Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Številni gostje na slavnostna akademiji ob 90. letnici prekmurskega nogometnega ponosa

 

Porazi so preteklost, zmage so prihodnost!

Ljubim Muro, nisem kriv, ljubil jo bom, dokler sem živ! Že 90 let.

Akademija NK MuraMurska Sobota – Konec tedna, prvega v septembru, je v soboškem gledališču Park, pod nepisanim geslom: Porazi so preteklost, zmage so prihodnost, potekala slavnostna akademija ob 90 - obletnici Nogometnega kluba Mura. "Muri je mesto v prvi ligi," so si bili enotni vsi govorci, "Ljubim Muro nisem kriv, ljubil jo bom, dokler sem živ," pa je bil napis na velikem platnu, ki je vseskozi sporočalo to, kar čutijo mnogi navijači črno-belih. Slavnostna akademija se je začela z izvedbo Murine himne, ki se je ponovno zaslišala ob koncu prireditve, ko je kakšnih 250 gostov konec slavnostne akademije ob 90-letnici NK Mure in organiziranega nogometa v Murski Soboti pričakalo na nogah in z glasnim petjem Murine himne legendarne zasedbe Ten High, ki je nastopila na prireditvi.

Na akademiji je bil premierno prikazan dokumentarni film, ki je bil kot sprehod po pestri zgodovini kluba iz Fazanerije z zanimivimi sogovorniki. Film je pripravil zvesti navijač Mure Zvonko Žekš. Polurni dokumentarec z arhivskimi posnetki in pronicljivim besedilom je marsikomu na lice zvabil solze. Akademijo so pripravili navijači Mure v sodelovanju z Nogometno šolo (NŠ) Mura, ki je zdajšnja naslednica organiziranega nogometa v Murski Soboti, in Mestno občino Murska Sobota. Levji delež, da se je letos obeležil spomin na 90. let Mure, pa so nosili navijači Mure Andrej Bedek, Zlatan Cerić – Jaro, Aleš Cipot, Simon Horvat, Aleš Ščančar, Drago Škaper in Zvonko Žekš. Damir Banfi, predsednik NŠ Mure, je povedal, da bi bila zgodovina Mure skoraj zagotovo drugačna, če bi ti, ki so v preteklosti delali v klubu, imeli energijo teh nekaj navijačev, ki so pripravili akademijo. Prav dejstvo, da nekateri še vedno nosijo Muro v srcu, je dokaz, da ta klub še diha in živi, kljub vsemu, kar je dal skozi. Banfi je še povedal, da je Mura na dobri poti, vendar jo čaka še veliko dela. NŠ Mura zdaj v 3. SNL Vzhod nadaljuje z organiziranim nogometom v Murski Soboti.
Danilo Kacijan, predsednik Medobčinske nogometne zveze (MNZ) Murska Sobota in član Izvršnega odbora Nogometne zveze (NZS) Slovenije, je dejal, da je Mura na vrhu piramide nogometa v Pomurju in da še vedno ob Mariboru in Olimpiji pomeni največ v slovenskem nogometu. Kacijan je še dejal, da se Mura mora vrniti tja, kamor sodil, to je v prvo ligo. Predsednik MNZ je predsedniku NŠ Mure izročil priznanje in dodal, da so prihodnost nogometa v Pomurju mladi, zato je usmeritev NŠ pravilna.
Slavnostni govornik na akademiji murskosoboški župan Anton Štihec je povedal, da je lokalna skupnost vedno podpirala in stala ob strani nogometu v Murski Soboti, zato si želijo, da bi se klub vrnil na pota stare slave. Sami bodo klub še naprej podpirali, kolikor je v njihovi moči. Štihec je dejal, da ima Mura velik simbolni pomen ne le za Mursko Soboto, ampak vso Pomurje in še širše, zato je prav, da se tradicija nadaljuje. Župan Murske Sobote je po nagovoru podelil priznanje NŠ Muri, ki ob 90. letnici Mure nadaljuje z organiziranim nogometom v Murski Soboti. Organizatorji akademije in spomina na 90 let nogometa v Murski Soboti so tudi sami podelili zahvale. Prejeli so jih MNZ Murska Sobota, NZS in Mestna občina Murska Sobota. Kot zahvalo za vse nogometaše, funkcionarje in delavce, ki so bili vpeti v Muro, je zahvalo prejel Ljubomir Deškovič, letnik 1923, najstarejši še živeči nogometaš in funkcionar Mure.
Predstavnik navijaške skupine Black Gringos, ki so prav tako bili gosti akademije, Aleš Horvat, je prejel zahvalo, ki gre vsem navijačem Mure, ki so ponos iz Fazanerije spremljali in podpirali, bodisi na Olimpijskem stadionu v Rimu bodisi na igriščih v domačih ligah. Horvat se je imenu prejemnikov zahvalil in dejal, da je prepričan, da se bodo še srečali ob prihodnjih obletnicah. Sklenil je: »Mura – že 90 let si Prekmurje cel svet!« Akademijo so ob skupini Ten High popestrili tudi mladi nogometaši NŠ Mure, ki so pod vodstvom trenerja Erika Vičiča prikazali svoje spretnosti.
Začetki nogometa sicer v Murski Soboti segajo že v čas prve svetovne vojne. Po besedah enega prvih nogometašev Kolomana Janše iz Brezovec je prvo usnjeno žogo v Mursko Soboto prinesel Laci Kardoš leta 1918. Dve leti kasneje je bila na Živinskem trgu v Murski Soboti odigrana nogometna tekma med Dolnjo Lendavo in Mursko Soboto. Prvi športni klub v Murski Soboti je bil ustanovljen 16. avgusta 1924 v hotelu Dobray. Prvi predsednik kluba je postal bančni ravnatelj Franjo Košir, nogometnemu odseku pa je načeloval Franc Ramovž. 31. avgusta 1924 so nogometaši Mure odigrali prvo prijateljsko tekmo s SK Maribor. Igrali so: Čenar, Bencik, Hočevar, Gregorič, Čiček, Norčič, Peterka, Hegedüš, Keresturi, Perkič in Šimon.
Slavnostna akademija je bila zaključek spomina na 90. let Mure. Tretjega avgusta je bila namreč v čast praznovanja rojstnega dneva Mure odigrana nogometna tekma z Udinesejem iz Italije, klubom, ki ima prav tako kot Mura za simbol črno-belo barvo. Desetega junija je bila še v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) Murska Sobota otvoritev priložnostne razstave ob 90-letnici Mure. Razstava je bila na ogled vse do 21. junija, prikazano pa je bilo arhivsko slikovno gradivo in pisni zapisi ter kosi športne opreme, seveda črno-bele barve. Začetek spomina na 90 let murskosoboškega nogometa in Mure se je sicer najprej začel 7. in 8. junija 2014, ko je v Fazaneriji potekal že tradicionalni mednarodni turnir mladih selekcij Ford Open Avto Rajh, kjer je igralo okrog 1000 mladih nogometašev iz Slovenije ter tujine...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Številni gostje na slavnostna akademiji ob 90. letnici prekmurskega nogometnega ponosa