Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radi delamo dobro!

( 1 Ocena ) 

V Marketu Marjanca GR lahko podprete vaše društvo

Mercatorjev projekt: Radi delamo dobro!V letu 2019 spet poteka Mercatorjev projekt »Radi delamo dobro«. Projekt spremlja slogan "Sosedje, stopimo skupaj!", ki poziva k povezovanju z namenom izgradnje dobre soseske.
Projekt »Radi delamo dobro« se bo letos izvajal med 1. in 30. aprilom v 70 izbranih Mercatorjevih trgovinah. 70 trgovin predstavlja simboliko praznovanja Mercatorjevega 70. rojstnega dne. Vsaka izmed 70 trgovin predlaga 3 lokalna društva (ki so do danes že izbrana), ki se bodo potegovala za glavno donacijo 1000 €. Poleg zmagovalcev bodo z darilnimi karticami Mercator nagrajeni tudi 2. in 3. uvrščeni.
V Gornji Radgoni je sodelujoča Mercatorjeva prodajalna Market Marjanca. Sodelujoča lokalna društva so: Društvo Športno-nogometni klub Radgona, Turistično društvo Negova – Sp. Ivanjci in Študentski mladinski klub KLINKA.

Potek glasovanja: Kupec prejme pri vsakem nakupu glasovalni žeton, s katerim na prodajnem mestu za enega od treh predlogov sodelujočih organizacij glasuje tako, da vrže žeton v pripravljeno glasovalno škatlo. Po zaključku aktivnosti bo organizacija z zmagovalnim predlogom, ki bo prejel največ glasov na posameznem prodajnem mestu, prejela donacijo v znesku 1.000 EUR, ki bo izplačana v denarju. Organizacija z drugo uvrščenim predlogom prejme darilno kartico Mercator v vrednosti 200 EUR, organizacija s tretje uvrščenim predlogom pa darilno kartico Mercator v vrednosti 100 EUR.

Predstavitev sodelujočih društev v Gornji Radgoni:

Društvo Športno-nogometni klub Radgona
ŠNKSmo eno večjih društev v Občini Gornja Radgona. Naše poslanstvo je vzgajati mlade nogometaše in jih učiti nogometnih veščin. Vzgajamo starostne skupine selekcij U7, U8, U9, U10, U11, U12, U13, U15, U17 in U19. Paradno selekcijo predstavlja 1. moštvo, ki tekmuje - izključno z domačimi nogometaši - v 3. Slovenski nogometni ligi VZHOD. Posebnost našega 1. moštva je, da fantje prejemajo nadomestila za izgubljeno energijo v obliki hrane in pijače, ne prejemajo pa nikakršnih finančnih sredstev.
V naše Društvo ŠNK Radgona je bilo v letu 2018 včlanjenih 177 oseb, od tega 131 nogometašev. Locirani smo v Turističnem Športnem Centru Trate (TŠC TRATE), kjer imamo odlične pogoje za nogometno vadbo na malem igrišču z umetno travo, na dveh malih igriščih in dveh velikih nogometnih igriščih.
Namen uporabe sredstev:
Če bi si pridobili donacijo, bi ta sredstva porabili za hrano in pijačo naših igralcev 1. moštva po nogometnih tekmah.

Turistično društvo Negova – Sp. Ivanjci
TDNTD deluje na območje dveh krajevnih skupnosti In občine Gornja Radgona. Organizira in sodeluje na prireditvah na gradu Negova. Naše poslanstvo je predstavitev društva in promocija občine na sejmih, krajevnih praznikih. Skrb za urejenost okolja v samem kraju. Oživljanje starih kmečkih običajev, ohranjanje kulturne dediščine in ljudskega izročila. V okviru dramske skupine predstave različnih iger iz srednjega veka. Organizacija in izvedba pohodov.
Namen uporabe sredstev:
Organizacija srednjeveškega večera na gradu Negova. Izvedba grajskega tabora za otroke. Izdaja zloženke o društvu.

Študentski mladinski klub KLINKA
KlinkaŠMKK deluje na območju UE Gornja Radgona, torej v Občinah Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici. Zavedamo se, kaj pomeni predstavljati mladih vredno organizacijo zato želimo svojim članom ponuditi čim bolj raznolike dejavnosti, pri tem pa se želimo prilagajati njihovim potrebam.
Nočemo in ne želimo konkurirati ali podvajati stvari, ki se že dogajajo, ampak ponuditi aktivnosti, ki še jih ni in tako prebuditi tiste mlade, kateri še do sedaj niso našli svojega mesta v obstoječih organizacijah in društvih ter pritegniti vse, ki si želijo dodatnih aktivnosti.
Namen uporabe sredstev:
Pravkar je minil Fašenk 2019, ki je eden izmed dveh naših zelo velikih dogodkov. Drugi dogodek, ki nam predstavlja velik finančni zalogaj je Športaj s Klinko in to je tudi dogodek za katerega bi porabili dobljena sredstva. Sredstva bi v večini porabili za hrano, pijačo in kakšne nagrade ekip/posameznikov, ki bodo sodelovale/sodelovali v enem izmed športov na dogodku-seveda je odvisno od dobljene nagrade.

Vabljeni, da svoj glasovalni žeton vržete v glasovalno škatlo za društvo, ki ga želite podpreti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Radi delamo dobro!