Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Milan Kolar ubranil lanski naslov

 

Štirje najboljši z 18. pomurske salamiade gredo na državni finale v Bistrico ob Sotli

Pomurska salamiadaMinuli konec tedna je z razglasitvijo rezultatov in posebno slovesnostjo, restavraciji hotela Radin v Radencih potekal zaključek 18. pomurske salamiade, ki jo je ob podpori partnerjev, pripravilo Turistično društvo Radenci. Vse skupaj se je začelo že sredi tedna, ko so v sredo, 12. marca zbirali vzorce, naslednja dva dni je potekalo ocenjevanje, nato pa še v soboto, posebna prireditev z razglasitvijo rezultatov, katere se je poleg tekmovalcev in njihovih svojcev udeležilo veliko drugih obiskovalcev. Vsi so lahko brezplačno poskusili ocenjene salame, ter se malo pozabavali.

Na 18. pomurski salamiadi je sodelovalo 33 izdelovalcev domačih salam z 38 vzorci, kar je bistveno manj kot običajno, toda očitno se tudi tukaj čuti gospodarska kriza in socialna stiska ljudi, pa tudi vreme to zimo ni bilo posebej ugodno za sušenje mesnih izdelkov. Kljub temu se je tekmovanja udeležilo sedem novih izdelovalcev domačih salam, poleg ljubiteljskih mesarjev iz Pomurja, pa so bili zraven gostje iz drugih delov države, zlasti s celjskega območja in Koroške, prišla pa sta tudi tekmovalca iz sosednje avstrijske Radgone in Italije. Izdelke je sicer ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Vladka Hradil Barbarič univ. dipl. inž. živ. Teh.; mag. Lidija Matavž dr. med. vet.; Ljubo Fekonja dr. med. vet.; Mirko Lebarič univ. dipl. inž. živ. Teh; Igor Kustec univ. dipl. inž. živ. teh. in Milan Hari univ. dipl. inž. živ. Teh. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled.

Na vseh dosedanjih osemnajstih pomurskih salamiadah je bilo ocenjeno skupaj 1309 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 388 salamarjev. Vseh 18 salamiad sta se udeležila le dva salamarja: Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev in Edi Štanta iz Podgrada, ob tem se je 11 salamarjev udeležilo tekmovanja 10 in več krat. Na tokratni salamiadi je slavil Beltinčan Milan Kolar, ki je tako ubranil naslov s 17. salamiade. S tem je Kolar tudi „rešil" čast pomurskih tekmovalcev, saj so se za njim uvrstili sami gostje, s Koroške iz Velenja, Celja, Pohorja, Kozjanskega...

Končni vrstni red: 1. Milan Kolar (Beltinci) 55 (od 60) točk, 2. Danilo Hlupič (Stari trg pri Slovenj Gradcu) 54, 3. Darko Hlupič (Stari trg pri Slovenj Gradcu) 53,3; 4. Marjan Brence (Zgornja Hudinja, Celje) 52,8; 5. Vojko Ocepek (Podgorje, Velenje) 52,7; 6. Darko Hlupič (Stari trg pri Slovenj Gradcu) in Milan Koler (Beltinci) oba 51,9; 9. Mateja Pregl (Pivola, Hoče) 51,6; 9. Marjan Muškatevc (Lastnič, Buče pri Kozju) 51,5; 10. Andrej Kardinar (Lutverci, Apače) 51,4 itd.

Najboljši štirje z 18. Pomurske salamiade: Milan Kolar, David Hlupič, Marjan Brence in Vojko Ocepek se bodo udeležili slovenske finalne salamiade, ki bo 17. maja v Bistrici ob Sotli. Pravila Zveze društev salamarjev Slovenije določajo, da se na finale uvrsti desetina najbolje uvrščenih na območni salamiadi, če pa so tekmovalci z istega naslova se uvrsti le eden z najbolje ocenjeno salamo. In takšen primer očeta in sina Hlupiča iz Slovenj Gradca se je letos zgodil v Radencih.

Na dosedanjih 18 pomurskih salamiadah je zmagovalo 11 različnih mesarjev. Največ (4) zmag je dosegel Jože Hamler iz Zgornjih Ivanjcev, sledijo Marjan Kralj (3) iz Ihove in Darko Hlupič iz Slovenj Gradca in Milan Kočar iz Beltincev po 2. Kakorkoli že, dosedanji zmagovalci pomurskih salamiad so: I. salamiada: Ignac Jakomina (Črenšovci); II. in III. salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci), IV. salamiada: Feliks Petek (Črešnjevci); V. salamiada: Sandi Jerenec (Boračeva); VI., VII. in VIII. Salamiada: Marjan Kralj (Ihova); IX. Salamiada: Milan Janežič (Škocijan), X. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XI. Salamiada: Milan Belec (Železne dveri); XII. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XIII. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XIV. salamiada: Milan Pečnik (Gotovlje, Žalec); XV. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XVI. salamiada: Jan Halec Kralj (Ihova); XVII. in XVIII. Salamiada: Milan Kolar (Beltinci).

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Kmetijstvo Milan Kolar ubranil lanski naslov