Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Predstavili so pesniško zbirko pokojnega rojaka Edvarda Kocbeka

 

Kocbekov Roki-Hands tudi v angleščini

Edvard KocbekV Kocbekovi dvorani Kulturno upravnega središča Sveti Jurij ob Ščavnici, je potekala predstavitev pesniške zbirke Edvarda Kocbeka, slovenskega pisatelja, pesnika in politika (27.9 1904, Sveti Jurij ob Ščavnici – 3.11.1981, Ljubljana): Roki- Hands. Pesniško zbirko, Roki, kar pomeni v dvojini dve roki, kar v angleščini pomeni Hands, sta prevedla in izdala prof. Herbert Kuhner in dr. Feliks J. Bister, izšla pa je pri založbi Wieser v Celovcu. Naslov zbirke je povzet po Kocbekovi pesmi Roki: „Med svojima rokama sem živel kakor med dvema razbojnikoma, nobena izmed njiju ni vedela kaj počne druga, levica je bila nora od srca, desnica pa pametna od spretnosti, ena je jemala, druga je izgubljala, druga pred drugo sta se skrivali in opravljali polovična dela...".

Na predstavitvi zanimive pesniške zbirke, katero sta pripravili Občina Sveti Jurij ob Ščavnici in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, katero je s svojim kulturnim nastopom popestril Moški vokalni kvartet Aeternum, so dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, pod mentorstvom: Irene Štuhec, Beverley Landricombe, Tajane Trajbarič Lopret in Francija Čuša, pripravili angleško slovenski recital Kocbekovih pesmi objavljenih v omenjeni zbirki Roki - Hands. Edvard KocbekVoditeljica prireditve Katja Peršak je še posebej pozdravila goste večera dr. Feliksa J. Bistra, zgodovinarja, publicista, prevajalca in kulturnega organizatorja, koroškega Slovenca, ki je bil tudi pobudnik izdaje dvojezične pesniške zbirke, potem pesnika in ameriško-avstrijskega prevajalca prof. Herberta Kuhnerja, in pisatelja ter publicista Leva Detelo. Med gosti so med drugim bili tudi ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec, pesnik in pisatelj Miroslav Slana – Miros, prav tako rojak iz Sovjaka, zgodovinar dr. Vincenc Rajšp, prejšnji in sedanji župan Anton Slana in Miroslav Petrovič, ter številni sorodniki pokojnega Edvarda Kocbeka. Domači župan Miroslav Petrovič se je ob svojem pozdravu gostov in drugih udeležencev predstavitve pesniške zbirke, zahvalil avtorjema za prevod in izdajo, ter tudi ljutomerski gimnaziji, ki je sodelovala pri predstavitvi zbirke in pripravila kulturni spored. Prav tako se je zahvalil svojemu predhodniku, prejšnjemu županu Antonu Slani, ki je podprl izdajo pesniške Roki – Hands.
Osrednji gostje prireditve: dr. Feliks J. Bistra, Herbert Kuhner in Lev Detela, so družno predstavili pesniško zbirko in osvetlili pomen izdaje pesniške zbirke Roki – Hands, ki je izšla v dvojezični izvedbi, v slovenščini in angleščini. Pesmi je v angleščino prevedel prof. Herbert Kuhner, ki je iz izdane zbirke prebral nekaj pesmic v angleščini. O pomenu izdaje in o pesniku je spregovoril tudi dr. Feliks J. Bister, ki je dejal, je v kraj Kocbekovega rojstva prišel prvič pred pol stoletja. Povedal je, da se je s pesnikom in njegovimi deli srečal, ob obisku današnje občine Sv. Jurij ob Ščavnici, še v času, ko je bil pri Sv. Juriju ob Ščavnici župnik Rado Junež. Omenil je tudi prijetne obiske pri družini Alojza Štuheca v Bolehnečicih.
O Kocbekovem življenju in delovanju je obširni ekspoze podal pisatelj Lev Detela, ki je izrazil zadovoljstvo, da pri Sv. Juriju ob Ščavnici ohranjajo spomin na velikega Slovenca in Evropejca Edvarda Kocbeka, ki je v komunističnem režimu pri svojem ustvarjanju bil oviran, zatiran in zaničevan. Med drugim, je dejal, da se je za Kocbeka v njegovih težkih časih, ko so ga v tedanji družbi »secirali«, ali ko mu je tedanja oblast onemogočila javno delovanje v družbi in ustvarjanje, zavzel tržaški slovenski pisatelj Boris Pahor.
Zanimivo prireditev so udeleženci zaključili ob nazdravljanju z domačo vinsko kapljico in prijetnem druženjem v avli Kulturno upravnega središča, ki je sedaj pravi center kulturnega in družabnega dogajanja v občini Sv. Jurij ob Ščavnici.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Predstavili so pesniško zbirko pokojnega rojaka Edvarda Kocbeka