Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lojze Veberič v družbi prleških velikanov

 

Likovni umetnik rojen v Seliščih postal častni občan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Veberič - častni občanOb letošnjem, 25. prazniku občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ko so pripravili številne prireditve in dogodke, so na kulturno obarvani svečani akademiji, kjer je ob županu Antonu Slani, prisotne nagovoril slavnostni govornik, Aljoša Kotnjek, podelili tudi letošnja občinska priznanja. Ob samih malčkih iz vrtca in osnovne šole, je nastopil tudi Duo Zala Kralj in Gašper Šantl, ki bosta Slovenijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v Tel Avivu. Poleg plakete Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so jo prejeli: Slavko Kolmanič, Anton Klemenčič, in Janez Mir, ter grba Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki ga je dobila Gasilska zveza Sveti Jurij ob Ščavnici, so četrtič podelili tudi naslov častni občan. Po dr. Vekoslavu Grmiču, Borisu Pahorju in Francu Lančiču, se je prleškim velikanom pridružil že Lojze Veberič, rojen v Seliščih pri Svetem Juriju, večino časa pa živi v Murski Soboti. Na predlog predsednika Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, Zdravka Pattyja, je občinska komisije za priznanja podala pozitivno mnenje, katero je občinski svet soglasno potrdil.

Ker je nagrajenec v minulih dneh doživel hud šok, saj mu je dan po proslavi 56. letnice zakona, 1. aprila umrla soproga Anica, in je končal v bolnišnici, sedaj pa se je preselil v Dom starejših občanov (DSO) v Gornji Radgoni, mu je župan Anton Slana na krajši slovesnosti v domu, izročil listino častnega občana. Z udeležbo na predaji visokega priznanja so Lojzetu posebno pozornost, poleg župana Sv. Jurij ob Ščavnici, namenili tudi župan sedanje Veberičeve občine Murske Sobote, dr. Aleksander Jevšek, župan Gornje Radgone, Stanislav Rojko, direktor murskosoboške bolnišnice, Bojan Korošec, direktor DSO Gornja Radgona, mag. Marjan Žula, predstavniki rojstnega kraja Selišči, na čelu z Alojzom Lančičem, predstavnik stanovalcev radgonskega doma, z Milanom Klemenčičem na čelu... Vsi omenjeni so v superlativih govorili o nagrajencu Veberiču, spomini na minula desetletja pa so marsikomu orosili oči. Tudi nagrajenec ni varčeval s hvaležnostjo, da so mu pripravili takšno čast. Najprej se je zahvalil tistim, ki so ga predlagali za tako visoko priznanje, nato pa županu Antonu Slani, ter vsem ostalim, ki so prišli v njegov začasni dom v Gornji Radgoni.
Veberič, ki je bil zelo presenečen in ganjen, je tudi spustil tudi solzo, ob dogodkih, ki mu jih je prinesel letošnji april. Najprej začetni šok ob izgubi ljubljene soproge, sedaj pa priznanje in potrditev, da ima še vedno veliko pravih prijateljev, na obeh bregovih reke Mure, v Prekmurju ter v Prlekiji in Slovenskih goricah.
Likovno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici je sicer podalo predlog za dodelitev visokega priznanja za Lojzeta Veberiča, za delo na področju ljubiteljske likovne dejavnosti, ter za prispevek k prepoznavnosti Občine Sveti Jurij ob Ščavnici na širšem kulturnem področju, tako lokalne, kot državnem in mednarodnem. V obrazložitvi so med drugim zapisali, da je slikar in kipar Lojze Veberič, rojen 30.5.1936 v Seliščih pri Vidmu ob Ščavnici, stanujoč v Murski Soboti, Ulica Štefana Kovača 19, častni član Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici. Po končani nižji gimnaziji leta 1950 v Gornji Radgoni se je izučil za trgovca in se ob delu izobraževal na področju aranžerstva ter dekorativne umetnosti. V Ljubljani je končal šolo za oblikovanje in opravil specializacijo na dunajski grafični šoli. Ob tem je obiskoval tudi aranžerski tečaj v Novem Sadu. Poklicno je delal kot trgovec, aranžer, učitelj likovnega pouka na trgovski šoli in od leta 1969 grafik pri Pomurskem tisku v Murski Soboti.
Prvič je razstavljal kot petnajstletni risar s svinčnikom in tušem v Ljutomeru in odtlej postavil več kot 50 samostojnih ter še več kot 100 skupinskih razstav v Sloveniji in na tujem. Udeleževal se je uglednih slikarskih in kiparskih kolonij doma in na tujem. Neizmerna likovna vedoželjnost ga je usmerjala k popotovanjem po svetu, ki jih je združil z obiski priznanih galerij. Njegov likovni opus, ki ga okvirja obdobje od leta 1951 do danes je predstavljen v mnogih razstavnih katalogih. Je uveljavljen slovenski ljubiteljski likovni ustvarjalec in do leta 1973 aktivni član v Združenju likovnih skupin Slovenije pri Zvezi kulturnih organizacij Slovenije. Leta 1963 je kot ustanovni član zagnal delovanje Likovnega društva LIKOS iz Murske Sobe, je član likovne sekcije Mozaik pri DU Murska Sobota, je častni član Likovnega društva Gornja Radgona. Da je član Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici so ostali člani društva še posebej ponosni.
Likovna govorica njegovih slikarskih upodobitev ga uvršča med nefigurativne oziroma nepredmetne slikarje. To slikanje je refleksija tako imenovanega »akcijskega« slikarstva, ki ubira formalno in pojmovno svoja pota. Opazovalca nagovarja k ugibanju o vsebini naslikanega in ji hkrati daje kozmetično skrivnosten predznak. Bogat slikarski opus, ki ga je nadgradil z eksperimentalno tehniko v kombinaciji z lesom, železom in betonom dopolnjujejo številne večje skulpture, ki jih je postavil v naseljih in trgih naše občine. Pri Svetem Juriju poznajo Lojzeta predvsem po organizaciji likovnih kolonij na njegovi domačiji v Seliščih, kjer je leta 1972 svojo rojstno hišo preuredil v likovni salon Domačija. V njem so razstavljali številni priznani in ugledni umetniki iz Slovenije in tujine. Bil je pobudnik izdelave in odkritja spominske plošče svojemu kolegu slikarju Francu Košarju v Seliščih. Poleg njegove galerije Domačija v Seliščih, stojijo njegove največje skulpture iz različnih materialov na prostem tudi pri podjetju Arcont, v Veržeju, Gornji Radgoni in Murski Soboti. Razstavljal je po tujini, potoval po Evropi, obiskoval številne galerije, pridobival širino in poglabljal umetniško izražanje. Za svoje ljubiteljsko kulturno udejstvovanje je prejel več priznanj in nagrad. Sam posebej izpostavlja tri: Priznanje glasbene mladine Slovenije, Priznanje Socialistične zveze delovnega ljudstva za najlepše urejeno galerijo in Priznanje Zveze kulturnih društev Murska Sobota.
Občini Sveti Jurij ob Ščavnici je doniral zaokrožen cikel likovnih del, ki krasijo prostore poročne dvorane v KUS-u kot stalna razstava njegovih del. Lojze Veberič pa ni samo likovni umetnosti vdan ustvarjalec, ki sam zase pravi, da ga likovno delo osrečuje in plemeniti. Je znan ekolog in zavzet naravovarstvenik...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Lojze Veberič v družbi prleških velikanov