Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Before the murder predstavlja album Dharma

 

Obetavni pomurski metalci v lendavski „Mansardi“ pripravljajo nepozaben žur

Before the murderNaključno ali ne, se bo prav na Dan upora slovenskega naroda (Dan OF), v soboto, 27. aprila 2013, v večernih urah, v Mansardi Lendava, zgodil nepozaben koncert, čedalje bolj obetavne in priljubljene pomurske skupine mladcev „Before the Murder“. Na najboljši možni način bodo fantje širši javnosti predstavili moderni hardcore (metal) album Dharma, ki izide dan pred promocijskim koncertom, v petek, 26.4. v Založbi: 10th Legion Records (Avstralija).

„Ta album predstavlja življenjsko zgodbo brezimenskega protagonista, ki se že zelo zgodaj odloči zapustiti svojo družino. Na svojih potovanjih se mora soočiti z številnimi, tudi nam poznanimi problemi, kot so jeza, sebičnost, ponos, žalost, hudobija, nevoščljivost, strah, osamljenost, itd. Komad 'The Teacher', ki smo objavili pred kratkim je četrta pesem na albumu in govori o tem, da se vse konstantno spreminja, da vse teče in da moramo stopit iz kroga trpljenja. Pomembno je, da se vsak človek sooči s svojim egom in nadomesti te negativne emocije z pozitivnimi. Le ko spremenimo svoje navade in svoje mišljenje, lahko spremenimo svet na boljše“, pravi kitarist skupine Andreas Adanič, ko smo skupino ujeli na eni zadnjih vaj pred sobotnim promocijskim koncertom v Lendavi.

...želijo spremeniti svet na bolje, a najprej morajo spremeniti svoje navade in svoje mišljenje...

Nanizal nam je tudi seznam pesmi na novem albumu: 01 ∞; 02 The Beginning; 03 Leaving Town; 04 The Teacher; 05 Adieu!; 06 Always Present; 07 The Old Wise Man; 08 The Letter; 09 Modern Life Disease; 10 Everything Went Black; 11 The Answer Within; 12 Coming Home, vsi fantje pa so prepričani, da gre „za pravo zadevo“.

Before the Murder (BTM) je sicer mlada skupino, sestavljena iz petih najstnikov, od Lendave do Murske Sobote in Gornje Radgone, ki so tudi najboljši prijatelji: Gregor (vokali), Andreas (kitara), Sven (kitara), Jure (bass), Beno (drumms – bobni). Igrajo različne zvrsti metala, predvsem tiste, ki mu je primes moderni hardcore. Seveda se fantje zavedajo, da glasba ni na prvem mestu, in so vsi tudi dobri dijaki ali študentje, njihova povprečna starost pa je komaj nekaj nad 18 let. Kljub vsemu jim njihova glasba pomeni izjemno veliko. „Naša glasba je za nas kot neko zatočišče pred rutino življenja oz. izhod iz tega sistema v katerega smo rojeni (rojstvo, šola, faks, delo, smrt). Glasba nam predstavlja oddih od tega vsega in nam daje energijo, da smo lahko pozitivni iz dneva v dneva. Zelo pomembna je tudi za našo dušo. Z glasbo poskušamo materializirat stanje naše zavesti in naših misli in s tem doseči ljudi in izzivat njihova, pogosto slaba prepričanja. Kot je že Platon rekel o pomenu glasbe: Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything“.

Skupina BTM je bila ustanovljena leta 2009, ko je tudi nastopila na kar nekaj koncertih doma in v sosednjih državah, nakar je prišlo do manjšega nesporazuma (mladostniška vihravost) in je vse kazalo na razpad skupine. Po zgladitvi manjših nesporazumov se je skupina Before the Murder, v začetku leta 2010 odločila stvar vzeti bolj resno in je pričela pisati nove pesmi. Pišejo jih vsi člani, katere potem dopolnjujejo na skupnih vajah. V slabih treh letih igranja so si člani BTM delili oder z nekaj znanimi skupinami kot so: Here Comes the Kraken, Trigger the Bloodshed, War From a Harlots Mounth, The Language of Thought Hypothesis, Fuck Your Shadow From Behind, All Fallis Down ipd. S temi skupinami so si delili oder v mestih kot so: Graz, Ljubljana, Leibnitz, Murska Sobota, Celje, Koper, ter še marsikje doma in v tujini... Številni njihovi komadi (svojo prvo zgoščenko (EP) imenovano Ruins so posneli jeseni 2010) so že bili predvajani na radijskih postajah v Veliki Britaniji, Belgiji, na Danskem ter seveda v Nemčiji, Avstriji, v Sloveniji in še kje.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Komad Ruins:

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Before the murder predstavlja album Dharma