Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Veržej bo gostil 1. srečanje potomcev Maistrovih borcev

 

Ostali so le še vnuki in pravnuki borcev, otrok je malo in že ti so v letih

Veržej DGMV soboto, 11. maja bo gotovo zelo veselo in zanimivo, streljaj od znamenitega Babičevega mlina na Muri, v Veržeju. Tamkajšnje Društvo general Maister Veržej prireja namreč v sodelovanju z Zvezo društev general Maister (ZDGM), prvo srečanje društev general Maister Slovenije in potomcev Maistrovih borcev, vključno z vnuki in pravnuki, ker samih otrok je že bolj malo in so že v letih. Vse skupaj se bo začelo v soboto, 11. maja 2019, ob 9,30 uri, pri Kulturnem domu v Veržeju. Kot poudarjajo organizatorji je namen prvega vseslovenskega srečanja vseh društev general Maister in potomcev borcev generala Maistra, predvsem druženje, izmenjava izkušenj in primerov dobrih praks iz delovanja društev ter ohranjanja domoljubnega in zgodovinskega spomina.

Po prihodu v Veržej bo sicer najprej tradicionala Prleška jüžina, čemur bo sledil kulturni program ter zgodovinski oris pomena Maistrovih borcev. Slavnostni nagovor bo imela mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednica ZDGM. Še pred skupnim kosilom bo položitev venca ob spominski plošči Maistrovim borcem, ki so v letih 1918/19 kot prostovoljci stopili v vojaške vrste generala Maistra, da se borijo za svojo domovino, ter pri spomeniku dr. Frana Kovačiča, najtesnejšega Maistrovega somišljenika in sodobnika, teologa in zgodovinarja, ki je na Pariški miorvni konferenci bil med pogajalci glede poteka severne meje ob razpadu Avstroogrske. Seveda bo tudi popoldan sila pestro in zanimivo, saj so predvidene številne dejavnosti in aktivnosti, predvsem pa prijetno druženje ob živi glasbi. Manjkalo ne bo niti rekreativno - športnih dejavnosti, ter ogleda lokalnih znamenitosti, kot so mlin na Muri, Rokodelski center DUO, Terme Banovci, spominska soba dr. Frana Kovačiča in Slavka Osterca, Čebelarski muzej...
"Člane društev prosimo za aktivno sodelovanje pri pripravi dogodka, predvsem pri informiranju svojega članstva in vseh še živečih potomcev Maistrovih borcev. Prav tako prosimo za zbiranje prijav, tako svojih članov kot tudi še živečih potomcev. Prispevek za udeležbo na dogodku znaša za posameznika 10 € in vključuje tradicionalno prleško jüžino ob prihodu in kosilo. Društva prosimo, da zaradi lažje organizacije posredujejo število udeležencev najkasneje do 30. aprila 2019, na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , oz. na tel. 041/412-745 ali 041/274-961, kjer dobijo tudi vse dodatne informacije. Bodimo hvaležni dediči Maistrove zapuščine in to s ponosom pokažimo, tako da se udeležimo tega domoljubnega srečanja. Ponosni bomo, če se boste kot potomec Maistrovih borcev dogodka udeležili. Seveda pa vabljeni tudi vaši družinski člani in prijatelji", je v imenu organizatorja DGM Veržej, povedala Darja Fras, ki je spomnila na znani Maistrov stavek: »Teh točk ne priznavam«.
Organizator prvega tovrstnega srečanja Društvo generala Maistra Veržej je bilo ustanovljeno pred dobrim letom, 18. marca 2018. V istem letu so v sodelovanju občine Veržej in ZDGM, ki sta zadevo finančno podprla projekt, v okviru 100-letnice bojev za severno mejo, namestili spominsko ploščo preminulim 21 Majstorvim borcem iz sedanje občine Veržej. To so, iz Veržeja: Alojz Auer, Jože Babič, Anton Bobnjar, Alojz Fras, Jakob Fras, Anton Hanžekovič, Anton Kapun, Fran Kovačič, Ivan Kozar, Rudi Milfelner, Anton Osterc, Anton Prleog, Franc Sterniša, Ivan Sterniša, Jožef Sterniša, Martin Stranjšak, Martina Šonaja; iz Bunčan: Anton Bolklovič in Jože Osterc ter iz Banovcev: Jakob Novak in Jože Novak. Plošča z imeni in priimki je nameščena na pročelju Doma kulture v Veržeju, in sicer na posebni slovesnosti, katere so se, 7. oktobra 2018, udeležili še živeči sinovi in hčere Maistrovih borcev, sta odkrila najstarejša še živeča potomca Maistrovih borcev v občini Veržej: 91-letni Avgust Bobnjar in 93-letna Mirka Topolovec.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Veržej bo gostil 1. srečanje potomcev Maistrovih borcev