Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019"

 

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

Poleg najbolj prepoznavnega dela programa, to je večerni del, kjer so na svoj račun, kot vsako leto, prišli ljubitelji domače glasbe in glasbe čez Muro, je prireditev bila obogatena tudi z vrsto spremljevalnimi dogodki, ki so se začeli odvijati že dober teden dni pred samim uradnim začetkom prireditve. Tako je potekalo tekmovanje ribičev v ribolovu ter v nogometu, kjer so se pomerili ribiči iz Hotize in Kapce, potem pohod z baklami, pa mednarodna likovna kolonija, odmeven pa je bil tudi dogodek pri "Brodarski hiši" ob reki Muri, in sicer okrogla miza o sobivanju z bobri, ki so naravo ob reki Muri v zadnjih letih nedvomno zelo obogatili. Kot sta povedala Stanislav Gjerkeš, predsednik organizacijskega odbora prireditve, in Igor Köveš, predsednik TD Hotiza, je prireditev znana že več kot stoletje, a v nekoliko drugačni obliki, kot so današnji Ribiški dnevi. „Na Hotizi so praktično vsi dogodki že od nekoč bili povezani z reko Muro, ob reki Muri pa so se vedno tudi odvijali. In prireditev Ribiški dnevi na Hotizi je ena večjih turistično-kulturnih prireditve v občini Lendava in ena izmed večjih kulinaričnih prireditev v Pomurju, na kateri se strežejo ribe iz reke Mure, pripravljene na tradicionalni "hotiški" način, katerega recept sega v daljno zgodovino hotiških ribičev. Dokaz za to je, da vsako leto, v treh dneh, postrežejo krepko čez tono rib, letos okoli 2.000 kg", je med drugim dejal Gjerkeš. Vse tri dni prireditve so sicer ponujali, ob dobri domači žlahtni kapljici, bogat kulinarični izbor ribjih jedi: ribe na hotiški način, ribjo čorbo, ribje pleskavice, ribje bombice, ribji burger, ribji zvitki s sirom ter tudi druge kulinarične dobrote. Köveš pa je ponosen na domačine, saj je v takšno prireditev bilo vloženih veliko ur prostovoljnega dela, kar je pravzaprav ponos Hotize in vseh Hotižanov. Na prireditvi, v vasi z okoli 750 dušami je v treh dneh prišlo več kot 10.000 obiskovalcev. „Prireditev je vse dni povezovala stare in mlade, ljubitelje dobre glasbe, hrane in pijače, ljubitelje ribištva in ribolova, zgodovine Hotižanov, znamenitosti, ljubitelje umetnosti in tako prispevala k medgeneracijskemu sodelovanju. In zanimivo vsi dogodki so za obiskovalce minevali brez vstopnine.
Sama prireditev se je sicer začela že v četrtek pozno popoldan z odprtjem razstave mednarodne likovne kolonije "Življenje ob reki Muri", ki se je odvijala na in v okolici nogometnega igrišča na Hotizi. Na razstavi, ki je potekala v vaškem domu Hotiza, so svoja dela predstavili likovni društvi Mavrica in Mozaik iz Murske Sobote, ki združujeta člane iz celotnega Prekmurja, ter likovniki iz sosednje Hrvaške in Madžarske. Likovna dela upodabljajo najlepše kotičke v Hotizi in okolici ter pomembnejše zgodovinske znamenitosti (Hotiško jezero, Hotiški brod, Točka treh grofij, župnijska cerkev Sv. Petra in Pavla, Halasov križev pot...). Nekoliko pozneje je potekala tudi uradna otvoritev 24. Hotiških ribiških dnevov, in sicer s kulturnim programom, na prireditvenem prostoru Nogača. Kulturni program je bil namenjen predstavitvi domačih skupin, kot so pevci ljudskih pesmi, mlade pevke, ritmična skupina, mlade kitaristke, Hotiški ansambel, otroški vrtec Hotiza... Predstavili pa se tudi člani iz sosednjih kulturno-umetniških društev.
Večer je vse tja do jutranjih ur je mineval v znamenju veselice v ritmih pomurske glasbene skupine »Polanski zvoki«. Naslednji dan, v petek pa je na prireditvenem prostoru Nogača potekala še ena večerna veselica, spet do jutranjih ur, z legendarno skupino Čuki. V soboto je bila v ospredju celodnevna zabava s skupino »Štajerski fakini«. Vsem obiskovalcem »Hotiških ribiških dnevov« so organizatorji pokazali tudi svojo vasico, znamenitosti in kraj. Da pa nebi pozabili na šibkejše obiskovalce (starejše, otroke in gibalno ovirane) so vsem omogočili, da so se po kraju popeljali s kočijo ali turističnim vlakcem. V okviru nepozabne prireditve je med drugim potekalo tudi srečanje hotiških zdomcev in okoliških upokojencev ter upokojencev iz sosednje Hrvaške. S srečanjem starejših vaščanov in zdomcev, so jih pod sloganom „Kak je inda bilau" (Kako je nekoč bilo), želeli vrniti v njihovo otroštvo v Hotizi. Seveda so pripravili tudi srečelov z bogatimi nagradami, s čimer so nekoliko pokrili stroške, omeniti kaže še skok padalcev ter stojnice, na katerih so se s svojimi dobrotami, predstavili predvsem domačini.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Družabno Dogodki V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019"