MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Before the murder predstavlja album Dharma

 

Obetavni pomurski metalci v lendavski „Mansardi“ pripravljajo nepozaben žur

Before the murderNaključno ali ne, se bo prav na Dan upora slovenskega naroda (Dan OF), v soboto, 27. aprila 2013, v večernih urah, v Mansardi Lendava, zgodil nepozaben koncert, čedalje bolj obetavne in priljubljene pomurske skupine mladcev „Before the Murder“. Na najboljši možni način bodo fantje širši javnosti predstavili moderni hardcore (metal) album Dharma, ki izide dan pred promocijskim koncertom, v petek, 26.4. v Založbi: 10th Legion Records (Avstralija).

„Ta album predstavlja življenjsko zgodbo brezimenskega protagonista, ki se že zelo zgodaj odloči zapustiti svojo družino. Na svojih potovanjih se mora soočiti z številnimi, tudi nam poznanimi problemi, kot so jeza, sebičnost, ponos, žalost, hudobija, nevoščljivost, strah, osamljenost, itd. Komad 'The Teacher', ki smo objavili pred kratkim je četrta pesem na albumu in govori o tem, da se vse konstantno spreminja, da vse teče in da moramo stopit iz kroga trpljenja. Pomembno je, da se vsak človek sooči s svojim egom in nadomesti te negativne emocije z pozitivnimi. Le ko spremenimo svoje navade in svoje mišljenje, lahko spremenimo svet na boljše“, pravi kitarist skupine Andreas Adanič, ko smo skupino ujeli na eni zadnjih vaj pred sobotnim promocijskim koncertom v Lendavi.

...želijo spremeniti svet na bolje, a najprej morajo spremeniti svoje navade in svoje mišljenje...

Nanizal nam je tudi seznam pesmi na novem albumu: 01 ∞; 02 The Beginning; 03 Leaving Town; 04 The Teacher; 05 Adieu!; 06 Always Present; 07 The Old Wise Man; 08 The Letter; 09 Modern Life Disease; 10 Everything Went Black; 11 The Answer Within; 12 Coming Home, vsi fantje pa so prepričani, da gre „za pravo zadevo“.

Before the Murder (BTM) je sicer mlada skupino, sestavljena iz petih najstnikov, od Lendave do Murske Sobote in Gornje Radgone, ki so tudi najboljši prijatelji: Gregor (vokali), Andreas (kitara), Sven (kitara), Jure (bass), Beno (drumms – bobni). Igrajo različne zvrsti metala, predvsem tiste, ki mu je primes moderni hardcore. Seveda se fantje zavedajo, da glasba ni na prvem mestu, in so vsi tudi dobri dijaki ali študentje, njihova povprečna starost pa je komaj nekaj nad 18 let. Kljub vsemu jim njihova glasba pomeni izjemno veliko. „Naša glasba je za nas kot neko zatočišče pred rutino življenja oz. izhod iz tega sistema v katerega smo rojeni (rojstvo, šola, faks, delo, smrt). Glasba nam predstavlja oddih od tega vsega in nam daje energijo, da smo lahko pozitivni iz dneva v dneva. Zelo pomembna je tudi za našo dušo. Z glasbo poskušamo materializirat stanje naše zavesti in naših misli in s tem doseči ljudi in izzivat njihova, pogosto slaba prepričanja. Kot je že Platon rekel o pomenu glasbe: Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything“.

Skupina BTM je bila ustanovljena leta 2009, ko je tudi nastopila na kar nekaj koncertih doma in v sosednjih državah, nakar je prišlo do manjšega nesporazuma (mladostniška vihravost) in je vse kazalo na razpad skupine. Po zgladitvi manjših nesporazumov se je skupina Before the Murder, v začetku leta 2010 odločila stvar vzeti bolj resno in je pričela pisati nove pesmi. Pišejo jih vsi člani, katere potem dopolnjujejo na skupnih vajah. V slabih treh letih igranja so si člani BTM delili oder z nekaj znanimi skupinami kot so: Here Comes the Kraken, Trigger the Bloodshed, War From a Harlots Mounth, The Language of Thought Hypothesis, Fuck Your Shadow From Behind, All Fallis Down ipd. S temi skupinami so si delili oder v mestih kot so: Graz, Ljubljana, Leibnitz, Murska Sobota, Celje, Koper, ter še marsikje doma in v tujini... Številni njihovi komadi (svojo prvo zgoščenko (EP) imenovano Ruins so posneli jeseni 2010) so že bili predvajani na radijskih postajah v Veliki Britaniji, Belgiji, na Danskem ter seveda v Nemčiji, Avstriji, v Sloveniji in še kje.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Komad Ruins:

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Before the murder predstavlja album Dharma