Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Najpogosteje je bilo slišati, da mora biti delavec pred dobičkom, in da pravice delavcem niso podeljene, ampak izborjene

Kres GRČeprav jim je tudi letos močno nagajalo vreme, saj je občasno „lilo kot iz škafa", je tudi letošnje kresovanje na ŠTC Trate potrdilo, da je radgonsko kresovanje nekaj posebnega, in da ga nihče ne sme odpovedovati tudi če je napovedan dež. Spet se je namreč, kljub deževnemu in tudi mrzlemu vremenu, na tradicionalni prvomajski prireditvi, ki se vsako leto odvija na predvečer praznika dela, zbralo veliko ljudi iz cele regije in tudi iz sosednje Avstrije. V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, ter še nekaterih soorganizatorjev, kot so: radgonska občina, PGD Gornja Radgona, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Komunala Radgona, Casa del Nonno...; se je tokrat vse skupaj začelo že ob 19. uri, ko so legendarni Čuki, na prizorišču kresovanja razvajali otroke in njihove starše.

Čukom je na radgonskem kresovanju uspelo pregnali dež

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici smo se spomnili dogodkov izpred 100 let

 

Pomembno vlogo so odigrali tudi številni prleški rojaki

General MaisterPred 100 leti, pozno jeseni so se za človeštvo kakor slovenski narod zgodili prelomni dogodki. Natanko 11.11.1918, ob 11. uri je dokončno nastopilo premirje med centralnimi in antantnimi državami, s tem pa več kot štiri leta trajajoča vojna morija imenovana 1. svetovna vojna. Vojna, ki je vase posrkala tudi slovenski narod, njen konec pa je pomenil številne prelomne spremembe. Že pred tem, 29. oktobra je bila ustanovljena Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je zaradi mednarodnega nepriznanja, 1.12. združila s Kraljevino Srbijo v prvo jugoslovansko državo imenovano Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev.

"Vmes je general Rudolf Maister z več kot 4000 prostovoljci zaščitil slovensko narodno mejo na Štajerskem. V teh prelomnih dogodkih so odločilno vlogo odigrali tudi številni naši rojaki, doma iz Slovenskih goric oz. Prlekije: dr. Anton Korošec, vodilni slovenski politik prve polovice 20. stoletja, rojen v Biserjanah, dr. Matija Slavič, rojen v Bučečovcih in dr. Franc Kovačič, rojen v Veržeju, sta se udeležila kot člana jugoslovanske delegacije mirovne konference v Parizu, ter podpolkovnik Edvard Vaupotič, rojen pri Svetem Juriju ob Ščavnici, desna roka generala Maistra pri izvedbi vojaških operacij v Mariboru oz. na Štajerskem. Mnoga imena Maistrovih vojakov in padlih v prvi svetovni vojni pa so na žalost utonila v pozabo", pravi zgodovinar Franc Čuš, predsednik Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici.
Prav omenjeno društvo je skupaj s Prleškim društvom general Maister pri Svetem Juriju ob Ščavnici organiziralo spominsko slovesnost, na kateri sta mag. Jernej Jakelj in predsednik društva Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici, Franc Čuš predstavila potek dogodkov izpred 100 let in pomen ohranjanja zgodovinskega spomina na takratne dogodke. "V soboto, 1. decembra je naše društvo za svoje člane organiziralo strokovno ekskurzijo v Ljubljano. Glavni cilj ekskurzije je bil obisk groba dr. Antona Korošca na ljubljanskih Navjah. Staro ljubljansko pokopališče Navje je urejeno kot spominski park, katerega načrt je zasnoval največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Spominske plošče nas opominjajo, da tukaj počivajo številni slovenski narodni buditelji in umetniki iz 19. stoletja: Josip Jurčič, Fran Levstik, Janez Bleiweis, Matija Čop, izmed naših rojakov Matija Slekovec in Božidar Raič. Pod strokovnim vodstvom in z ogledom stalne razstave v Muzeju novejše zgodovine smo tudi osvežili znanje iz narodne zgodovine 20. stoletja. Še enkrat smo dobili potrditev, da se narod in narodna zavest ni rodila v centru, ampak na njegovem ozemeljskem robu", poudarja Franc Čuš.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Pri Svetem Juriju ob Ščavnici smo se spomnili dogodkov izpred 100 let