Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slovenci in Hrvati ob Marijinem vnebovzetju

 

Ob Prlekih in Medžimurcih na 19. prireditvi „Pozdrav jeseni 2015", tudi gostje od drugod

Pozdrav jeseniMed okoli 1400 cerkvami in kapelicami posvečenih Mariji, kar je največ na slovenskih tleh, je tudi vaška kapelica v središču Šprinca nad Razkrižjem na prleških vinorodnih hribčkih, le nekaj deset metrov oddaljena od meje s Hrvaško. Prav tam, kjer meja med državama ne ločuje domačinov, vsako leto poteka nekaj odmevnih skupnih prireditev in dogodkov, ki bi lahko bili vzor predvsem tistim v Zagrebu in Ljubljani. In med slednje sodi tudi tradicionalna prireditev „Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja", katero je tokrat Turistično narodopisno društvo Razkrižje, skupaj z Občino in Župnijo Razkrižje, vaščani Šprinca in Koprive ter Občino in Turistično skupnostjo Štrigova na hrvaški strani meje, pripravilo že devetnajstič.

Čeprav so obiskovalci potrebovali osebni dokument, je bila državna meja na praznik Marijinega vnebovzetja odprta in kot so dejali nekateri, to bi lahko bilo vodilo vročim glavam premierjev in ministrov v Zagrebu in Ljubljani, ter zlasti poslancev v Saboru in Državnem zboru.
„Poudarek naše prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov, oz. držav Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev. Ta dan je v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje", sta praktično soglasno dejala župana sosednjih občin Razkrižja in Štigove, dva Stanka (Ivanušič in Rebernik).
V celodnevni prireditvi se je med ozkimi vaškimi cestami ter pod šotori v bližini kapelice na Šprincu, dogajalo marsikaj zanimivega, v ospredju pa sta kljub vsemu bila cvetje in vino. Prireditev se je namreč že v dopoldanskem času pričela s povorko cvetja, najprej stari traktorji, saj so se po poti prvič popeljali člani Društva ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja z okrašenimi traktorji, nato domačini vseh starosti, zlasti veliko je bilo mladih, ki so se pred tem zbrali pred domačijo Srševih na Veščici. Že uro pred poldnevom je pri kapelici v Šprincu potekala sveta maša z blagoslovom cvetja in vseh zelišč, posvečena prazniku Marijinega vnebovzetja, ki jo je daroval razkriški župnik, ki je tudi škofov vikar murskosoboške škofije za narodnostne skupnosti, msgr. Franc Režonja, ki je pozneje, ob podpori aktualne Slovenske vinske kraljice 2015 Sandre Vučko (slednja mimogrede živi prav na prizorišču dogajanja op. p.), aktualne Ljutomerske vinske kraljice Martine XVII (Ines Munda), ter obeh omenjenih županov, blagoslovil še klopotec, ki kot je v Prlekiji običaj prav od Marijinega vnebovzetja, odganja ptiče, in vinograde, kjer že hitro zorijo sladke jagode, katere bodo kmalu začeli tudi obirati.
Sama prireditev se je popoldan in vse tja do pozno v noč (čeprav jim je vmes nekoliko ponagajalo tudi neurje), nadaljevala v velikem šotoru pri kapelici v Šprincu, kjer je potekal bogat kulturni in zabavni program, z vinogradniškimi igrami, prijetnim druženjem ob mnogih ljudskih pevcih in godcih iz Prlekije, Prekmurja in Medžimurja, humorju ter plesu ob glasbi Ansambla Klapovühi. Sploh je celotno dogajanje, v neokrnjeni naravi, med polnimi vinogradi in sadovnjaki, vrtovi in tudi njivami, bilo pravi obliž za dušo in srce. Enostavno lepota in užitek za videti, slišati in doživeti...
Ob najnovejših zapletih glede arbitraže in določanja meddržavne meje, bi si tudi najvišji slovenski in hrvaški politiki lahko ogledali srečanje sosedov v Prlekiji. Tako udeleženci srečanja in druženja z obeh strani državne meje, med njima je vsaj 200 dvolastnikov, kot tudi oba župana, Štrigove Stanko Rebernik in Razkrižja Stanko Ivanušič, so nenehno poudarjali, kako lepo jim je živeti v sožitju, brez zapletov in prepirov. Ob tem razkriški župan dodaja: „Mmi ne moremo slediti vsakodnevni državni politiki temveč moramo sodelovati in živeti skupaj". In temu ni kaj za dodati!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Slovenci in Hrvati ob Marijinem vnebovzetju