Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V radgonskem vrtcu pripravili tradicionalni, 30. cicibanov dan

 

Cicibanov dan na temo: Cicibani nekoč in danes

Cicibanov danPod naslovom: Cicibani nekoč in danes, je prvi konec tedna juniju, v vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni, potekal jubilejni, 30. Cicibanov dan in s tem 30. obletnica poimenovanja vrtca po pesniku, pisatelju, prosvetnem in kulturnem delavcu Manku Golarju. Na prireditvi, kjer se je trlo več sto otrok, njihovih staršev, dedkov in babic, tet in stricev, ter drugih gostov, se je dogajalo marsikaj zanimivega, v ospredju pa je vsekakor bil otroški živ-žav in sploh razigranost malčic in malčkov, ki so hkrati pokazali kaj so se s pomočjo vzgojnega osebja, v minulem šolskem letu naučili. Vse skupaj se je začelo z nastopom otroškega pevskega zbora Vrtca Manka Golarja, pod vodstvom mentorice Nuše Mencigar Matiš, in s klavirsko spremljavo Sabine Steyer Debeljak.

Po pozdravnem nagovoru ravnateljice vrtca in gostov, na čelu s podžupanom Daividom Roškarjem, ter plesni predstavi otrok iz vseh enot vrtca, je sledila otvoritev motoričnega kotička – Drums Alive ter priprava časovne kapsule – želje za prihodnost. Seveda v nadaljevanju ni manjkalo ničesar, otroci so bili najbolj veseli različnih iger in animacij, ter seveda česa sladkega.
Že pred tem je ravnateljica vrtca, mag. Breda Forjanič, potem ko je pozdravila vse prisotne, otroke, starše, sodelavke in sodelavce, ter številne goste, ki so prišli na 30. Cicibanov dan vrtca, dejala kako je rdeča nit letošnje zaključne prireditve vrtca 30 let poimenovanja tega vrtca po pesniku, pisatelju, prosvetnem in kulturnem delavcu Manku Golarju, po katerem so vrtec poimenovali leta 1989. „Kdo je bil Manko Golar? Kot je zapisno v jubilejni publikaciji, ki je izšla ob 70. obletnici Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona lahko ugotovimo, da je bil mnoga leta organizator občinske zveze kulturno prosvetnih organizacij, eden glavnih organizatorjev občinskega mladinskega pevskega festivala, utemeljitelj branja za bralno značko v naši občini, dolgoletni občinski odbornik in podpredsednik občine, republiški poslanec in delegat v republiški skupščini. Bil je tudi ravnatelj nižje gimnazije v Gornji Radgoni vse do njene ukinitve, leta 1958, nato pa ravnatelj osnovne šole v Gornji Radgoni in Radencih vse do upokojitve", je med drugim dejala ravnateljica, ki je izrazila upanje, da je vrtec vseh trideset let s ponosom nosili njegovo ime in se je ob tej priložnosti zahvalila tistim, ki so pred tridesetimi leti ta vrtec poimenovali.
Zasluga gre predvsem takratnemu pomočniku ravnatelja, Vinku Rousu, ki je bil idejni vodja in predlagatelj poimenovanja. Zahvala tudi družini Golar, ki je dala soglasje k poimenovanju in jim vsa ta leta stala ob strani in spremljala njihovo delo. „Zahvala pa tudi ustanoviteljici vrtca, Občini Gornja Radgona, njenemu županu in občinskim svetnicam in svetnikom, ki so nam omogočili, da ima danes, trideset let od poimenovanja, vrtec dobre prostorske in druge pogoje za uspešno in kakovostno delo in da si skupaj prizadevamo, da bi takšne zagotovili tudi tam, kjer so še priložnosti za izboljšanje. Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona je danes poznan in priznan v slovenskem prostoru in v tujini in prizadevali si bomo, da bo tako tudi ostalo", je dejala Breda Forjanič, ki je nagovor zaključila z besedami, da je cicibanov dan namenjen predvsem praznovanju, zato „naj namesto velikih besed govorijo otroci, njihova igra in ustvarjalnost".
Kljub temu gre zahvala vsem, ki so jim med letom pomagali z različnimi donacijami, med njimi; Podjetju Odelo, Štefanu Časaru za donirana lesena skiroja otrokom enote vrtca Črešnjevci,
Idi Potočnik za doniran material, ki so ga strokovne delavke uporabile pri izvedbi številnih likovnih dejavnosti otrok, vzgojiteljicama Tanji Krajnc in Hermini Holer in seveda otrokom v oddelku, ki so sodelovali v projektu Deluj EKO-Ohrani čebelo in smreko, kjer so s svojo aktivnostjo pridobili donatorska sredstva podjetij Hofer in Medex. Zahvalila se je županu občine Gornja Radgona, Stanislavu Rojku in njegovim sodelavcem za dobro, ažurno in kakovostno reševanje izzivov in vprašanj, s katerimi so se med letom srečevali; članicam in članom sveta zavoda in predsednici, Sabini Steyer Debeljak, za dobro sodelovanje in opravljeno delo; tudi svetu staršev in predsednici sveta, Janji Križan Sarjaš, za dobro sodelovanje v celem šolskem letu. Zahvala je namenjena tudi staršem, za dobro sodelovanje in pomoč pri vključevanju v različne vsebine in tematske sklope vrtca, kjer so se velikokrat izkazali kot odlični sodelavci. „Iskrena hvala tudi vsem staršem, ki se od vrtca poslavljate in boste svoje otroke vključili v OŠ. Hvala za zaupanje, ki ste ga izkazali z vključitvijo otrok v naš vrtec in verjamemo, da smo vaša pričakovanja izpolnili. Želimo vam veliko uspehov pri vzgoji vaših otrok, bodočim šolarjem pa veliko vedoželjnosti in novih znanj. Dragi starši, zaupajte jim, zmorejo in znajo veliko več, kot si mislimo odrasli in bodite ponosni na njihove dosežke; Hvala Petri Štirn Janota, za strokovni suport pri uvajanju pet-stopenjskega projektnega načrtovanja, vsem donatorjem, staršem, ki ste nam donirali različne materiale in vas morda danes nismo omenili. S skupnim delom smo dokazali, da zmoremo uresničevati vizijo vrtca: Skupni koraki vodijo k odličnosti. In nenazadnje - zahvala vsem mojim sodelavkam in sodelavce, za celoletno uspešno delo in tudi za to, da je danes vse pripravljeno in se naše druženje lahko začne.
Vsem skupaj želim veliko brezskrbnih dopustniških dni. Danes pa dobro počutje in aktivno sodelovanje v programu letošnjega Cicibanovega dne", so besede ravnateljice Forjaničeve.
Zaposleni v vrtcu, na čelu z ravnateljico, so bili veseli, da so se tudi letos zbrali na enem mestu vsi, ki so povezani v enovit zavod, ki sicer deluje na štirih lokacijah oz. v štirih enotah vrtca (v Gornji Radgoni, Črešnjevcih in Negovi). In tokratno skupno druženje je bila lepa priložnost, da so se skupaj igrali, telovadili, se zabavali in si izmenjali prijazne besede in nasmehe. Vrtec je lansko šolsko leto sodeloval v projektu Deluj eko ohrani čebelo in smreko. Prijavili so se na trajnostni natečaj in prejeli prvo denarno nagrado. Denar, ki so ga prejeli od podjetij Hofer in Medex so porabili za motorični kotiček z igrali, ki je hkrati začetek učne poti, ki poteka skozi park, naprej po nasipu reke Mure, skozi gozd do Lisjakove struge. Njihov namen je, da bi se na poti ustavili, opazovali, spoznavali in se skušali približati reki, drevesom, rastlinam in živalim. Prav omenjeni motorični kotiček, so tokrat slavnostno s prerezom traku, predali namenu.
Mnogi so se ob tej priložnosti spraševali, kaj je časovna kapsula, katero so na 30. cicibanovem dnevu pogosto omenjali? „Časovna kapsula je fizična kapsula, v kateri bomo shranili vaše vizije in želje glede življenja v letu 2035. Kapsulo bomo nato shranili na varno in jo znova odprli v letu 2035, ko bomo prejete vizije razstavili ob 100. obletnici vrtca in jih primerjali z resničnim stanjem", je dejala ravnateljica, ki je dodala: „Vizije so lahko karkoli. Lahko zapišete svoje želje glede vaše prihodnosti, prihodnosti vaših otrok ali celotne družbe. Lahko jih podpišete z imenom in priimkom, vzdevkom ali jih pustite anonimne. Vse vizije bomo shranili v fizično časovno kapsulo 2035".

Videoposnetek dela predstavitve enot vrtca Manka Golarja na Cicibanovem dnevu 2019


Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki V radgonskem vrtcu pripravili tradicionalni, 30. cicibanov dan