Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Upokojenke so poskrbele za „Misli, ptice bele"

 

Spominska hiša Šaruga je gostila 10. literarno-glasbeno srečanje

Pevke DU GR pri ŠarugiDružina Šaruga iz Melov pri Gornji Radgoni neguje tradicijo ohranjanja naše ljudske kulturne dediščine. Tako tam, med drugim, vsako jesen, v okviru občinskega praznika, gostijo literarno srečanje piscev seniorjev DU Gornja Radgona in piscev iz pokrajine ob Muri ter tako uresničujejo željo mame Milene po nadaljevanju govornega in pisnega izročila. V prenovljenih prostorih stare domačije – Spominske hiše Šaruga, sta mimogrede na ogled tudi spominski sobi z deli staršev Milene in Franca. „Brat Sandi Šaruga je s svojimi sredstvi preuredil staro domačijo in njej sta prostora posvečena našima staršema Mileni in Feriju Šaruga, večji del je galerija; imenujemo jo Spominska hiša Šaruga. Tako so razstave likovnih del postale načrtno razvrščene v kulturno sezono od aprila do novembra", pove Milena M. Reščič, ki skrbi za kulturni del domačije.

Na pobudo njune mame Milene so prvo literarno srečanje pri Šarugovih organizirali septembra 2010 in letos je prireditev, ko jo je organizirala literarna sekcija DU Gornja Radgona, potekala desetič. Podobno kot vedno doslej, je literarno srečanje tudi letos vodila Marija Šedivy, avtorica več pesniških zbirk in proznih del. In tudi letos, kot vsa leta po smrti Milene Šaruga, leta 2010, so se je udeleženci, ustvarjalci in obiskovalci posebej spomnili. Likovne razstave so pri Šarugovih pričeli postavljati skromno s priložnostnimi postavitvami del avtorjev. Prva in druga razstava, sta bili postavljeni še v promocijski dvorani oljarne Šaruga. Za vse razstave skrbita Milena M. Reščič in njen mož Dominique Reščič. Za prvo srečanje pri Šarugovih so mimogrede izdali tudi zbornik v katerem so svoja dela objavili pisci: Cilka Dimec Žerdin, Slavica Mulec,Vladka Jagetič, gostja iz Murske Sobote Suzana Lebar, Milena Šaruga, Marija Šedivy, Manica Gornjak in Dani Rajh. Zapele so pevke zbora DU Radgona, ki jih vodi gospa Dragica Černe in so od takrat stalne glasbene spremljevalke srečanja. Vsa srečanja delovno spremlja predsednica DU Gornja Radgona Inge Ivanek, vsako srečanje se konča z njeno pohvalo in zahvalo vsem literatom, pevkam in gostiteljem.
Na tokratnem srečanju se je zbralo veliko poslušalcev z obeh strani Mure, ki so prisluhnili besedam literatom seniorjem DU Gornja Radgona in bogatemu glasbenemu programu. Moto srečanja je bil enak kot na prvem srečanju: Misli, ptice bele. Iz tega so potem literati ustvarili zaključeno celoto misli v pesmih in prozi. Vse je občuteno vodila predsednica literarne sekcije Marija Šedivy. Pevke z Dragico Černe, ljudske pevke KUD Janez Čuk iz Vučje vasi pod vodstvom Ane Lebar, ki so peli skoraj pozabljene ljudske pesmi, trio CARPE DIEM, ki ga sestavljajo Alenka Regoršek vokal, Andrej Vreča in Milan Klemenčič klarinet in harmonika, so ustvarili lepo glasbeno kuliso dogajanja. Na slovesnosti so predstavili tudi vseh dvanajst avtorjev likovnih del, ki so na ogled v spominski hiši.
Prisotne je nagovoril tudi prijatelj z Vrta spominov na Petanjcih, Marjan Šiftar, ki je med drugim povedal, kako pomembno je, da ohranjamo in nadaljujemo delo naših prednikov. Vsem organizatorjem, nastopajočim in likovnikom se je družina zahvalila za dolgoletni poklon slovenski zemlji, našemu jeziku in ljudem, ki so bili in so trdni mejniki naše kulture s skromnimi darili. Tokrat so se prireditve udeležili tudi številni gosti, kot so: Suzana Lebar iz Murske Sobote, Erika Zorko iz Lenarta, Bea Baboš Logar iz Radencev, Olga Antič iz Križevcev pri Ljutomeru, pevki Matilda Slavič in Alenka Regoršek, citrarka Sara Rihtarič. DU Gornja Radgona je mimogrede pripravilo pri Šarugovih tudi regijsko literarno ustvarjalno delavnico piscev seniorjev, katero je vodil pisatelj Robert Titan Felix, udeležilo pa se je 15 avtorjev iz celotnega Pomurja. Umetniki in vsi drugi radi prihajajo na domačijo Šarugovih, enostavno radi prihajajo v dom, poln pozitivne energije, ki sta ga z ljubeznijo in ustvarjalno energijo ustvarila Milena in Feri Šaruga, danes pa ga uspešno ohranjajo njuni potomci.
Gostiteljica Milena M. Reščič je med drugim povedala: »Vsa ta leta naših druženj so prinesla veliko lepih in dobrih spoznanj. Eno izmed njih je stara potrjena resnica o koristnih in nekoristnih stvareh v našem življenju. Taka nekoristna, nepotrebna stvar, ki izginja v multinacionalnih breznih brez dna, so kulture in jeziki mnogih narodov. Tudi našega. Še svojega jezika ne poznamo dobro, vendar se z velikim veseljem prilagajamo predvsem finančnim interesom tujih družb in s tem seveda globalni nedoločljivi kulturi. Veliko delo je najti moč in združevati ljudi, ki ustvarjajo v svojem osebnem svetu in jih nagovoriti, da ta svoj notranji svet delijo z drugimi. Hvaležni smo vsem, ki so nas obogatili z vezano in prozno besedo, petjem, igranjem, vsem, ki so nam poklonili svoje likovno doživljanje. Vsi, prav vsi, so nam pripovedovali, o koristnosti vseh teh materialno nekoristnih dejavnosti ljudi v naši pokrajini in povsod.«
Družini in vsem se je v imenu društva zahvalila predsednica DU Gornja Radgona Inge Ivanek, po ogledu razstave pa je potekalo prijetno druženje ob pogostitvi za vse, ki jo je pripravila družina Šaruga. O sodelovanju vasi in mesta pa je tako, da sta Radgona in Mele sodelovala najprej na kulturnem področju, katerega središče je bilo takrat na Meleh. To sodelovanje je vsekakor tudi sedaj na zavidljivi višini predvsem zaradi posameznih ljudi, ki se zavedajo, da je razvijanje in bogatenje ljubiteljske kulture pomemben del bivanja. To ni množičnost v kateri bi se izgubila kvaliteta predstavljenega in prirejanje takih srečanj, razstav ni samo sebi namen. Vse prireditve si ogleda veliko ljudi, ustavljajo se izletniki iz domovine in tujine, ki si ob ogledu in predstavitvi dela v bratovi oljarni privoščijo tudi estetsko etnološki »zalogaj«, ki ga ponuja domačija. Šele kasneje se je Radgona gospodarsko širila predvsem ob Muri na melanjsko stran. Sedaj sega ob obeh straneh ceste že do Melov, ki postajajo »vzhodno predmestje« Radgone. Od vseh kmetij, ki jih opisala pokojna Milena Šaruga, se s kmetovanjem ukvarjajo le še tri...
Milena M. Reščič nam je sicer tudi razložila, da so najprej v stari domačiji uredili spominska prostora in razstavili zbrana literarna dela staršev, Milene Šaruga in manjša kiparska dela Franca Šaruga. Ob literarno glasbenih srečanjih so pripravljali več priložnostnih razstav, ki so bile sprva še v promocijski dvorani Oljarne Šaruga. Ko je bila urejena galerija v Spominski hiši Šaruga so se razstave vrstile skozi leto. Predsednica literarne sekcije DU GR, Marija Šedivy, pesnica in znana kulturna delavka, je povedala: » V teh letih so se s svojim deli predstavili vsi člani literarne sekcije, Milena Šaruga, Cilka Dimec Žerdin, Manica Gornjak, Jožica Borovič, Slavica Mulec, Dani Rajh, Vladka Jagetič, Franc Mulec, Amalija Tropenauer, Dominique Reščič, Marija Vreča, Albina Ficko, Marija Šedivy, nekateri vseh desetkrat. Od vsega začetka so branje prispevkov s petjem obogatile pevke ŽePZ DU Gornja Radgona pod vodstvom Dragice Černe.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Upokojenke so poskrbele za „Misli, ptice bele"