Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Radi delamo dobro!

( 1 Ocena ) 

V Marketu Marjanca GR lahko podprete vaše društvo

Mercatorjev projekt: Radi delamo dobro!V letu 2019 spet poteka Mercatorjev projekt »Radi delamo dobro«. Projekt spremlja slogan "Sosedje, stopimo skupaj!", ki poziva k povezovanju z namenom izgradnje dobre soseske.
Projekt »Radi delamo dobro« se bo letos izvajal med 1. in 30. aprilom v 70 izbranih Mercatorjevih trgovinah. 70 trgovin predstavlja simboliko praznovanja Mercatorjevega 70. rojstnega dne. Vsaka izmed 70 trgovin predlaga 3 lokalna društva (ki so do danes že izbrana), ki se bodo potegovala za glavno donacijo 1000 €. Poleg zmagovalcev bodo z darilnimi karticami Mercator nagrajeni tudi 2. in 3. uvrščeni.
V Gornji Radgoni je sodelujoča Mercatorjeva prodajalna Market Marjanca. Sodelujoča lokalna društva so: Društvo Športno-nogometni klub Radgona, Turistično društvo Negova – Sp. Ivanjci in Študentski mladinski klub KLINKA.

Potek glasovanja: Kupec prejme pri vsakem nakupu glasovalni žeton, s katerim na prodajnem mestu za enega od treh predlogov sodelujočih organizacij glasuje tako, da vrže žeton v pripravljeno glasovalno škatlo. Po zaključku aktivnosti bo organizacija z zmagovalnim predlogom, ki bo prejel največ glasov na posameznem prodajnem mestu, prejela donacijo v znesku 1.000 EUR, ki bo izplačana v denarju. Organizacija z drugo uvrščenim predlogom prejme darilno kartico Mercator v vrednosti 200 EUR, organizacija s tretje uvrščenim predlogom pa darilno kartico Mercator v vrednosti 100 EUR.

Predstavitev sodelujočih društev v Gornji Radgoni:

Društvo Športno-nogometni klub Radgona
ŠNKSmo eno večjih društev v Občini Gornja Radgona. Naše poslanstvo je vzgajati mlade nogometaše in jih učiti nogometnih veščin. Vzgajamo starostne skupine selekcij U7, U8, U9, U10, U11, U12, U13, U15, U17 in U19. Paradno selekcijo predstavlja 1. moštvo, ki tekmuje - izključno z domačimi nogometaši - v 3. Slovenski nogometni ligi VZHOD. Posebnost našega 1. moštva je, da fantje prejemajo nadomestila za izgubljeno energijo v obliki hrane in pijače, ne prejemajo pa nikakršnih finančnih sredstev.
V naše Društvo ŠNK Radgona je bilo v letu 2018 včlanjenih 177 oseb, od tega 131 nogometašev. Locirani smo v Turističnem Športnem Centru Trate (TŠC TRATE), kjer imamo odlične pogoje za nogometno vadbo na malem igrišču z umetno travo, na dveh malih igriščih in dveh velikih nogometnih igriščih.
Namen uporabe sredstev:
Če bi si pridobili donacijo, bi ta sredstva porabili za hrano in pijačo naših igralcev 1. moštva po nogometnih tekmah.

Turistično društvo Negova – Sp. Ivanjci
TDNTD deluje na območje dveh krajevnih skupnosti In občine Gornja Radgona. Organizira in sodeluje na prireditvah na gradu Negova. Naše poslanstvo je predstavitev društva in promocija občine na sejmih, krajevnih praznikih. Skrb za urejenost okolja v samem kraju. Oživljanje starih kmečkih običajev, ohranjanje kulturne dediščine in ljudskega izročila. V okviru dramske skupine predstave različnih iger iz srednjega veka. Organizacija in izvedba pohodov.
Namen uporabe sredstev:
Organizacija srednjeveškega večera na gradu Negova. Izvedba grajskega tabora za otroke. Izdaja zloženke o društvu.

Študentski mladinski klub KLINKA
KlinkaŠMKK deluje na območju UE Gornja Radgona, torej v Občinah Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici. Zavedamo se, kaj pomeni predstavljati mladih vredno organizacijo zato želimo svojim članom ponuditi čim bolj raznolike dejavnosti, pri tem pa se želimo prilagajati njihovim potrebam.
Nočemo in ne želimo konkurirati ali podvajati stvari, ki se že dogajajo, ampak ponuditi aktivnosti, ki še jih ni in tako prebuditi tiste mlade, kateri še do sedaj niso našli svojega mesta v obstoječih organizacijah in društvih ter pritegniti vse, ki si želijo dodatnih aktivnosti.
Namen uporabe sredstev:
Pravkar je minil Fašenk 2019, ki je eden izmed dveh naših zelo velikih dogodkov. Drugi dogodek, ki nam predstavlja velik finančni zalogaj je Športaj s Klinko in to je tudi dogodek za katerega bi porabili dobljena sredstva. Sredstva bi v večini porabili za hrano, pijačo in kakšne nagrade ekip/posameznikov, ki bodo sodelovale/sodelovali v enem izmed športov na dogodku-seveda je odvisno od dobljene nagrade.

Vabljeni, da svoj glasovalni žeton vržete v glasovalno škatlo za društvo, ki ga želite podpreti.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki Radi delamo dobro!