Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vrzelovi namolzejo največ mleka v Pomurju!

 

Kljub krizi nekateri investirajo tudi v kmetijstvu, Vrzelovi so za novi hlev namenili milijon evrov

Vrzel TurjanciČeprav je minule dni bilo veselo in razigrano povsod po vinorodnih območjih severovzhoda države, ko se je mošt tudi uradno spremenil v vino, je bilo še posebej prijetno in slovesno, sredi oktobra, pri Vrzelovih v Turjancih. Kljub močnemu dežju se je namreč kakšnih 200 domačinov in drugih obiskovalcev ter visokih gostov od blizu in daleč, zbralo pod streho novega sodobnega hleva, katerega sta svojemu namenu, ob gospodarjih Tatjani in Alojzu Vrzelu, predala minister za kmetijstvo in okolje Slovenije, mag. Dejan Židan, in srbski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo, Dragan Glamočić. Še preden sta ministra, skupaj z gospodarjema prerezala trak, je kmetijski minister Židan čestital gostiteljema za veliko poslovno zmago, pohvalil je njun pogum ter dejal, da tudi v kmetijstvu in v družbi sploh ni vse tako črno, kot nekateri želijo prikazati. Le pravi projekt, cilj in vizijo moraš imeti. In Vrzelovi gotovo vse to imajo, za kar so jim čestitali tudi številni drugi govorci, kot so: župan občine Radenci Janez Rihtarič, predsednik UO Kmetijskega zadruge Radgona, Jožef Bračko; predsednik Zadružne zveze Slovenije, Peter Vrisk; predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Cvetko Zupančič; direktor Pomurskih mlekarn, Dušan Lainščak...

Gre za najsodobneje opremljen hlev, velikosti (80 x 23 m) 1.840 kvadratnih metrov, ki sedaj že „gosti" večino od nekaj čez 200 glav goveje živine Vrzelovih, med katerimi je tudi 78 krav molznic. Vrednost objekta v katerem bo prosta reja živine, znaša nekaj nad milijon evrov, od česar so Vrzelovi dobili 40 odstotkov nepovratnih sredstev. Pri tako pomembni naložbi seveda igra pomembno vlogo tudi lokalna skupnost, in občina Radenci je tukaj poglavje zase. Seveda so veliko postorili tudi na KGZ Murska Sobota, ki so investitorjem zlasti pomagali pri izdelavi poslovnih načrtov, pomagali so tudi na KZ Radgona in še kdo. Pri investiciji so korist imeli tudi domači izvajalci, saj je gradbena dela izvajal najbližji sosed Vrzelovih, Weindorferjevo podjetje GMW d.o.o. Vrzelovi kmetujejo v skladu z dobrimi kmetijskimi praksami, saj so med drugim, z ukrepoma integrirano poljedelstvo in ozelenitev vključeni v Kmetijsko okoljski program. To se je potrdilo tudi pri celotni investiciji, saj so ob izgradnji hleva za krave molznice, mlado živino ter plemenska bika, zgradili tudi sodobne lagune za gnojevko.

Ker so stari hlevi bili grajeni leta 1953 so bili tehnološko zastareli in niso imeli izmolzišča, zato so se Vrzelovi odločili za gradnjo novega hleva. Veliko časa in truda je bili potrebno vložiti, da so uspeli na razpisu za sredstva, kot pomoč pri gradnji novega hleva. Alojz in Tatjana, ki sta sicer nosilca dejavnosti, prihajata iz manjših kmetij. Z lastno prirejo mleka so Vrzelovi začeli leta 1995, ko je tedanje Vinogradniško gospodarstvo Kapela s prodajo hlevov opustilo govedorejo in z njo povezano poljedelstvo. Takrat se je v družini Vrzel pričelo novo poglavje v življenju. Pričeli so graditi kmetijo, ki se danes uvršča med največje v regiji, po količini namolženega mleka pa je največja. Sprva so gospodarili s 25 kravami molznicami in nekaj desetimi hektarji kmetijskih površin. Poleg  glavnega vira dohodka, od prodaje mleka, Vrzelovi prodajajo tudi: plemenske telice, teleta, izločene krave ter tudi nekaj tržnih poljščin, koz so: koruza, pšenica, ječmen, pa tudi nekaj grozdja.

„Kakor sva sama rasla v znanju in izkušnjah iz kmetijstva, tako se je večala kmetija. Vsa leta so svoje znanje na kmetiji nabirali tudi najini otroci in pridno pomagali. Najstarejša hčerka Romana si je že ustvarila družino, hčerka Martina je pridna študentka na oddelku za živinorejo mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, sin Blaž pa je končal srednjo biotehnično šolo v Rakičanu in že dve leti pridno kmetuje. Z načrtno selekcijo in izbrano pasmo prevladuje v našem hlevu lisasta pasma nekaj malega pa tudi črno bela. Dosegamo povprečno mlečnost 6700 kilogramov na laktacijo, kljub tehnološko zastarelemu hlevu je vse mleko v ekstra kakovostnem razredu", je povedala gospodinja Tatjana, ki se je javno zahvalila vsem izvajalcem del ter mnogim drugim, ki so tako ali drugače pomagali, da so Vrzelovi sedaj lahko ponosni na svoj hlev ter z optimizmom zrejo naprej: Izvajalec gradbenih del je bil GMW d.o.o., Turjanci 26; Izvajalec strešne konstrukcije: Vaš dom, trgovsko in gradbeno podjatje d.o.o. Bohova; Izvajalec elektroinstalacijskih del: Tisa, svetila d.o.o. Maribor; Izvajalec strojnih instalacij: Instalacije Danilo Žerdin; Izvajalec hlevske opreme: Niederl; Izvajalec molzni robot: Agromilk; Projektant: Alja, David Urbanič; Nadzor: Gradbeni biro – Idea Grega Zalokar. Sponzorji svečanega odprtja hleva pa so bili: Veterinarska ambulanta Gornja Radgona; TMK Črnci; Radenska d.d.; Pomurske mlekarne d.d.; Kmetijska zadruga Radgona in Lovska družina Radenci. Na prireditvi, ki jo je povezovala Jasna Divjak, so pripravili tudi priložnosti kulturni program, za kar so poskrbeli članice in člani: Tamburaške skupine Lotmerški tamburaši in Folklorne skupine KD Janko Divjak Kapela, seveda pa ni manjkalo niti dobre kapljice in prigrizka...

In za konec; Že znana slovenska favšija in nevoščljivost v primeru Vrzelovih, vsaj ko gre za sosede iz domače vasi Turjanci, gotovo ne drži. Potem ko je hlev bil uradno odprt in ko ga je domači župnik Janko Ivančič blagoslovil, je posebna delegacija domačink, Tatjani Vrzel izročila darila, ob tem so javno prebrale: „Spoštovani vsi zbrani, draga družina Vrzel! Vaščani Turjancev se z vami veselimo te velike pridobitve in vam zanjo iskreno čestitamo. Hrana je nam vsem življenjska dobrina, ki ponovno dobiva svojo vrednost. Vi jo boste poslej proizvajali na najbolj sodoben način. Želimo, da zaščitnici živali – boginja Diana in boginja Artemida, čuvata vaše govedo pred boleznimi in nesrečami, vam pa naj usoda podari podvojeno moč in zdravje za delo in uspeh v tem, kar ste zgradili. Naša skromna darila pa sprejmite za spomin in nadomestek izgubljene energije po napornem delu. Še enkrat iskreno čestitamo in želimo veliko poslovnih uspehov – vaščani Turjancev".  Torej lepa beseda premaga vsa nesoglasja, ne pa kot je običaj, da nekateri nasprotujejo vsakršni naložbi, in želijo samo nagajati...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Vrzelovi namolzejo največ mleka v Pomurju!