Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Štajersko-koroški Opoj za mlade in starejše

 

Štirje mladi fantje so ustanovili ansambel o katerem se bo še gotovo veliko slišalo

Ansambel OpojČeprav je Ansambel Opoj začel nastajati šele pred dvema letoma in je dokončno ustanovljen in popolno zaseden pred nekaj meseci, je že sedaj jasno, da gre za mlado glasbeno skupino o kateri se bo v prihodnje še veliko slišalo. Gre za glasbeno skupino, ki jo sestavljajo štirje mladi fantje, v skupni starosti okoli 80 let, saj je najmlajši Matjaž Zemljič star šele 19, najstarejši Uroš Kutnjak, pa 23 let. Zanimivo je tudi, da ansambel Opoj sestavljajo fantje iz širšega območja severovzhoda države, kajti vodja skupine je Matjaž Zemljič iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni, iz Prlekije prihajata Božidar Štiberc (Ljutomer) in Uroš Škripec (Velika Nedelja), s Koroške pa Uroš Kutnjak (Radlje ob Dravi). Skupina izvaja narodno – zabavno glasbo in so zato zanimivi za mlajše in starejše generacije.

V ansamblu Opoj imajo sedaj zasedene praktično vse potrebne inštrumente: Uroš Kutnjak - bariton, kontrabas, bas kitara, 1. bas-bariton; vodja ansambla Matjaž Zemljič - harmonika, bobni, 2. tenor; Uroš Škripec - ritem kitara, električna kitara, 1.tenor. Božidar Štiberc – harmonika, klaviature - 2. bas. Sedež ansambla je v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, prav avgusta letos pa je „Opoj" nastopil na svojem prvem festivalu, in sicer „Graška Gora poje in igra 2014", kjer so bili nagrajeni z bronastim pastirčkom. Nastopili so z dvema lastnima skladbama "Korošica", katere avtor besedila in melodije je Matjaž Zemljič, aranžma pa je delo celotnega ansambla, ter pesmijo "Moja domačija", za katero je besedilo napisal Uroš Kutnjak, melodijo in aranžma pa je prispeval Franc Šegovc. Letos oktobra se fantje nameravajo predstaviti še na festivalu „Pod klopotcem 2014" v Cerkvenjaku. Prihodnje leto pa bo nastopov še veliko več, saj so šele pred kratkim postali „pravi" ansambel.
Sicer pa je ansambel Opoj iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni nastal povsem spontano, ko sta se srečala Matjaž in Uroš, ki sta potem nekaj časa iskala ustreznega kitarista, sedaj pa so popolni. Na začetku je ansamblu kot mentor pomagal Damjan Fridau, sedaj pa jih redno spremljata Romana Cafuta in Brane Klavžar. Nekaj melodij, ki jih bomo lahko slišali v jeseni, je za njih ustvaril tudi Franc Šegovc... „Naš cilj je predvsem, da bi posneli čim več lastnih komadov, ki bi jih poslušalci vzljubili. Ob tem si želimo, da bi nas ljudje sprejeli takšne kot smo, torej preproste in prijetne veseljake", nam je povedal vodja ansambla Matjaž Zemljič, ki dodaja, da zanekrat še vedno največ nastopajo na različnih veselicah, porokah, rojstnih dnevih in podobnih zabavah in prireditvah.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Glasba Štajersko-koroški Opoj za mlade in starejše