Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Otroku v Gambiji veliko pomenijo stvari, ki so vam mogoče na poti

 

Pred odhodom na prostovoljno delo v Afriko, zbirajo sredstva za lačne otroke - dobrodošle so mnoge reči, ki jih več ne potrebujete

Tabor GambijaTudi letos bodo aktivisti Društva za otroke sveta odpotovali v Gambijo, kjer bodo pomagali tamkajšnjim otrokom. In med udeleženci bo tudi 24-letna Laura Kovač, profesorica pedagogike in diplomirana sociologinja, trenutno na magistrskem študiju pedagogike in sociologije, iz Dolge vasi, ki bo tam sodelovala v izobraževalnem taboru za otroke in opravljala tudi praktično izobraževanje. Z društvom, ki omogoča prostovoljstvo na stari celini, se je Laura seznanila že pred časom. Letos je končno zbrala pogum in denar ter se odločila, da uresniči načrt.

Pri tem ji je v pomoč štipendija v višini 500 evrov. A čeprav bo za vsak dopolnjen teden prejela dodatnih sto evrov, to za celoten podvig verjetno ne bo zadoščalo; cene letalskih kart se na primer nenehno spreminjajo. Del stroškov bo tako krila sama. V pogovoru z Lauro smo izvedeli, da bo njena skupina tri tedne delala z otroki različnih starosti iz revnega predela Brufuta. Večina jih tam živi v izjemno težkih pogojih, ob podhranjenosti pa težavo predstavlja tudi slab dostop do izobraževanja.
Prav na tem področju želi slovenska odprava, katere del je tudi Prekmurka, pomagati. Obenem pa bodo k dobrodelnosti pristopili še z brezplačnimi obroki in še čim. Laura se že veseli, ko bo lahko narisala nasmehe na obraze revnih otrok Gambije. Zato, če kdo želi tem otrokom pomagati do novih znanj in hranljivih obrokov, lahko to zdaj stori tudi preko Laure in njenih kolegic. Pred odhodom v Afriko med drugim vsi zbirajo sredstva za malico. „Le skupaj nam bo uspelo narisati nasmehe otrokom in zapolniti lačne želodčke," je prepričana prostovoljka iz okolice Lendave, ki dodaja, da prav tako te dni zbirajo tudi najrazličnejše šolske potrebščine in druge reči.
„Verjamem, da ima vsak od vas doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje. Stvari so lahko tudi rabljene, otroci v Afriki jih bodo zelo veseli. Sredstva zbiramo do konca maja," še pojasnjuje Laura, ki dodaja, da si je že od nekdaj želela obiskati Afriko, vendar nikoli na tipičen turističen način, temveč kot se je sedaj odločila za prostovoljno delo. „Ko sem pred približno dvema letoma naletela na spletno stran Društva za otroke Sveta in se pozanimala, na kakšen način poteka pri njih prostovoljstvo, se mi je zdelo super, saj so ponujali možnost točno tega, kar sem si najbolj želela – dela z otroki oziroma izobraževanje slednjih. Takrat sem si obljubila, da bom pred zaključkom študija zbrala pogum, varčevala in se odpravila na prostovoljno delo v Gambijo, kamor odhajam letos julija", pravi simpatična Prekmurka, ki je razložila kaj se bo vse dogajalo v Gambiji. „Aktivnosti bomo izvajali v novih učilnicah karierno-izobraževalnega centra. Namen centra je in bo omogočanje brezplačne izobrazbe tako otrokom kot tudi odraslim in nudenje pomoči na poti do njihove samostojnosti. Na žalost vse preveč otrok po srednji (ali visoki) šoli ostaja doma, enostavno zato, ker nimajo specifičnih uporabnih znanj in izkušenj, zaradi katerih bi bili zanimivi za zaposlitev. V karierno-izobraževalnem centru pa bi radi otrokom in tudi starejšemu prebivalstvu Gambije ponudili ravno to! Veščine, mednarodne izkušnje, delavnice na različnih področjih, poklicna – praktična znanja, menedžment, storitve, tehnična znanja, itd."
Poleg tega si želijo povezovati podjetja, iskati znanja, ki so uporabna in prostovoljce, ki takšna znanja lahko ponudijo. To bo tudi prvi tovrstni center v Gambiji, saj se bosta na enem mestu srečala povpraševanje in ponudba na trgu dela, torej delodajalcev ter iskalcev zaposlitve. Projekt izgradnje prvega karierno-izobraževalnega centra v Gambiji poteka v sodelovanju s študenti arhitekture iz Univerze v Ljubljani, študenti gambijskega GTTI inštituta in lokalnim gradbenim podjetjem in je trenutno v tretji fazi izgradnje. „Prostovoljci vseh poletnih taborov (skupaj bo okoli 70 udeležencev op.p.) smo se odločili, da stopimo skupaj in zberemo dovolj denarnih donacij za nakup malic in pa za prevoz kontejnerja, ki bi ga napolnili z uporabnim materialom in odpeljali v Gambijo. Kontejner mora na pot do konca maja, zato se res zelo trudimo, da bi nam do takrat uspelo zbrati vsaj 3.000,00 € za stroške prevoza.
Zbiramo različen material, kot so: navadni svinčniki, barvice, šilčki, škarje, radirke, mali črtasti zvezki, vodene barvice, beli papir, barvni papir, didaktične igrače, igre (loparji, žoge ...), inštrumenti, oprema za učilnice, knjige, izobraževalni posterji, rabljena kolesa, tiskalniki, telefoni, računalniki in tablice, fotoaparati, oblačila, šivalni stroji, medicinski pripomočki, sanitetni material, nogometni dresi, nogometna oprema, žoge... Ne zbiramo pa plišastih igrač in zimskih oblačil, saj v Gambiji ne bi služile svojemu namenu".
Hkrati želijo vsem otrokom v času tabora omogočiti brezplačne malice, katere bodo razdeljevali sami. Za celotno obdobje tabora za enega otroka stane malica 2 €. Z njimi bo sodelovalo tudi nekaj lokalnih učiteljev, katere bi radi na koncu nagradili, in sicer tako, da bi jim dali manjšo denarno nagrado (20 €), katero bodo podelili sami prostovoljci. Denar za malico za otroke zbirajo prostovoljci do septembra, ko se bo na tabor odpravila zadnja ekipa prostovoljcev. Vsi, ki bi bili pripravljeni sodelovati v zbiranju denarja, lahko tega izročijo prostovoljcem osebno (v gotovini) ali pa ga nakažejo na TRR društva. Aktivisti verjamemo, da ima vsak doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje in je še dovolj ohranjena, da bi koristila nekomu drugemu. Stvari prevzemajo prostovoljci osebno po dogovoru, kmalu pa tudi na zbirni lokaciji v Ljubljani, ki bo objavljena na FB strani PotujKotProstovoljec.
Kako kontaktirati prostovoljce in jim nuditi pomoč za Gambijo?
Laura Kovač, Pomurje in Maribor: 040-566-281, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Kaja Horvat, Maribor (med vikendom): 041-307-197, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Jasmina Kozinc, Ljubljana: 031-774-307, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Pia Klemenc, okolica Kranja in Ljubljana: 040-637-552, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Patricija Kačič, Zasavje, Celje in Ljubljana: 051-440-572, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tjaša Frlic, okolica Škofje Loke: 031-215-268, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Urška Dolenc, Škofja Loka in okolica: 031-501-238, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tara Radikovič, Vrhnika: 030-394-881, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Vida Rosa, Podnanos: 069-694-246, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Eva Bergant, Medvode: 040-711-949, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Jana Žemlja, okolica Radovljice: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Maruša Gorinšek, Slovenske Konjice: 041-266-857, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Anja Sever, Trebnje: 030-698-873, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Špela Žorž, Vipava in okolica: 031-261-211, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Žan Ternik, okolica Ajdovščine: 051-450-252, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Neja Petrovčič, Portorož in obala: 041-527-985, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Foška Veronika Šaina, Ljubljana: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 030 249 313
Žiga Volf Stepančič, Koroška: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 031 288 148
Nina Bošnik, Koroška, Ljubljana: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 031-288-063
Torej, če želite prispevati, se lahko oglasite pri kateri od aktivistk, veliko seveda lahko storite že s širjenjem vesti in pozivom k pomoči. Podatki za nakazilo sredstev so: Društvo za otroke Sveta (Kids Are the World), Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana. TRR, IBAN: SI 56 2900 0005 0687 692, SWIFT: Bachsi22, Namen: Poletni tabor 1
Društvo?
Društvo Za Otroke Sveta je nevladna, prostovoljna, neprofitna in humanitarno usmerjena organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin ter vključitev otrok v proces izobraževanja. Poslanstvo društva je omogočanje izobrazbe revnejšim otrokom v Gambiji in pomoč na njihovi poti do samostojnosti. Društvo od leta 2012 deluje na treh področjih, ki so med seboj močno povezana. Program Botrstvo je namenjen iskanju denarne pomoči za otroke iz socialno najšibkejših družin in zagotavljanju brezskrbnega šolanja s pomočjo botrov. Program Potuj kot prostovoljec je namenjen mednarodni izmenjavi znanj v sklopu skupinskih odprav prostovoljcev v Gambijo. Projekt izgradnje prvega karierno - izobraževalnega centra v Gambiji pa bo osnova nadaljnjega delovanja in velik dejavnik za še bolj učinkovito delo.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Otroku v Gambiji veliko pomenijo stvari, ki so vam mogoče na poti