V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Otroku v Gambiji veliko pomenijo stvari, ki so vam mogoče na poti

 

Pred odhodom na prostovoljno delo v Afriko, zbirajo sredstva za lačne otroke - dobrodošle so mnoge reči, ki jih več ne potrebujete

Tabor GambijaTudi letos bodo aktivisti Društva za otroke sveta odpotovali v Gambijo, kjer bodo pomagali tamkajšnjim otrokom. In med udeleženci bo tudi 24-letna Laura Kovač, profesorica pedagogike in diplomirana sociologinja, trenutno na magistrskem študiju pedagogike in sociologije, iz Dolge vasi, ki bo tam sodelovala v izobraževalnem taboru za otroke in opravljala tudi praktično izobraževanje. Z društvom, ki omogoča prostovoljstvo na stari celini, se je Laura seznanila že pred časom. Letos je končno zbrala pogum in denar ter se odločila, da uresniči načrt.

Pri tem ji je v pomoč štipendija v višini 500 evrov. A čeprav bo za vsak dopolnjen teden prejela dodatnih sto evrov, to za celoten podvig verjetno ne bo zadoščalo; cene letalskih kart se na primer nenehno spreminjajo. Del stroškov bo tako krila sama. V pogovoru z Lauro smo izvedeli, da bo njena skupina tri tedne delala z otroki različnih starosti iz revnega predela Brufuta. Večina jih tam živi v izjemno težkih pogojih, ob podhranjenosti pa težavo predstavlja tudi slab dostop do izobraževanja.
Prav na tem področju želi slovenska odprava, katere del je tudi Prekmurka, pomagati. Obenem pa bodo k dobrodelnosti pristopili še z brezplačnimi obroki in še čim. Laura se že veseli, ko bo lahko narisala nasmehe na obraze revnih otrok Gambije. Zato, če kdo želi tem otrokom pomagati do novih znanj in hranljivih obrokov, lahko to zdaj stori tudi preko Laure in njenih kolegic. Pred odhodom v Afriko med drugim vsi zbirajo sredstva za malico. „Le skupaj nam bo uspelo narisati nasmehe otrokom in zapolniti lačne želodčke," je prepričana prostovoljka iz okolice Lendave, ki dodaja, da prav tako te dni zbirajo tudi najrazličnejše šolske potrebščine in druge reči.
„Verjamem, da ima vsak od vas doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje. Stvari so lahko tudi rabljene, otroci v Afriki jih bodo zelo veseli. Sredstva zbiramo do konca maja," še pojasnjuje Laura, ki dodaja, da si je že od nekdaj želela obiskati Afriko, vendar nikoli na tipičen turističen način, temveč kot se je sedaj odločila za prostovoljno delo. „Ko sem pred približno dvema letoma naletela na spletno stran Društva za otroke Sveta in se pozanimala, na kakšen način poteka pri njih prostovoljstvo, se mi je zdelo super, saj so ponujali možnost točno tega, kar sem si najbolj želela – dela z otroki oziroma izobraževanje slednjih. Takrat sem si obljubila, da bom pred zaključkom študija zbrala pogum, varčevala in se odpravila na prostovoljno delo v Gambijo, kamor odhajam letos julija", pravi simpatična Prekmurka, ki je razložila kaj se bo vse dogajalo v Gambiji. „Aktivnosti bomo izvajali v novih učilnicah karierno-izobraževalnega centra. Namen centra je in bo omogočanje brezplačne izobrazbe tako otrokom kot tudi odraslim in nudenje pomoči na poti do njihove samostojnosti. Na žalost vse preveč otrok po srednji (ali visoki) šoli ostaja doma, enostavno zato, ker nimajo specifičnih uporabnih znanj in izkušenj, zaradi katerih bi bili zanimivi za zaposlitev. V karierno-izobraževalnem centru pa bi radi otrokom in tudi starejšemu prebivalstvu Gambije ponudili ravno to! Veščine, mednarodne izkušnje, delavnice na različnih področjih, poklicna – praktična znanja, menedžment, storitve, tehnična znanja, itd."
Poleg tega si želijo povezovati podjetja, iskati znanja, ki so uporabna in prostovoljce, ki takšna znanja lahko ponudijo. To bo tudi prvi tovrstni center v Gambiji, saj se bosta na enem mestu srečala povpraševanje in ponudba na trgu dela, torej delodajalcev ter iskalcev zaposlitve. Projekt izgradnje prvega karierno-izobraževalnega centra v Gambiji poteka v sodelovanju s študenti arhitekture iz Univerze v Ljubljani, študenti gambijskega GTTI inštituta in lokalnim gradbenim podjetjem in je trenutno v tretji fazi izgradnje. „Prostovoljci vseh poletnih taborov (skupaj bo okoli 70 udeležencev op.p.) smo se odločili, da stopimo skupaj in zberemo dovolj denarnih donacij za nakup malic in pa za prevoz kontejnerja, ki bi ga napolnili z uporabnim materialom in odpeljali v Gambijo. Kontejner mora na pot do konca maja, zato se res zelo trudimo, da bi nam do takrat uspelo zbrati vsaj 3.000,00 € za stroške prevoza.
Zbiramo različen material, kot so: navadni svinčniki, barvice, šilčki, škarje, radirke, mali črtasti zvezki, vodene barvice, beli papir, barvni papir, didaktične igrače, igre (loparji, žoge ...), inštrumenti, oprema za učilnice, knjige, izobraževalni posterji, rabljena kolesa, tiskalniki, telefoni, računalniki in tablice, fotoaparati, oblačila, šivalni stroji, medicinski pripomočki, sanitetni material, nogometni dresi, nogometna oprema, žoge... Ne zbiramo pa plišastih igrač in zimskih oblačil, saj v Gambiji ne bi služile svojemu namenu".
Hkrati želijo vsem otrokom v času tabora omogočiti brezplačne malice, katere bodo razdeljevali sami. Za celotno obdobje tabora za enega otroka stane malica 2 €. Z njimi bo sodelovalo tudi nekaj lokalnih učiteljev, katere bi radi na koncu nagradili, in sicer tako, da bi jim dali manjšo denarno nagrado (20 €), katero bodo podelili sami prostovoljci. Denar za malico za otroke zbirajo prostovoljci do septembra, ko se bo na tabor odpravila zadnja ekipa prostovoljcev. Vsi, ki bi bili pripravljeni sodelovati v zbiranju denarja, lahko tega izročijo prostovoljcem osebno (v gotovini) ali pa ga nakažejo na TRR društva. Aktivisti verjamemo, da ima vsak doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje in je še dovolj ohranjena, da bi koristila nekomu drugemu. Stvari prevzemajo prostovoljci osebno po dogovoru, kmalu pa tudi na zbirni lokaciji v Ljubljani, ki bo objavljena na FB strani PotujKotProstovoljec.
Kako kontaktirati prostovoljce in jim nuditi pomoč za Gambijo?
Laura Kovač, Pomurje in Maribor: 040-566-281, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Kaja Horvat, Maribor (med vikendom): 041-307-197, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Jasmina Kozinc, Ljubljana: 031-774-307, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Pia Klemenc, okolica Kranja in Ljubljana: 040-637-552, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Patricija Kačič, Zasavje, Celje in Ljubljana: 051-440-572, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tjaša Frlic, okolica Škofje Loke: 031-215-268, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Urška Dolenc, Škofja Loka in okolica: 031-501-238, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tara Radikovič, Vrhnika: 030-394-881, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Vida Rosa, Podnanos: 069-694-246, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Eva Bergant, Medvode: 040-711-949, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Jana Žemlja, okolica Radovljice: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Maruša Gorinšek, Slovenske Konjice: 041-266-857, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Anja Sever, Trebnje: 030-698-873, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Špela Žorž, Vipava in okolica: 031-261-211, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Žan Ternik, okolica Ajdovščine: 051-450-252, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Neja Petrovčič, Portorož in obala: 041-527-985, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Foška Veronika Šaina, Ljubljana: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 030 249 313
Žiga Volf Stepančič, Koroška: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 031 288 148
Nina Bošnik, Koroška, Ljubljana: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 031-288-063
Torej, če želite prispevati, se lahko oglasite pri kateri od aktivistk, veliko seveda lahko storite že s širjenjem vesti in pozivom k pomoči. Podatki za nakazilo sredstev so: Društvo za otroke Sveta (Kids Are the World), Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana. TRR, IBAN: SI 56 2900 0005 0687 692, SWIFT: Bachsi22, Namen: Poletni tabor 1
Društvo?
Društvo Za Otroke Sveta je nevladna, prostovoljna, neprofitna in humanitarno usmerjena organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin ter vključitev otrok v proces izobraževanja. Poslanstvo društva je omogočanje izobrazbe revnejšim otrokom v Gambiji in pomoč na njihovi poti do samostojnosti. Društvo od leta 2012 deluje na treh področjih, ki so med seboj močno povezana. Program Botrstvo je namenjen iskanju denarne pomoči za otroke iz socialno najšibkejših družin in zagotavljanju brezskrbnega šolanja s pomočjo botrov. Program Potuj kot prostovoljec je namenjen mednarodni izmenjavi znanj v sklopu skupinskih odprav prostovoljcev v Gambijo. Projekt izgradnje prvega karierno - izobraževalnega centra v Gambiji pa bo osnova nadaljnjega delovanja in velik dejavnik za še bolj učinkovito delo.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Otroku v Gambiji veliko pomenijo stvari, ki so vam mogoče na poti