Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Otroku v Gambiji veliko pomenijo stvari, ki so vam mogoče na poti

 

Pred odhodom na prostovoljno delo v Afriko, zbirajo sredstva za lačne otroke - dobrodošle so mnoge reči, ki jih več ne potrebujete

Tabor GambijaTudi letos bodo aktivisti Društva za otroke sveta odpotovali v Gambijo, kjer bodo pomagali tamkajšnjim otrokom. In med udeleženci bo tudi 24-letna Laura Kovač, profesorica pedagogike in diplomirana sociologinja, trenutno na magistrskem študiju pedagogike in sociologije, iz Dolge vasi, ki bo tam sodelovala v izobraževalnem taboru za otroke in opravljala tudi praktično izobraževanje. Z društvom, ki omogoča prostovoljstvo na stari celini, se je Laura seznanila že pred časom. Letos je končno zbrala pogum in denar ter se odločila, da uresniči načrt.

Pri tem ji je v pomoč štipendija v višini 500 evrov. A čeprav bo za vsak dopolnjen teden prejela dodatnih sto evrov, to za celoten podvig verjetno ne bo zadoščalo; cene letalskih kart se na primer nenehno spreminjajo. Del stroškov bo tako krila sama. V pogovoru z Lauro smo izvedeli, da bo njena skupina tri tedne delala z otroki različnih starosti iz revnega predela Brufuta. Večina jih tam živi v izjemno težkih pogojih, ob podhranjenosti pa težavo predstavlja tudi slab dostop do izobraževanja.
Prav na tem področju želi slovenska odprava, katere del je tudi Prekmurka, pomagati. Obenem pa bodo k dobrodelnosti pristopili še z brezplačnimi obroki in še čim. Laura se že veseli, ko bo lahko narisala nasmehe na obraze revnih otrok Gambije. Zato, če kdo želi tem otrokom pomagati do novih znanj in hranljivih obrokov, lahko to zdaj stori tudi preko Laure in njenih kolegic. Pred odhodom v Afriko med drugim vsi zbirajo sredstva za malico. „Le skupaj nam bo uspelo narisati nasmehe otrokom in zapolniti lačne želodčke," je prepričana prostovoljka iz okolice Lendave, ki dodaja, da prav tako te dni zbirajo tudi najrazličnejše šolske potrebščine in druge reči.
„Verjamem, da ima vsak od vas doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje. Stvari so lahko tudi rabljene, otroci v Afriki jih bodo zelo veseli. Sredstva zbiramo do konca maja," še pojasnjuje Laura, ki dodaja, da si je že od nekdaj želela obiskati Afriko, vendar nikoli na tipičen turističen način, temveč kot se je sedaj odločila za prostovoljno delo. „Ko sem pred približno dvema letoma naletela na spletno stran Društva za otroke Sveta in se pozanimala, na kakšen način poteka pri njih prostovoljstvo, se mi je zdelo super, saj so ponujali možnost točno tega, kar sem si najbolj želela – dela z otroki oziroma izobraževanje slednjih. Takrat sem si obljubila, da bom pred zaključkom študija zbrala pogum, varčevala in se odpravila na prostovoljno delo v Gambijo, kamor odhajam letos julija", pravi simpatična Prekmurka, ki je razložila kaj se bo vse dogajalo v Gambiji. „Aktivnosti bomo izvajali v novih učilnicah karierno-izobraževalnega centra. Namen centra je in bo omogočanje brezplačne izobrazbe tako otrokom kot tudi odraslim in nudenje pomoči na poti do njihove samostojnosti. Na žalost vse preveč otrok po srednji (ali visoki) šoli ostaja doma, enostavno zato, ker nimajo specifičnih uporabnih znanj in izkušenj, zaradi katerih bi bili zanimivi za zaposlitev. V karierno-izobraževalnem centru pa bi radi otrokom in tudi starejšemu prebivalstvu Gambije ponudili ravno to! Veščine, mednarodne izkušnje, delavnice na različnih področjih, poklicna – praktična znanja, menedžment, storitve, tehnična znanja, itd."
Poleg tega si želijo povezovati podjetja, iskati znanja, ki so uporabna in prostovoljce, ki takšna znanja lahko ponudijo. To bo tudi prvi tovrstni center v Gambiji, saj se bosta na enem mestu srečala povpraševanje in ponudba na trgu dela, torej delodajalcev ter iskalcev zaposlitve. Projekt izgradnje prvega karierno-izobraževalnega centra v Gambiji poteka v sodelovanju s študenti arhitekture iz Univerze v Ljubljani, študenti gambijskega GTTI inštituta in lokalnim gradbenim podjetjem in je trenutno v tretji fazi izgradnje. „Prostovoljci vseh poletnih taborov (skupaj bo okoli 70 udeležencev op.p.) smo se odločili, da stopimo skupaj in zberemo dovolj denarnih donacij za nakup malic in pa za prevoz kontejnerja, ki bi ga napolnili z uporabnim materialom in odpeljali v Gambijo. Kontejner mora na pot do konca maja, zato se res zelo trudimo, da bi nam do takrat uspelo zbrati vsaj 3.000,00 € za stroške prevoza.
Zbiramo različen material, kot so: navadni svinčniki, barvice, šilčki, škarje, radirke, mali črtasti zvezki, vodene barvice, beli papir, barvni papir, didaktične igrače, igre (loparji, žoge ...), inštrumenti, oprema za učilnice, knjige, izobraževalni posterji, rabljena kolesa, tiskalniki, telefoni, računalniki in tablice, fotoaparati, oblačila, šivalni stroji, medicinski pripomočki, sanitetni material, nogometni dresi, nogometna oprema, žoge... Ne zbiramo pa plišastih igrač in zimskih oblačil, saj v Gambiji ne bi služile svojemu namenu".
Hkrati želijo vsem otrokom v času tabora omogočiti brezplačne malice, katere bodo razdeljevali sami. Za celotno obdobje tabora za enega otroka stane malica 2 €. Z njimi bo sodelovalo tudi nekaj lokalnih učiteljev, katere bi radi na koncu nagradili, in sicer tako, da bi jim dali manjšo denarno nagrado (20 €), katero bodo podelili sami prostovoljci. Denar za malico za otroke zbirajo prostovoljci do septembra, ko se bo na tabor odpravila zadnja ekipa prostovoljcev. Vsi, ki bi bili pripravljeni sodelovati v zbiranju denarja, lahko tega izročijo prostovoljcem osebno (v gotovini) ali pa ga nakažejo na TRR društva. Aktivisti verjamemo, da ima vsak doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje in je še dovolj ohranjena, da bi koristila nekomu drugemu. Stvari prevzemajo prostovoljci osebno po dogovoru, kmalu pa tudi na zbirni lokaciji v Ljubljani, ki bo objavljena na FB strani PotujKotProstovoljec.
Kako kontaktirati prostovoljce in jim nuditi pomoč za Gambijo?
Laura Kovač, Pomurje in Maribor: 040-566-281, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Kaja Horvat, Maribor (med vikendom): 041-307-197, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Jasmina Kozinc, Ljubljana: 031-774-307, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Pia Klemenc, okolica Kranja in Ljubljana: 040-637-552, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Patricija Kačič, Zasavje, Celje in Ljubljana: 051-440-572, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tjaša Frlic, okolica Škofje Loke: 031-215-268, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Urška Dolenc, Škofja Loka in okolica: 031-501-238, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tara Radikovič, Vrhnika: 030-394-881, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Vida Rosa, Podnanos: 069-694-246, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Eva Bergant, Medvode: 040-711-949, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Jana Žemlja, okolica Radovljice: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Maruša Gorinšek, Slovenske Konjice: 041-266-857, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Anja Sever, Trebnje: 030-698-873, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Špela Žorž, Vipava in okolica: 031-261-211, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Žan Ternik, okolica Ajdovščine: 051-450-252, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Neja Petrovčič, Portorož in obala: 041-527-985, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Foška Veronika Šaina, Ljubljana: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 030 249 313
Žiga Volf Stepančič, Koroška: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 031 288 148
Nina Bošnik, Koroška, Ljubljana: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , 031-288-063
Torej, če želite prispevati, se lahko oglasite pri kateri od aktivistk, veliko seveda lahko storite že s širjenjem vesti in pozivom k pomoči. Podatki za nakazilo sredstev so: Društvo za otroke Sveta (Kids Are the World), Kunaverjeva ulica 9, 1000 Ljubljana. TRR, IBAN: SI 56 2900 0005 0687 692, SWIFT: Bachsi22, Namen: Poletni tabor 1
Društvo?
Društvo Za Otroke Sveta je nevladna, prostovoljna, neprofitna in humanitarno usmerjena organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin ter vključitev otrok v proces izobraževanja. Poslanstvo društva je omogočanje izobrazbe revnejšim otrokom v Gambiji in pomoč na njihovi poti do samostojnosti. Društvo od leta 2012 deluje na treh področjih, ki so med seboj močno povezana. Program Botrstvo je namenjen iskanju denarne pomoči za otroke iz socialno najšibkejših družin in zagotavljanju brezskrbnega šolanja s pomočjo botrov. Program Potuj kot prostovoljec je namenjen mednarodni izmenjavi znanj v sklopu skupinskih odprav prostovoljcev v Gambijo. Projekt izgradnje prvega karierno - izobraževalnega centra v Gambiji pa bo osnova nadaljnjega delovanja in velik dejavnik za še bolj učinkovito delo.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dobrodelnost Otroku v Gambiji veliko pomenijo stvari, ki so vam mogoče na poti