Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Avstrijci „zasedli" tudi radgonski muzej Špital

 

ORF prireditev „Dolge noči muzejev" razširil tudi v Gornjo Radgono in Radlje ob Dravi

Noč muzejevMinulo soboto, prvo v letošnjem oktobru je v sosednji Avstriji potekala že uveljavljena, 19. prireditev „Dolge noči muzejev", kjer se je zvrstil raznovrstni kulturni program in mnoge zanimivosti. Poleg številnih Slovencev, ki so tako ali drugače sodelovali na dogodku zlasti na Koroškem, je za Slovenijo zanimivo tudi, da sta bila vključena dva muzeja v Sloveniji, in sicer muzej Špital v Gornji Radgoni ter Koroški pokrajinski muzej Radlje ob Dravi, kjer sta se omenjeni ustanovi lahko predstavili domačinom in predvsem gostom iz Avstrije.

Gre sicer za tradicionalno prireditev Dolga noč muzejev, ki je nastala leta 2000 na pobudo avstrijske nacionalne radiotelevizije ORF, in se je razvila v pravi magnet za obiske muzejev in galerij po Avstriji. To potrjujejo tudi številke, saj se je na vseavstrijsko nočno pustolovščino v svet likovne umetnosti, znanosti, naravoslovja in zgodovine, doslej podalo nad šest milijonov obiskovalcev. Odličen obisk so zabeležili tudi ob 19. izdaji Dolge noči muzejev, saj je v tokratnem dogodku z raznovrstnim programom in mnogimi zanimivostmi sodelovalo kar 700 muzejev, galerij in kulturnih ustanov, zraven pa že omenjena dva muzeja iz Slovenije. Vsi se zavedajo pomembnosti te vseavstrijske pobude ORF, saj je za muzeje, galerije in druge kulturne institucije zelo pomembno, da sodelujejo in se javnosti lahko predstavijo v tako veliki skupini, ki pospešuje kulturo in umetnost, da lahko koristijo infrastrukturo tega centralno organiziranega veledogodka in da so tako zelo prezentni v javnosti. Predvsem pa gre tudi za to, da odprejo vrata za velik krog ljudi, ki sta jim kultura in umetnost pri srcu. Zanimivo je tudi, da lahko za Dolgo noč muzejev, z eno samo vstopnico, ki stane 15 (v Sloveniji – 6) evrov, zainteresirani po celi državi (deželi) med 18. in 1. uro zjutraj vstopajo v vse sodelujoče kulturne ustanove, pa še ob brezplačnem avtobusnem prevozu.
Žal, medtem ko je v radgonski „Špital" prišlo več deset sosedov iz Avstrije, ki so si navdušeno ogledali razstavljene muzejske eksponate, in prisluhnili glasbenim vložkom Valterja Klemenčiča, je domačinov iz Gornje Radgone oziroma Slovenije bilo toliko, da bi jih lahko na prste ene roke prešteli. Kljub temu je direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem (Kultprotur) Gornja Radgona, ki upravlja tudi z muzejem, Tatjana Kotnik Karba, bila vsaj nekoliko zadovoljna. ORF oz. sosedje iz Avstrije so namreč v lično urejenem katalogu dogodkov v okviru „Dolge noči muzejev" po celi Avstriji, lepo predstavili tudi radgonski Špital, tako da lahko na obisk pričakujejo sosede tudi ob drugih priložnostih.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Avstrijci „zasedli" tudi radgonski muzej Špital