Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Before the murder predstavlja album Dharma

 

Obetavni pomurski metalci v lendavski „Mansardi“ pripravljajo nepozaben žur

Before the murderNaključno ali ne, se bo prav na Dan upora slovenskega naroda (Dan OF), v soboto, 27. aprila 2013, v večernih urah, v Mansardi Lendava, zgodil nepozaben koncert, čedalje bolj obetavne in priljubljene pomurske skupine mladcev „Before the Murder“. Na najboljši možni način bodo fantje širši javnosti predstavili moderni hardcore (metal) album Dharma, ki izide dan pred promocijskim koncertom, v petek, 26.4. v Založbi: 10th Legion Records (Avstralija).

„Ta album predstavlja življenjsko zgodbo brezimenskega protagonista, ki se že zelo zgodaj odloči zapustiti svojo družino. Na svojih potovanjih se mora soočiti z številnimi, tudi nam poznanimi problemi, kot so jeza, sebičnost, ponos, žalost, hudobija, nevoščljivost, strah, osamljenost, itd. Komad 'The Teacher', ki smo objavili pred kratkim je četrta pesem na albumu in govori o tem, da se vse konstantno spreminja, da vse teče in da moramo stopit iz kroga trpljenja. Pomembno je, da se vsak človek sooči s svojim egom in nadomesti te negativne emocije z pozitivnimi. Le ko spremenimo svoje navade in svoje mišljenje, lahko spremenimo svet na boljše“, pravi kitarist skupine Andreas Adanič, ko smo skupino ujeli na eni zadnjih vaj pred sobotnim promocijskim koncertom v Lendavi.

...želijo spremeniti svet na bolje, a najprej morajo spremeniti svoje navade in svoje mišljenje...

Nanizal nam je tudi seznam pesmi na novem albumu: 01 ∞; 02 The Beginning; 03 Leaving Town; 04 The Teacher; 05 Adieu!; 06 Always Present; 07 The Old Wise Man; 08 The Letter; 09 Modern Life Disease; 10 Everything Went Black; 11 The Answer Within; 12 Coming Home, vsi fantje pa so prepričani, da gre „za pravo zadevo“.

Before the Murder (BTM) je sicer mlada skupino, sestavljena iz petih najstnikov, od Lendave do Murske Sobote in Gornje Radgone, ki so tudi najboljši prijatelji: Gregor (vokali), Andreas (kitara), Sven (kitara), Jure (bass), Beno (drumms – bobni). Igrajo različne zvrsti metala, predvsem tiste, ki mu je primes moderni hardcore. Seveda se fantje zavedajo, da glasba ni na prvem mestu, in so vsi tudi dobri dijaki ali študentje, njihova povprečna starost pa je komaj nekaj nad 18 let. Kljub vsemu jim njihova glasba pomeni izjemno veliko. „Naša glasba je za nas kot neko zatočišče pred rutino življenja oz. izhod iz tega sistema v katerega smo rojeni (rojstvo, šola, faks, delo, smrt). Glasba nam predstavlja oddih od tega vsega in nam daje energijo, da smo lahko pozitivni iz dneva v dneva. Zelo pomembna je tudi za našo dušo. Z glasbo poskušamo materializirat stanje naše zavesti in naših misli in s tem doseči ljudi in izzivat njihova, pogosto slaba prepričanja. Kot je že Platon rekel o pomenu glasbe: Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything“.

Skupina BTM je bila ustanovljena leta 2009, ko je tudi nastopila na kar nekaj koncertih doma in v sosednjih državah, nakar je prišlo do manjšega nesporazuma (mladostniška vihravost) in je vse kazalo na razpad skupine. Po zgladitvi manjših nesporazumov se je skupina Before the Murder, v začetku leta 2010 odločila stvar vzeti bolj resno in je pričela pisati nove pesmi. Pišejo jih vsi člani, katere potem dopolnjujejo na skupnih vajah. V slabih treh letih igranja so si člani BTM delili oder z nekaj znanimi skupinami kot so: Here Comes the Kraken, Trigger the Bloodshed, War From a Harlots Mounth, The Language of Thought Hypothesis, Fuck Your Shadow From Behind, All Fallis Down ipd. S temi skupinami so si delili oder v mestih kot so: Graz, Ljubljana, Leibnitz, Murska Sobota, Celje, Koper, ter še marsikje doma in v tujini... Številni njihovi komadi (svojo prvo zgoščenko (EP) imenovano Ruins so posneli jeseni 2010) so že bili predvajani na radijskih postajah v Veliki Britaniji, Belgiji, na Danskem ter seveda v Nemčiji, Avstriji, v Sloveniji in še kje.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Komad Ruins:

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Before the murder predstavlja album Dharma