Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo

 

OOZ in občina Gornja Radgona vsaj začasno rešili prebivališče starejše občanke

Marija FekonjaVedno vesela in nasmejana Marija Fekonja z vinorodnih hribčkov v Zbigovcih 23 nad Gornjo Radgono, ki bo v začetku januarja napolnila častitljivih 80 let, je sedaj še bolj vesela in zadovoljna. Dobri ljudje so ji namreč pomagali popraviti streho na njeni več kot 150 let stari hiši, nekdanji vinogradniški zidanici, tako da ji več ne bo zatekalo ter dodatno uničevalo sten in pohištva. Sama sicer nikoli ni tarnala in po raznih ustanovah „fehtarila", čeprav živi le od kakšnih 300 evrov pokojnine po pokojnem možu Romanu. Nerazumno malo glede na to, da je tudi sama desetletja delala v vinogradih. Glede na to v kakšnih razmerah danes živi, bi ji gotovo pripadala kakšna socialna ali podobna podpora, a sama pravi drugače. „Koliko imam toliko zapravim, glavno je da poravnam vse obveznosti, ki jih vsak mesec ni malo. Malo mi pomagajo tudi hčerke, tako da gre iz meseca v mesec", nam pove še vedno čila, prijazna in vesela, a zelo skromna Marija, ali kot jo večinoma poznajo Micka, ki si večino hrane pridela sama, predvsem na vrtu, pa tudi veliko perutnine je na dvorišču. Zato ne preseneča, da iz njene iztrošene, a prijetne in tople kuhinje, vedno lepo diši po domačih dobrotah.

Micka, ki še tudi danes rada pomaga, saj je vse življenje pomagala vsem in povsod, tudi tokrat, ko je zob časa in poletno neurje uničilo kar nekaj strešnikov, ni nikogar prosila za pomoč, a je njene nevšečnosti odkril sosed Vlado Rojko, sicer predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona in njegova soproga Zlata. Zato je Vojko nemudoma sprožil akcijo, katero sta podprla župan in podžupan Stanislav Rojko in Robert Žinkovič. „Seveda tukaj ne gre za ne vem kakšen finančni zalogaj, a je zadeva vseeno zelo velika za našo sosedo Micko. Vesel sem, da smo se brez težav dogovorili na relaciji OOZ – občina, tako da smo hitro ukrepali, saj je bilo jasno, da moramo ukrepati. Seveda je največ obveznosti prevzel član naše zbornice, samostojni podjetnik – krovec in klepar, Marjan Kšela, ki je s svojim sodelavcem zamenjal uničene strešnike in popravil še kaj, kar je bilo potrebno, zlasti žlebe, ki ne le da so bili uničeni, temveč tudi zamašeni, kar je povzročalo dodatno zamakanje", nam je povedal predsednik OOZ Gornja Radgona, Vlado Rojko, ki mimogrede pred koncem leta ne namerava več kandidirati za omenjeno funkcijo.
„Možno je, da bo kdo imel pripombe, češ da smo občanki Mariji Fekonja samo zato ker se bližajo lokalne volitve. Toda to nima nobene zveze z volitvami, kajti tukaj gre zgolj za pomoč, saj se bliža jesensko deževje in gotovo ji ne bi bilo prijetno, če bi ji zatekalo v kuhinjo, spalnico ali kakršenkoli drugi prostor. In to je pravzaprav jasno vsakomur, zato hvala OOZ Gornja Radgona, njenemu predsedniku Vladu Rojku, ter mojstru Marjanu Kšela", je povedal radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki je dodal, da so tudi v drugih primerih, ko jim je v stanovanjskih objektih bilo ogroženo življenje, nemudoma pomagali. Nazadnje Miranu Hamlerju in Dragu Korenu.
Med obiskom v Zbigovcih smo sicer izvedeli, da je Micka rojena v zidanici, kjer živi tudi danes. Najprej sta tam do smrti živela stara starša, nato oče in mama, tako je ona že tretja generacija, ki tam živi in kot nam pove „tukaj sem rojena in tukaj bi rada oziroma bom tudi umrla". Stavba, ki je danes njena, je sicer bila last nekdanjih vinogradnikov - veleposestnikov, nato pa je po 2. svetovni vojni prešla v lastnino Kmetijskega kombinata Radgona. In po osamosvojitvi, ko se je pričela razprodaja tovrstnega premoženja, sta z možem Romanom zidanico s pripadajočim zemljiščem, odkupila. Nikoli ni bilo sredstev za popolno sanacijo, temveč so lahko samo po potrebi kaj „krpali". Leta pa so naredila svoje in nekateri si najbrž ne bi upali niti spati v tej stavbi, a Micke to ne moti. Vesela je, da po zaslugi „dobrih ljudi, ki so me rešili pred zatekanjem", več ne bo imela težav vsaj z vodo in bo mirno spala.
Naša sogovornica, ki po moževi smrti, leta 2007, živi sama, je še posebej vesela, da jo pogosto obiščejo njene štiri hčerke, ter naraščajniki, ki so jih na svet prinesle. In teh ni malo, saj njeno družino pravzaprav tvori tudi devet vnukov in deset pravnukov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo