Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Želijo si 400-metrsko atletsko stezo

 

Obeležili so 50 let atletike v Murski Soboti - podelili so natanko 50 plaket

Atletika 50 letMurska Sobota - Eden najstarejših in najuspešnejših športnih kolektivov v Pomurju, Atletski klub Sobota, je svečano obeležil visok jubilej – pol stoletja obstoja in uspešnega delovanja. Ob jubileju je klub, v sodelovanju s Športno zvezo Murska Sobota, na 330 straneh izdal zbornik „Atletika v Murski Soboti", ki obsega zgodovino kraljice športov v mestu.

Pisati se je začela z ustanovitvijo soboškega Sokola in se z ustanovitvijo atletskega kluba leta 1965 nadaljevala v organizirani obliki. Na svečani akademiji, ki je sledila predstavitvi zbornika in na kateri je pet atletov iz petih desetletij kluba strnilo spomine na svojo atletsko pot, pa so nekdanjim atletom, trenerjem, funkcionarjem v klubu ter tudi organizacijam podelili natanko 50 plaket.
Težko bi si predstavljali lepšega praznovanja tako visokega jubileja murskosoboškega atletskega kluba, ki je od ustanovitve, 25. februarja 1965 pa vse do leta 2004 nosil ime AK Pomurje, zatem nekaj let AK Pomurje-PDU, od leta 2007 pa se pojavlja z imenom glavnega pokrovitelja AK Panvita, prav brez spomina na generacije atletov in atletskih delavcev. Danes klub štaje čez 70 članov, ki so razvrščeni po starostnih kategorijah od atletske šole za najmlajše, pionirske kategorije, ki je najštevilčnejša, do članske kategorije. Za njihovo strokovno vadbo danes skrbi pet trenerjev, ki svoje delo opravljajo volontersko: Tiberij Lebar, Radislav Jokanović, Andrej Brinar, Janez Kovač in David Horvat.
Čeprav klub v organizacijskem in tekmovalnem smislu že vrsto let doživlja razcvet, pa dela v vse težjih materialnih pogojih, zaradi za vrhunsko atletiko neprimerne atletske steze – ta namreč meri le 300 metrov, pa tudi v omejenih pogojih dela. A kljub temu se uspehi nizajo iz leta v leto. Pravzaprav je to bil in žal še ostaja zaščitni znak kluba vse od njegove ustanovitve. Atleti so sprva namreč trenirali na 320-metrski atletski stezi iz ugaskov-leša, po letu 1995 pa so na drugi strani OŠ I – nekdaj Gimnaziji Murska Sobota, zgradili atletski stadion z umetno maso. Pogoji dela so se vidno izboljšali, a steza zaradi nestandardne dolžine kroga ni primerna za pomembnejša tekmovanja. Če se ozremo na prehojeno pot organizirane atletike v mestu – z nekaj odličnimi posamezniki kot sta Janez Kovač in Oto Žunec, je ta v mestu delovala tudi pred ustanovitvijo kluba, je za klubom bogato obdobje, ko je s trdim delom iz vrst kluba izšlo niz vrhunskih atletov, državnih reprezentantov in rekorderjev. Klub pa je bil organizator številnih odmevnih državnih in mednarodnih tekmovanj, med drugim tudi prvenstva Jugoslavije v krosu, maratona in hitri hoji, večkrat prvenstva Slovenije v krosu ter krosov občinskih reprezentanc.
Kot je tudi na svečanosti dejal sedanji predsednik Bojan Horvat, iz vrst soboškega kluba, edinega v Pomurju, izhajajo atleti - udeleženci olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev ter nosilci številnih kolajn na mednarodnih igrah šolarjev v domovini in širom po svetu. Danes klub deluje na temeljih, ki so se gradili teh 50 let. Ti temelji so čvrsti in nosijo vso težo uspehov različnih generacij nekdanjih in sedanjih atletov, je še poudaril Horvat. Tudi slavnostni govornik Janez Kovač kot nekdanji atlet, predsednik in sedaj trener, je ponosen na dosežke več kot 300 atletov, ki so se zvrstili v tem času. Med njimi je bilo več kot 50 reprezentantov, kar je izjemna številka. Tudi danes ima AK Panvita sedem reprezentantov v različnih starostnih kategorijah, in bi težko v mestu ali regiji sploh v kakršnikoli panogi našli primerljiv športni kolektiv. Ob jubileju je bilo klubu v prepolni Grajski dvorani soboškega gradu izrečenih veliko čestitk in izročenih priznanj, med drugim s strani podžupana MO Murska Sobota Zorana Hoblaja in direktorja Atletske zveze Slovenije Luke Steinerja.
Ob obletnici je v okviru zbirke »Športna knjižnica«, ki jo izdaja ŠZ Murska Sobota, v nakladi 300 izvodov izšla 11. knjižica: Atletika v Murski Soboti, katere urednik je bil sekretar športne zveze Ludvik Zelko, največji prispevek pomembnem almanahu je dodal novinar in nekdanji odlični tekač Geza Graber, ki se sam prispeval kar 121 strani ter 126 fotografij in faksimilov različnih člankov. V knjižici so opisani prvi zametki kraljice športov iz leta 1920, predstavljeno je dogajanje do leta 1965, in po njem, ko je bil ustanovljen atletski klub. O tem so prispevke napisali predsedniki kluba, atleti, trenerji in drugi atletski delavci. V posameznih disciplinah je zbranih absolutno najboljših pet rezultatov v moški in ženski kategoriji, pa dodan seznam prvakov Jugoslavije in članov reprezentance do 1991, navedeni pa so tudi nastopi atletov ter atletinj za reprezentanco Slovenije od 1991–2014.
Kot rečeno, so ob 50. obletnici atletskega kluba v Murski Soboti, podelili natanko 50 spominskih plaket. Kot predsedniki so jih prejeli: Janez Kovač (tudi trener in atlet), Janez Žilavec, Milorad Vidovič, Jože Vouri, Štefan Puhan, Jože Pelcl, Bela Pavlič, Štefan Martinec in Bojan Horvat. Kot trenerji: Mirko Šeruga – posthumno, Janez Težak, Tiberij Lebar, Atila Horvath, Andrej Brinar, Radislav Jokanović in Diana Kočar. Kot nekdanji in sedanji atleti pa: Milan Balek, Miša Pfeifer, Suzana Zelko, Diana Škoberne, Lidija Kuzmič, Vera Škraban, Alojz Flisar, Igor Peternel, Vito Šiftar, Edita Banfi, Geza Grabar, Marija Števanec, Manuela Pergar, Bojan Šebjan, Damjan Špur, Sonja Roman, Tomaž Horvat, Davorin Čeleš, Miha Žalig, Karmen Grnjak, Tina Jureš, David Horvat, Davor Gregorinčič, Matej Fujs, Tomaž Rozmarič, Sonja Neger, Anja Benko, Aleš Zver in Dejan Preidl. Plakete so prijeli tudi: MO Murska Sobota, Panvita in Zavarovalnica Triglav kot sponzorji ali finančni podporniki; Tonček Gider in Vestnik Murska Sobota kot medija ter Ludvik Zelko kot urednik almanaha Atletika v Murski Soboti in dolgoletni sekretar Športne zveze Murska Sobota.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Želijo si 400-metrsko atletsko stezo