Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V radgonskem vrtcu pripravili tradicionalni, 30. cicibanov dan

 

Cicibanov dan na temo: Cicibani nekoč in danes

Cicibanov danPod naslovom: Cicibani nekoč in danes, je prvi konec tedna juniju, v vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni, potekal jubilejni, 30. Cicibanov dan in s tem 30. obletnica poimenovanja vrtca po pesniku, pisatelju, prosvetnem in kulturnem delavcu Manku Golarju. Na prireditvi, kjer se je trlo več sto otrok, njihovih staršev, dedkov in babic, tet in stricev, ter drugih gostov, se je dogajalo marsikaj zanimivega, v ospredju pa je vsekakor bil otroški živ-žav in sploh razigranost malčic in malčkov, ki so hkrati pokazali kaj so se s pomočjo vzgojnega osebja, v minulem šolskem letu naučili. Vse skupaj se je začelo z nastopom otroškega pevskega zbora Vrtca Manka Golarja, pod vodstvom mentorice Nuše Mencigar Matiš, in s klavirsko spremljavo Sabine Steyer Debeljak.

Po pozdravnem nagovoru ravnateljice vrtca in gostov, na čelu s podžupanom Daividom Roškarjem, ter plesni predstavi otrok iz vseh enot vrtca, je sledila otvoritev motoričnega kotička – Drums Alive ter priprava časovne kapsule – želje za prihodnost. Seveda v nadaljevanju ni manjkalo ničesar, otroci so bili najbolj veseli različnih iger in animacij, ter seveda česa sladkega.
Že pred tem je ravnateljica vrtca, mag. Breda Forjanič, potem ko je pozdravila vse prisotne, otroke, starše, sodelavke in sodelavce, ter številne goste, ki so prišli na 30. Cicibanov dan vrtca, dejala kako je rdeča nit letošnje zaključne prireditve vrtca 30 let poimenovanja tega vrtca po pesniku, pisatelju, prosvetnem in kulturnem delavcu Manku Golarju, po katerem so vrtec poimenovali leta 1989. „Kdo je bil Manko Golar? Kot je zapisno v jubilejni publikaciji, ki je izšla ob 70. obletnici Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona lahko ugotovimo, da je bil mnoga leta organizator občinske zveze kulturno prosvetnih organizacij, eden glavnih organizatorjev občinskega mladinskega pevskega festivala, utemeljitelj branja za bralno značko v naši občini, dolgoletni občinski odbornik in podpredsednik občine, republiški poslanec in delegat v republiški skupščini. Bil je tudi ravnatelj nižje gimnazije v Gornji Radgoni vse do njene ukinitve, leta 1958, nato pa ravnatelj osnovne šole v Gornji Radgoni in Radencih vse do upokojitve", je med drugim dejala ravnateljica, ki je izrazila upanje, da je vrtec vseh trideset let s ponosom nosili njegovo ime in se je ob tej priložnosti zahvalila tistim, ki so pred tridesetimi leti ta vrtec poimenovali.
Zasluga gre predvsem takratnemu pomočniku ravnatelja, Vinku Rousu, ki je bil idejni vodja in predlagatelj poimenovanja. Zahvala tudi družini Golar, ki je dala soglasje k poimenovanju in jim vsa ta leta stala ob strani in spremljala njihovo delo. „Zahvala pa tudi ustanoviteljici vrtca, Občini Gornja Radgona, njenemu županu in občinskim svetnicam in svetnikom, ki so nam omogočili, da ima danes, trideset let od poimenovanja, vrtec dobre prostorske in druge pogoje za uspešno in kakovostno delo in da si skupaj prizadevamo, da bi takšne zagotovili tudi tam, kjer so še priložnosti za izboljšanje. Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona je danes poznan in priznan v slovenskem prostoru in v tujini in prizadevali si bomo, da bo tako tudi ostalo", je dejala Breda Forjanič, ki je nagovor zaključila z besedami, da je cicibanov dan namenjen predvsem praznovanju, zato „naj namesto velikih besed govorijo otroci, njihova igra in ustvarjalnost".
Kljub temu gre zahvala vsem, ki so jim med letom pomagali z različnimi donacijami, med njimi; Podjetju Odelo, Štefanu Časaru za donirana lesena skiroja otrokom enote vrtca Črešnjevci,
Idi Potočnik za doniran material, ki so ga strokovne delavke uporabile pri izvedbi številnih likovnih dejavnosti otrok, vzgojiteljicama Tanji Krajnc in Hermini Holer in seveda otrokom v oddelku, ki so sodelovali v projektu Deluj EKO-Ohrani čebelo in smreko, kjer so s svojo aktivnostjo pridobili donatorska sredstva podjetij Hofer in Medex. Zahvalila se je županu občine Gornja Radgona, Stanislavu Rojku in njegovim sodelavcem za dobro, ažurno in kakovostno reševanje izzivov in vprašanj, s katerimi so se med letom srečevali; članicam in članom sveta zavoda in predsednici, Sabini Steyer Debeljak, za dobro sodelovanje in opravljeno delo; tudi svetu staršev in predsednici sveta, Janji Križan Sarjaš, za dobro sodelovanje v celem šolskem letu. Zahvala je namenjena tudi staršem, za dobro sodelovanje in pomoč pri vključevanju v različne vsebine in tematske sklope vrtca, kjer so se velikokrat izkazali kot odlični sodelavci. „Iskrena hvala tudi vsem staršem, ki se od vrtca poslavljate in boste svoje otroke vključili v OŠ. Hvala za zaupanje, ki ste ga izkazali z vključitvijo otrok v naš vrtec in verjamemo, da smo vaša pričakovanja izpolnili. Želimo vam veliko uspehov pri vzgoji vaših otrok, bodočim šolarjem pa veliko vedoželjnosti in novih znanj. Dragi starši, zaupajte jim, zmorejo in znajo veliko več, kot si mislimo odrasli in bodite ponosni na njihove dosežke; Hvala Petri Štirn Janota, za strokovni suport pri uvajanju pet-stopenjskega projektnega načrtovanja, vsem donatorjem, staršem, ki ste nam donirali različne materiale in vas morda danes nismo omenili. S skupnim delom smo dokazali, da zmoremo uresničevati vizijo vrtca: Skupni koraki vodijo k odličnosti. In nenazadnje - zahvala vsem mojim sodelavkam in sodelavce, za celoletno uspešno delo in tudi za to, da je danes vse pripravljeno in se naše druženje lahko začne.
Vsem skupaj želim veliko brezskrbnih dopustniških dni. Danes pa dobro počutje in aktivno sodelovanje v programu letošnjega Cicibanovega dne", so besede ravnateljice Forjaničeve.
Zaposleni v vrtcu, na čelu z ravnateljico, so bili veseli, da so se tudi letos zbrali na enem mestu vsi, ki so povezani v enovit zavod, ki sicer deluje na štirih lokacijah oz. v štirih enotah vrtca (v Gornji Radgoni, Črešnjevcih in Negovi). In tokratno skupno druženje je bila lepa priložnost, da so se skupaj igrali, telovadili, se zabavali in si izmenjali prijazne besede in nasmehe. Vrtec je lansko šolsko leto sodeloval v projektu Deluj eko ohrani čebelo in smreko. Prijavili so se na trajnostni natečaj in prejeli prvo denarno nagrado. Denar, ki so ga prejeli od podjetij Hofer in Medex so porabili za motorični kotiček z igrali, ki je hkrati začetek učne poti, ki poteka skozi park, naprej po nasipu reke Mure, skozi gozd do Lisjakove struge. Njihov namen je, da bi se na poti ustavili, opazovali, spoznavali in se skušali približati reki, drevesom, rastlinam in živalim. Prav omenjeni motorični kotiček, so tokrat slavnostno s prerezom traku, predali namenu.
Mnogi so se ob tej priložnosti spraševali, kaj je časovna kapsula, katero so na 30. cicibanovem dnevu pogosto omenjali? „Časovna kapsula je fizična kapsula, v kateri bomo shranili vaše vizije in želje glede življenja v letu 2035. Kapsulo bomo nato shranili na varno in jo znova odprli v letu 2035, ko bomo prejete vizije razstavili ob 100. obletnici vrtca in jih primerjali z resničnim stanjem", je dejala ravnateljica, ki je dodala: „Vizije so lahko karkoli. Lahko zapišete svoje želje glede vaše prihodnosti, prihodnosti vaših otrok ali celotne družbe. Lahko jih podpišete z imenom in priimkom, vzdevkom ali jih pustite anonimne. Vse vizije bomo shranili v fizično časovno kapsulo 2035".

Videoposnetek dela predstavitve enot vrtca Manka Golarja na Cicibanovem dnevu 2019


Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki V radgonskem vrtcu pripravili tradicionalni, 30. cicibanov dan