Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vojska je največji delodajalec vrhunskih športnikov

 

Vrhunski športniki in športnice, zaposleni v Športni enoti Slovenske vojske, so obiskali Prlekijo

Športniki na obisku v PrlekijiLjutomer - Uprava za obrambo Maribor je v sodelovanju s Športno enoto Slovenske, organizirala obisk vrhunskih športnic in športnikov, zaposlenih v tej enoti, v Prlekiji, ki se je začel v športni dvorani ŠIC Ljutomer. S tem dogodkom, kot je povedal poveljnik enote Miran Stanovnik, želimo v Upravi za obrambo Maribor sokrajanom v Prlekiji predstaviti Slovensko vojsko in njeno Športno enoto najširšemu krogu obiskovalcev.

Posebno pozornost smo namenili mladim, saj so se naši vrhunski športniki in športnice srečali z varovanci Varstveno dnevnega centra Ljutomer in učenci OŠ Cvetka Golarja iz Ljutomera. V Športni enoti Slovenske vojske je zaposlenih več kot 60 vrhunskih slovenskih športnic in športnikov ter trenerjev iz 23 športnih panog. Ministrstvo za obrambo oz. SV je tako največji delodajalec vrhunskih slovenskih športnic in športnikov.

Športniki so na svoji poti po Prlekiji, obiskali tudi sedež Republike Prlekije v Železnih Dverih. Med drugim pa so imeli tudi rekreativni pohod po Jeruzalemu in okolici, vmes pa kratko predavanje dr. Mirana Puconje o panonskem človeku in Prlekiji, ogledali so si proizvodnje v podjetju P&F Jeruzalem Ormož v Ormožu ter svoj obisk sklenili v zidanici Malek. Na sedežu vlade Republike Prlekije so športniki prejeli popotne liste Naše Republike Prlekije in bili pogoščeni s prleškimi dobrotami. Udeleženci so bili presenečeni nad lepotami in dobrotami. Tokrat so spoznali del lokalne kulture, katera je večini športnikov neznana.

Prlekijo so sicer obiskali številni športniki-vojaki, kot so: Poročnik Miran Stanovnik (Poveljnik ŠE SV, moto rally), Matej Oblak (Trener, vodja biatlonskih reprezentanc), Uroš Velepec (Glavni trener biatlonske reprezentance), Aleksander Grajf (Trener biatlonske reprezentance), Jože Vidmar (Trener kajak, kanu), Gregor Brod (Trener, judo), Miha Potočnik (Trener plavanje), Lucija Polavder (Judo), Vlora Beđeti (Judo), Anamari Klementina Velenšek (Judo), Matjaž Ceraj (Judo), Nina Homovec (Gorsko kolesarstvo), Andreja Mali (Biatlon), Tadeja Brankovič Likozar (Biatlon), Teja Gregorin (Biatlon), Peter Dokl (Biatlon), Teja Zupan (Daljinsko plavanje), Anja Klinar (Plavanje), Nuša Rajher (Taekwondo), Nina Kolarič (Atletika, skok v daljino), Sonja Roman (Atletika,1500 m), Andrej Jerman (Alpsko smučanje), Rok Perko (Alpsko smučanje), Jure Meglič (Kajak na divjih vodah), Peter Kauzer (Kajak na divjih vodah), Željko Moičević (Strelstvo), Dejan Sitar (Lokostrelstvo) in Sašo Kragelj (Motokros). Spremljali so jih Branko Mohorič (Organizator dogodka, Uprava za obrambo Maribor), Dušan Grof (Direktor, Uprava za obrambo Maribor), VVU X. r. Rajko Petek (Organizator dogodka, Športna enota SV), Por. Martin Fabjan (Športna enota SV), Švod. Mihael Markič (Športna enota SV), Ndes. Uroš Grilc (Športna enota SV) in desetnica Tamara Radkovič (Športna enota SV).

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Vojska je največji delodajalec vrhunskih športnikov