Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Spomnili so se 100-letnice smrti dr. Franca Simoniča

 

Ob poletni muzejski noči, radgonski muzej gosti novo razstavo „Zbiralci", tokrat mladi duhovnik Boris Kučko

Muzej GRRadgonski muzej „Špital" se je tudi letos pridružil tradicionalni akciji slovenskih muzejev in galerij, Poletni muzejski noči. Tako so državljane povabili k brezplačnemu ogledu muzejskih vsebin, ob tem so odprli še spominsko sobo in razstavo, in sicer so naprej v družbi številnih obiskovalcev, predvsem njegovih potomcev, odprli spominsko sobo slovenskega bibliografa in literarnega zgodovinarja. dr. Franca Simoniča, nato pa še razstavo iz cikla Zbiralci, kjer se tokrat predstavlja mladi duhovnik iz Ljutomera, Boris Kučko.

Ob odprtju spominske razstave ob 100. letnici smrti dr. Franca Simoniča, katerega doprsni kip že nekaj let stoji tik ob muzeju, v radgonski Aleji velikih, sta prisotne pozdravila direktorica zavoda Kultprotur, Tatjana Kotnik Karba, in podžupan občine Gornja Radgona, David Roškar. Za popestritev programa so z glasbenimi točkami poskrbeli učenci OŠ Ivanjkovci, kjer se je Franc Simonič (leta 1847) tudi rodil. Življenje in delo dr. Franca Simoniča je predstavila dr. Maja Gombač, razstavo pa je predstavila njena avtorica, Breda Ilich Klančnik.
V drugem delu „muzejskega" dogajanja, je univ. dipl. soc. kult. in etnol. in kult. antrop., višja kustosinja, Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja v Murski Soboti, odprla razstavo iz sklopa Zbiralci, avtorja Borisa Kučka. Zanimivo razstavo, ki prikazuje predvsem kulturno-zgodovinsko izročilo, je predstavila Pšajdova, nekaj anekdot in zanimivosti iz nastajanja zbirke (Ancove galerije) pa je predstavil tudi avtor sam, katerega otvoritev sta s svojo navzočnostjo počastila tudi njegova starša, ki sta pravzaprav tudi nekakšna varuha več tisoč eksponatov na domačiji v Turnišču. Ancova galerija ali Društvo za ohranjanje kulturno-zgodovinskih izročil in predmetov iz Nedelice je sicer nastala leta 2008. Zbiralec Boris Kučko je že leta 1994 začel z zbiranjem enoloških predmetov. Danes zbirka šteje več kot 10.000 kosov predmetov različnih vsebin: etnološke, umetnostnozgodovinske in zgodovinske. Provenienca predmetov je jasna, prav tako politika zbiranja – ohranjati lokalno dediščine, primarno iz vasi Nedelica, ostalih vasi turniške župnije in iz prekmurskih vasi, če je to povezano z celovito zgodbo Anceve galerije. V glavnem so premeti darovani, nekaj posameznih kosov pa je tudi kupljenih. Ime je galerija dobila pri zbiralčevi stari mami Ancovi Bari, ki je bila dobra poznavalka in pripovedovalka lokalnih zgodb iz preteklosti.
Zbirko sestavlja nekaj zaključenih enot, ki so postavljene ambientalno: škounikof salon, farovška künja, sprejemnica trgovca Rousa iz Turnišča in Kučkova velka iža iz Nedelice. Te enote so bile darovane kot celota od posameznih lokalnih družin ali potomcev. Poleg naštetega so prikazani in razstavljeni še: šolska učilnica, čevljarska delavnica, vaška gostilna s Placa gostilničarja Klementa in ansambel Leptiri. Zbirko pa sestavljajo še različni predmeti, ki so povezani z obrtmi in domačimi dejavnostmi (tkalstvom, pletenjem cekarjev, krojaštvom, mizarstvom, mlinarstvom, čebelarstvom, tesarstvom, kolarstvom, veziljstvom, žganjekuho, pridelavo in predelavo lanu), predmeti Cejskega drüštva in predmeti kmečkega gospodarstva (vinogradništva, sadjarstva, poljedelstva, živinoreje), osebni predmeti (sezonski in vojaški kovčki, verski premeti) in predmeti bivanjske kulture (skrinje, kosi pohištva, slike, plastike, posodje, tekstil). Glede na vsebino razstavljenih predmetov po prostorih je galerija razdeljena na dva sklopa: Varašanci v Nedelici in Moja razstava vaših predmetov.
„Glede na velikost, številčnost in različnost predmetov, smo se odločili, da razstavimo tri zaključene vsebine: predmete z versko vsebino, predmete, povezane z osebno higieno in servirni (porcelanasti) pribor. Razstavljeni predmeti zelo dobro pokažejo raznolikost Ancove galerije – bivanje v cimprani in zidani hiši, torej vsakdan ter praznični dan siromašnejšega in bogatejšega sloja na podeželju", je še pred uradnim odprtjem razstave povedala kustosinja Jelka Pšajd.
Razstava je vsekakor vredna ogleda, za starejše kot spomin na preteklost, za mlajše pa kot potrditev, da so ljudje tudi nekoč bili iznajdljivi...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Spomnili so se 100-letnice smrti dr. Franca Simoniča