Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kulinarični užitki s Fredijem

 

Učili so se novih kulinaričnih tehnik in pristopov

Kuhajmo s FredijemPodobno kot vseskozi, zlasti v zimskem času, ko so nekoliko daljše noči, je Evangeličanska cerkvena občina Bodonci, z domačim duhovnikom Simonom Severom, tudi tokrat poskrbela za zanimivo dogajanje. V prostorih cerkvenega doma so namreč pripravili posebno kulinarično delavnico z znanim chefom Fredijem Kranjcem, priljubljenim udeležencem showa »Gostilna išče šefa«. "Na delavnici, katere se je že v prvo udeležilo skoraj 20 farank in faranov, so se pod Fredijevim vodstvom naučili novih kulinaričnih trendov. Kreirali so zanimive krožnike in se naučili tisto, čemur v kulinariki pravijo »nekaj več«.

Na prvem tečaju so bili zraven predvsem domači, bodonski farani, na drugem, ki se bo začel v petek, 20. marca ob 17. uri v Evangeličanskem domu Bodonci, pa se lahko prijavijo zainteresirani tudi od drugod. Naša želja je, da bi skozi delavnico doživeli kulinariko na nekoliko drugačen način, da se seznanimo z modernimi tehnikami in pristopi, kar nam je s pomočjo mojstra Fredija tudi uspelo", nam je povedal duhovnik ECO Bodonci Simon Sever.
Med delavnico in teoretičnim delom učenja, so udeleženci, med katerimi so lahko tudi pripadniki drugih verskih skupnosti, in ne le evangeličanske, pripravili tudi zanimiv meni, ki so ga pozneje tudi poskusili. Najprej je bila na vrsti koromačeva juha z dimljenim lososom in curry peno (za približno 10 oseb), za kar potrebujemo: 6 kosov koromač gomolja, 4 kose krompirja, 7 dag masla, 6 dag dimljenega lososa, 500 ml sladke smetane + 70 ml, curryja v prahu, sojin lecitin v prahu, 2 kosa jušnih kock - zelenjavnih, sol, poper. Na maslu rahlo prepražimo narezan koromač, dodamo mu na kocke narezan krompir. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo nekje 30 minut. Dodamo sladko smetano in takšno še malce pokuhamo. S paličnim mešalnikom spiriramo. Delček juhe prihranimo in iz nje z dodatkom lecitina naredimo peno, ki ji dodamo malce currya. Po vrhu okrasimo z narezanim prekajenim lososom.
Polnjena piščančja bedra, na cvetačnem pireju z dimljeno papriko in porovo slamico (za cca štiri osebe)4 kom piščančjih prsi, 80 g parmezana, 60 g pinjol, 16 listov čemaža, sol, poper, olje. Piščančje prsi operemo in osušimo. Na sredini naredimo z nožem luknjo, in jo napolnimo z nadevom, da dobimo tako imenovani žepek. Za nadev najprej na suho prepražimo pinjole, nato sesekljamo čemaž in vse skupaj zmešamo k skuti in parmezanu. Malo solimo in popramo in nadevamo v piščančje prsi. Nadevane žepke na vsaki strani solimo in popramo nato pa spečemo na zmernem ognju, da lepo porumenijo na obeh straneh. Pečene žepke zrežemo počez na debelejše rezine in jih serviramo.
Ena cvetača, 250 ml mleka, 2 žlici kisle smetane, 1 žlica masla, 2 žlički dimljene rdeče paprike, sol, poper, 2 cela pora. Cvetačo očistimo, jo razdelimo na manjše kose in jo damo kuhat v soljeno mleko. Ko je cvetača kuhana jo odcedimo in shranimo preostalo mleko. Na maslu prepražimo dimljeno papriko, samo toliko da se ogreje, drugače se nam zažge. Dodamo kuhano cvetačo in kislo smetano, nato zmiksamo s paličnim mešalnikom in po potrebi dodamo mleko. Na koncu začinimo še s soljo in poprom. Porovo slamico pripravimo tako, da najprej očistimo por, uporabimo samo beli del pora in ga narežemo po dolžini na 2-3cm. Potem ga narežemo na pol in iz polovic zrežemo majhne trakce, ki jih nato pomokamo in ocvremo v vročem olju na 160 stopinj cca. 2 min. Ocvrte slamice damo na papirnato brisačo, da steče odvečno olje in takoj solimo. Pripravljene porove slamice posujemo po cvetačnem pireju.
Ajdov in bezgov creme brulee (za cca sedem oseb): 125 g ajdove kaše, 250 ml mleka, 250 ml sladke smetane, 4 rumenjake, 35 g sladkorja. Za ajdov creme brulee najprej na suho prepražimo ajdovo kašo, tako dolgo da začne pokat, pazimo da se nam ne zažge. V lonec damo vret mleko in smetano, ko zavre stresemo prepraženo ajdovo kašo in pokrijemo z pvc folijo, da se infuzira cca. 10 min. V tem času zmešamo rumenjake in sladkor, nato odcedimo kašo in z mlekom zalijemo rumenjake in premešamo. Z maso nato napolnimo posodice in pečemo na 90 stopinj 55 min. Ohlajene posujemo z kristalnim sladkorjem in jih zažgemo z gorilnikom in postrežemo.
125 ml bezgovega sirupa, 300 ml sladke smetane, 4 rumenjake, 35g sladkorja. Bezgov creme brulle naredimo tako, da sladko smetano segrejemo in prelijemo čez rumenjake in sladkor na koncu dodamo bezgov sirup. Premešamo in vlijemo v posodice in pečemo na 90 stopinj 55 min. Ohlajene posujemo z kristalnim sladkorjem in jih zažgemo ter postrežemo.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Kulinarični užitki s Fredijem