Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slovenci in Hrvati ob Marijinem vnebovzetju

 

Ob Prlekih in Medžimurcih na 19. prireditvi „Pozdrav jeseni 2015", tudi gostje od drugod

Pozdrav jeseniMed okoli 1400 cerkvami in kapelicami posvečenih Mariji, kar je največ na slovenskih tleh, je tudi vaška kapelica v središču Šprinca nad Razkrižjem na prleških vinorodnih hribčkih, le nekaj deset metrov oddaljena od meje s Hrvaško. Prav tam, kjer meja med državama ne ločuje domačinov, vsako leto poteka nekaj odmevnih skupnih prireditev in dogodkov, ki bi lahko bili vzor predvsem tistim v Zagrebu in Ljubljani. In med slednje sodi tudi tradicionalna prireditev „Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja", katero je tokrat Turistično narodopisno društvo Razkrižje, skupaj z Občino in Župnijo Razkrižje, vaščani Šprinca in Koprive ter Občino in Turistično skupnostjo Štrigova na hrvaški strani meje, pripravilo že devetnajstič.

Čeprav so obiskovalci potrebovali osebni dokument, je bila državna meja na praznik Marijinega vnebovzetja odprta in kot so dejali nekateri, to bi lahko bilo vodilo vročim glavam premierjev in ministrov v Zagrebu in Ljubljani, ter zlasti poslancev v Saboru in Državnem zboru.
„Poudarek naše prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov, oz. držav Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev. Ta dan je v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje", sta praktično soglasno dejala župana sosednjih občin Razkrižja in Štigove, dva Stanka (Ivanušič in Rebernik).
V celodnevni prireditvi se je med ozkimi vaškimi cestami ter pod šotori v bližini kapelice na Šprincu, dogajalo marsikaj zanimivega, v ospredju pa sta kljub vsemu bila cvetje in vino. Prireditev se je namreč že v dopoldanskem času pričela s povorko cvetja, najprej stari traktorji, saj so se po poti prvič popeljali člani Društva ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja z okrašenimi traktorji, nato domačini vseh starosti, zlasti veliko je bilo mladih, ki so se pred tem zbrali pred domačijo Srševih na Veščici. Že uro pred poldnevom je pri kapelici v Šprincu potekala sveta maša z blagoslovom cvetja in vseh zelišč, posvečena prazniku Marijinega vnebovzetja, ki jo je daroval razkriški župnik, ki je tudi škofov vikar murskosoboške škofije za narodnostne skupnosti, msgr. Franc Režonja, ki je pozneje, ob podpori aktualne Slovenske vinske kraljice 2015 Sandre Vučko (slednja mimogrede živi prav na prizorišču dogajanja op. p.), aktualne Ljutomerske vinske kraljice Martine XVII (Ines Munda), ter obeh omenjenih županov, blagoslovil še klopotec, ki kot je v Prlekiji običaj prav od Marijinega vnebovzetja, odganja ptiče, in vinograde, kjer že hitro zorijo sladke jagode, katere bodo kmalu začeli tudi obirati.
Sama prireditev se je popoldan in vse tja do pozno v noč (čeprav jim je vmes nekoliko ponagajalo tudi neurje), nadaljevala v velikem šotoru pri kapelici v Šprincu, kjer je potekal bogat kulturni in zabavni program, z vinogradniškimi igrami, prijetnim druženjem ob mnogih ljudskih pevcih in godcih iz Prlekije, Prekmurja in Medžimurja, humorju ter plesu ob glasbi Ansambla Klapovühi. Sploh je celotno dogajanje, v neokrnjeni naravi, med polnimi vinogradi in sadovnjaki, vrtovi in tudi njivami, bilo pravi obliž za dušo in srce. Enostavno lepota in užitek za videti, slišati in doživeti...
Ob najnovejših zapletih glede arbitraže in določanja meddržavne meje, bi si tudi najvišji slovenski in hrvaški politiki lahko ogledali srečanje sosedov v Prlekiji. Tako udeleženci srečanja in druženja z obeh strani državne meje, med njima je vsaj 200 dvolastnikov, kot tudi oba župana, Štrigove Stanko Rebernik in Razkrižja Stanko Ivanušič, so nenehno poudarjali, kako lepo jim je živeti v sožitju, brez zapletov in prepirov. Ob tem razkriški župan dodaja: „Mmi ne moremo slediti vsakodnevni državni politiki temveč moramo sodelovati in živeti skupaj". In temu ni kaj za dodati!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Slovenci in Hrvati ob Marijinem vnebovzetju