Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Stroka in laiki znova navdušeni nad Salonom Traminec

 

Na 9. vinsko-kulinarični prireditvi ob vrelcu „treh srčkov", vinoljubi poskusili 102 traminca iz sedmih držav

Salon Traminec 2018Tudi 9. Salon Traminec je upravičil sloves največjega poslovno-družabnega dogodka v tem delu Slovenije, ki ga vsako leto konec avgusta pripravljajo na radgonskem območju. Najprej je bilo sedem prireditev ob srednjeveškem negovskem gradu, lani in letos pa se je vse skupaj preselilo v Radence. Zadnji ponedeljek v avgustu so 102 traminca iz sedmih držav, devet kulinaričnih mojstrov iz cele Slovenije ob glasbi Vlada Kreslina oživeli Zdraviliški park Radenci in čudovit prostor ob radenskih hotelih Izvir in Radin. Že devetič je tako traminec združil več kot tisoč ljubiteljev vina in kulinarike, med katerimi so bile vinske kraljice, vinski vitezi in tudi številne znane osebnosti in cele Slovenije in tujine.

Spremljale so jih kulinarične specialitete devetih različnih kuharjev iz najboljših gostiln, restavracij in hotelov. Tako so mojstrovine svojih kuhalnic predstavili kuharji iz Zdravilišča Radenci, Term Ptuj, Gostilne Zorko, Restavracije Vnukec, Turistične zveze Lendava vabi, Japonske restavracije Miyabi, Gostilne Vrtnica, Gostilne Kunst in Gourmet over Mura, pod katero so se predstavile zgodbe treh družin: Kodila, Firbas in Kocbek.
Letos je bilo tudi vreme naklonjeno organizatorjem in obiskovalcem, tako da je Salon Traminec, kot je neko hudomušno dejal, še enkrat več, navdušil „tako stroko kot laike". To niti ne preseneča, kajti traminec, zlasti na severovzhodu države, sodi med vinske kralje. Zanimivo je tudi, da so prisotni med 102 tramincema iz sedmih držav (Slovenija, Avstrije, Italije, Hrvaške, Francije, Nemčije in Češke), poskusili najmlajši traminec letnik 2017, najstarejši pa tisti iz Ptujske kleti, ki je na etiketi nosil letnico 1972. Seveda so poleg obiskovalcev bili zadovoljni tudi organizatorji, Klub dišeči traminec – Hram vinske kulture, Vina Steyer, Zavod Vinomania in agencija Mediaspeed, ki so za svoje goste pripravili pester program. Poleg pestre kulinarične ponudbe izbranih slovenskih gostincev, in seveda ponudbe „mednarodnih" tramincev, je bil v ospredju koncert prekmurske glasbene legende Vlada Kreslina, zraven so si obiskovalci ogledali razstavo slik s kolonije „Mačje mesto", večerni ognjeni spektakel in svoje vinsko znanje poglabljali v Mali šoli vinskih okusov, ki jo je spet vodil znani slovenski vinar in soorganizator dogodka, Danilo Steyer.
Torej tudi letos je bil zadnji ponedeljek v avgustu namenjen enkratnemu tradicionalnemu vinarsko-kulinarično-poslovno-družabnemu dogodku „Salon traminec 2018". Na prireditvi, kjer se negujeta vinska tradicija in kultura pitja vina, se je v senci Zdraviliškega parka Radenci, v šesturnem druženju trlo vinarjev, vinogradnikov, vinskih kraljic, kar 11 jih je bilo (devet lokalnih: Katja Klobasa- vinska kraljica Radgonsko Kapelskih goric, Monika Majer - Cerkvenjaška kraljica, Melanie Miketič - kraljica metliške črnine, Ana Pavlin - cvičkova princesa, Eva Gasperšič - ptujska vinska kraljica, Tjaša Kovačič- ljutomerska vinska kraljica, Daša Horn - Kraljica Mala Nedelja, Nives Plemenič - kogovska vinska kraljica, Andreja Dreisibner - Svečinska kraljica, ter še Slovenska vinska kraljica Katarina Pungarčič in Lucija Fabek, kraljica Zagrebške županije), zraven so seveda bili tudi vinski in šampanjski vitezi, vinoljubci in podporniki, ki so lahko uživali v pokušnji 102 izbranih vrst slovenskih in mednarodnih tramincev. Dogodek je kot rečeno pospremila tudi izbrana kulinarika, tradicionalno pa so noč razsvetlili bruhalci ognja, vinski vitez in sommelier Danilo Steyer pa je z gostom Brunom Gabrškom, izvajal Malo šolo vinskih okusov. Salon Traminec je tudi letos vibriral ob zvokih najbolj znane slovenske črne kitare, vrhunskega kantavtorja Vlada Kreslina, ki je nekaj pesmi odpel tudi s svojim očetom Milanom, ki je letos praznoval 90 let.
Vino Traminec domuje v Radgonsko-Kapelskih goricah in njegova pridelava pomeni prestiž tako za velike kot za majhne vinogradnike in kletarje. Čast tej žlahtni vinski sorti, ki jo zaznamujeta bogata aroma in cvetica, zadnja leta pa uspešno ruši predsodke, da je to vino, ki ga uživamo bodisi zgolj ob sladicah, bodisi so njegove častilke predvsem ženske, izkazuje tudi Salon Traminec. Poslanstvo dogodka je hkrati tudi predstavitev in promocija pomurske in podravske regije. Obe se ponašata z odličnimi vini ter vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači, kot tuji gostje. Uporabnik danes želi o vinu vedeti vse; kje, kdaj in kako je bilo vino narejeno in kakšno zgodbo nosi. Želi doživetje avtentičnosti prostora in časa njegovega nastanka. Vinskega turista pa ne zanimajo samo vina kot končni produkt vinogradništva in vinarstva, temveč vinska dediščina kot celota. Leta 1959 je bila na Kapeli zgrajena prva okrogla klet v Sloveniji, v Radencih pa se pričenja in končuje tudi dobrih 23 kilometrov dolga Pot traminca, ki je namenjena predvsem kolesarjem. Ker pa vodi mimo vinotočev in vinogradniških kmetij, jo je vsaj del priporočljivo opraviti peš. Pokojni akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je nekoč duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode in z napolnitvijo prvih 37.000 steklenic, leta 1869. S postavitvijo nastanitvenih objektov leta 1882, ko je v njih prenočilo prvih štirinajst turistov, pa se začenja štetje časa ne samo za radenski, ampak pomurski turizem, kajti Radenci upravičeno veljajo za njegovo zibelko.

Iz zgodovine Salona Traminec
Salon Traminec je svoja vrata prvič odprl 23. avgusta 2010 na srednjeveškem gradu Negova. Prvih 500 obiskovalcev je uživalo v predstavitvi 60 različnih vrst tramincev iz različnih vinorodnih okolišev. V naslednjih letih so številke vztrajno rasle in na Salonu je bilo vsako leto predstavljenih več kot sto različnih tramincev, ki jih je okušalo več kot tisoč obiskovalcev. Sčasoma je zaradi udeležbe tramincev in gostov iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Francije, Nemčije in Češke, Salon Traminec postal dogodek, ki ima veljavo tudi v mednarodnem prostoru. Zato so organizatorji nanj lahko ponosni. Razsežnost dogodka napovedujejo tudi številne znane osebnosti, ki se ga udeležijo. Traminci so tako na pokušnjo lani privabili tudi hrvaškega pevca Davorja Radolfija ter našega smučarja prostega sloga v disciplini smučarski kros, Filipa Flisarja. Salona se udeležijo številni priznani vinarji, obrazi iz sveta gospodarstva in politike. Pestrega dogodka vsako leto ne zamudijo niti vinske kraljice, vsakič pa je poskrbljeno tudi za odlično glasbo. Na odru Salona so zapeli Peter Grašo, Andrej Šifrer, Severa in Gal Gjurin, Vlado Kreslin, skupina Mi2. Lani je obiskovalce zabavala Neisha, z Jernejem Dirnberkom, iz skupine Mi2. Letos je razpoloženje obiskovalcev dvigovala legenda slovenske glasbe, Vlado Kreslin...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Stroka in laiki znova navdušeni nad Salonom Traminec