Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Novi gasilski avtomobil so prevzeli gasilke in gasilci PGD Lešane

 

Brez donatorjev in darovalcev bi bilo zelo težko

PGD LešaneNa športnem igrišču v Lešanah, v občini Apače, je potekala slovesnost ob sprejemu novega gasilskega vozila GW-1, ki ga je s pomočjo donatorjev in darovalcev nabavilo PGD Lešane. Slavnosti se je, ob gasilkah in gasilcih iz PGD: Spodnja Ščavnica, Žiberci, Žepovci, Sv. Ana, Lutverci, Apače, Podgorje in še katerega, udeležilo veliko obiskovalcev in gostov, med njimi tudi: župan občine Apače Franc Pižmoht, predsednik in poveljnik GZ Gornja Radgona Peter Cvetkovič in Stanislav Bratuša, poveljnik Civilne zaščite občine Apače Andrej Rugole, občinski gasilki poveljnik občine Apače Peter Horvat, bivša predsednika PGD Lešane Franc Kardinar in Roman Bek ter domači župnik Janez Ferencek. Prireditev, ki jo je vodila Petra Kozic, je s svojim nastopom popestrila Pihalna godba Apače, recitatorja Lana Voršič in Žiga Kozic, Florjanovi pevci in Folklorna skupina Vrisk Apače.

Udeležence prireditve in goste je najprej pozdravil predsednik PGD Lešane Anton Lorbek, ki je med drugim dejal: »Tradicija gasilstva v apaški dolini je več kot 130 let in smo v občini najmlajše gasilsko društvo (ustanovljeno leta 1946 op.p.), sem, in smo ponosni na to, da so v vasi Lešane pred več kot sedmimi desetletji živeli vaščani, ki so imeli voljo in pogum, ter v težkih povojnih časih ustanovili PGD Lešane. Začetki delovanja društva so bili skromni. Društvo je v začetku potrebovalo opremo in izurjenost, da so lahko pomagali ljudem v nesrečah. Z veliko truda, prostovoljnega dela in ob veliki pomoči prostovoljnih prispevkov vaščanov Lešan in sosednjih vasi se je društvo razvijalo vse do danes«. Predsednik je tudi nanizal kronologijo razvoja društva skozi njegov obstoj. Ponašajo se z dvorano, ki služi vsem vaščanom Lešan in Nasove ob raznih prireditvah. Med 151 člani, kolikor jih šteje društvo, imajo tudi usposobljen kader, ki obvlada sodobno opremo za gašenje. Ob koncu nagovora se je zahvalil vsem, ki so pripomogli k razvoju društva in posebej tistim, ki so prispevali sredstva za nabavo tega novega gasilskega vozila. Teh je zelo veliko, lep delež pa je prispevala tudi občina.
Obiskovalce je nagovoril tudi župan Franc Pižmoht, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko sledi predaji novega gasilskega vozila, ki bo služilo gasilcem za njihovo delovanje. Dejal je še, da imajo v dolini Apače najstarejša gasilska društva, ki s svojo dejavnostjo pomagajo, ko se izkaže potreba in dodal: »Gasilci ste prvi, ki priskočite na pomoč v nesrečah«. Zahvalil se je gasilcem, donatorjem in občanom, da so s svojimi prispevki podprli nakup vozila. Nagovor pa je zaključil z besedami: „Vesel sem, da sem danes med vami, preživite lep današnji popoldan na tej prireditvi". Prisotne je pozdravil tudi poveljnik GZ Gornja Radgona Peter Cvetovič. Po predaji ključev vozniku, predal mu jih je poveljnik Damjan Žižek, in odkritju avtomobila kjer sta zastavo snela predsednik Anton Lorbek in poveljnik društva Damjan Žižek, je novo vozilo blagoslovil župnik Janez Ferencek, ki je ob tem pohvalil gasilce, da nudijo prostor krajanom, ko spletajo vence za okrasitev cerkve in nabožnih spomenikov. Slavje se je končalo z veliko gasilsko veselico kjer so za zabavo poskrbeli Razgaljeni muzikantje, za popestritev prireditve pa sta s svojim nastopom poskrbela znana hrvaška pevca Ivana Kovač in Dražen Zečić.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Novi gasilski avtomobil so prevzeli gasilke in gasilci PGD Lešane