Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgona prvič Pravljično mesto!

 

Na Trgu svobode se dogaja

Pravljično mesto GR„Veseli december" in še posebej I. pravljično mesto, sta dogajanji, ki potrjujeta, da se z dogovori in korektnim sodelovanjem lahko veliko naredi in doseže. Prav zaradi dogodkov v okviru omenjenih dveh sklopov prireditev, je zadnji mesec v letošnjem letu, v Gornji Radgoni, pester, zanimiv in predvsem vesel. Dogajanje v okviru I. pravljičnega mesta je sklop prireditev, ki se vrstijo praktično ves mesec december, v ospredju pa je predstavitev zavodov in društev, ki je na sporedu med 16. in 23. decembrom.

Na pobudo zaposlenih v Vrtcu Manka Golarja so namreč v Zavodu za kulturo in promocijo Kultprotur Gornja Radgona povezali vse občinske javne zavode in pripravili prav posebno decembrsko praznovanje, ki so ga poimenovali prvo pravljično mesto. Tako se bo v času od 16. do 23. decembra zvrstilo ogromno prireditev, med 16. in 18. uro pa bo na Trgu svobode potekal program v živo.
Še prav posebej slovesno bo 23. decembra, ko bodo prižgali luči na ogromni božično-novoletni jelki na trgu, poleg vseh ostalih pa bo nastopila tudi Bilbi. Za okrasitev mesta in pravljične like je tokrat poskrbela ustvarjalna Danica Štrucelj iz Vrtca Manka Golarja, za ilustracije in obliko prve zloženke pa domači ilustrator Damijan Sovec. Vsebino prazničnih programov so na posebni tiskovni konferenci predstavili: mag. Norma Bale (Kultprotur), Andreja Vučak Hribar (Knjižnica Gornja Radgona), Boris Fartek (Mladinski center Gornja Radgona), Tomaž Polak (Glasbena šola Gornja Radgona), Dušan Zagorc (OŠ Gornja Radgona in Društvo prijateljev mladine) in župan Stanislav Rojko. Poleg omenjenih s programi sodelujejo tudi OŠ Antona Trstenjaka Negova, Zasebna glasbena šola Maestro, JSKD Gornja Radgona in seveda ponudniki kulinaričnih in drugih dobrot, ki bodo zasedli 17 stojnic na Trgu svobode, med Knjižnico, Mladinskim centrom in Marketom.
Že doslej so se zvrstili dogodki, kot so: Obisk Miklavža v knjižnici, Ta veseli dan kulture, brezplačen ogled muzejske zbirke Radgonski mostovi in nastop KPZ Vita iz Lendave, v špitalu; Miklavžev koncert ZGŠ Maestro v Domu starejših občanov; Oddelčni javni nastopi učencev GŠ GR; Okraševanje novoletne jelke v knjižnici; Bralne urice v knjižnici; Nastop ZGŠ Maestro na Grajskem božičnem sejmu..., v sredo, 16. decembra pa se v pravljičnem mestu začne: 16.12.: Predstavitev OŠ in DPM; 17.12.: Predstavitev Knjižnice GR; 18.12.: Predstavitev OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova ter GŠ GR; 19.12.: Predstavitev OI JSKD; 21.12.: Predstavitev vrtca Manka Golarja; 22.12.: Predstaivtev ZGŠ Maestro; 23.12.: Predstaivtev Kultprotur in Mladinski center. Seveda to ni vse, saj se bo tudi v času predstavitev omenjenih organizacij, zvrstilo kar nekaj drugih dogodkov na številnih lokacijah, predvsem v knjižnici, Mladinskem centru, osnovni šoli, vrtcu in še kje.
„Ideja o skupni prireditvi javnih zavodov naše občine v mesecu decembru je zorela več let in vesela sem, da je prišlo do realizacije skupnih decembrskih prireditev z naslovom Pravljično mesto Gornja Radgona. S številnimi zanimivimi nastopi otrok in odraslih želimo polepšati decembrske popoldneve, zato prijazno vabljeni, da se nam pridružite", pravi mag. Breda Forjanič, ravnateljica Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Radgona prvič Pravljično mesto!