Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Srebrni jubilej z zamudo

 

Ljudski pevci „Fantje od Male Nedelje" pojejo že 27 let, v tem času pa za imeli kar 1200 nastopov

Pevci Mala NedeljaMinili so časi, ko so fantje na vasi ob ali po težkem napornem kmečkem delu, ter po večerih, ko so odhajali vasovat dekletom v bližnje in oddaljene kraje, ubrano zapeli. Tedaj je mirno tiho noč, ko še ni bilo traktorjev in avtomobilov, prerezalo fantovsko troglasno ljudsko petje. Pelo se je tudi ob drugih priložnostih, ko so končali delo na polju ali travniku, tudi, ko so kosci kosili na travniku, kosilo jih je 10 ali več, so ob brušenju kose tudi kakšno zapeli.

To je bil nekak kratek odmor, ob katerem so si nabirali potrebne moči za vihtenje kose. Pele so tudi žanjice, ko so končale z žetvijo. Domača ljudska pesem je odmevala tudi ob skupnih delih, kot je bilo ličkanje koruze, obrezovanje pese in korenja, ob luščenju bučnega semena in česanju ali »cajzanju« perja. Pesem je donela tudi ob trgatvi in prešanju, stiskanju grozdja ali jabolk. Pele so tudi terice, ko so trle lan ali konopljo ter, ko so predle s kolovrati...
In ker je ljudsko petje vse bolj zamiralo, so se pri Mali Nedelji v Prlekiji, pod vodstvom Ludvika Rudolfa, pred 27 leti zbrali fantje in prvič zapeli na „Koncertu iz naših krajev", ki jih je tedaj prirejala po Sloveniji, RTV Ljubljana. Tedaj je bila to ena redkih skupin, ki je ohranjala večglasno ljudsko petje. Njihovo ubrano petje so ljudje radi poslušali, zato so jih vabili na številne nastope. Pevci bi naj srebrni jubilej, 25 let nastopanja praznovali pred dvema letoma, a so zaradi bolezni v skupini to preložili na začetek letošnjega leta. Tako je Turistično društvo Anton Krempl Mala Nedelja, ki ga vodi Liljana Peršak, praznovanje pripravilo prejšnjo soboto, v Kulturnem domu v Mali Nedelji. Ob nastopu jubilantov Fantov od Male Nedelje, so prireditev s svojimi nastopi popestrili: Malonedeljska pihalna godba, Ljudske pevke iz Lipovcev, Franček in Micika iz Male Nedelje, Družina Stajnko, Ljudske pevke iz Števanovcev iz Porabja, Lotmerški tamburaši, Soside, Skupina treh vasi, Harmonikar Vlado Špindler, Vaberški fantje s Pohorja in ljudski godec Tadej Murkovič.
Kroniko društva je podal Ludvik Rudolf, ki je kronološko nanizal njihovo delovanje v 27-tih letih njihovega obstoja. Kot je povedal, je njihovo petje odmevalo po celi Sloveniji. V tem času so opravili več kot 1200 nastopov, ter zapeli ob vsaj 400 pogrebih v slovo rajnim po vsej Sloveniji. Nastopali so tudi na območnih medobčinskih srečanjih, ter tudi na državnem nivoju v Makolah, Novi vasi pri Rakeku in v Tolminu. Ludvik Rudolf se je v svoji predstavitvi njihovega delovanja spomnil pokojnih članov: Frančeka Veselka, Rudija Budja in Antona Klemenčiča, katerih spomin so obiskovalci namenili minuto molka. Danes v skupini pojejo: Ludvik Rudolf, Peter Dumiter, Anton Ritonja, Franc Bitežnik in Andrej Tancoš. Njihovo petje je ohranjeno tudi na dveh kasetah, kateri so izdali v letih 1997 in 2003.
Na prireditvi ob jubileju je v imenu Občine Ljutomer pevcem zahvalo podelil podžupan Janko Špindler, ki je ob tem med drugim dejal: »Vsa leta vašega obstoja ste nas razveseljevali z lepo slovensko ljudsko pesmijo. To je pomembno predvsem zato, ker na nas pritiskajo tuje kulture. Vi ste dokazali s svojim ljudskim petjem, da gojite kulturo naše lepe pokrajine. Ponosni smo na vas«. Zlato Maroltovo značko pevcu Andreju Tancošu, ki je doma v Terbegovcih pri Sv. Juriju ob Ščavnici, je podelila predsednica Sveta ljutomerske izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Cilka Jaklm zahvalo pevcem pa tudi vodja Območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Ljutomer Mira Rebernik Žižek. Vodji skupine Ludviku Rudolfu in pevcem se je s petjem pesmi zahvale, katere melodijo je povzela po njihovi pesmi, tekst pa priredila jubilantom, zahvalila tudi predsednica KD Anton Krempl Mala Nedelja, Lidija Peršak, prijeli pa so tudi priznanje Zveze Slovencev na Madžarskem...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Srebrni jubilej z zamudo