Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Občine Gornja Radgona obeležila svoj 24. občinski praznik

 

Priznanja posameznikom, društvom, organizacijam in podjetjem

Praznik občine GRS številnimi dogodki in prireditvami, ter slavnostno akademijo, na kateri je bil osrednji govornik župan Stanko Rojko, so občani Gornje Radgone, obeležili svoj 24. občinski praznik. Na omenjeni slavnostni akademiji so podelili številna priznanja posameznikom, društvom, organizacijam in podjetjem. Ker najvijšja občinska nagrada – naslov častni občan ni bila podeljena, je letošnje najvišje priznanje - Nagrada akademika dr. Antona Trstenjaka pripadla ravnateljici OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, Slavici Trstenjak. Sicer pa, ne gre prezreti, da je nekoč občina Gornja Radgona, ki je med prvimi v Pomurju začela praznovati svoj občinski praznik, davnega leta 1954, za praznik izbrala datum 14. avgust, kot spomin na dan, ko so se leta 1941 v stavbi Murske regulacije sestali prvoborci radgonskega območja.

Pozneje je bil določen nov datum praznovanja, in sicer 14. oktober, ko sta odšla v partizane Franček Pintarič in Jakob Vreča, na kar je občina leta 1996 z odlokom spremenila namen in datum praznovanja in določila nov datum – 1. oktober, ko se s polj, vrtov, iz vinogradov in sadovnjakov, pospravljajo sadovi narave. Tako je letos bil na vrsti že 26. občinski praznik, ko se ob tej priložnosti, v drugi polovici septembra in prvi polovici oktobra, vrstijo številni dogodki in prireditve.
Po odprtju likovne razstave del nastalih na 15. mednarodni likovni koloniji „Oto", ki jo je pripravili Likovno društvo Gornja Radgona, ter koncertu domačega Pihalnega orkestra, je bila v ospredju slavnostna akademija, ki je v Dom kulture v Gornji Radgoni pritegnila veliko število občanov, vodstva lokalne skupnosti, društev in organizacij, ter gostov od blizu in daleč. Med drugimi gosti je bila prisotna tudi visoka delegacija pobratenega mesta Srbije Mladenovca ter seveda sosedje z levega brega reke Mure, iz Avstrije. Na osrednji prireditvi, katero je povezoval Bojan Rajk, in kjer sta za kulturni program poskrbela znana glasbenika Malala Kovačič Serban in Samo Ismajlovič, je bil slavnostni govornik župan Stanislav Rojko, ki je na kratko preletel dosežke občine v letu 2019 ter optimističnimi načrti za naslednje obdobje. Pohvalil se je s številnimi dosežki in dejal, da lahko Gornja Radgona v bodoče doseže še več, še zlasti če bi bilo več razumevanja in sodelovanja, brez nepotrebnih peripetij in podtikanj..., saj je citiral tudi pokojnega častnega občana, akademika Antona Trstenjaka, da „moramo držati skupaj".
Poleg pozdravnega in slavnostnega nagovora ter prisrčnega koncerta, so poleg nagrade akademika Antona Trstenjaka, podelili tudi druga občinska priznanja in listine, ki so jih prejeli posamezniki, gospodarstveniki, športniki, kulturniki, prostovoljci ipd., ki so s svojim zavzetim in predanim delom izdatno pomagali pri razvoju in promociji občine Gornja Radgona. Občinski svet je na predlog Komisije za priznanja, pohvale in nagrade, potrdil prejem šestih priznanj in listin občine Gornja Radgona za leto 2019. Kot rečeno Nagrado akademika dr. Antona Trstenjaka so podelili mag. Slavici Trstenjak, in sicer za življenjsko delo na področju kulture, vzgoje in izobraževanja ter za druga področja prostovoljnega dela. Zlati grb občine Gornja Radgona je prejela Območna obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona, ki letos praznuje 40 let delovanja. Bronasti grb občine Gornja Radgona so podelili društvu Fotoklub Proportio Divina Gornja Radgona, ki je bil ustanovljen leta 2008 v Gornji Radgoni, in sicer z združitvijo ljubiteljev fotografije. Listino občine Gornja Radgona so prejeli Franc Celcar za prostovoljno delo in delovanje v številnih društvih v kraju Negova, karateist Nejc Sterniša za dosežke in uspehe na področju športne dejavnosti ter Zavod Rastišče – poligon za zelene ideje Gornja Radgona za uspešno izvajanje in širjenje alternativnega načina ravnanja z naravnimi viri in odpadki ter kot vzpodbudo za uspešno delo še naprej. Priznanja sta podelila župan Stanislav Rojko in predsednik Komisije za priznanja, pohvale in nagrade, Branko Klun.
Podelili so tudi devet priznanj župana Stanislava Rojka, ki so jih prejeli: Prostovoljno gasilsko društvo Ivanjševci, Kmetijska zadruga Radgona, Lovska družina Gornja Radgona, Ribiška družina Gornja Radgona, Rokometni klub Arcont Radgona, Podjetje „Transport Rojko", Društvo vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, Veronika Hamler, David Jakič, Milko Štelcer – posthumno, Tanja Holc in Julija Lukovnjak.
Seveda, kot se mesto sejmov in penine spodobi je bilo tudi po uradnem delu svečanosti zanimivo. Vrhunsko kapljico so ponudili domači vinogradniki: Frangež, Kolarič in Radgonske gorice, kulinarične dobrote pa Restavracija „M".

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Občine Gornja Radgona obeležila svoj 24. občinski praznik