Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Upkač bo "polnil" domači jabolčni sok

 

Ministra Židan in Fazekas odprla sadjarski center „Upkač"

Jabolčni sokMarkovci – Konec minulega tedna je v Porabju in na Goričkem potekalo dvostransko srečanje med slovenskim in madžarskim ministrom, pristojnih za področje kmetijstva, mag. Dejanom Židanom in dr. Sándorjem Fazekasem. Ministra sta se najprej udeležila slavnostnega odprtja sadjarskega centra Upkač (smrdokavra) ter si nato ogledala napredovanje postavitve vzročne kmetije v Porabju. Ministra sta obiskala tudi Krajinski park Goričko, kjer sta si v Markovcih ogledala predstavitev mobilne preše, ki je tako kot center sadjarstva rezultat čezmejnega projekta Slovenija-Madžarska. Skupen obisk sta ministra zaključila ob ogledu Degustacijske hiše na Madžarskem in predaji priznanja blagovne znamke »Produkt narodnega parka«.

Sicer pa se je minister Židan še pred srečanjem z madžarskim kolegom, srečal s predstavniki madžarske narodne skupnosti v Pomurju, ki so ga med drugim seznanili tudi s težavami, ki jih povzroča divjad na kmetijskih površinah.

V Gornjem Seniku v Porabju sta se slovenski in madžarski minister, Židan in Fazekas, udeležila slavnostnega odprtja sadjarskega centra Hiše jabolk v Gornjem Seniku. Cilja projekta »Visokodebelni biseri - Upkač«, ki je podprt iz programa »Čezmejno sodelovanje Slovenija–Madžarska 2007–2013«, sta trajnostni razvoj in ohranitev naravne dediščine, ki med drugim poudarjata negovanje maternega jezika in identitete slovenske manjšine ter čezmejno povezovanje pridelovalcev sadja. Hiša jabolk je objekt učne predelovalnice, ki vsebuje celotno linijo za predelavo sadja v sokove, suho sadje in marmelade. Ministra sta si nato ogledala tudi projekt vzorčne kmetije, ki je še v nastajanju. Zaključena je prva faza izgradnje, ki zajema gospodarsko poslopje, protipožarni rezervoar in hlev, v katerega so pred nekaj dnevi že pripeljali sedem brejih krav, začela pa se je tudi gradnja turističnega objekta. Ministra sta po ogledu izrazila navdušenje nad projektom, ki je primer dobre prakse sodelovanja dveh držav, trdega dela posameznikov in odlične strokovne podpore. Minister Židan je vzorčno kmetijo označil kot model, ki dobro deluje in lahko pomaga preživeti ljudem na tem območju, lahko pa bi ga ponudili tudi drugim državam. Prav posebej pa je izpostavil trud Razvojne agencije Slovenska krajina iz Monoštra, brez katere projekt ne bi zaživel. Madžarski minister Fazekas pa je projekt označil za lep zgled sodelovanja, ki prinaša revitalizacijo sadjarstva na tem območju, kar pomeni tudi možnost za nadaljnje kmetovanje in zaslužek, tako da bodo lahko Slovenci, ki živijo tu, ostali na rodni zemlji.

Srečanje sta ministra nadaljevala v Sloveniji, v Krajinskem parku Goričko – Markovci, kjer sta se seznanila z delovanjem prve mobilne stiskalnice na Goričkem, ki jo bodo uporabljali lastniki visokodebelnih sadovnjakov. Stiskalnica v dobri uri stisne 300 kilogramov jabolk, vroči sok pa natočijo v vrečke, pri čemer je cena za petlitrsko vrečko en evro. Ministra sta nato simbolično posadila tudi jablani na dvorišču župnišča v Markovcih, kjer so uradno predali namenu mobilno polnilno linijo za predelavo sadja, ki so jo nabavili v okviru čezmejnega projekta Visokodebelni biser - Upkač (smrdokavra), s katerim želijo ohraniti visokodebelne travniške sadovnjake in s tem življenjski prostor te zaščitene ptice. Sok, stisnjen s pomočjo nove mobilne polnilne linije, ki jo bodo lahko uporabljali lastniki visokodebelnih sadovnjakov v Krajinskem parku Goričko, sta poskusila tudi oba ministra.

Direktor Javnega zavoda Krajinski park Goričko Bernard Goršak je predstavil mobilno polnilno linijo za predelavo sadja v sok. Ta bo po besedah Uroša Koštrica iz zavoda služila prebivalcem na obeh straneh meje. Tudi v Markovcih so imeli občani Občine Šalovci priložnost, da so pripeljali svoja jabolka in so jim iz njih stisnili sok. Mobilna polnilna linija bo oktobra potovala po občinah v Prekmurju. Na podlagi dogovora z občinami, da v ta namen omogoči električni in vodovodni priključka, ki sta potrebna za njeno delovanje, bodo tisti, ki pripeljejo jabolka v predelavo za pet litrov stisnjenega soka plačali zgolj en evro, s čimer se pokrije strošek embalaže. To ugodno ceno lahko omogočijo zato, ker je polnilna linija sofinancirana iz evropskih sredstev in zato ta dejavnost ne sme biti tržno usmerjena. „Včasih smo mislili, da to, če smo majhna država, če so kmetije majhne in so pogoji za obdelovanje težji, da je to ovira, ki je ne moremo premagati. Sedaj razmišljamo drugače", pravi minister Židan, ki vidi v lokalni pridelavi in predelavi predvsem kakovost in poslovno priložnost.

Ob zaključku srečanja sta si ministrska kolega ogledala še Degustacijsko hišo v madžarskem Őriszentpéteru, kjer je madžarski minister podelil priznanja blagovne znamke »Produkt narodnega parka«. Na delovnem razgovoru sta nato ministra izrazila zaskrbljenost nad škodo, ki jo dela divjad na kmetijskih površinah na obeh straneh meje. Dosedanje izkušnje kažejo, da na ravni posameznih držav tega problema ne moremo rešiti. Zato sta se ministra dogovorila za skupno delovanje in imenovala vodji operativne skupine.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Upkač bo "polnil" domači jabolčni sok