Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nejc Sterniša odličen na turnirjih

 

Karate/ Nejc drugi in tretji na „Noči šampionov"

Nejc Sterniša v BijeljiniV prestolnici regije Semberija, na vzhodu Republike Srbske (BiH), Bijeljini, je potekal močen in zelo kakovosten mednarodni karate turnir „Noč šampionov 2017", na katerem je nastopil tudi Nejc Sterniša iz Lomanoš. Še ne petnajstletni fant se je v bližino sotočja rek Drina in Sava, kjer je nastopilo kar 800 tekmovalcev, odpravil takoj po turnirju v Kranju, kjer je osvojil dve prvi mesti.

In čeprav so ga v Bijeljini čakali zelo težki nasprotniki je Nejc spet bil zelo uspešen. Osvojil je namreč 2 mesto v konkurenci kadetov in 3 mesto pri mladincih. Sedaj Sternišo čaka še pokalna tekma in tako vsak vikend do novega leta, med tednom pa še naporni treningi tako, da mu za kaj druga zmanjka časa. Verjamemo da se bo Nejcu garanje in odrekanje poplačalo...

 

Karate/ Šest medalj z Gorenjske v Gornjo Radgono - Nejcu dve zmagi v Kranju

Nejc Sterniša v KranjuV gorenjski prestolnici Kranju je potekal močen mednarodni turnir v karateju „Kranj open 2017", na katerem je med drugimi sodeloval tudi Nejc Sterniša iz Lomanoš, sicer član KK Seki Sv. Jernej. Tokrat je Nejc zopet dokazal, da trenutno ni boljšega karate kadeta v Sloveniji, in da si je s pridnim delom in odrekanjem res zaslužil nastop na svetovnem prvenstvu. V Kranju je namreč zmagal v katah pri kadetih in mladincih in si tako prislužil dve zlati medalji. Lep dosežek, ni kaj, in sedaj Nejca in njegova starša Nino in Srečka, čaka veliko dela, saj sam mora še bolj trdo trenirati, starša pa morata poiskati nekaj sponzorjev kajti pot na svetovno prvenstvo, ki bo na čudovitem španskem otoku Tenerife, je zelo draga, sredstva pa si morajo zagotoviti sami.
Sicer pa so na omenjenem tekmovanju v Kranju, med tekmovalci iz 38 klubov iz petih držav, nastopili tudi člani Shotokan karate-do kluba Gornja Radgona, ki so podobno kot njihov nekdanji član Nejc Sterniša, bili zelo uspešni. Osvojili so namreč štiri medalje, in sicer vse štiri bronaste. Tretje mesto in dve medalji je namreč osvojili Kristjan Klemenčič, in sicer v kategoriji kate kadeti ter v kategoriji kate mladinci. Prav tako je tudi Mišel Čuček osvojil 3. mesto v kategoriji kate kadeti, v isti kategorijah je Blaž Klobasa osvojil 6. mesto v katah za kadete in mladince. V športnih borbah kadeti +70 kg pa je Florian Tobias Leithner osvojil tudi bronasto medaljo za 3. mesto.

Karate/ V Čakovcu potrdil vizum za Tenerife

Nejc Sterniša v ČakovcuVeliki mednarodni karate turnir v Čakovcu na Hrvaškem, je bil hkrati tudi izborni turnir za slovensko reprezentanco, kjer se je odločalo kdo bo odpotoval na svetovno prvenstvo za mlade, ki bo na Tenerifih, kamor gre samo eden tekmovalec iz vsake kategorije. In kot že večkrat doslej se je znova odlično odrezal Nejc Sterniša iz Lomanoš, ki je osvojil 2 mesto in s tem tudi nastop na svetovnem prvenstvu. Vsekakor je to velik uspeh za mladega fanta iz Lomanoš, ki bo na Tenerifih gotovo častno zastopal svojo občino Gornjo Radgono in svoj karate klub Seki Sv. Jernej.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Karate Nejc Sterniša odličen na turnirjih