Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Desni breg reke Mure zasedle čarovnice!

( 1 Ocena ) 

Na prireditev k mostu v Črncih je prišlo veliko čarovnic ter še več obiskovalcev iz Slovenije in Avstrije, med drugim so kuhali „čarovniški bograč"

Noč čarovnic ČrnciPotem ko so lani, po zapletu s prireditvijo „Noč čarovnic" pri Gradu na Goričkem, pripravili prvo „čarovniško" prireditev na desnem bregu Mure - v Črncih v občini Apače, je omenjeni dogodek potekal tudi letos. Gostilna Vrtnica iz Konjišča, s soorganizatorji in pokrovitelji s slovenske in avtrijske strani reke Mure, je namreč v četrtek, 31. oktobra znova pripravila celodnevno prireditev „Čarovnice pri mostu", kjer je med drugim zagorela grmada, na kateri so zažgali čarovnico. Vse skupaj se je začelo že dopoldan, ko se je začelo tekmovanje v kuhanju čarovniškega bograča, nakar so odprli „vaško tržnico". Kot nam je povedal glavni organizator dogajanja Simon Grlec, so dosegli cilj in celotno prizorišče uspeli odeti v srednjeveški stil, zasluge za to pa, kot pravi, gredo močni ekipi organizatorjev. Dodal je, da je k uresničitvi odlične čarovniške noči pripomogla tudi solidarna pomoč goriških društev.

Vmes se je sicer odvijalo mariskaj zanimivega, čarovnice in čarodeje pa so priklicali tik po poldnevu, uro pozneje pa se je že začelo rajanje s skupino Weekend band. Otroci so lahko ustvarjali v delavnicah, pripravili so viteške in družabne igre, obiskovalci so se lahko poučili o zgodovini čarovništva na tem območju ter zgodovini gradu v Črncih, ko se je zvečerilo, torej stemnilo, pa je bil na vrsti sežig čarovnice na grmadi. Temu je sledila zabava do poznih nočnih ur z velikim koncertom srbskega pevca Čira. Obiskovalci, katerih je bilo ogromno z obeh bregov reke Mure, iz Slovenije in Avstrije, so lahko sodelovali v izborih najčarovnice, izbirali so tudi najbolj zanimivo izrezljane in okrašene buče ipd. Rajanja čarovnic, ki je na tem mestu potekalo drugo leto zapored, so se tokrat udeležili tudi sosedje iz Avstrije ter obiskovalci iz Maribora in Jesenic.

Zanimivo je omeniti, da je tudi konjska kočija obiskovalce vozila od dvorca Črnci, v bližini regionalne ceste Gornja Radgona – Šentilj, do prizorišča dogajanja pri reki Muri, veliko radovednosti pa je med obiskovalci vzbudilo tudi viteško bojevanje, ki ga je skupaj z otroci prikazalo društvo iz Riegersburga... V omenjenem tekmovanju v kuhanju bograča, kjer je nastopilo pet ekip, pa je nekoliko presenetljivo slavila edina ekipa, ki ni bila iz Pomurja, Radio Slovenske gorice iz Lenarta (Romana Drumlič, Maks Kurbus, Cvetka Žunič, Slavko Kurbus). Strokovna komisija, v postavi: Brigita Čufar, Milan Grilec in Igor Makari, je na 2. mesto uvrstila ekipo PGD Podgorje, in na tretja ekipo TD Čemaž. Na 4. mesto se je uvrstila ekipa Andy's bara iz Gornje Radgone, ki se je mimogrede predstavila z enkratnim veganskim bogračem, zadnji pa so bili običajno dobri tekmovalci iz Športno turističnega društva Mahovci, ki so dejali, da jim je tokrat dejansko bil cilj le sodelovati in se poveseliti...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Desni breg reke Mure zasedle čarovnice!