Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Martina potrebuje „najdražje plesne čeveljce" v Sloveniji

 

Pomagajmo študentki Martini pri nakupu najdražjih plesnih čevljev – invalidskega vozička, ki stane 7.500 evrov

Martina SmodišV lepi panonski vasi, da levem bregu reke Mure, z okoli 800 prebivalci Melincih, v občini Beltinci, domuje 22-letna Martina Smodiš, ki je zaradi cerebralne paralize že od rojstva priklenjena na invalidski voziček. Martina, ki ima možgansko poškodbo, ki je posledica prezgodnjega rojstva, pravi, da za vijuganje skozi življenje uporablja invalidski voziček. Toda Martina ni dekle, ki bi obupalo nad svojo usodo in je že od majhnih nog, prava borka, ki je po osnovni šoli končala še gimnazijo v Ljutomeru, sedaj je uspešna študentka.

Ves čas, kljub telesni hibi, Martina zelo rada pleše in je že dalj časa aktivna članica Plesnega kluba Zebra. Tudi invalidi namreč lahko plešejo lepo, graciozno in usklajeno z uporabo plesnega vozička. Martina, študentka 3. letnika študijskega programa Medjezikovno posredovanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani, poleg študija tudi aktivno sodeluje v raznih dejavnostih in organizacijah, povezanimi z invalidi in okolico. Kot pravi tudi ples ji daje svobodo gibanja. Daje ji moč izražanja sebe. In tako je že tretje leto aktivna članica PK Zebra, edinega kluba v Sloveniji, ki se pod okriljem Paraolimpijskega komiteja Slovenije ukvarja s športnim plesom na vozičkih.
Na plesnem podiju se ji je lani pridružil Roman Maček, s katerim sta se odlično ujela in skupaj že kmalu uspela doseči kar nekaj odličnih rezultatov. Postala sta kar trikratna državna prvaka. Udeležujeta se tudi mednarodnih tekmovanj v plesu na vozičkih, kjer dosegata zavidljive rezultate. Tako sta na Nizozemskem aprila letos osvojila celo 3. mesto v standardnih plesih in 5. mesto v latinsko ameriških. Martina s soplesalcem Romanom redno dnevno trenira ter izboljšuje kondicijo in tehniko, a se jima občutnejši plesni napredek izmika. Martina namreč pleše z neprimernim športnim vozičkom, ki je v bistvu rabljen in zelo star, neustrezno predelan teniški voziček. Po meri izdelani plesni vozički, s kakršnimi tekmujejo njuni konkurenti na tekmovanjih, so dragi in seveda popolnoma prilagojeni na plesalca invalida. Zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji pa ne pokriva niti delnih, kaj šele celotnih stroškov nakupa takšnega plesnega vozička, čeprav bi to bilo v veliko podporo invalidnemu dekletu, ki ni sama kriva za svojo bolezen.
In kaj ji je sedaj ostalo, kot zbiranje sredstev, in sicer Martina ob pomoči Humanitarnega zavoda Vid zbira sredstva ne samo za nakup, po njenih besedah »najdražjih plesnih čeveljcev« v Sloveniji, ampak tudi pri kritju vseh ostalih stroškov, ki so povezani z njenim plesnim izražanjem. Kot so treningi, sofinanciranje tekem, ustrezne terapije za stimulacijo mišic, gyrotonic vadba, kineziotaping, hidroterapije, terapevtske masaže in podobne obravnave, ki bodo pomagale njenemu telesu pri nadzorovanju »plesnih korakov« z njenim vozičkom. Že stroški, povezani s plesom, oblekami, tekmovanji, predstavljajo velik finančni zalogaj, nakup novega vozička pa so že sanje, ki jih Martini lahko uresničimo s skupnimi močmi. Da bi lahko celotni projekt za Martino bil izpeljan in bi pripomogel k osvajanju novih mest na tekmovanjih, je potrebnih okoli 7.500 evrov. Mogoče se marsikomu zdi ta znesek visok, a glede na vse, kar bo omogočil in prinesel Martini je neprecenljiv.
Marsikdo izmed nas najbrž rad zapleše in se prepusti glasbi, zato lahko delimo del svojega navdušenja za ples z Martino in ji omogočimo plesati. Samo predstavljamo si lahko, kaj vse bi lahko dosegla na pravem plesnem vozičku, ko pa jima je z Romanom uspelo doseči lepe rezultate že s tem vozičkom, ki ga ima zdaj. Zato se vsekakor izplača pomagati Martini priti do novega prilagojenega vozička.
„Če bi nam uspelo zbrati potrebna sredstva, bi si lahko privoščila po meri izdelan športni plesni voziček češkega proizvajalca, ki bi bil zame najbolj optimalna izbira glede na moje zmožnosti oziroma oviranosti", pravi Martina in dodaja, da bi nov voziček njej in soplesalcu omogočil, da uresničita visoko zastavljene cilje. „Ples je zame svoboda telesa in duha. Daje mi možnost izražanja, sprostitev od stresnega vsakdanjika in je tisto nekaj, kar je samo moje in me osrečuje. Sploh pa se zelo prijetno počutim v družbi kolegov iz Plesnega kluba Zebra". Martina si želi, da bi čim prej zbrala potrebnih 7.500 €, in tudi voziček dobila čim prej. Idealno bi bilo do meseca februarja 2019. Z Romanom se namreč redno udeležujeta državnih prvenstev in različnih mednarodnih tekmovanj, v zadnjem letu pa tekmujeta na uradni lestvici IPC.
„Da bi ostala v gibanju in dosegla visoko zastavljene cilje, potrebujem nov športni plesni voziček, ki bi me lahkotno ponesel po plesišču. Vrednost po meri izdelanega plesnega vozička je 7.500 EUR, kar je zame prevelik finančni zalogaj. Življenje me je obdarilo z energijo, predanostjo, strastjo in vztrajnostjo. Če z menoj delite te občutke, se vam iz srca zahvaljujem za pomoč pri nakupu 'Najdražjih plesnih čeveljcev'. Sredstva zbiram na namenskem računu Humanitarnega zavoda Vid, TRR: SI56 0510 0801 0018 831; Koda in namen: CHAR in »voziček za Martino; Sklic: SI00 26102018", je že v naprej hvaležna prijazna in vesela Martina, ki upa, da se jim bodo s pomočjo ljudi dobre volje, uresničevala njene plesne sanje!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Martina potrebuje „najdražje plesne čeveljce" v Sloveniji