Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo

 

OOZ in občina Gornja Radgona vsaj začasno rešili prebivališče starejše občanke

Marija FekonjaVedno vesela in nasmejana Marija Fekonja z vinorodnih hribčkov v Zbigovcih 23 nad Gornjo Radgono, ki bo v začetku januarja napolnila častitljivih 80 let, je sedaj še bolj vesela in zadovoljna. Dobri ljudje so ji namreč pomagali popraviti streho na njeni več kot 150 let stari hiši, nekdanji vinogradniški zidanici, tako da ji več ne bo zatekalo ter dodatno uničevalo sten in pohištva. Sama sicer nikoli ni tarnala in po raznih ustanovah „fehtarila", čeprav živi le od kakšnih 300 evrov pokojnine po pokojnem možu Romanu. Nerazumno malo glede na to, da je tudi sama desetletja delala v vinogradih. Glede na to v kakšnih razmerah danes živi, bi ji gotovo pripadala kakšna socialna ali podobna podpora, a sama pravi drugače. „Koliko imam toliko zapravim, glavno je da poravnam vse obveznosti, ki jih vsak mesec ni malo. Malo mi pomagajo tudi hčerke, tako da gre iz meseca v mesec", nam pove še vedno čila, prijazna in vesela, a zelo skromna Marija, ali kot jo večinoma poznajo Micka, ki si večino hrane pridela sama, predvsem na vrtu, pa tudi veliko perutnine je na dvorišču. Zato ne preseneča, da iz njene iztrošene, a prijetne in tople kuhinje, vedno lepo diši po domačih dobrotah.

Micka, ki še tudi danes rada pomaga, saj je vse življenje pomagala vsem in povsod, tudi tokrat, ko je zob časa in poletno neurje uničilo kar nekaj strešnikov, ni nikogar prosila za pomoč, a je njene nevšečnosti odkril sosed Vlado Rojko, sicer predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona in njegova soproga Zlata. Zato je Vojko nemudoma sprožil akcijo, katero sta podprla župan in podžupan Stanislav Rojko in Robert Žinkovič. „Seveda tukaj ne gre za ne vem kakšen finančni zalogaj, a je zadeva vseeno zelo velika za našo sosedo Micko. Vesel sem, da smo se brez težav dogovorili na relaciji OOZ – občina, tako da smo hitro ukrepali, saj je bilo jasno, da moramo ukrepati. Seveda je največ obveznosti prevzel član naše zbornice, samostojni podjetnik – krovec in klepar, Marjan Kšela, ki je s svojim sodelavcem zamenjal uničene strešnike in popravil še kaj, kar je bilo potrebno, zlasti žlebe, ki ne le da so bili uničeni, temveč tudi zamašeni, kar je povzročalo dodatno zamakanje", nam je povedal predsednik OOZ Gornja Radgona, Vlado Rojko, ki mimogrede pred koncem leta ne namerava več kandidirati za omenjeno funkcijo.
„Možno je, da bo kdo imel pripombe, češ da smo občanki Mariji Fekonja samo zato ker se bližajo lokalne volitve. Toda to nima nobene zveze z volitvami, kajti tukaj gre zgolj za pomoč, saj se bliža jesensko deževje in gotovo ji ne bi bilo prijetno, če bi ji zatekalo v kuhinjo, spalnico ali kakršenkoli drugi prostor. In to je pravzaprav jasno vsakomur, zato hvala OOZ Gornja Radgona, njenemu predsedniku Vladu Rojku, ter mojstru Marjanu Kšela", je povedal radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki je dodal, da so tudi v drugih primerih, ko jim je v stanovanjskih objektih bilo ogroženo življenje, nemudoma pomagali. Nazadnje Miranu Hamlerju in Dragu Korenu.
Med obiskom v Zbigovcih smo sicer izvedeli, da je Micka rojena v zidanici, kjer živi tudi danes. Najprej sta tam do smrti živela stara starša, nato oče in mama, tako je ona že tretja generacija, ki tam živi in kot nam pove „tukaj sem rojena in tukaj bi rada oziroma bom tudi umrla". Stavba, ki je danes njena, je sicer bila last nekdanjih vinogradnikov - veleposestnikov, nato pa je po 2. svetovni vojni prešla v lastnino Kmetijskega kombinata Radgona. In po osamosvojitvi, ko se je pričela razprodaja tovrstnega premoženja, sta z možem Romanom zidanico s pripadajočim zemljiščem, odkupila. Nikoli ni bilo sredstev za popolno sanacijo, temveč so lahko samo po potrebi kaj „krpali". Leta pa so naredila svoje in nekateri si najbrž ne bi upali niti spati v tej stavbi, a Micke to ne moti. Vesela je, da po zaslugi „dobrih ljudi, ki so me rešili pred zatekanjem", več ne bo imela težav vsaj z vodo in bo mirno spala.
Naša sogovornica, ki po moževi smrti, leta 2007, živi sama, je še posebej vesela, da jo pogosto obiščejo njene štiri hčerke, ter naraščajniki, ki so jih na svet prinesle. In teh ni malo, saj njeno družino pravzaprav tvori tudi devet vnukov in deset pravnukov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Osemdesetletni Mariji Fekonja ne bo več zatekalo