MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Langa se je vrnila s singlom „Ljubezen, zakaj smo propadli“

 

Po krajšem premoru se je z novim singlom vrnila nekoliko spremenjena prekmurska ciganska glasbena skupina

LangaGotovo so redki ljubitelji etno ter narodno-zabavne glasbe, ki niso slišali pesmi: Za svobodo divjega srca; Prekmurka; Sunac; Roko mi daj, Mala odi nazaj, ter še nekaj deset lepih skladbic s petih plošč, ki jih je v minulih letih posnela ena najbolj znanih slovenskih romskih etno skupin, kjer sta imela glavno besedo brata Mišo in Jože Kontrec. Potem, ko o Langi (v prevodu: plamen) kar nekaj časa ni bilo veliko slišati, so se zadeve očitno uredile, in nekoliko spremenjena prekmurska glasbena zasedba, se znova vrača na svojo glasbeno pot. Po nekaj uspešnih koncertnih nastopih, je namreč pred napovedanim novim albumom Langa, ki jo sedaj tvorijo Jože Kontrec in njegova sinova, 17-letni Miško in 13-letni Angelo, izdala novo skladbo „Ljubezen zakaj smo propadli“ (original v srbščini in hrvaščini: Ljubavi, zašto smo propali).

„Po krajšem predahu menimo, da je ponovno čas za naskok na slovenske glasbene lestvice in festivale, kot tudi na glasbene lestvice držav nastalih na območju nekdanje SFRJ. S pesmijo 'Ljubavi, zašto smo propali', ki je v srbščini oz. hrvaščini, sporočamo, da Langa vedno pride nazaj – v nas je ogenj, ki se ne da pogasiti. Torej prihajamo še boljši in bolj pripravljeni“, pravi ata Jože Kontrec, ki ima v ozadju še eno žlezo, in sicer mlajšo hčerko Vanjo, ki rada prepeva... Sedaj, ko je njegov brat Mišo očitno šel po samostojni ustvarjalni poti, je v Lango potegnil svoja sina, ki sta doslej nastopala za Mlado lango in nastala je enkratna zasedba, kjer vsi dihajo za enega. Jože je kitarist in pevec, Angelo igra na kontrabas, Miško pa na violino.

 

...želijo nov naskok na slovenske in ex-YU glasbene lestvic...

 

„Prvi komad v tej sestavi je v srbščini oz. hrvaščini, ker smo menili, da je besedilo in vse kar sodi zraven nekako zelo blizu najboljšim hrvaškim uspešnicam. V ozadju imamo že dodatne tri pesmi, ki jih bomo kmalu posneli, najpozneje septembra pa nameravamo izdati prvo ploščo v tej sestavi. Poleg snemanja pa imamo tudi veliko nastopov na veselicah ter drugih dogodkih in prireditvah. Prva izmed večjih veselic bo v soboto, 18. maja v Selnici ob Dravi. Mnogi nas sprašujejo, ali bomo tudi v tej sestavi kdaj nastopili v boju za evrovizijo, jaz pa povem, da nikoli ne veš. Pustimo se presenetiti“, pravi Jože, ki je mimogrede tudi spisal besedilo in aranžma za novi komad, ki je bil posnet v studiu Vučko v Mariboru.

 

Jože Kontrec je sicer rojen 23.10.1971 v romski vasi Pušča pri Murski Soboti. Njegov prvi nastop se je začel pri dvanajstih letih ko so prišli po njega ne Romi, ampak takrat imenovana skupina »Palme«. Jože je s skupino igral 15 let, medtem pa je mlajši brat Mišo odrasel, in začel ga je učiti igrati. Skupaj sta ustanovila duo. Kmalu zatem sta brata Kontrec ustanovila skupino Langa, katera danes uspešno nastopa po celi Evropi. Jože igra kontrabas, kitaro, mandolino zraven k vsemu temu pa še poje. Skupina Langa sicer deluje od leta 1997. Nastala je v romskem naselju Pušča. Skupina Langa večinoma izvaja skladbe v slovenskem jeziku, nekaj jih je tudi v romščini, srbščini, hrvaščini... Sploh pa skupina veliko promovira cigansko kulturo v širšem prostoru. Fantje iz skupine Langa pravijo, da med njimi živijo predvsem ljudje, ki so zapisani ustvarjanju glasbe. Želijo si, da bi lahko bila njihova ustvarjalnost prispevek k sožitju in upajo, da jim bodo pri tem vsi pomagali z naklonjenostjo...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Langa se je vrnila s singlom „Ljubezen, zakaj smo propadli“