Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Predstavili so pesniško zbirko pokojnega rojaka Edvarda Kocbeka

 

Kocbekov Roki-Hands tudi v angleščini

Edvard KocbekV Kocbekovi dvorani Kulturno upravnega središča Sveti Jurij ob Ščavnici, je potekala predstavitev pesniške zbirke Edvarda Kocbeka, slovenskega pisatelja, pesnika in politika (27.9 1904, Sveti Jurij ob Ščavnici – 3.11.1981, Ljubljana): Roki- Hands. Pesniško zbirko, Roki, kar pomeni v dvojini dve roki, kar v angleščini pomeni Hands, sta prevedla in izdala prof. Herbert Kuhner in dr. Feliks J. Bister, izšla pa je pri založbi Wieser v Celovcu. Naslov zbirke je povzet po Kocbekovi pesmi Roki: „Med svojima rokama sem živel kakor med dvema razbojnikoma, nobena izmed njiju ni vedela kaj počne druga, levica je bila nora od srca, desnica pa pametna od spretnosti, ena je jemala, druga je izgubljala, druga pred drugo sta se skrivali in opravljali polovična dela...".

Na predstavitvi zanimive pesniške zbirke, katero sta pripravili Občina Sveti Jurij ob Ščavnici in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, katero je s svojim kulturnim nastopom popestril Moški vokalni kvartet Aeternum, so dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, pod mentorstvom: Irene Štuhec, Beverley Landricombe, Tajane Trajbarič Lopret in Francija Čuša, pripravili angleško slovenski recital Kocbekovih pesmi objavljenih v omenjeni zbirki Roki - Hands. Edvard KocbekVoditeljica prireditve Katja Peršak je še posebej pozdravila goste večera dr. Feliksa J. Bistra, zgodovinarja, publicista, prevajalca in kulturnega organizatorja, koroškega Slovenca, ki je bil tudi pobudnik izdaje dvojezične pesniške zbirke, potem pesnika in ameriško-avstrijskega prevajalca prof. Herberta Kuhnerja, in pisatelja ter publicista Leva Detelo. Med gosti so med drugim bili tudi ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec, pesnik in pisatelj Miroslav Slana – Miros, prav tako rojak iz Sovjaka, zgodovinar dr. Vincenc Rajšp, prejšnji in sedanji župan Anton Slana in Miroslav Petrovič, ter številni sorodniki pokojnega Edvarda Kocbeka. Domači župan Miroslav Petrovič se je ob svojem pozdravu gostov in drugih udeležencev predstavitve pesniške zbirke, zahvalil avtorjema za prevod in izdajo, ter tudi ljutomerski gimnaziji, ki je sodelovala pri predstavitvi zbirke in pripravila kulturni spored. Prav tako se je zahvalil svojemu predhodniku, prejšnjemu županu Antonu Slani, ki je podprl izdajo pesniške Roki – Hands.
Osrednji gostje prireditve: dr. Feliks J. Bistra, Herbert Kuhner in Lev Detela, so družno predstavili pesniško zbirko in osvetlili pomen izdaje pesniške zbirke Roki – Hands, ki je izšla v dvojezični izvedbi, v slovenščini in angleščini. Pesmi je v angleščino prevedel prof. Herbert Kuhner, ki je iz izdane zbirke prebral nekaj pesmic v angleščini. O pomenu izdaje in o pesniku je spregovoril tudi dr. Feliks J. Bister, ki je dejal, je v kraj Kocbekovega rojstva prišel prvič pred pol stoletja. Povedal je, da se je s pesnikom in njegovimi deli srečal, ob obisku današnje občine Sv. Jurij ob Ščavnici, še v času, ko je bil pri Sv. Juriju ob Ščavnici župnik Rado Junež. Omenil je tudi prijetne obiske pri družini Alojza Štuheca v Bolehnečicih.
O Kocbekovem življenju in delovanju je obširni ekspoze podal pisatelj Lev Detela, ki je izrazil zadovoljstvo, da pri Sv. Juriju ob Ščavnici ohranjajo spomin na velikega Slovenca in Evropejca Edvarda Kocbeka, ki je v komunističnem režimu pri svojem ustvarjanju bil oviran, zatiran in zaničevan. Med drugim, je dejal, da se je za Kocbeka v njegovih težkih časih, ko so ga v tedanji družbi »secirali«, ali ko mu je tedanja oblast onemogočila javno delovanje v družbi in ustvarjanje, zavzel tržaški slovenski pisatelj Boris Pahor.
Zanimivo prireditev so udeleženci zaključili ob nazdravljanju z domačo vinsko kapljico in prijetnem druženjem v avli Kulturno upravnega središča, ki je sedaj pravi center kulturnega in družabnega dogajanja v občini Sv. Jurij ob Ščavnici.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Predstavili so pesniško zbirko pokojnega rojaka Edvarda Kocbeka