V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019"

 

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

Poleg najbolj prepoznavnega dela programa, to je večerni del, kjer so na svoj račun, kot vsako leto, prišli ljubitelji domače glasbe in glasbe čez Muro, je prireditev bila obogatena tudi z vrsto spremljevalnimi dogodki, ki so se začeli odvijati že dober teden dni pred samim uradnim začetkom prireditve. Tako je potekalo tekmovanje ribičev v ribolovu ter v nogometu, kjer so se pomerili ribiči iz Hotize in Kapce, potem pohod z baklami, pa mednarodna likovna kolonija, odmeven pa je bil tudi dogodek pri "Brodarski hiši" ob reki Muri, in sicer okrogla miza o sobivanju z bobri, ki so naravo ob reki Muri v zadnjih letih nedvomno zelo obogatili. Kot sta povedala Stanislav Gjerkeš, predsednik organizacijskega odbora prireditve, in Igor Köveš, predsednik TD Hotiza, je prireditev znana že več kot stoletje, a v nekoliko drugačni obliki, kot so današnji Ribiški dnevi. „Na Hotizi so praktično vsi dogodki že od nekoč bili povezani z reko Muro, ob reki Muri pa so se vedno tudi odvijali. In prireditev Ribiški dnevi na Hotizi je ena večjih turistično-kulturnih prireditve v občini Lendava in ena izmed večjih kulinaričnih prireditev v Pomurju, na kateri se strežejo ribe iz reke Mure, pripravljene na tradicionalni "hotiški" način, katerega recept sega v daljno zgodovino hotiških ribičev. Dokaz za to je, da vsako leto, v treh dneh, postrežejo krepko čez tono rib, letos okoli 2.000 kg", je med drugim dejal Gjerkeš. Vse tri dni prireditve so sicer ponujali, ob dobri domači žlahtni kapljici, bogat kulinarični izbor ribjih jedi: ribe na hotiški način, ribjo čorbo, ribje pleskavice, ribje bombice, ribji burger, ribji zvitki s sirom ter tudi druge kulinarične dobrote. Köveš pa je ponosen na domačine, saj je v takšno prireditev bilo vloženih veliko ur prostovoljnega dela, kar je pravzaprav ponos Hotize in vseh Hotižanov. Na prireditvi, v vasi z okoli 750 dušami je v treh dneh prišlo več kot 10.000 obiskovalcev. „Prireditev je vse dni povezovala stare in mlade, ljubitelje dobre glasbe, hrane in pijače, ljubitelje ribištva in ribolova, zgodovine Hotižanov, znamenitosti, ljubitelje umetnosti in tako prispevala k medgeneracijskemu sodelovanju. In zanimivo vsi dogodki so za obiskovalce minevali brez vstopnine.
Sama prireditev se je sicer začela že v četrtek pozno popoldan z odprtjem razstave mednarodne likovne kolonije "Življenje ob reki Muri", ki se je odvijala na in v okolici nogometnega igrišča na Hotizi. Na razstavi, ki je potekala v vaškem domu Hotiza, so svoja dela predstavili likovni društvi Mavrica in Mozaik iz Murske Sobote, ki združujeta člane iz celotnega Prekmurja, ter likovniki iz sosednje Hrvaške in Madžarske. Likovna dela upodabljajo najlepše kotičke v Hotizi in okolici ter pomembnejše zgodovinske znamenitosti (Hotiško jezero, Hotiški brod, Točka treh grofij, župnijska cerkev Sv. Petra in Pavla, Halasov križev pot...). Nekoliko pozneje je potekala tudi uradna otvoritev 24. Hotiških ribiških dnevov, in sicer s kulturnim programom, na prireditvenem prostoru Nogača. Kulturni program je bil namenjen predstavitvi domačih skupin, kot so pevci ljudskih pesmi, mlade pevke, ritmična skupina, mlade kitaristke, Hotiški ansambel, otroški vrtec Hotiza... Predstavili pa se tudi člani iz sosednjih kulturno-umetniških društev.
Večer je vse tja do jutranjih ur je mineval v znamenju veselice v ritmih pomurske glasbene skupine »Polanski zvoki«. Naslednji dan, v petek pa je na prireditvenem prostoru Nogača potekala še ena večerna veselica, spet do jutranjih ur, z legendarno skupino Čuki. V soboto je bila v ospredju celodnevna zabava s skupino »Štajerski fakini«. Vsem obiskovalcem »Hotiških ribiških dnevov« so organizatorji pokazali tudi svojo vasico, znamenitosti in kraj. Da pa nebi pozabili na šibkejše obiskovalce (starejše, otroke in gibalno ovirane) so vsem omogočili, da so se po kraju popeljali s kočijo ali turističnim vlakcem. V okviru nepozabne prireditve je med drugim potekalo tudi srečanje hotiških zdomcev in okoliških upokojencev ter upokojencev iz sosednje Hrvaške. S srečanjem starejših vaščanov in zdomcev, so jih pod sloganom „Kak je inda bilau" (Kako je nekoč bilo), želeli vrniti v njihovo otroštvo v Hotizi. Seveda so pripravili tudi srečelov z bogatimi nagradami, s čimer so nekoliko pokrili stroške, omeniti kaže še skok padalcev ter stojnice, na katerih so se s svojimi dobrotami, predstavili predvsem domačini.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019"