Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mark Tivadar - vzhajajoča zvezda na glasbenem nebu!

 

Osemnajstletnik, ki se z glasbo ukvarja že od petega leta, je že posnel slovenske pesmi, kmalu tudi v nemščini

Mark TivadarPrekmurje je že od nekoč prava zakladnica dobrih glasbenikov in glasbenih skupin, tako Romskih, kot Madžarskih in zlasti Slovenskih. Težko bi našteli vse posameznike ali skupine s skrajnjega severovzhoda države, ki so zasijale na slovenskem in mednarodnem glasbenem nebu, zanesljivo pa lahko zapišemo, da se jim počasi pridružuje nova vzhajajoča zvezda. Gre za 18-letnega fanta iz Bakovcev, Marka Tivadarja, ki obiskuje 3. letnik Ekonomske šole Murska Sobota - program trgovec, sicer izvrstnega narodno zabavnega glasbenika. Je preprost in vesel fant, ki je bil rojen v Linzu v sosednji Avstriji, kjer je obiskoval vrtec in prvi razred OŠ.

A čeprav je bil rojen v nemško govorečem območju, mu tudi slovenščina ne dela težav, tako da je v obeh jezikih, glasbenik od glave do pete. V Avstriji je Mark živel prvih sedem let, prvo ljubezen in navdih za glasbo pa je dobil že pri petih letih, ko mu je babica Marija Varga nekako na prehodu v novo tisočletje, kupila majhno klaviaturo. Med svojim sedmim in desetim letom starosti je obiskoval glasbeno šolo za klavir v Murski Soboti, potem pa se je odločil preizkusiti še harmoniko.

 

Rodil se je v Avstriji, danes pa je dijak Ekonomske šole v Murski Soboti...

„Sedaj igram na klavir in klaviature, harmoniko pa sem se naučil igrati kar sam. Že vrsto let, vsak dan, ko pridem iz šole najmanj eno uro vadim. V letu 2012 sem posnel svoje prve tri pesmi, in sicer z naslovom: Disco in harmonika; Prekmurski pozdrav, in Lepa moja mala. Na pragu pa je že 4.pesem z naslovom FB pajdašica, ki sem jo napisal kar sam v prekmurščini. Besedila mi sicer piše humorist Sebastjan Kamenik iz Savinjske doline, melodije in aranžma pa dela Uroš Zagožen iz Celja, ki ima snemalni studio, v katerem snemam pesmi. Lani poleti sem posnel tudi video-spot: Disco in harmonika, ki si ga lahko vsi zainteresirani ogledajo na svetovnem spletu oziroma na YouTube. V videospotu sodelujejo moji prijatelji in dijaki Ekonomske šole Murska Sobota. Režiser in snemalec je bil Marko Wolf (PNV Group)“, razlaga skromni fant, ki v prihodnjih dneh načrtuje snemanje drugega videospota, ki bo najbrž posnet kar na Ekonomski šoli Murska Sobota.

„Tudi v nemščini imam tri pesmi: Disoc und harmonik, Östereich-das Land der Träume, in Vunderschönes Mädchen. Nemška besedila mi piše Sabina Reithofer iz Avstrije, nemške pesmi pa bom kmalu predstavil na Volksmusikstaru v Nemčiji, za katerega je odgovoren Thomas Balmer. Nastopal sem tudi na Hooo-Ruck festu, edem izmed največjih festivalov v Avstriji“ pravi naš sogovornik, ki na Ekonomski šoli Murska Sobota sodeluje v šolskem bendu oz. šolskem mjuziklu, ki se imenuje Pariz ali jaz. „V enem tednu sem sestavil čist nov ansambel, ki se imenuje Mladi Prekmurci in smo sredi letošnjega aprila sodelovali v Podčetrtku, na tekmovanju snemanja TV oddaje Polka in majolika, kjer smo dosegli 3.mesto z pesmijo Disco in harmonika, ki smo jo zaigrali v živo“.

Mark Tivadar nam tudi pove, da mu pri oranju glasbene ledine, kjer je očitno prišel že daleč, veliko pomaga podjetje Falkon, ter dodaja: „V prostem času igram tudi z mojim očetom po raznih veselicah, porokah, rojstnih dnevih, Abrahamih in drugih zabavah, prireditvah ter dogodkih. Poleg omenjene oddaje Polka in majolka, sem svoje pesmi že predstavil tudi v oddaji: Zaigrajmo in zapojmo po domače, na festivalu v Izoli ipd… Kamorkoli grem, vedno me spremlja harmonika. Z njo pa dobra volja, smeh, petje, ples in zabava“, pove naš sogovornik, o katerem se bo v glasbenih krogih gotovo še veliko slišalo... Njegova osebne želja, kot pri vsakem mladem glasbeniku, je predvsem: Uspeti in se uveljaviti na slovenski glasbeni sceni nato pa še v tujini.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Mark Tivadar - vzhajajoča zvezda na glasbenem nebu!