V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Srebrni jubilej z zamudo

 

Ljudski pevci „Fantje od Male Nedelje" pojejo že 27 let, v tem času pa za imeli kar 1200 nastopov

Pevci Mala NedeljaMinili so časi, ko so fantje na vasi ob ali po težkem napornem kmečkem delu, ter po večerih, ko so odhajali vasovat dekletom v bližnje in oddaljene kraje, ubrano zapeli. Tedaj je mirno tiho noč, ko še ni bilo traktorjev in avtomobilov, prerezalo fantovsko troglasno ljudsko petje. Pelo se je tudi ob drugih priložnostih, ko so končali delo na polju ali travniku, tudi, ko so kosci kosili na travniku, kosilo jih je 10 ali več, so ob brušenju kose tudi kakšno zapeli.

To je bil nekak kratek odmor, ob katerem so si nabirali potrebne moči za vihtenje kose. Pele so tudi žanjice, ko so končale z žetvijo. Domača ljudska pesem je odmevala tudi ob skupnih delih, kot je bilo ličkanje koruze, obrezovanje pese in korenja, ob luščenju bučnega semena in česanju ali »cajzanju« perja. Pesem je donela tudi ob trgatvi in prešanju, stiskanju grozdja ali jabolk. Pele so tudi terice, ko so trle lan ali konopljo ter, ko so predle s kolovrati...
In ker je ljudsko petje vse bolj zamiralo, so se pri Mali Nedelji v Prlekiji, pod vodstvom Ludvika Rudolfa, pred 27 leti zbrali fantje in prvič zapeli na „Koncertu iz naših krajev", ki jih je tedaj prirejala po Sloveniji, RTV Ljubljana. Tedaj je bila to ena redkih skupin, ki je ohranjala večglasno ljudsko petje. Njihovo ubrano petje so ljudje radi poslušali, zato so jih vabili na številne nastope. Pevci bi naj srebrni jubilej, 25 let nastopanja praznovali pred dvema letoma, a so zaradi bolezni v skupini to preložili na začetek letošnjega leta. Tako je Turistično društvo Anton Krempl Mala Nedelja, ki ga vodi Liljana Peršak, praznovanje pripravilo prejšnjo soboto, v Kulturnem domu v Mali Nedelji. Ob nastopu jubilantov Fantov od Male Nedelje, so prireditev s svojimi nastopi popestrili: Malonedeljska pihalna godba, Ljudske pevke iz Lipovcev, Franček in Micika iz Male Nedelje, Družina Stajnko, Ljudske pevke iz Števanovcev iz Porabja, Lotmerški tamburaši, Soside, Skupina treh vasi, Harmonikar Vlado Špindler, Vaberški fantje s Pohorja in ljudski godec Tadej Murkovič.
Kroniko društva je podal Ludvik Rudolf, ki je kronološko nanizal njihovo delovanje v 27-tih letih njihovega obstoja. Kot je povedal, je njihovo petje odmevalo po celi Sloveniji. V tem času so opravili več kot 1200 nastopov, ter zapeli ob vsaj 400 pogrebih v slovo rajnim po vsej Sloveniji. Nastopali so tudi na območnih medobčinskih srečanjih, ter tudi na državnem nivoju v Makolah, Novi vasi pri Rakeku in v Tolminu. Ludvik Rudolf se je v svoji predstavitvi njihovega delovanja spomnil pokojnih članov: Frančeka Veselka, Rudija Budja in Antona Klemenčiča, katerih spomin so obiskovalci namenili minuto molka. Danes v skupini pojejo: Ludvik Rudolf, Peter Dumiter, Anton Ritonja, Franc Bitežnik in Andrej Tancoš. Njihovo petje je ohranjeno tudi na dveh kasetah, kateri so izdali v letih 1997 in 2003.
Na prireditvi ob jubileju je v imenu Občine Ljutomer pevcem zahvalo podelil podžupan Janko Špindler, ki je ob tem med drugim dejal: »Vsa leta vašega obstoja ste nas razveseljevali z lepo slovensko ljudsko pesmijo. To je pomembno predvsem zato, ker na nas pritiskajo tuje kulture. Vi ste dokazali s svojim ljudskim petjem, da gojite kulturo naše lepe pokrajine. Ponosni smo na vas«. Zlato Maroltovo značko pevcu Andreju Tancošu, ki je doma v Terbegovcih pri Sv. Juriju ob Ščavnici, je podelila predsednica Sveta ljutomerske izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Cilka Jaklm zahvalo pevcem pa tudi vodja Območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Ljutomer Mira Rebernik Žižek. Vodji skupine Ludviku Rudolfu in pevcem se je s petjem pesmi zahvale, katere melodijo je povzela po njihovi pesmi, tekst pa priredila jubilantom, zahvalila tudi predsednica KD Anton Krempl Mala Nedelja, Lidija Peršak, prijeli pa so tudi priznanje Zveze Slovencev na Madžarskem...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Srebrni jubilej z zamudo