Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Iniciativa Rastišče pripravila akcijo izdelovanja hotelov za žuželke

 

Ko ne bo več čebel in tudi žuželk, na zemlji ne bo življenja

Hoteli za žuželkePo kar nekaj izjemno uspešnih „izmenjevalnicah" oblačil in obutve za otroke in odrasle, igrač, knjig in vsega drugega, kar bi sicer končalo na odpadu, ali še slabše v naravnem okolju, ter izmenjevalnici pustnih mask..., je radgonska Iniciativa Rastišče tokrat v Mladinskem centru Gornja Radgona pripravila še en koristen dogodek. Ker število žuželk drastično upada, podatek ni nepomemben, saj so žuželke vitalnega pomena, ne le za zdrav vrt temveč celoten ekosistem, saj od njih niso odvisne zgolj številne druge živali, ki jim žuželke služijo kot vir prehrane, temveč smo od njih odvisni tudi ljudje, skrbijo namreč za opraševanje poljščin, ki so vir naše prehrane, so tokrat izvedli akcijo izdelovanja hotelov za žuželke. Kot pravi organizatorica zanimivega in aktualne dogodka, Nika Škof, brez čebel (in drugih žuželk) ni življenja.

„Zato je pomembno, da poskušamo prispevati k ohranjanju in množenju števila žuželk. S tem namenom smo s krajinsko arhitektko Vesno Kitthiya, ki je spregovorila o žuželkah in njihovem ohranjanju, v Mladinskem centru Gornja Radgona, izdelovali gnezdilnice za čebele samotarke, torej hotele za žuželke. Preden smo se lotili izdelave, nam je Vesna predstavila pomen žuželk v našem okolju in na naših vrtovih ter podala nekaj smernic glede ekološkega vrtičkanja, ki prispevajo k zdravemu ravnovesju na vrtu bogatim z življenjem. Organizatorji smo poskrbeli za vse potrebne materiale, udeleženci izdelovalnice hotelov za žuželke pa so nato poprijeli za delo. To je bilo prijetno in koristno soustvarjanje prijaznega doma za žuželke, katere vsi potrebujemo." je še povedala Nika Škof, ki je bila zadovoljna z obiskom izdelovalcev, med katerimi so bile tudi cele družine, prav vsi, ki so kakšno hiško izdelali so si jo lahko odnesli na svoj vrt ali v sadovnjak.
Sicer pa, kot smo slišali med izdelovalci hotelov za žuželke, je svet na pragu šestega velikega izumrtja. Stanje pri nekaterih vrstah večjih živali, ki jih je lažje nadzorovati, je alarmantno. Težje je slediti spremembam pri vseprisotnih žuželkah, ki so bistvene za ekosisteme, saj so hrana za druge živali, hkrati pa opraševalke in tudi razkrojevalke odpadnega materiala. In po najnovejši študiji gre tej veliki skupini živali precej slabo: pri vsaj 40 odstotkih vrst se je populacija dramatično zmanjšala povsod po svetu in bi lahko izumrle v nekaj desetletjih, tretjina žuželk je ogroženih. Stopnja izumiranja je osemkrat hitrejša kot pri sesalcih, pticah in plazilcih. Če so se do zdaj študije osredotočale bodisi na posamezno vrsto bodisi na posamezen kraj, gre pri tej za analizo 73 študij o zmanjševanju števila žuželk, ki so jo objavili v znanstveni reviji Biological Conservation. Večina študij je bila narejenih v Zahodni Evropi in ZDA, pa tudi v Avstraliji, Braziliji, Južni Afriki in na Kitajskem. Za druga območja je zelo malo podatkov, navajajo. Med zajetimi je tudi poročilo, ki kaže na hitro upadanje letečega mrčesa v Nemčiji, in študija o vplivu globalnega segrevanja na žuželke v tropskih gozdovih Portorika.
Kot glavnega krivca za te številke lahko označimo intenzivno kmetijstvo, zaradi katerega se krčijo naravni habitati žuželk, in uporabo pesticidov. Svoje dodajo še urbanizacija, invazivne vrste in patogeni organizmi, ki napadajo avtohtone žuželke, ter podnebne spremembe, ki so še posebej opazne v tropih, je navedel glavni avtor študije Francisco Sanchez-Bayo s sydneyjske univerze. „Če izgubljanja žuželk ne bomo ustavili, bo to imelo katastrofalne posledice za ekosisteme in za človeštvo," je za angleški Guardian poudaril Sanchez-Bayo, ki je analizo pripravil s Krisom Wyckhuysom s kitajske akademije za kmetijske znanosti. Razmislek o trenutnih kmetijskih praksah, še posebej o uporabi pesticidov, je nujen za ustavitev oziroma obrat v trenutnih trendih, sta zapisala avtorja. Svet mora spremeniti način proizvodnje hrane, je svetoval Sanchez-Bayo. Pojasnil je, da oster jezik, ki sta ga uporabila v študiji, ni namenjen strašenju, ampak je predvsem opozorilo, da se ljudje zbudijo in zavejo posledic.
Med najbolj prizadetimi vrstami so metulji in vešče, saj so ugotovili, da je kar četrtina od 600 vrst izumrla. Iz raziskav sta avtorja lahko izluščila, da so od 16 različnih vrst čmrljev v ZDA v obdobju od 1900 do 2007 izginile štiri vrste, osem se jih sooča z upadanjem številnosti. Močno so izpostavljene čebele in tudi hrošči, med katerimi so zelo prizadeti govnači. Avtorja opozarjata, da je za marsikatero vrsto premalo podatkov za natančne ocene, a sklepati gre, da jim gre podobno slabo. Se pa v večini okoliščin znajdejo tudi zmagovalci, ki izkoriščajo praznino, ki nastane po izginotju ene vrste. Verjetno je, da bodo muhe, ščurki in še nekateri drugi škodljivci uspevali v spremenjenih razmerah. Avtorji še opozarjajo na vpliv na prehranjevalno verigo, saj so številne ptice, ribe in plazilci odvisni od žuželk. Posledično bodo tudi te vrste izginjale...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Iniciativa Rastišče pripravila akcijo izdelovanja hotelov za žuželke