Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lojze Veberič v družbi prleških velikanov

 

Likovni umetnik rojen v Seliščih postal častni občan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Veberič - častni občanOb letošnjem, 25. prazniku občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ko so pripravili številne prireditve in dogodke, so na kulturno obarvani svečani akademiji, kjer je ob županu Antonu Slani, prisotne nagovoril slavnostni govornik, Aljoša Kotnjek, podelili tudi letošnja občinska priznanja. Ob samih malčkih iz vrtca in osnovne šole, je nastopil tudi Duo Zala Kralj in Gašper Šantl, ki bosta Slovenijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v Tel Avivu. Poleg plakete Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so jo prejeli: Slavko Kolmanič, Anton Klemenčič, in Janez Mir, ter grba Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki ga je dobila Gasilska zveza Sveti Jurij ob Ščavnici, so četrtič podelili tudi naslov častni občan. Po dr. Vekoslavu Grmiču, Borisu Pahorju in Francu Lančiču, se je prleškim velikanom pridružil že Lojze Veberič, rojen v Seliščih pri Svetem Juriju, večino časa pa živi v Murski Soboti. Na predlog predsednika Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, Zdravka Pattyja, je občinska komisije za priznanja podala pozitivno mnenje, katero je občinski svet soglasno potrdil.

Ker je nagrajenec v minulih dneh doživel hud šok, saj mu je dan po proslavi 56. letnice zakona, 1. aprila umrla soproga Anica, in je končal v bolnišnici, sedaj pa se je preselil v Dom starejših občanov (DSO) v Gornji Radgoni, mu je župan Anton Slana na krajši slovesnosti v domu, izročil listino častnega občana. Z udeležbo na predaji visokega priznanja so Lojzetu posebno pozornost, poleg župana Sv. Jurij ob Ščavnici, namenili tudi župan sedanje Veberičeve občine Murske Sobote, dr. Aleksander Jevšek, župan Gornje Radgone, Stanislav Rojko, direktor murskosoboške bolnišnice, Bojan Korošec, direktor DSO Gornja Radgona, mag. Marjan Žula, predstavniki rojstnega kraja Selišči, na čelu z Alojzom Lančičem, predstavnik stanovalcev radgonskega doma, z Milanom Klemenčičem na čelu... Vsi omenjeni so v superlativih govorili o nagrajencu Veberiču, spomini na minula desetletja pa so marsikomu orosili oči. Tudi nagrajenec ni varčeval s hvaležnostjo, da so mu pripravili takšno čast. Najprej se je zahvalil tistim, ki so ga predlagali za tako visoko priznanje, nato pa županu Antonu Slani, ter vsem ostalim, ki so prišli v njegov začasni dom v Gornji Radgoni.
Veberič, ki je bil zelo presenečen in ganjen, je tudi spustil tudi solzo, ob dogodkih, ki mu jih je prinesel letošnji april. Najprej začetni šok ob izgubi ljubljene soproge, sedaj pa priznanje in potrditev, da ima še vedno veliko pravih prijateljev, na obeh bregovih reke Mure, v Prekmurju ter v Prlekiji in Slovenskih goricah.
Likovno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici je sicer podalo predlog za dodelitev visokega priznanja za Lojzeta Veberiča, za delo na področju ljubiteljske likovne dejavnosti, ter za prispevek k prepoznavnosti Občine Sveti Jurij ob Ščavnici na širšem kulturnem področju, tako lokalne, kot državnem in mednarodnem. V obrazložitvi so med drugim zapisali, da je slikar in kipar Lojze Veberič, rojen 30.5.1936 v Seliščih pri Vidmu ob Ščavnici, stanujoč v Murski Soboti, Ulica Štefana Kovača 19, častni član Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici. Po končani nižji gimnaziji leta 1950 v Gornji Radgoni se je izučil za trgovca in se ob delu izobraževal na področju aranžerstva ter dekorativne umetnosti. V Ljubljani je končal šolo za oblikovanje in opravil specializacijo na dunajski grafični šoli. Ob tem je obiskoval tudi aranžerski tečaj v Novem Sadu. Poklicno je delal kot trgovec, aranžer, učitelj likovnega pouka na trgovski šoli in od leta 1969 grafik pri Pomurskem tisku v Murski Soboti.
Prvič je razstavljal kot petnajstletni risar s svinčnikom in tušem v Ljutomeru in odtlej postavil več kot 50 samostojnih ter še več kot 100 skupinskih razstav v Sloveniji in na tujem. Udeleževal se je uglednih slikarskih in kiparskih kolonij doma in na tujem. Neizmerna likovna vedoželjnost ga je usmerjala k popotovanjem po svetu, ki jih je združil z obiski priznanih galerij. Njegov likovni opus, ki ga okvirja obdobje od leta 1951 do danes je predstavljen v mnogih razstavnih katalogih. Je uveljavljen slovenski ljubiteljski likovni ustvarjalec in do leta 1973 aktivni član v Združenju likovnih skupin Slovenije pri Zvezi kulturnih organizacij Slovenije. Leta 1963 je kot ustanovni član zagnal delovanje Likovnega društva LIKOS iz Murske Sobe, je član likovne sekcije Mozaik pri DU Murska Sobota, je častni član Likovnega društva Gornja Radgona. Da je član Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici so ostali člani društva še posebej ponosni.
Likovna govorica njegovih slikarskih upodobitev ga uvršča med nefigurativne oziroma nepredmetne slikarje. To slikanje je refleksija tako imenovanega »akcijskega« slikarstva, ki ubira formalno in pojmovno svoja pota. Opazovalca nagovarja k ugibanju o vsebini naslikanega in ji hkrati daje kozmetično skrivnosten predznak. Bogat slikarski opus, ki ga je nadgradil z eksperimentalno tehniko v kombinaciji z lesom, železom in betonom dopolnjujejo številne večje skulpture, ki jih je postavil v naseljih in trgih naše občine. Pri Svetem Juriju poznajo Lojzeta predvsem po organizaciji likovnih kolonij na njegovi domačiji v Seliščih, kjer je leta 1972 svojo rojstno hišo preuredil v likovni salon Domačija. V njem so razstavljali številni priznani in ugledni umetniki iz Slovenije in tujine. Bil je pobudnik izdelave in odkritja spominske plošče svojemu kolegu slikarju Francu Košarju v Seliščih. Poleg njegove galerije Domačija v Seliščih, stojijo njegove največje skulpture iz različnih materialov na prostem tudi pri podjetju Arcont, v Veržeju, Gornji Radgoni in Murski Soboti. Razstavljal je po tujini, potoval po Evropi, obiskoval številne galerije, pridobival širino in poglabljal umetniško izražanje. Za svoje ljubiteljsko kulturno udejstvovanje je prejel več priznanj in nagrad. Sam posebej izpostavlja tri: Priznanje glasbene mladine Slovenije, Priznanje Socialistične zveze delovnega ljudstva za najlepše urejeno galerijo in Priznanje Zveze kulturnih društev Murska Sobota.
Občini Sveti Jurij ob Ščavnici je doniral zaokrožen cikel likovnih del, ki krasijo prostore poročne dvorane v KUS-u kot stalna razstava njegovih del. Lojze Veberič pa ni samo likovni umetnosti vdan ustvarjalec, ki sam zase pravi, da ga likovno delo osrečuje in plemeniti. Je znan ekolog in zavzet naravovarstvenik...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Lojze Veberič v družbi prleških velikanov