MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mark Tivadar - vzhajajoča zvezda na glasbenem nebu!

 

Osemnajstletnik, ki se z glasbo ukvarja že od petega leta, je že posnel slovenske pesmi, kmalu tudi v nemščini

Mark TivadarPrekmurje je že od nekoč prava zakladnica dobrih glasbenikov in glasbenih skupin, tako Romskih, kot Madžarskih in zlasti Slovenskih. Težko bi našteli vse posameznike ali skupine s skrajnjega severovzhoda države, ki so zasijale na slovenskem in mednarodnem glasbenem nebu, zanesljivo pa lahko zapišemo, da se jim počasi pridružuje nova vzhajajoča zvezda. Gre za 18-letnega fanta iz Bakovcev, Marka Tivadarja, ki obiskuje 3. letnik Ekonomske šole Murska Sobota - program trgovec, sicer izvrstnega narodno zabavnega glasbenika. Je preprost in vesel fant, ki je bil rojen v Linzu v sosednji Avstriji, kjer je obiskoval vrtec in prvi razred OŠ.

A čeprav je bil rojen v nemško govorečem območju, mu tudi slovenščina ne dela težav, tako da je v obeh jezikih, glasbenik od glave do pete. V Avstriji je Mark živel prvih sedem let, prvo ljubezen in navdih za glasbo pa je dobil že pri petih letih, ko mu je babica Marija Varga nekako na prehodu v novo tisočletje, kupila majhno klaviaturo. Med svojim sedmim in desetim letom starosti je obiskoval glasbeno šolo za klavir v Murski Soboti, potem pa se je odločil preizkusiti še harmoniko.

 

Rodil se je v Avstriji, danes pa je dijak Ekonomske šole v Murski Soboti...

„Sedaj igram na klavir in klaviature, harmoniko pa sem se naučil igrati kar sam. Že vrsto let, vsak dan, ko pridem iz šole najmanj eno uro vadim. V letu 2012 sem posnel svoje prve tri pesmi, in sicer z naslovom: Disco in harmonika; Prekmurski pozdrav, in Lepa moja mala. Na pragu pa je že 4.pesem z naslovom FB pajdašica, ki sem jo napisal kar sam v prekmurščini. Besedila mi sicer piše humorist Sebastjan Kamenik iz Savinjske doline, melodije in aranžma pa dela Uroš Zagožen iz Celja, ki ima snemalni studio, v katerem snemam pesmi. Lani poleti sem posnel tudi video-spot: Disco in harmonika, ki si ga lahko vsi zainteresirani ogledajo na svetovnem spletu oziroma na YouTube. V videospotu sodelujejo moji prijatelji in dijaki Ekonomske šole Murska Sobota. Režiser in snemalec je bil Marko Wolf (PNV Group)“, razlaga skromni fant, ki v prihodnjih dneh načrtuje snemanje drugega videospota, ki bo najbrž posnet kar na Ekonomski šoli Murska Sobota.

„Tudi v nemščini imam tri pesmi: Disoc und harmonik, Östereich-das Land der Träume, in Vunderschönes Mädchen. Nemška besedila mi piše Sabina Reithofer iz Avstrije, nemške pesmi pa bom kmalu predstavil na Volksmusikstaru v Nemčiji, za katerega je odgovoren Thomas Balmer. Nastopal sem tudi na Hooo-Ruck festu, edem izmed največjih festivalov v Avstriji“ pravi naš sogovornik, ki na Ekonomski šoli Murska Sobota sodeluje v šolskem bendu oz. šolskem mjuziklu, ki se imenuje Pariz ali jaz. „V enem tednu sem sestavil čist nov ansambel, ki se imenuje Mladi Prekmurci in smo sredi letošnjega aprila sodelovali v Podčetrtku, na tekmovanju snemanja TV oddaje Polka in majolika, kjer smo dosegli 3.mesto z pesmijo Disco in harmonika, ki smo jo zaigrali v živo“.

Mark Tivadar nam tudi pove, da mu pri oranju glasbene ledine, kjer je očitno prišel že daleč, veliko pomaga podjetje Falkon, ter dodaja: „V prostem času igram tudi z mojim očetom po raznih veselicah, porokah, rojstnih dnevih, Abrahamih in drugih zabavah, prireditvah ter dogodkih. Poleg omenjene oddaje Polka in majolka, sem svoje pesmi že predstavil tudi v oddaji: Zaigrajmo in zapojmo po domače, na festivalu v Izoli ipd… Kamorkoli grem, vedno me spremlja harmonika. Z njo pa dobra volja, smeh, petje, ples in zabava“, pove naš sogovornik, o katerem se bo v glasbenih krogih gotovo še veliko slišalo... Njegova osebne želja, kot pri vsakem mladem glasbeniku, je predvsem: Uspeti in se uveljaviti na slovenski glasbeni sceni nato pa še v tujini.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Mark Tivadar - vzhajajoča zvezda na glasbenem nebu!