Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kako so nekoč delali jabolčnik (küklo, tolkanco...)?

( 1 Ocena ) 

V Sovjaku so spet kukli in prešali jabolka, kjer so pokazali, kako se je v Slovenskih Goricah in Pomurju nekoč pripravljal jabolčnik - iz neškropljenih jabolk je nastala enkratna pijača, ki so jo stisnili na 300 let stari leseni stiskalnici...

Kučeje jabukTuristično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, ki ga že vrsto let uspešno vodi podjetnik, umetniški kovač Janez Mir iz Grabonoša, je zelo delovno in veliko naredi tudi za ohranjanje kulturne dediščine. Skozi vse leto prirejajo različne prireditve, s svojo dejavnostjo pa so prisotni tudi na dogodkih, ki jih prirejajo druga društva. Ob tem na Stari Gori turistom predstavljajo znameniti mlina na veter, Kmečki muzej v starem šolskem poslopju in znamenito poznobaročno cerkev Sv. Duha. Njihova vsakoletna prireditev je tudi prikaz stiskanja, domačini v Slovenskih Goricah, rečejo prešanja jabolk na stari način, tokrat je tako potekalo že 9. stiskanje jabolk po starem in na stari preši. Dogodek zadnja tri leta poteka v Čehovi Kljüčaji, ki je v lasti Antona Golnarja in se nahaja v Sovjaku, To je viničarska hiša, ki nosi letnico 1728, v njej pa je postavljena več kot sto let stara lesena preša.

Pred prireditvijo so v Golnarjevem sadovnjaku v Sovjaku in sadovnjaku v Malem Moravščaku pri Grabonoščakovih, nabrali nekaj jabolk starih sort mošancelj in bobovec. Ker jih je bilo premalo, je večji del jabolk za prešanje TD Sv. Jurij ob Ščavnici, podaril sadjar Ivo Senekovič, ki ima v Terbegovcih 22 ha sadovnjakov. Ker tudi sam zaradi pozebe ni pridelal jabolk, jih je uvozil iz Hrvaške. Kakor vsako leto, je za prešanje poskrbel Edi Leskovar s Stare Gore. Da bi prešanje prikazali čim bolj nazorno, tako kot so nekoč prešali jabolka za pridobivanje jabolčnika, kateremu so reklu kukla, so jabolka na podu preše najprej zdrobili s lesenimi pehi, s katerimi so »kukli« po jabolkih, da so jih zdrobili. Pri tem delu so Ediju pomagali Pavel Klobasa, in otroci, njim je to bilo posebno veselje, Tea, Rok, Jure in Gašper. Stiskana jabolka so s »šaflo« metali v leseni obroč, ki tvori koš v katerem s težo prešpana stiskajo sok iz jabolk. Na koš sta Pavel in Edi postavila »dveri«, na katere sta naložila plohe, poprek pa položila ploh, ki se mu reče maček. Vreteno sta vrtela Marjan Vrbnjak in Janez Mir. Po postavitvi koša in prešanju, smo se pogovarjali s predsednikom društva Janezom Mirom, ki je dejal, da je vesel, da „našo prireditev izvajamo v Čehovi klüčaji, ki nam jo brezplačno nudi Anton Golnar, ki nam je podaril tudi vino, ter spekel domači kruh. Druge dobrote so pripravile naše članice društva, ocvirkovke in kvasenice pa Anica Tancoš. Za peko kostanjev pa je skrbel Franci Strah. Prav vsem, ki so pomagali pri izvedbi te prireditve, vseh ne morem imenovati, se v imenu društva iskreno zahvaljujem. Brez njih bi ne bilo te etnološko obarvane prireditve, s katero želimo ohraniti stare običaje iz podeželja. Kučenje jabolk je bilo, ob trgatvi, drugo najpomembnejše opravilo, saj so si s tem ustvarjali zaloge okrepčilne pijače za celo leto. Tedaj, ko ni bilo denarja, ljudje na vasi niso kupovali nobenih pijač. Poznali so le tri: vodo, jabolčnik, redko tudi vino. Naj omenim, da je župan naše občine Miroslav Petrovič, predlagal, da je postal naš jabolčnik protokolarno občinsko darilo, kar nam je v posebno čast."
Zanimivo je dodati, da je prireditev bila zelo odmevna, saj si je prešanje ogledalo veliko obiskovalcev, ki so prišli od blizu in daleč, celo iz Ljubljane.
Jabolčnik:
Sladki sok stisnjen iz jabolk sorte bobovec, ki so dobro dozorele, čez določen čas zavre in iz njega nastane nekoč najbolj znana in najpogostejša alkoholna pijača na podeželju, na skrajnjem severovzhodu države. Pijačo večina Slovencev pozna pod imenom jabolčnik, v Prlekiji pa jo imenujemo jabošnica, tukla, kukla in še kakšno ime bi se verjetno našlo. Mošt, pravzaprav sladki jabolčni sok, je nekaj posebnega in zato je bilo seveda za vse posebno doživetje pokušina tega soka. A tokrat veseli druščini niso ponudili samo jabolčnega soka, temveč so številni domačini in gostje, med sproščenim pogovorom in obujanjem spominov, pokušali tudi odlično kislo juho, pogače, pečene kostanje, vinski mošt in seveda vino...in zato ne preseneča, da se je porodila omenjena ideja, da bi pridobljen jabolčnik v bodoče podarjali kot protokolarno darilo občine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Save

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Kako so nekoč delali jabolčnik (küklo, tolkanco...)?