcih 23 nad Gornjo Radgono, ki bo v začetku januarja napolnila častitljivih 80 let, je sedaj še bolj vesela in zadovoljna. Dobri ljudje so ji namreč pomagali popraviti streho na njeni več kot 150 let stari hiši, nekdanji vinogradniški zidanici, tako da ji več ne bo zatekalo ter dodatno uničevalo sten in pohištva. Sama sicer nikoli ni tarnala in po raznih ustanovah „fehtarila", čeprav živi le od kakšnih 300 evrov pokojnine po pokojnem možu Romanu. Nerazumno malo glede na to, da je tudi sama desetletja delala v vinogradih. Glede na to v kakšnih razmerah danes živi, bi ji gotovo pripadala kakšna socialna ali podobna podpora, a sama pravi drugače. „Koliko imam toliko zapravim, glavno je da poravnam vse obveznosti, ki jih vsak mesec ni malo. Malo mi pomagajo tudi hčerke, tako da gre iz meseca v mesec", nam pove še vedno čila, prijazna in vesela, a zelo skromna Marija, ali kot jo večinoma poznajo Micka, ki si večino hrane pridela sama, predvsem na vrtu, pa tudi veliko perutnine je na dvorišču. Zato ne preseneča, da iz njene iztrošene, a prijetne in tople kuhinje, vedno lepo diši po domačih dobrotah.

Micka, ki še tudi danes rada pomaga, saj je vse življenje pomagala vsem in povsod, tudi tokrat, ko je zob časa in poletno neurje uničilo kar nekaj strešnikov, ni nikogar prosila za pomoč, a je njene nevšečnosti odkril sosed Vlado Rojko, sicer predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona in njegova soproga Zlata. Zato je Vojko nemudoma sprožil akcijo, katero sta podprla župan in podžupan Stanislav Rojko in Robert Žinkovič. „Seveda tukaj ne gre za ne vem kakšen finančni zalogaj, a je zadeva vseeno zelo velika za našo sosedo Micko. Vesel sem, da smo se brez težav dogovorili na relaciji OOZ – občina, tako da smo hitro ukrepali, saj je bilo jasno, da moramo ukrepati. Seveda je največ obveznosti prevzel član naše zbornice, samostojni podjetnik – krovec in klepar, Marjan Kšela, ki je s svojim sodelavcem zamenjal uničene strešnike in popravil še kaj, kar je bilo potrebno, zlasti žlebe, ki ne le da so bili uničeni, temveč tudi zamašeni, kar je povzročalo dodatno zamakanje", nam je povedal predsednik OOZ Gornja Radgona, Vlado Rojko, ki mimogrede pred koncem leta ne namerava več kandidirati za omenjeno funkcijo.
„Možno je, da bo kdo imel pripombe, češ da smo občanki Mariji Fekonja samo zato ker se bližajo lokalne volitve. Toda to nima nobene zveze z volitvami, kajti tukaj gre zgolj za pomoč, saj se bliža jesensko deževje in gotovo ji ne bi bilo prijetno, če bi ji zatekalo v kuhinjo, spalnico ali kakršenkoli drugi prostor. In to je pravzaprav jasno vsakomur, zato hvala OOZ Gornja Radgona, njenemu predsedniku Vladu Rojku, ter mojstru Marjanu Kšela", je povedal radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki je dodal, da so tudi v drugih primerih, ko jim je v stanovanjskih objektih bilo ogroženo življenje, nemudoma pomagali. Nazadnje Miranu Hamlerju in Dragu Korenu.
Med obiskom v Zbigovcih smo sicer izvedeli, da je Micka rojena v zidanici, kjer živi tudi danes. Najprej sta tam do smrti živela stara starša, nato oče in mama, tako je ona že tretja generacija, ki tam živi in kot nam pove „tukaj sem rojena in tukaj bi rada oziroma bom tudi umrla". Stavba, ki je danes njena, je sicer bila last nekdanjih vinogradnikov - veleposestnikov, nato pa je po 2. svetovni vojni prešla v lastnino Kmetijskega kombinata Radgona. In po osamosvojitvi, ko se je pričela razprodaja tovrstnega premoženja, sta z možem Romanom zidanico s pripadajočim zemljiščem, odkupila. Nikoli ni bilo sredstev za popolno sanacijo, temveč so lahko samo po potrebi kaj „krpali". Leta pa so naredila svoje in nekateri si najbrž ne bi upali niti spati v tej stavbi, a Micke to ne moti. Vesela je, da po zaslugi „dobrih ljudi, ki so me rešili pred zatekanjem", več ne bo imela težav vsaj z vodo in bo mirno spala.
Naša sogovornica, ki po moževi smrti, leta 2007, živi sama, je še posebej vesela, da jo pogosto obiščejo njene štiri hčerke, ter naraščajniki, ki so jih na svet prinesle. In teh ni malo, saj njeno družino pravzaprav tvori tudi devet vnukov in deset pravnukov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo