Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radgončani obeležili mednarodni dan prostovoljstva

 

Priznanja gasilcem, učencem in starostnikom

Priznanja prostovoljciV prepoldni dvorani radgonskega muzeja Špital je potekala posebna slovesnost na kateri so, z zahvalo in podelitvijo priznanj za naj prostovoljce, naj prostovoljne organizacije in naj prostovoljni dogodek, v letu 2017, v občini Gornja Radgona, obeležili mednarodni dan prostovoljstva. Na prireditvi, katero je vodila Simona Pirc Katalinič, so za kulturni program poskrbeli učenci (Deni Perko, Žan Mlinarič Belak, Aneja Šoštarič, Taja Berič, Sara Pelc Čeh in Ivana Pintarič) in mentorji-profesorji (Leja Ropoša, Nina Dominko in Martin Rošer) Zasebne glasbene šole Maestro. "Biti prostovoljec pomeni biti. Pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresirani, aktiven in srčen.

Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Pomeni človeka z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja", je uvodoma dejala Simona Pirc Katalinič.
Slavnostni govornik, župan Stanislav Rojko je izrazil zadovoljstvo, da je občina Gornja Radgona že peto leto pridobila laskavi naslov »Prostovoljstvu prijazno mesto«, ki ga podeljuje Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva. Tudi zaradi tega so letos tretjič v mestu ob reki Muri pripravili posebno prireditev, s podelitvijo priznanj. Tokrat sta župan Stanislav Rojko in predsednik občinske kmisije za priznanja, pohavle in nagrade, Branko Klun, podelila štiri priznanja, ki so namenjena mnogim osebam, od šolnikov, do gasilcev in starostnikov v domu starejših. Tako so naj prostovoljci do 30 let starosti v radgonski občini bili: Maša Nikl, Julija Stranjšak, Lana Smrke, Miha Škoda, Qantu Angelina Rovšček Soto, Alenka Senemovič in Tina Pintarič iz Unesco OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. Prav dejstvo, da gre za Unesco šolo pomeni, da njena kultura delovanja izhaja in sloni na štirih stebrih izobraževanja: Učiti se, da bi vedeli, Učiti se, da bi znali delati, Učiti se, da bi znali živeti skupaj in Učiti se biti. Učiti se, da bi znali živeti skupaj so na šoli uresničevali prostovoljci vse od 1998. leta, ko je šola postala članica Unesco šol. Pri izvajanju prostovoljstva še posebej izstopajo določeni učenci. Da bi znali čim bolj složno živeti skupaj, so učenci prostovoljci poskrbeli, da so sošolcu, ki ni znal narediti domače naloge ali ni razumel učne snovi, le to razložili. Prevzeli so skrb za mlajše učence, še posebej za prvošolčke, jim v prazničnih dneh brali pravljice, z njimi izdelovali novoletne okraske in venčke. Zanje so pripravljali tudi učne ure in postali učitelji in skrbniki... Omenjeni učenci, katerih mentorica je Evgenija Peternel, so skozi vseh devet let delovali kot prostovoljci.
Naj prostovoljec nad 30 let v občini Gornja Radgona je Marjan Ščančar, ki je v letu 2017 na področju prostovoljstva odigral še posebej aktivno vlogo v PGD Orehovci, kjer je namestnik predsednika. Že ta funkcija zahteva obilo dela po načrtu dela društva in v odsotnosti predsednika. Marjan je bil v letu 2017 še posebej aktiven pri organizaciji tekmovanja 16 društev (300 tekmovalcev) iz GZ Gornja Radgona za memorial Matevža Haceta. Večino organizacijskega dela v pripravah in izvedbi tekmovanja je bilo pod njegovim nadzorom in z njegovo osebno pomočjo. Še večjo angažiranost je zahtevalo Regijsko gasilsko tekmovanje za Pomurje, kjer je sodelovalo 70 ekip gasilcev s približno 800 udeleženci. Večji del priprav in izvedbe je pripadal Marjanu. Sam zna pritegniti v pomoč ne samo gasilke in gasilce PGD Orehovci, pač pa tudi krajanke in krajane Orehovcev, Orehovskega Vrha in Ptujske ceste. Za podobne dosežke je priznanje za naj prostovoljno organizacijo v radgonski občini za leto 2017, prejelo tudi PGD Orehovci, ki je bilo ustanovljeno leta 1882 kot posledica večjih požarov v Orehovcih in okolici, z namenom gašenja, reševanja in pomoči pri požarih in ostalih dogodkih. Gasilci so v kraju in bližnji okolici edina gonilna sila, ki skrbi za določene aktivnosti ne samo za svoje potrebe ampak tudi za potrebe krajanov. V organizaciji gasilcev poteka vsako prvo nedeljo v mesecu pri gasilskem domu Bolšji sejem. Zberejo se naključni prodajalci in kupci. Tukaj je kot pravijo najpomembnejše druženje gasilcev, krajanov in ostalih obiskovalcev ter populacije gasilstva.
Naj prosotvoljni dogodek v radgonski občini za leto 2017 je Dom starejših občanov (DSO) Gornja Radgona. Starost žal s seboj prinaša običajno tudi poslabšanje zdravstvenega stanja ljudi, ki se kaže v različnih oblikah in povzroča slabšanje stanja kakovosti življenja posameznika. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni (vsako leto, 21.9.) so se stanovalci DSO Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku, skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Namen je bil opozoriti javnosti na to, da je demenca prisotna med nami, ter da jo moramo sprejeti in razumeti. Sprehod za spomin je potekal v bližnjem mestnem parku na topel septembrski dan. Številni prostovoljci so se ob hoji po urejenih potkah pogovarjali in obujali spomine. Del poti so udeleženci prehodili skupaj z otroci iz Vrtca Manka Golarja, saj so s tem želeli dati ponovni poudarek medgeneracijskemu sodelovanju, ki ga je DSO zelo dobro razvil. Podobnemu namenu služi tudi izlet s stanovalci, ki so priklenjeni na invalidski voziček. Sprehod od doma skozi mestni park in nato do mostu čez reko Muro, do sosednjega mestnega parka Bad Radkersburg do zdraviliškega kompleksa. Udeleženci, ki so prostovoljno sodelovali pri obeh dogodkih, so dokazali humanost in skrb do sočloveka, da empatija še živi med nami...
Torej, biti prostovoljec pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresiran in srčen. Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Prostovoljec je človek z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja. Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga je razglasila OZN na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985, vsako leto obeležujemo 5. decembra. Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljnim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja. Prostovoljstvo krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo. Prostovoljci so nosilci optimizma, so ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravičen razvoj sveta. Brez prostovoljcev bi bilo življenje v Sloveniji bistveno osiromašeno. Vsakodnevno življenje ljudi, ki se spopadajo z velikimi stiskami, bi bilo še težje. Bilo bi bistveno manj kulturnih in športnih dogodkov. Pa vendar prostovoljstvo v družbi še vedno nima prave veljave in se prepogosto razume kot samoumevno. Nanj se spomnimo ob večjih humanitarnih krizah, ko so prostovoljci prvi, ki se aktivirajo na terenu. Da bi se jim lahko zahvalili tudi javno, je občina Gornja Radgona že tretje leto samostojno objavila Javni natečaj za podelitev priznanj župana na področju prostovoljstva za leto 2017.
Letošnjo proslavo dneva prostovoljstva je voditeljica Simona končala z besedami prejemnika prostovoljske pomoči: »Morda pomoč prostovoljcev res ni popolnoma odpravila stiske, v kateri sem se znašel, vsekakor pa mi je dala zavedanje, da v težkih trenutkih nisem sam in moč, da se lažje spoprimem s situacijo.« In tukaj komentar ni potreben.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Radgončani obeležili mednarodni dan prostovoljstva