Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Avstrijci „zasedli" tudi radgonski muzej Špital

 

ORF prireditev „Dolge noči muzejev" razširil tudi v Gornjo Radgono in Radlje ob Dravi

Noč muzejevMinulo soboto, prvo v letošnjem oktobru je v sosednji Avstriji potekala že uveljavljena, 19. prireditev „Dolge noči muzejev", kjer se je zvrstil raznovrstni kulturni program in mnoge zanimivosti. Poleg številnih Slovencev, ki so tako ali drugače sodelovali na dogodku zlasti na Koroškem, je za Slovenijo zanimivo tudi, da sta bila vključena dva muzeja v Sloveniji, in sicer muzej Špital v Gornji Radgoni ter Koroški pokrajinski muzej Radlje ob Dravi, kjer sta se omenjeni ustanovi lahko predstavili domačinom in predvsem gostom iz Avstrije.

Gre sicer za tradicionalno prireditev Dolga noč muzejev, ki je nastala leta 2000 na pobudo avstrijske nacionalne radiotelevizije ORF, in se je razvila v pravi magnet za obiske muzejev in galerij po Avstriji. To potrjujejo tudi številke, saj se je na vseavstrijsko nočno pustolovščino v svet likovne umetnosti, znanosti, naravoslovja in zgodovine, doslej podalo nad šest milijonov obiskovalcev. Odličen obisk so zabeležili tudi ob 19. izdaji Dolge noči muzejev, saj je v tokratnem dogodku z raznovrstnim programom in mnogimi zanimivostmi sodelovalo kar 700 muzejev, galerij in kulturnih ustanov, zraven pa že omenjena dva muzeja iz Slovenije. Vsi se zavedajo pomembnosti te vseavstrijske pobude ORF, saj je za muzeje, galerije in druge kulturne institucije zelo pomembno, da sodelujejo in se javnosti lahko predstavijo v tako veliki skupini, ki pospešuje kulturo in umetnost, da lahko koristijo infrastrukturo tega centralno organiziranega veledogodka in da so tako zelo prezentni v javnosti. Predvsem pa gre tudi za to, da odprejo vrata za velik krog ljudi, ki sta jim kultura in umetnost pri srcu. Zanimivo je tudi, da lahko za Dolgo noč muzejev, z eno samo vstopnico, ki stane 15 (v Sloveniji – 6) evrov, zainteresirani po celi državi (deželi) med 18. in 1. uro zjutraj vstopajo v vse sodelujoče kulturne ustanove, pa še ob brezplačnem avtobusnem prevozu.
Žal, medtem ko je v radgonski „Špital" prišlo več deset sosedov iz Avstrije, ki so si navdušeno ogledali razstavljene muzejske eksponate, in prisluhnili glasbenim vložkom Valterja Klemenčiča, je domačinov iz Gornje Radgone oziroma Slovenije bilo toliko, da bi jih lahko na prste ene roke prešteli. Kljub temu je direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem (Kultprotur) Gornja Radgona, ki upravlja tudi z muzejem, Tatjana Kotnik Karba, bila vsaj nekoliko zadovoljna. ORF oz. sosedje iz Avstrije so namreč v lično urejenem katalogu dogodkov v okviru „Dolge noči muzejev" po celi Avstriji, lepo predstavili tudi radgonski Špital, tako da lahko na obisk pričakujejo sosede tudi ob drugih priložnostih.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Avstrijci „zasedli" tudi radgonski muzej Špital