Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgončani obeležili mednarodni dan prostovoljstva

 

Priznanja gasilcem, učencem in starostnikom

Priznanja prostovoljciV prepoldni dvorani radgonskega muzeja Špital je potekala posebna slovesnost na kateri so, z zahvalo in podelitvijo priznanj za naj prostovoljce, naj prostovoljne organizacije in naj prostovoljni dogodek, v letu 2017, v občini Gornja Radgona, obeležili mednarodni dan prostovoljstva. Na prireditvi, katero je vodila Simona Pirc Katalinič, so za kulturni program poskrbeli učenci (Deni Perko, Žan Mlinarič Belak, Aneja Šoštarič, Taja Berič, Sara Pelc Čeh in Ivana Pintarič) in mentorji-profesorji (Leja Ropoša, Nina Dominko in Martin Rošer) Zasebne glasbene šole Maestro. "Biti prostovoljec pomeni biti. Pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresirani, aktiven in srčen.

Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Pomeni človeka z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja", je uvodoma dejala Simona Pirc Katalinič.
Slavnostni govornik, župan Stanislav Rojko je izrazil zadovoljstvo, da je občina Gornja Radgona že peto leto pridobila laskavi naslov »Prostovoljstvu prijazno mesto«, ki ga podeljuje Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva. Tudi zaradi tega so letos tretjič v mestu ob reki Muri pripravili posebno prireditev, s podelitvijo priznanj. Tokrat sta župan Stanislav Rojko in predsednik občinske kmisije za priznanja, pohavle in nagrade, Branko Klun, podelila štiri priznanja, ki so namenjena mnogim osebam, od šolnikov, do gasilcev in starostnikov v domu starejših. Tako so naj prostovoljci do 30 let starosti v radgonski občini bili: Maša Nikl, Julija Stranjšak, Lana Smrke, Miha Škoda, Qantu Angelina Rovšček Soto, Alenka Senemovič in Tina Pintarič iz Unesco OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. Prav dejstvo, da gre za Unesco šolo pomeni, da njena kultura delovanja izhaja in sloni na štirih stebrih izobraževanja: Učiti se, da bi vedeli, Učiti se, da bi znali delati, Učiti se, da bi znali živeti skupaj in Učiti se biti. Učiti se, da bi znali živeti skupaj so na šoli uresničevali prostovoljci vse od 1998. leta, ko je šola postala članica Unesco šol. Pri izvajanju prostovoljstva še posebej izstopajo določeni učenci. Da bi znali čim bolj složno živeti skupaj, so učenci prostovoljci poskrbeli, da so sošolcu, ki ni znal narediti domače naloge ali ni razumel učne snovi, le to razložili. Prevzeli so skrb za mlajše učence, še posebej za prvošolčke, jim v prazničnih dneh brali pravljice, z njimi izdelovali novoletne okraske in venčke. Zanje so pripravljali tudi učne ure in postali učitelji in skrbniki... Omenjeni učenci, katerih mentorica je Evgenija Peternel, so skozi vseh devet let delovali kot prostovoljci.
Naj prostovoljec nad 30 let v občini Gornja Radgona je Marjan Ščančar, ki je v letu 2017 na področju prostovoljstva odigral še posebej aktivno vlogo v PGD Orehovci, kjer je namestnik predsednika. Že ta funkcija zahteva obilo dela po načrtu dela društva in v odsotnosti predsednika. Marjan je bil v letu 2017 še posebej aktiven pri organizaciji tekmovanja 16 društev (300 tekmovalcev) iz GZ Gornja Radgona za memorial Matevža Haceta. Večino organizacijskega dela v pripravah in izvedbi tekmovanja je bilo pod njegovim nadzorom in z njegovo osebno pomočjo. Še večjo angažiranost je zahtevalo Regijsko gasilsko tekmovanje za Pomurje, kjer je sodelovalo 70 ekip gasilcev s približno 800 udeleženci. Večji del priprav in izvedbe je pripadal Marjanu. Sam zna pritegniti v pomoč ne samo gasilke in gasilce PGD Orehovci, pač pa tudi krajanke in krajane Orehovcev, Orehovskega Vrha in Ptujske ceste. Za podobne dosežke je priznanje za naj prostovoljno organizacijo v radgonski občini za leto 2017, prejelo tudi PGD Orehovci, ki je bilo ustanovljeno leta 1882 kot posledica večjih požarov v Orehovcih in okolici, z namenom gašenja, reševanja in pomoči pri požarih in ostalih dogodkih. Gasilci so v kraju in bližnji okolici edina gonilna sila, ki skrbi za določene aktivnosti ne samo za svoje potrebe ampak tudi za potrebe krajanov. V organizaciji gasilcev poteka vsako prvo nedeljo v mesecu pri gasilskem domu Bolšji sejem. Zberejo se naključni prodajalci in kupci. Tukaj je kot pravijo najpomembnejše druženje gasilcev, krajanov in ostalih obiskovalcev ter populacije gasilstva.
Naj prosotvoljni dogodek v radgonski občini za leto 2017 je Dom starejših občanov (DSO) Gornja Radgona. Starost žal s seboj prinaša običajno tudi poslabšanje zdravstvenega stanja ljudi, ki se kaže v različnih oblikah in povzroča slabšanje stanja kakovosti življenja posameznika. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni (vsako leto, 21.9.) so se stanovalci DSO Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku, skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Namen je bil opozoriti javnosti na to, da je demenca prisotna med nami, ter da jo moramo sprejeti in razumeti. Sprehod za spomin je potekal v bližnjem mestnem parku na topel septembrski dan. Številni prostovoljci so se ob hoji po urejenih potkah pogovarjali in obujali spomine. Del poti so udeleženci prehodili skupaj z otroci iz Vrtca Manka Golarja, saj so s tem želeli dati ponovni poudarek medgeneracijskemu sodelovanju, ki ga je DSO zelo dobro razvil. Podobnemu namenu služi tudi izlet s stanovalci, ki so priklenjeni na invalidski voziček. Sprehod od doma skozi mestni park in nato do mostu čez reko Muro, do sosednjega mestnega parka Bad Radkersburg do zdraviliškega kompleksa. Udeleženci, ki so prostovoljno sodelovali pri obeh dogodkih, so dokazali humanost in skrb do sočloveka, da empatija še živi med nami...
Torej, biti prostovoljec pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresiran in srčen. Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Prostovoljec je človek z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja. Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga je razglasila OZN na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985, vsako leto obeležujemo 5. decembra. Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljnim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja. Prostovoljstvo krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo. Prostovoljci so nosilci optimizma, so ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravičen razvoj sveta. Brez prostovoljcev bi bilo življenje v Sloveniji bistveno osiromašeno. Vsakodnevno življenje ljudi, ki se spopadajo z velikimi stiskami, bi bilo še težje. Bilo bi bistveno manj kulturnih in športnih dogodkov. Pa vendar prostovoljstvo v družbi še vedno nima prave veljave in se prepogosto razume kot samoumevno. Nanj se spomnimo ob večjih humanitarnih krizah, ko so prostovoljci prvi, ki se aktivirajo na terenu. Da bi se jim lahko zahvalili tudi javno, je občina Gornja Radgona že tretje leto samostojno objavila Javni natečaj za podelitev priznanj župana na področju prostovoljstva za leto 2017.
Letošnjo proslavo dneva prostovoljstva je voditeljica Simona končala z besedami prejemnika prostovoljske pomoči: »Morda pomoč prostovoljcev res ni popolnoma odpravila stiske, v kateri sem se znašel, vsekakor pa mi je dala zavedanje, da v težkih trenutkih nisem sam in moč, da se lažje spoprimem s situacijo.« In tukaj komentar ni potreben.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Radgončani obeležili mednarodni dan prostovoljstva