V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Apaški tamburaši za „radgonske" starostnike

 

S tamburaškim koncertom in odprtjem razstave obeležili dan reformacije

Dan reformacije DSOPodobno kot ob vseh večjih praznikih, so v radgonskem domu starejših občanov (DSO), na svečan in lep način, obeležili državni praznik, dan reformacije. V goste so povabili Tamburaško društvo Apače, ki ga vodi Jan Juršnik. Čeprav je ta skupina že večkrat nastopila v DSO, so pred polno avlo spet poželi spontan aplavz in odobravanje. V uvodnem delu prireditve je sicer direktor DSO-GR d.o.o., mag. Marjan Žula, orisal pomen reformacijskega gibanja za evropski in še posebej slovenski prostor.

Že leta 1517 je namreč duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v nemškem mestu Wittenberg pribil list s 95 tezami. Z njimi je obsojal tedanje ravnanje rimskokatoliške cerkve, predvsem prodajanje odpustkov in cerkvenih služb, s katerimi je RKC služila denar za gradnjo Bazilike svetega Petra v Rimu. Luthra je zaradi tega uporniškega dejanja papež izobčil iz Cerkve, nato pa ga je izobčil še cesar. Vendar se je reformacijsko gibanje pričelo in prišlo je do razkola v RKC. Glavne zahteve pa so bile, da naj bo cerkev preprosta in revna, vključno z bogoslužjem, da naj se izogiba čaščenju svetnikov in relikvij, in da se Cerkev ne sme postavljati nad državo. Vsak vernik naj sam bere Sveto pismo v svojem materinem jeziku, pa je bila gotovo najpomembnejša zahteva, ki je vplivala na razvoj književnosti v ljudskih jezikih raznih narodov. Tako so se na slovenskem v 16. stoletju, v obdobju reformacije, pojavile prve slovenske knjige.
Primož Trubar, kot osrednja osebnost slovenskega reformacijskega gibanja, je leta 1550 izdal Abecednik in Katekizem ter nagovoril svoj narod z »lübi Slovenci«. Direktor je omenil tudi druge pomembne osebnosti iz časa reformacije, ter spregovoril o bojazni, da slovenska kultura in naša narodnostna identiteta vse bolj zamira. V globalizacijskih procesih se namreč vedno bolj izgublja slovenska beseda, izginjajo narodni običaji in lepa slovenska narodna pesem. Zato je še toliko bolj pomembno, da take skupine, kot so Tamburaško društvo iz Apač, vztrajajo pri svojem delovanju in poslanstvu ter s tem pomagajo ohranjati našo kulturo in zgodovinski spomin. Ob tej priložnosti so v Domu odprli tudi razstavo slik, ki so jih ustvarili otroci iz Vrtca Manka Golarja. Naslov nosi »Moje ptice – tvoje ptice« in je nastala pod mentorskim vodstvom vzgojiteljice Hermine Holer in Dane Štrucelj. Prav zato mag. Žula ni pozabil poudariti odličnega sodelovanja med Vrtcem in Domom, saj z medgeneracijskimi aktivnostmi bogatijo in pridobivajo vse tri generacije.
Dan reformacije DSOPrireditev je izzvenela v veselem razpoloženju, ki so ga ustvarili člani tamburaške skupine, saj so izbrali primeren repertoar, ki je ogrel dlani poslušalcev. Ob nekaterih skladbah so namreč stanovalci Doma pritegnili in je tako »pela cela dvorana«. Zagotovo bodo člani Tamburaškega društva Apače kaj kmalu zopet gostje v Domu starejših občanov Gornja Radgona.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Dogodki Apaški tamburaši za „radgonske" starostnike