Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Langa se je vrnila s singlom „Ljubezen, zakaj smo propadli“

 

Po krajšem premoru se je z novim singlom vrnila nekoliko spremenjena prekmurska ciganska glasbena skupina

LangaGotovo so redki ljubitelji etno ter narodno-zabavne glasbe, ki niso slišali pesmi: Za svobodo divjega srca; Prekmurka; Sunac; Roko mi daj, Mala odi nazaj, ter še nekaj deset lepih skladbic s petih plošč, ki jih je v minulih letih posnela ena najbolj znanih slovenskih romskih etno skupin, kjer sta imela glavno besedo brata Mišo in Jože Kontrec. Potem, ko o Langi (v prevodu: plamen) kar nekaj časa ni bilo veliko slišati, so se zadeve očitno uredile, in nekoliko spremenjena prekmurska glasbena zasedba, se znova vrača na svojo glasbeno pot. Po nekaj uspešnih koncertnih nastopih, je namreč pred napovedanim novim albumom Langa, ki jo sedaj tvorijo Jože Kontrec in njegova sinova, 17-letni Miško in 13-letni Angelo, izdala novo skladbo „Ljubezen zakaj smo propadli“ (original v srbščini in hrvaščini: Ljubavi, zašto smo propali).

„Po krajšem predahu menimo, da je ponovno čas za naskok na slovenske glasbene lestvice in festivale, kot tudi na glasbene lestvice držav nastalih na območju nekdanje SFRJ. S pesmijo 'Ljubavi, zašto smo propali', ki je v srbščini oz. hrvaščini, sporočamo, da Langa vedno pride nazaj – v nas je ogenj, ki se ne da pogasiti. Torej prihajamo še boljši in bolj pripravljeni“, pravi ata Jože Kontrec, ki ima v ozadju še eno žlezo, in sicer mlajšo hčerko Vanjo, ki rada prepeva... Sedaj, ko je njegov brat Mišo očitno šel po samostojni ustvarjalni poti, je v Lango potegnil svoja sina, ki sta doslej nastopala za Mlado lango in nastala je enkratna zasedba, kjer vsi dihajo za enega. Jože je kitarist in pevec, Angelo igra na kontrabas, Miško pa na violino.

 

...želijo nov naskok na slovenske in ex-YU glasbene lestvic...

 

„Prvi komad v tej sestavi je v srbščini oz. hrvaščini, ker smo menili, da je besedilo in vse kar sodi zraven nekako zelo blizu najboljšim hrvaškim uspešnicam. V ozadju imamo že dodatne tri pesmi, ki jih bomo kmalu posneli, najpozneje septembra pa nameravamo izdati prvo ploščo v tej sestavi. Poleg snemanja pa imamo tudi veliko nastopov na veselicah ter drugih dogodkih in prireditvah. Prva izmed večjih veselic bo v soboto, 18. maja v Selnici ob Dravi. Mnogi nas sprašujejo, ali bomo tudi v tej sestavi kdaj nastopili v boju za evrovizijo, jaz pa povem, da nikoli ne veš. Pustimo se presenetiti“, pravi Jože, ki je mimogrede tudi spisal besedilo in aranžma za novi komad, ki je bil posnet v studiu Vučko v Mariboru.

 

Jože Kontrec je sicer rojen 23.10.1971 v romski vasi Pušča pri Murski Soboti. Njegov prvi nastop se je začel pri dvanajstih letih ko so prišli po njega ne Romi, ampak takrat imenovana skupina »Palme«. Jože je s skupino igral 15 let, medtem pa je mlajši brat Mišo odrasel, in začel ga je učiti igrati. Skupaj sta ustanovila duo. Kmalu zatem sta brata Kontrec ustanovila skupino Langa, katera danes uspešno nastopa po celi Evropi. Jože igra kontrabas, kitaro, mandolino zraven k vsemu temu pa še poje. Skupina Langa sicer deluje od leta 1997. Nastala je v romskem naselju Pušča. Skupina Langa večinoma izvaja skladbe v slovenskem jeziku, nekaj jih je tudi v romščini, srbščini, hrvaščini... Sploh pa skupina veliko promovira cigansko kulturo v širšem prostoru. Fantje iz skupine Langa pravijo, da med njimi živijo predvsem ljudje, ki so zapisani ustvarjanju glasbe. Želijo si, da bi lahko bila njihova ustvarjalnost prispevek k sožitju in upajo, da jim bodo pri tem vsi pomagali z naklonjenostjo...

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Langa se je vrnila s singlom „Ljubezen, zakaj smo propadli“